ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φυλάκιση 4 ετών για τον χειριστή του σκάφους στο τραγικό δυστύχημα με parasailing στην Λίνδο

Δαμιανός Αθανασίου 1 λεπτό ανάγνωση
Parasailing

• Το Δι­κα­στή­ριο κα­τα­δί­κα­σε τον χει­ρι­στή του τα­χύ­πλο­ου, ενώ ο έτε­ρος κα­τη­γο­ρού­με­νος κρί­θη­κε αθώος, με την ακρο­α­μα­τι­κή δια­δι­κα­σία να πε­ρι­λαμ­βά­νει εν­στά­σεις που απορ­ρί­φθη­καν και κα­τα­θέ­σεις 4 μαρ­τύ­ρων κα­τη­γο­ρί­ας και 3 υπε­ρά­σπι­σης

Σχε­δόν 4 χρό­νια μετά το δυ­στύ­χη­μα με θα­λάσ­σιο αλε­ξί­πτω­το στη θα­λάσ­σια πε­ριο­χή των Πεύ­κων Λίν­δου, που προ­κά­λε­σε ισχυ­ρό κοι­νω­νι­κό απο­τύ­πω­μα τόσο στη Ρόδο όσο και στη βρε­τα­νι­κή κοι­νό­τη­τα, η υπό­θε­ση έφτα­σε στο πλέον ορατό και κρί­σι­μο στά­διο της ποι­νι­κής διε­ρεύ­νη­σης, την ακρο­α­μα­τι­κή δια­δι­κα­σία. Το Τρι­με­λές Πλημ­με­λειο­δι­κείο Ρόδου επέ­βα­λε χθες στον χει­ρι­στή του τα­χύ­πλο­ου σκά­φους ποινή φυ­λά­κι­σης 4 ετών με ανα­σταλ­τι­κό ως προς την έφεση απο­τέ­λε­σμα, ενώ ο δεύ­τε­ρος κα­τη­γο­ρού­με­νος κρί­θη­κε αθώος.

Η δια­δι­κα­σία εξε­λί­χθη­κε με έντο­νο δι­κο­νο­μι­κό εν­δια­φέ­ρον ήδη από την έναρ­ξη, καθώς υπο­βλή­θη­καν εν­στά­σεις, οι οποί­ες απορ­ρί­φθη­καν από το δι­κα­στή­ριο. Στη συ­νέ­χεια εξε­τά­στη­καν συ­νο­λι­κά 7 μάρ­τυ­ρες, 4 μάρ­τυ­ρες του κα­τη­γο­ρη­τη­ρί­ου και 3 μάρ­τυ­ρες υπε­ρά­σπι­σης, πριν ολο­κλη­ρω­θεί η αξιο­λό­γη­ση των πραγ­μα­τι­κών πε­ρι­στα­τι­κών και των τε­χνι­κών δε­δο­μέ­νων που συ­νο­δεύ­ουν τη δι­κο­γρα­φία.

Το δι­κα­στή­ριο και το απο­τέ­λε­σμα για τους κα­τη­γο­ρού­με­νους

Στο εδώ­λιο πα­ρα­πέμ­φθη­καν 2 πρό­σω­πα. Ο πρώ­τος ήταν ο νό­μι­μος εκ­πρό­σω­πος της εκ­μι­σθώ­τριας εται­ρεί­ας μέσων θα­λάσ­σιας ανα­ψυ­χής, με ιδιό­τη­τα υπευ­θύ­νου εκ­μί­σθω­σης θα­λάσ­σιων μέσων ανα­ψυ­χής, που κρί­θη­κε αθώος.

Ο δεύ­τε­ρος 55 ετών, ήταν ο χει­ρι­στής του τα­χύ­πλο­ου σκά­φους που πραγ­μα­το­ποιού­σε την έλξη του θα­λάσ­σιου αλε­ξί­πτω­του.

Με την έναρ­ξη της δίκης κα­τα­τέ­θη­καν εν­στά­σεις από την υπε­ρά­σπι­ση, οι οποί­ες τέ­θη­καν υπό κρίση και απορ­ρί­φθη­καν από το δι­κα­στή­ριο.

