ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τέμπη: Το μήνυμα των συλλαλητηρίων στο Μαξίμου και οι επόμενες κινήσεις Μητσοτάκη

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

«Κα­νείς δεν μπο­ρεί να υπο­τι­μή­σει αυτό που έγινε χθες. Και δεν πρέ­πει». Με αυτή τη σι­βυλ­λι­κή φράση προς το protothema.gr, συ­νερ­γά­της του Κυ­ριά­κου Μη­τσο­τά­κη έδινε τον τόνο για την αντι­με­τώ­πι­ση της κυ­βέρ­νη­σης ως προς τις μα­ζι­κές και ει­ρη­νι­κές συ­γκε­ντρώ­σεις εκα­το­ντά­δων χι­λιά­δων πο­λι­τών ανά την Ελ­λά­δα με αί­τη­μα την από­δο­ση δι­καιο­σύ­νης για την τρα­γω­δία των Τε­μπών.

Τα σπο­ρα­δι­κά επει­σό­δια που κα­τα­γρά­φη­καν δεν οδή­γη­σαν, σύμ­φω­να με την κυ­βερ­νη­τι­κή ανά­λυ­ση, σε ευ­ρεί­ας κλί­μα­κας σύ­γκρου­σης που θα μπο­ρού­σαν να εκλη­φθούν ως μή­νυ­μα απο­στα­θε­ρο­ποί­η­σης. Και η ΕΛ.ΑΣ. άλ­λω­στε είχε οδη­γί­ες να μην κάνει χρήση εκτε­τα­μέ­νης βίας και χη­μι­κών με τους δια­μαρ­τυ­ρό­με­νους πα­ρό­ντες, κάτι που η πρώτη ομάδα αντιε­ξου­σια­στών που ξε­κί­νη­σε τα επει­σό­δια στα ξε­νο­δο­χεία της πλα­τεί­ας Συ­ντάγ­μα­τος εκ­με­ταλ­λεύ­θη­κε. Σε κάθε πε­ρί­πτω­ση, από την κυ­βέρ­νη­ση δεν στέ­κο­νται τόσο στα επει­σό­δια, όσο στο μή­νυ­μα που πα­ρά­γε­ται από τη με­γά­λη κι­νη­το­ποί­η­ση των πο­λι­τών. Και ενώ στο Μα­ξί­μου δεν πα­ρα­γνω­ρί­ζουν ότι με­ρί­δα των πο­λι­τών είχε και αντι­κυ­βερ­νη­τι­κή διά­θε­ση, εκτι­μούν ότι το κε­ντρι­κό μή­νυ­μα είναι το κρά­τος να κάνει τη δου­λειά του και να δια­σφα­λί­σει τις σι­δη­ρο­δρο­μι­κές με­τα­φο­ρές κατά το δυ­να­τόν πιο γρή­γο­ρα.

«Στη μνήμη των 57 συ­ναν­θρώ­πων μας που χά­θη­καν στο τρα­γι­κό δυ­στύ­χη­μα των Τε­μπών, η Πο­λι­τεία έχει κα­θή­κον το πάν­δη­μο αί­τη­μα του «ποτέ ξανά» να το με­τα­τρέ­ψει σε ακόμη πε­ρισ­σό­τε­ρες πο­λι­τι­κές για ασφα­λείς σι­δη­ρο­δρό­μους», υπο­γράμ­μι­σε χθες μετά τα συλ­λα­λη­τή­ρια ο κυ­βερ­νη­τι­κός εκ­πρό­σω­πος Παύ­λος Μα­ρι­νά­κης, δί­νο­ντας το στίγ­μα των πα­ρεμ­βά­σε­ων της κυ­βέρ­νη­σης που θα ακο­λου­θή­σουν. Κυ­βερ­νη­τι­κές πηγές ανα­φέ­ρουν ότι οι συ­στά­σεις ασφα­λεί­ας του πο­ρί­σμα­τος του ΕΟ­ΔΑ­ΣΑ­ΑΜ που εκλαμ­βά­νε­ται από δια­φο­ρε­τι­κές πλευ­ρές ως μια «καλή βάση» συ­ζή­τη­σης θα είναι οδη­γός, καθώς η κυ­βέρ­νη­ση «τρέ­χει» για να κα­λύ­ψει τον χα­μέ­νο χρόνο. Άλ­λω­στε, μια από τις βα­σι­κές δια­πι­στώ­σεις του πο­ρί­σμα­τος είναι ότι λίγα άλ­λα­ξαν στους σι­δη­ρο­δρό­μους από τη στιγ­μή του δυ­στυ­χή­μα­τος και εντεύ­θεν και σε κάθε πε­ρί­πτω­ση οι όποιες προ­σαρ­μο­γές ασφα­λεί­ας πρέ­πει να δρο­μο­λο­γη­θούν με τη μέ­γι­στη δυ­να­τή τα­χύ­τη­τα.

Τα άμεσα απο­τε­λέ­σμα­τα στο σκέ­λος της ασφά­λειας των σι­δη­ρο­δρό­μων θα είναι από τις πρώ­τες προ­τε­ραιό­τη­τες της κυ­βέρ­νη­σης, με τον κ. Μη­τσο­τά­κη να αντι­λαμ­βά­νε­ται ότι πρέ­πει να επι­μεί­νει πε­ρισ­σό­τε­ρο σε τομές στο κρά­τος και σε «απτά πα­ρα­δο­τέα», σε μέτρα και πα­ρεμ­βά­σεις που είναι εύ­λη­πτες και ωφέ­λι­μες για με­γά­λες ομά­δες πο­λι­τών. Σε κάθε πε­ρί­πτω­ση, στην κυ­βέρ­νη­ση προ­ε­τοι­μά­ζο­νται και για τις κοι­νο­βου­λευ­τι­κές μάχες της επό­με­νης εβδο­μά­δας, τη συ­ζή­τη­ση για την Προ­α­να­κρι­τι­κή και για την Πρό­τα­ση Μομ­φής της αντι­πο­λί­τευ­σης που θα κα­τα­τε­θεί την Τε­τάρ­τη.

Ευ­ρύ­τε­ρα, πά­ντως, στο Μέ­γα­ρο Μα­ξί­μου έχουν να δια­χει­ρι­στούν ένα «κοι­νω­νι­κό μέ­τω­πο» που είναι ασα­φές τι έκ­φρα­ση θα βρει το επό­με­νο διά­στη­μα. Το αν θα υπάρ­ξουν κι άλλες κι­νη­το­ποι­ή­σεις, είναι κάτι που συ­να­ξιο­λο­γεί­ται. Σε κάθε πε­ρί­πτω­ση, στον πυ­ρή­να των πα­ρεμ­βά­σε­ων του κ. Μη­τσο­τά­κη κά­ποια στιγ­μή, τις επό­με­νες εβδο­μά­δες, θα βρε­θεί και το κυ­βερ­νη­τι­κό σχήμα, του Μα­ξί­μου συ­μπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου. Ο ίδιος άλ­λω­στε έχει πει ότι τα πρό­σω­πα υπη­ρε­τούν τις πο­λι­τι­κές, συ­νε­πώς αν οι πο­λι­τι­κές ανα­προ­σαρ­μό­ζο­νται, το ίδιο πρέ­πει να συμ­βεί και με τα πρό­σω­πα. Το εύρος των κυο­φο­ρού­με­νων αλ­λα­γών, πά­ντως, είναι απο­κλει­στι­κή προ­νο­μία του πρω­θυ­πουρ­γού.

Πηγή: protothema.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.