ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νικητιάδης: Εμμένει στη δημοσιοποίηση των προϊόντων με τα οποία αισχροκερδούσαν οι πολυεθνικές με ερώτηση και ΑΚΕ στη Βουλή

news room 8 λεπτά ανάγνωση
ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ

Τους κωδι­κούς των προ­ϊ­ό­ντων με τους οποίους αισχρο­κερ­δού­σαν οι πολυ­ε­θνι­κές εται­ρίες σε βάρος των κατα­να­λω­τών, ποια πρό­στιμα ακυ­ρώ­θη­καν λόγω της δημιουρ­γι­κής ασά­φειας της ΝΔ στη νομο­θέ­τηση και πόσα τελικώς πλη­ρώ­θη­καν, καλεί την Κυβέρ­νηση να δημο­σιο­ποι­ή­σει στο Κοι­νο­βού­λιο ο Βου­λευ­τής Δωδε­κα­νή­σου και υπεύ­θυ­νος του Τομέα Ανά­πτυ­ξης του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Νικη­τιά­δης με ερώτηση και αίτημα κατά­θε­σης Εγγρά­φων (ΑΚΕ). Η ερώτηση και το αίτημα κατά­θε­σης Εγγρά­φων κατα­τέ­θη­καν την Κυριακή 19 Ιανουα­ρίου και απευ­θύ­νο­νται στον Υπουργό Ανά­πτυ­ξης κ. Τάκη Θεο­δω­ρι­κάκο.

Συμ­φώ­νως με την ερώτηση – ΑΚΕ στις 18 Δεκεμ­βρίου η Κυβέρ­νηση επέβαλε για μία ακόμη φορά πρό­στιμα 5,5 εκατ. € σε 8 πολυ­ε­θνι­κές εται­ρίες για αθέμιτη κερ­δο­φο­ρία. Τα πρό­στιμα αυτά επι­βλή­θη­καν μετά απο εισή­γηση της Διυ­πη­ρε­σια­κής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), καθώς σε ελέγ­χους 443 κωδικών προ­ϊ­ό­ντων, βρέ­θη­καν οι 191 να παρα­βιά­ζουν τις σχε­τι­κές ρυθ­μί­σεις για την αθέμιτη κερ­δο­φο­ρία και πιο συγκε­κρι­μένα το άρθρο 54 του Νόμου 5045/2023, που απο­τε­λεί παρά­ταση του αρ. 58 του ν. 4818/2021.

Το αφήγημα της Κυβέρ­νη­σης περί προ­στί­μων στην πράξη απο­δεί­χτηκε ότι δεν απέδωσε. Η χώρα μας όχι μόνο για 4 χρόνια παρου­σιά­ζει συνε­χείς αυξή­σεις στις τιμές αλλά επι­προ­σθέ­τως απο­τε­λεί πρω­τα­θλή­τρια στην ακρί­βεια στην Ευρώπη και ταυ­το­χρό­νως οι Έλληνες έχουν τη χαμη­λό­τερη αγο­ρα­στική δύναμη. Τέσσερα χρόνια, οι πολίτες περι­μέ­νουν να δουν τις τιμές να πέφτουν και του­λά­χι­στον αν όχι όσο ανέ­βη­καν, του­λά­χι­στον πολύ περισ­σό­τερο από το 0,2% της μείωσης του πλη­θω­ρι­σμού τρο­φί­μων για το οποίο πανη­γυ­ρί­ζει η Κυβέρ­νηση.