Το κα­τη­γο­ρη­τή­ριο για την εται­ρεία και το ζή­τη­μα ενη­μέ­ρω­σης και πε­ριο­ρι­σμών

Σε ό,τι αφορά τον νό­μι­μο εκ­πρό­σω­πο της εκ­μι­σθώ­τριας εται­ρεί­ας, η δι­κο­γρα­φία εστί­α­σε σε μέτρα ενη­μέ­ρω­σης και σή­μαν­σης που θα έπρε­πε να είναι ευ­διά­κρι­τα σε ελ­λη­νι­κά και αγ­γλι­κά. Ιδιαί­τε­ρη έμ­φα­ση απο­δό­θη­κε στο εάν υπήρ­χαν σα­φείς απα­γο­ρεύ­σεις και προ­ϋ­πο­θέ­σεις συμ­με­το­χής, με το κα­τη­γο­ρη­τή­ριο να συν­δέ­ει το σκέ­λος αυτό με ηλι­κια­κούς πε­ριο­ρι­σμούς και γε­νι­κό­τε­ρους όρους ασφα­λούς διε­ξα­γω­γής της δρα­στη­ριό­τη­τας.

Το ίδιο πλαί­σιο συν­δέ­θη­κε και με την αξιο­λό­γη­ση της συ­νέ­χι­σης ή δια­κο­πής της δρα­στη­ριό­τη­τας λόγω και­ρού, ζή­τη­μα που ανα­δεί­χθη­κε ως κομ­βι­κό, καθώς στη δι­κο­γρα­φία πε­ρι­γρά­φε­ται πε­ρι­βάλ­λον δυ­σμε­νών συν­θη­κών που συν­δέ­ε­ται με την κα­κο­και­ρία «Κίρκη», την έντα­ση των ανέ­μων και την επί­δρα­ση ριπών ικα­νών να με­τα­βά­λουν από­το­μα την πο­ρεία και την ασφά­λεια της πτή­σης.

Το κα­τη­γο­ρη­τή­ριο για τον χει­ρι­στή και το κρί­σι­μο ση­μείο των 3 θέ­σε­ων

Για τον χει­ρι­στή του σκά­φους, το κα­τη­γο­ρη­τή­ριο πε­ριέ­γρα­ψε ως κε­ντρι­κό στοι­χείο ότι κατά την έλξη χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­καν ταυ­τό­χρο­να 3 θέ­σεις στο θα­λάσ­σιο αλε­ξί­πτω­το, με επι­βί­βα­ση 3 ανη­λί­κων στην ίδια πτήση. Το ση­μείο αυτό αντι­με­τω­πί­στη­κε ως κομ­βι­κό, καθώς συν­δέ­ε­ται με όρια και κα­νό­νες ασφα­λεί­ας στη συ­γκε­κρι­μέ­νη δρα­στη­ριό­τη­τα.

Στο απο­δει­κτι­κό υλικό απο­τυ­πώ­νε­ται ότι, σύμ­φω­να με το πλαί­σιο που επι­κα­λεί­ται η δι­κο­γρα­φία, δεν επι­τρέ­πε­ται έλξη τριών ή πε­ρισ­σό­τε­ρων θέ­σε­ων και προ­βλέ­πε­ται ανώ­τα­τος αριθ­μός 2 επι­βαι­νό­ντων. Επι­πλέ­ον, ανά­με­σα στους 3 ανη­λί­κους βρι­σκό­ταν ο Michael Steven Connelly, ηλι­κί­ας 13 ετών, κάτω από το όριο των 14 ετών, ηλι­κία για την οποία ανα­φέ­ρε­ται ρητή απα­γό­ρευ­ση συμ­με­το­χής στη συ­γκε­κρι­μέ­νη δρα­στη­ριό­τη­τα.

Το χρο­νι­κό της τρα­γω­δί­ας στις 28 Οκτω­βρί­ου 2020

Το δυ­στύ­χη­μα ση­μειώ­θη­κε στις 28 Οκτω­βρί­ου 2020. Στη δρα­στη­ριό­τη­τα parasailing συμ­με­τεί­χαν 3 ανή­λι­κοι από τη Με­γά­λη Βρε­τα­νία, η 15χρονη Jessica Lee Hayes, ο 15χρο­νος James Philip Connelly και ο 13χρο­νος Michael Steven Connelly.

Περί ώρα 13:30, ο Λι­με­νι­κός Σταθ­μός Λίν­δου ενη­με­ρώ­θη­κε τη­λε­φω­νι­κά για ατύ­χη­μα με ύπαρ­ξη τραυ­μα­τιών. Η ενη­μέ­ρω­ση, όπως κα­τα­γρά­φε­ται, έγινε από το πα­ρα­τη­ρη­τή­ριο «Γκί­νας» και από αλ­λο­δα­πό ερ­γα­ζό­με­νο σε πόστο θα­λασ­σί­ων μέσων ανα­ψυ­χής. Κατά την εξέ­λι­ξη της δρα­στη­ριό­τη­τας, ο κάβος ρυ­μούλ­κη­σης που συ­νέ­δεε το αλε­ξί­πτω­το με το τα­χύ­πλοο σκά­φος κό­πη­κε. Από εκεί­νο το ση­μείο και έπει­τα, τα παι­διά πα­ρα­σύρ­θη­καν από ισχυ­ρούς ανέ­μους και κα­τέ­λη­ξαν σε βρα­χώ­δη ακτή στο ακρω­τή­ριο «Γκί­νας».

