ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η σεισμική δραστηριοτητα στις Κυκλάδες θέμα στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Το θέμα της σει­σμι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας στην ευρύ­τερη θαλάσ­σια περιοχή της Σαντο­ρί­νης απα­σχο­λεί εντο­νό­τατα από χθες τα ΜΜΕ στην Τουρκία, ενώ το τουρ­κικό ενδια­φέ­ρον κορυ­φώ­νε­ται με την παρου­σί­αση επί­ση­μων στοι­χείων.

Σήμερα, η AFAD (Υπη­ρε­σία Τ/ΥΠΕΣ για την Αντι­με­τώ­πιση Φυσικών Κατα­στρο­φών) εξέδωσε ανα­κοί­νωση, η οποία παράλ­ληλα προει­δο­ποιεί τους Τούρ­κους πολίτες να απο­φεύ­γουν να ταξι­δεύ­ουν στην περιοχή. Στην ανα­κοί­νωση της Υπη­ρε­σίας Δια­χεί­ρι­σης Κατα­στρο­φών και Έκτα­κτης Ανάγκης (AFAD) ανα­φέ­ρο­νται τα εξής:

Αξιο­λο­γεί­ται η σει­σμική δρα­στη­ριό­τητα

«Ο αριθμός των σεισμών στο Αιγαίο Πέλαγος, ο οποίος άρχισε να εντεί­νε­ται από τις 28 Ιανουα­ρίου 2025, έχει σήμερα ξεπε­ρά­σει τους 400.

Ως απο­τέ­λε­σμα αυτής της δρα­στη­ριό­τη­τας, η οποία ανα­πτύ­χθηκε με τη μορφή σει­σμι­κής καται­γί­δας, ο μεγα­λύ­τε­ρος σεισμός που έχει κατα­γρα­φεί μέχρι στιγμής είναι 4,8 Mw.

Οι σεισμοί εντεί­νο­νται περίπου 25 χλμ. βορειο­α­να­το­λικά του νησιού της Σαντο­ρί­νης και το βάθος τους κυμαί­νε­ται μεταξύ 5 – 25 χλμ.

Ο πλη­σιέ­στε­ρος σεισμός στις ακτές της χώρας μας σημειώ­θηκε σε από­σταση 140 χλμ.

Το 2011-2012, στην ίδια περιοχή σημειώ­θηκε παρό­μοια έντονη σει­σμική δρα­στη­ριό­τητα, η οποία διήρ­κεσε 14 μήνες και δεν οδήγησε σε ηφαι­στειακή δρα­στη­ριό­τητα.

Επι­στή­μο­νες και ερευ­νη­τές στη χώρα μας αξιο­λο­γούν τη σει­σμική δρα­στη­ριό­τητα σε συντο­νι­σμό με το AFAD και τις διά­φο­ρες πτυχές (σεισμός, ηφαι­στειακή δρα­στη­ριό­τητα, τσου­νάμι κ.λπ.).

Παρα­κα­λού­νται οι πολίτες μας να μην ανα­φέ­ρο­νται σε αναρ­τή­σεις παρα­πλη­ρο­φό­ρη­σης που ενδέ­χε­ται να εμφα­νι­στούν στα μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης και να ακο­λου­θούν επί­ση­μες πηγές για ορθή πλη­ρο­φό­ρηση. — Παρα­κο­λου­θούμε στενά τις εξε­λί­ξεις».

Την ώρα που οι τουρ­κι­κές Αρχές συνε­χί­ζουν να παρα­κο­λου­θούν και να σχο­λιά­ζουν το φαι­νό­μενο, η κοινή γνώμη καλεί­ται να ενη­με­ρώ­νε­ται απο­κλει­στικά από επί­ση­μες πηγές, ενώ τονί­ζε­ται ότι τέτοια γεω­φυ­σικά φαι­νό­μενα πρέπει να αντι­με­τω­πί­ζο­νται με επι­στη­μο­νική ακρί­βεια και χωρίς πανικό.

Πηγή: etnnos.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.