Οποια­δή­ποτε επι­κοι­νω­νιακή μέθοδο και να εφαρ­μό­σει η ΝΔ, οι πολίτες γνω­ρί­ζουν τα έργα της Κυβέρ­νη­σης και των απο­τε­λε­σμά­των τους και δεν παρα­πλα­νού­νται. Αντι­λαμ­βά­νο­νται πλέον οι κατα­να­λω­τές ότι το ζήτημα δεν είναι μόνο πόσα πρό­στιμα επι­βάλ­λο­νται αλλά και πόσα από αυτά εισπράτ­το­νται και τι μέρος των υπερ­κερ­δών των παρα­νο­μού­ντων εται­ριών απο­τε­λούν τα συγκε­κρι­μένα πρό­στιμα. Γιατί αν οι εται­ρίες έχουν απο­κο­μί­σει δισε­κα­τομ­μύ­ρια κερδών και υπερ­κερ­δών, από τις υψηλές τιμές, παρα­πάνω από όσα επι­τρέ­πει η νομο­θε­σία περί αθέ­μι­της κερ­δο­φο­ρίας, η επιβολή μερικών εκα­τομ­μυ­ρίων για πρό­στιμα είναι προ­σβολή προς την κοινή λογική. Ο ίδιος ο Υπουρ­γός Ανά­πτυ­ξης με πρό­σφατο δελτίο τύπου περί επι­βο­λής προ­στί­μων παρα­δέ­χθηκε ότι σχεδόν οι μισοί κωδικοί που ελέγ­χθη­καν, παρα­βαί­νουν την σχετική νομο­θε­σία.

Είτε από ανι­κα­νό­τητα είτε από σκο­πι­μό­τητα η ΝΔ νομο­θέ­τησε με «δημιουρ­γική ασάφεια» κατά την ψήφιση του πρώτου σχε­τι­κού νόμου το 2021 με απο­τέ­λε­σμα τα πρό­στιμα να κατα­πί­πτουν στα δικα­στή­ρια. Για το θέμα αυτό μάλιστα ο κ. Νικη­τιά­δης έχει κατα­θέ­σει σχετική ερώτηση στις 18 /11/2024 με την οποία καλούσε το Υπ. Ανά­πτυ­ξης να απα­ντή­σει για πρό­σφατη απόφαση του  Διοι­κη­τι­κού Πρω­το­δι­κείου Θεσ­σα­λο­νί­κης με την οποία ακυ­ρώ­νε­ται πρό­στιμο σε εταιρία καθώς κρίθηκε ότι ο Ν. 4818/2021 δεν προσ­διό­ριζε με σαφή­νεια τα βασικά είδη ανάγκης. Στην εν λόγω ερώτηση όμως και κατά παρά­βαση του κανο­νι­σμού της Βουλής καθώς έχει παρέλ­θει προ πολλού το σχετικό χρονικό διά­στημα στο οποίο υπο­χρε­ού­ται να απα­ντή­σει το Υπουρ­γείο, απά­ντηση δεν δόθηκε.

Το Υπ. Ανά­πτυ­ξης απο­φεύ­γει να δώσει τα ονόματα των προ­ϊ­ό­ντων για τα οποία επι­βλή­θη­καν τα πρό­στιμα. Με αυτόν τον τρόπο δεν βοηθάει τους κατα­να­λω­τές και το κατα­να­λω­τικό κίνημα να γνω­ρί­ζουν ποιοι από τους εκα­το­ντά­δες κωδι­κούς των παρα­πάνω εται­ριών βρί­σκο­νται να παρα­νο­μούν και να απο­κο­μί­ζουν υπερ­βο­λικά μεγάλο κέρδος.

Ο κ. Νικη­τιά­δης ερωτά τον Υπουργό Ανά­πτυ­ξης : 1.Συμ­φώ­νως με το πόρισμα ελέγχου – εισή­γηση της ΔΙΜΕΑ, για τις συγκε­κρι­μέ­νες οκτώ εται­ρείες, ποια είναι τα προ­ϊ­ό­ντα που επω­λού­ντο με μεγα­λύ­τερο ποσοστό κέρδους, για πόσο διά­στημα, με πόσο ποσοστό κέρδους και πόσο εκτι­μά­ται η κερ­δο­φο­ρία των συγκε­κρι­μέ­νων εται­ρειών από αυτήν τους την πρα­κτική; 2.Ποια συγκε­κρι­μένα μέτρα προ­τί­θε­ται να λάβει ώστε το ποσοστό κέρδους των προ­ϊ­ό­ντων των εν λόγω εται­ρειών να μην υπερ­βαί­νει το πλαφόν που τέθηκε με τον ν. 5045/29-07-2023; 3.Τι ποσό συνο­λι­κώς έχει επι­βλη­θεί σε πρό­στιμα για αθέμιτη κερ­δο­φο­ρία από το 2021 μέχρι σήμερα, για τι ποσό εξ αυτών έχει γίνει προ­σφυγή των εται­ριών και τι ποσό έχει εισπρα­χθεί μέχρι την ώρα κατά­θε­σης αυτής της ερώ­τη­σης;