Απο­τέ­λε­σμα ήταν η Jessica Lee Hayes και ο Michael Steven Connelly να χά­σουν τη ζωή τους ακα­ριαία, ενώ ο James Philip Connelly τραυ­μα­τί­στη­κε σο­βα­ρά. Ο τραυ­μα­τί­ας πα­ρε­λή­φθη από ασθε­νο­φό­ρο του ΕΚΑΒ και δια­κο­μί­στη­κε στο Γε­νι­κό Νο­σο­κο­μείο Ρόδου. Οι σοροί των 2 ανη­λί­κων με­τα­φέρ­θη­καν στο νε­κρο­το­μείο του ίδιου νο­σο­κο­μεί­ου, όπου ανα­γνω­ρί­στη­καν από τους γο­νείς τους, οι οποί­οι βρί­σκο­νταν στη Ρόδο για δια­κο­πές.

Και­ρός, ζώνες δρα­στη­ριό­τη­τας και η συ­ζή­τη­ση για προ­βλε­ψι­μό­τη­τα κιν­δύ­νου

Στα στοι­χεία της υπό­θε­σης πε­ρι­γρά­φε­ται ότι υπήρ­ξε πα­ρέκ­κλι­ση από την κα­θο­ρι­σμέ­νη και εγκε­κρι­μέ­νη ζώνη δρα­στη­ριο­τή­των θα­λάσ­σιων σπορ, με με­τα­φο­ρά των ανη­λί­κων σε πε­ριο­χή που χα­ρα­κτη­ρί­ζε­ται βρα­χώ­δης και επι­κίν­δυ­νη. Πα­ράλ­λη­λα, κα­τα­γρά­φε­ται ότι κατά τη διάρ­κεια της ημέ­ρας επι­κρα­τού­σαν δυ­σμε­νείς συν­θή­κες που συν­δέ­ο­νται με την κα­κο­και­ρία «Κίρκη», στοι­χείο που εντάσ­σε­ται στη συ­νο­λι­κή αξιο­λό­γη­ση του κατά πόσον η δρα­στη­ριό­τη­τα όφει­λε να δια­κο­πεί εγκαί­ρως.

Η δι­κο­γρα­φία απο­δί­δει επί­σης ότι δεν ελή­φθη επαρ­κώς υπόψη το πλαί­σιο έντα­σης ανέ­μων και ριπών που μπο­ρούν να με­τα­βά­λουν από­το­μα την πο­ρεία και την ασφά­λεια της πτή­σης. Στο ίδιο πεδίο εντά­χθη­καν ανα­φο­ρές για ελ­λεί­ψεις σε μέσα ασφα­λεί­ας στο σκά­φος, όπως ανε­μό­με­τρο, καθώς και για εξο­πλι­σμό που πε­ρι­γρά­φε­ται ως ασυ­ντή­ρη­τος ή ακα­τάλ­λη­λος.

Το εκτε­νές τε­χνι­κό μέρος για σχοι­νί έλξης, εξαρ­τή­μα­τα και βίν­τζι

Ιδιαί­τε­ρο βάρος στο κα­τη­γο­ρη­τή­ριο δί­νε­ται στο τε­χνι­κό σκέ­λος. Κα­τα­γρά­φο­νται ζη­τή­μα­τα για το σχοι­νί έλξης και επι­μέ­ρους εξαρ­τή­μα­τα, με ανα­φο­ρά σε σχοι­νί 144 μέ­τρων. Στη δι­κο­γρα­φία πε­ρι­λαμ­βά­νο­νται πε­ρι­γρα­φές για φθο­ρές και αλ­λοιώ­σεις, καθώς και για δια­κυ­μάν­σεις δια­μέ­τρου κάτω από 10,00 mm σε πολλά ση­μεία και το­πι­κά έως 4,50 mm. Γί­νε­ται επί­σης μνεία σε κόμπο τύπου κα­ντη­λί­τσα.

Στο ίδιο πλαί­σιο κα­τα­γρά­φε­ται ότι το όριο θραύ­σης του σχοι­νιού ανα­φέ­ρε­ται στα 1.190 κιλά, σε αντι­πα­ρα­βο­λή με τιμή 2.000 κιλών που επί­σης ανα­φέ­ρε­ται ως απαι­τού­με­νη για προ­δια­γρα­φές που επι­κα­λεί­ται το κα­τη­γο­ρη­τή­ριο. Επι­πλέ­ον, πε­ρι­γρά­φο­νται ζη­τή­μα­τα για το αλε­ξί­πτω­το και τα συ­στή­μα­τα ασφα­λεί­ας, με ανα­φο­ρές σε ελ­λεί­ψεις πι­στο­ποι­ή­σε­ων και σε απου­σία συ­γκε­κρι­μέ­νων μη­χα­νι­σμών που χα­ρα­κτη­ρί­ζο­νται κρί­σι­μοι για τον πε­ριο­ρι­σμό κιν­δύ­νου.

Κα­τα­γρά­φο­νται ακόμη τε­χνι­κές ανα­φο­ρές για με­ταλ­λι­κά εξαρ­τή­μα­τα και ιμά­ντες σε σχέση με πι­στο­ποι­ή­σεις και σή­μαν­ση αντο­χής, καθώς και πα­ρα­τη­ρή­σεις για τον μη­χα­νι­σμό έλξης, το βίν­τζι, όπου γί­νε­ται λόγος για ασυ­ντή­ρη­το κι­νη­τή­ριο μη­χα­νι­σμό και ελ­λεί­ψεις σε όρ­γα­να ελέγ­χου και σε πε­ριο­ρι­στή επι­μή­κυν­σης, στοι­χεία που συν­δέ­ο­νται με τη δια­δι­κα­σία έλξης και ανά­κτη­σης.

Οι ισχυ­ρι­σμοί του χει­ρι­στή και η υπε­ρά­σπι­ση

Από την πλευ­ρά του, ο 55χρο­νος χει­ρι­στής έχει υπο­στη­ρί­ξει ότι οι και­ρι­κές συν­θή­κες τη στιγ­μή του ατυ­χή­μα­τος ήταν ιδα­νι­κές για parasailing. Έχει ανα­φέ­ρει ότι είχε ελέγ­ξει τα εξαρ­τή­μα­τα που χρη­σι­μο­ποιού­σε και ιδίως το σχοι­νί, για το οποίο έχει δη­λώ­σει ότι το αγό­ρα­σε την ίδια χρο­νιά και το χρη­σι­μο­ποί­η­σε για 3 μήνες.

Σύμ­φω­να με τους ισχυ­ρι­σμούς του, όλα τα εξαρ­τή­μα­τα ήταν σε άρι­στη κα­τά­στα­ση και την ίδια ημέρα είχε ήδη πραγ­μα­το­ποι­ή­σει 5 έλ­ξεις με αλε­ξί­πτω­το με­γέ­θους 46 πο­διών, με τους χρή­στες να φο­ρούν σω­σί­βιο. Έχει επί­σης ανα­φέ­ρει ότι τα παι­διά τον πα­ρα­κά­λε­σαν να ανέ­βουν και οι 3 μαζί και ότι δια­πί­στω­σε πως το συ­νο­λι­κό βάρος δεν υπε­ρέ­βαι­νε τις προ­δια­γρα­φές του αλε­ξι­πτώ­του, τις οποί­ες προσ­διό­ρι­σε στα 325 κιλά.

Επι­πλέ­ον, έχει ισχυ­ρι­στεί ότι όταν τα παι­διά επι­βι­βά­στη­καν στο σκά­φος δεν είχε επαφή με τους γο­νείς τους και θε­ώ­ρη­σε ότι υπήρ­χε συ­γκα­τά­θε­ση. Ως προς την εμπει­ρία του, έχει υπο­στη­ρί­ξει ότι πραγ­μα­το­ποιεί parasailing εδώ και 8 έτη, με πάνω από 1500 πτή­σεις τον χρόνο, χωρίς προη­γού­με­νο τραυ­μα­τι­σμό, και ότι η με­τα­βο­λή του και­ρού ήταν τόσο ξαφ­νι­κή που κατά τον ίδιο δεν μπο­ρού­σε να προ­βλε­φθεί.

Ως συ­νή­γο­ροι υπε­ρά­σπι­σης πα­ρέ­στη­σαν οι δι­κη­γό­ροι κ.κ. Γρη­γό­ρης Μο­ρά­ρης, Νίκος Κα­μπα­γιάν­νης, Σάβ­βας Λυ­ρι­στής, Στέρ­γος Λε­βέ­ντης και Δημ. Συ­με­ω­νί­δης και για την υπο­στή­ρι­ξη της κα­τη­γο­ρί­ας οι κ.κ. Χρι­στί­να Νάκου και Γε­ώρ­γιος Μό­σχος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.