Και αιτεί­ται  προς ενη­μέ­ρωση του Κοι­νο­βου­λίου να κατα­τε­θούν:

1.Τα πορί­σματα – ειση­γή­σεις ΔΙΜΕΑ από τα πρό­στιμα που επι­βλή­θη­καν στις συγκε­κρι­μέ­νες τέσ­σε­ρις εται­ρείες, 2.Όποιο ανα­γκαίο στοι­χείο για τα πρό­στιμα που επι­βλή­θη­καν και τα ποσά που εισπρά­χθη­καν για αθέμιτη κερ­δο­φο­ρία στο πλαίσιο της σχε­τι­κής νομο­θε­σίας από το 2021 και μέχρι την ημέρα κατά­θε­σης της παρού­σας ερώ­τη­σης. Το κείμενο της ερώ­τη­σης είναι το ακο­λουθο:

Κύριε Υπουργέ,

Στις 18 Δεκεμ­βρίου του 2024 ανα­κοι­νώ­σατε για μια ακόμη φορά πρό­στιμα 5,5 εκατ. ευρώ σε οκτώ πολυ­ε­θνι­κές εται­ρείες για αθέμιτη κερ­δο­φο­ρία.

Πιο συγκε­κρι­μένα οι εται­ρίες και τα πρό­στιμα που επι­βλή­θη­καν είναι:

1.     Σ.Κ. ΤΖΟΝΣΟΝ ΕΛΛΑΣ Ε.Π.Ε. (ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ) – 267.100 ευρώ

2.     -HENKEL ΕΛΛΑΣ Α.Β.Ε.Ε. (ΕΙΔΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗΣ) – 286.000 ευρώ

3.     -ΕΛΑΪΣ UNILEVER HELLAS Α.Ε. (ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ – ΕΙΔΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ) – 516.000 ευρώ

4.     -COLGATE PALMOLIVE HELLAS ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΜΟΝ. ΕΠΕ (ΕΙΔΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗΣ) – 535.000 ευρώ

5.     -ΦΑΓΕ ΕΛΛΑΔΑΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε. (ΓΙΑΟΥΡΤΙΑ – ΤΥΡΙΑ) – 924.000 ευρώ

6.     -JACOBS DOUWE EGBERTS GR Ε.Π.Ε (ΚΑΦΕΔΕΣ) – 1.000.000 ευρώ

7.     -ΦΡΗΣΛΑΝΤΚΑΜΠΙΝΑ ΕΛΛΑΣ Α.Ε. (ΓΙΑΟΥΡΤΙΑ) – 1.000.000 ευρώ

8.     -JOHNSON & JOHNSON HELLAS ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ Α.Ε.Ε. (ΕΙΔΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗΣ) – 1.000.000 ευρώ

Τα παρα­πάνω πρό­στιμα επι­βλή­θη­καν συμ­φώ­νως με την εισή­γηση της Διυ­πη­ρε­σια­κής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), καθώς σε ελέγ­χους 443 κωδικών των πιο πάνω εται­ριών, βρέ­θη­καν οι 191 να παρα­βιά­ζουν τις σχε­τι­κές ρυθ­μί­σεις για την αθέμιτη κερ­δο­φο­ρία και πιο συγκε­κρι­μένα το άρθρο 54 του Νόμου 5045/2023, που απο­τε­λεί παρά­ταση του αρ. 58 του ν. 4818/2021.

Οφείλω να σας υπεν­θυ­μίσω τα εξής:

Πρώτον. Το αφήγημα της Κυβέρ­νη­σης περί προ­στί­μων στην πράξη απο­δεί­χτηκε ότι δεν απέδωσε. Η χώρα μας όχι μόνο για 4 χρόνια παρου­σιά­ζει συνε­χείς αυξή­σεις στις τιμές αλλά επι­προ­σθέ­τως απο­τε­λούμε πρω­τα­θλη­τές της ακρί­βειας στην Ευρώπη, την ώρα που απο­τε­λούμε και «αρνη­τι­κούς πρω­τα­θλη­τές» στην αγο­ρα­στική δύναμη. Τέσσερα χρόνια μετά, οι πολίτες περι­μέ­νουν να δουν τις τιμές να πέφτουν και του­λά­χι­στον αν όχι όσο ανέ­βη­καν, κάτι πολύ παρα­πάνω από το 0,2% της μείωσης του πλη­θω­ρι­σμού τρο­φί­μων για το οποίο πανη­γυ­ρί­ζε­ται.

Δεύ­τε­ρον. Οποια­δή­ποτε επι­κοι­νω­νιακή μέθοδος και να εφαρ­μο­στεί από την πλευρά σας, οι πολίτες πλέον έχουν γνώση των έργων σας και των απο­τε­λε­σμά­των τους και δεν παρα­πλα­νού­νται. Αντι­λαμ­βά­νο­νται ότι το ζήτημα δεν είναι μόνο πόσα πρό­στιμα επι­βάλ­λο­νται αλλά και πόσα από αυτά εισπράτ­το­νται και τι μέρος των υπερ­κερ­δών των παρα­νο­μού­ντων εται­ριών απο­τε­λούν τα συγκε­κρι­μένα πρό­στιμα. Γιατί αν οι εται­ρίες έχουν απο­κο­μί­σει δισε­κα­τομ­μύ­ρια κερδών και υπερ­κερ­δών, από τις υψηλές τιμές, παρα­πάνω από όσα επι­τρέ­πει η νομο­θε­σία περί αθέ­μι­της κερ­δο­φο­ρίας, η επιβολή μερικών εκα­τομ­μυ­ρίων για πρό­στιμα είναι προ­σβολή προς την κοινή λογική. Εσείς ο ίδιος με το πρό­σφατο δελτίο τύπου σας περί επι­βο­λής προ­στί­μων παρα­δέ­χε­στε ότι σχεδόν οι μισοί κωδικοί που ελέ­χθη­σαν, παρα­βαί­νουν την σχετική νομο­θε­σία. Με άλλα λόγια μας λέτε ότι οι εται­ρίες αγνοούν πλήρως τα μέτρα σας γιατί πολύ απλά αυτά που βγάζουν παρα­νο­μώ­ντας είναι πολύ περισ­σό­τερα από τα πρό­στιμα σας.

Τρίτο. Είτε από ανι­κα­νό­τητα είτε από σκο­πι­μό­τητα νομο­θε­τή­σατε με «δημιουρ­γική ασάφεια» κατά την ψήφιση του πρώτου σας σχε­τι­κού νόμου ( 4818/2021) με απο­τέ­λε­σμα τα πρό­στιμα να κατα­πί­πτουν στα δικα­στή­ρια. Ήδη από 18/11/2024 κατέ­θεσα την υπ. αρ. 1653 σχετική ερώτηση προς το Υπουρ­γείο σας με την οποία σας ρωτούσα για πρό­σφατη απόφαση του  Διοι­κη­τι­κού Πρω­το­δι­κείου Θεσ­σα­λο­νί­κης με την οποία ακυ­ρώ­νε­ται πρό­στιμο σε εταιρία καθώς κρίθηκε ότι ο Ν. 4818/2021 δεν προσ­διό­ριζε με σαφή­νεια τα βασικά είδη ανάγκης. Στην εν λόγω ερώτηση μου όμως και κατά παρά­βαση του κανο­νι­σμού της Βουλής καθώς έχει παρέλ­θει προ πολλού το σχετικό χρονικό διά­στημα στο οποίο υπο­χρε­ού­στε να απα­ντή­σετε, απο­φύ­γατε να απα­ντή­σετε.

Και τέλος να σας επι­ση­μάνω ότι συνε­χί­ζο­ντας την τακτική του προ­κα­τό­χου σας, απο­φεύ­γε­ται να δώσετε τα ονόματα των προ­ϊ­ό­ντων για τα οποία επι­βλή­θη­καν τα πρό­στιμα. Με αυτόν τον τρόπο δεν βοηθάτε τους κατα­να­λω­τές και το κατα­να­λω­τικό κίνημα να γνω­ρί­ζουν ποιοι από τους εκα­το­ντά­δες κωδι­κούς των παρα­πάνω εται­ριών βρί­σκο­νται να παρα­νο­μούν και να απο­κο­μί­ζουν υπερ­βο­λικά μεγάλο κέρδος. Την στιγμή μάλιστα που ο κατα­να­λω­τής κατά γενική παρα­δοχή θυμάται επω­νυ­μία προ­ϊ­ό­ντος και όχι ιδιαι­τέ­ρως την εταιρία παρα­γω­γής ή εισα­γω­γής – αντι­προ­σώ­πευ­σης.

Δεδο­μέ­νου ότι οι κατα­να­λω­τές δεν θα παρα­συρ­θούν από τις επι­κοι­νω­νια­κές σας κορώνες για τους πανη­γυ­ρι­σμούς για το 0,2% καθώς τους πολίτες τους ενδια­φέ­ρει να βλέπουν τις τιμές που διπλα­σιά­στη­καν και τρι­πλα­σιά­στη­καν τα τελευ­ταία χρόνια μα πέφτουν πραγ­μα­τικά

Δεδο­μέ­νου ότι το πνεύμα του νόμου σε ότι σχε­τί­ζε­ται με την επιβολή προ­στί­μων είναι η δημο­σιο­ποί­ηση των προ­ϊ­ό­ντων για τα οποία επι­βάλ­λο­νται πρό­στιμα και σε κάθε περί­πτωση το γράμμα του νόμου δεν απα­γο­ρεύει την δημο­σιο­ποί­ηση των ονο­μά­των των προ­ϊ­ό­ντων.

Δεδο­μέ­νου ότι  οι πολίτες και η Εθνική Αντι­προ­σω­πία πρέπει να ξέρουν επα­κρι­βώς και με απόλυτη δια­φά­νεια, τι προ­ϊ­ό­ντα, για πόσο διά­στημα και με πιο υπερ­βάλ­λον ποσοστό κέρδους επω­λού­ντο από τις εν λόγω εται­ρείες και πόσο συνο­λικά κέρδος απο­κό­μι­σαν οι εν λόγω εται­ρίες για το διά­στημα που παρα­νο­μού­σαν

Ερω­τά­ται ο Υπουρ­γός:

1. Συμ­φώ­νως με το πόρισμα ελέγχου – εισή­γηση της ΔΙΜΕΑ, για τις συγκε­κρι­μέ­νες οκτώ εται­ρείες, ποια είναι τα προ­ϊ­ό­ντα που επω­λού­ντο με μεγα­λύ­τερο ποσοστό κέρδους, για πόσο διά­στημα, με πόσο ποσοστό κέρδους και πόσο εκτι­μά­ται η κερ­δο­φο­ρία των συγκε­κρι­μέ­νων εται­ρειών από αυτήν τους την πρα­κτική;

2.  Ποια συγκε­κρι­μένα μέτρα προ­τί­θε­στε να λάβετε ώστε το ποσοστό κέρδους των προ­ϊ­ό­ντων των εν λόγω εται­ρειών να μην υπερ­βαί­νει το πλαφόν που τέθηκε με τον ν. 5045/29-07-2023;

3. ι ποσό συνο­λικά έχει επι­βλη­θεί σε πρό­στιμα για αθέμιτη κερ­δο­φο­ρία από το 2021 μέχρι σήμερα, για τι ποσό εξ αυτών έχει γίνει προ­σφυγή των εται­ριών και τι ποσό έχει εισπρα­χθεί μέχρι την ώρα κατά­θε­σης αυτής της ερώ­τη­σης;

Και παρα­κα­λούμε προς ενη­μέ­ρωση του Κοι­νο­βου­λίου να κατα­τε­θούν:

1. Τα πορί­σματα – ειση­γή­σεις ΔΙΜΕΑ από τα πρό­στιμα που επι­βλή­θη­καν στις συγκε­κρι­μέ­νες τέσ­σε­ρεις εται­ρείες

2. Όποιο ανα­γκαίο στοι­χείο για τα πρό­στιμα που επι­βλή­θη­καν και τα ποσά που εισπρά­χθη­καν για αθέμιτη κερ­δο­φο­ρία στο πλαίσιο της σχε­τι­κής νομο­θε­σίας από το 2021 και μέχρι την ημέρα κατά­θε­σης της παρού­σας ερώ­τη­σης

 

 

 

Ο Ερωτών Βου­λευ­τής

 

Γιώργος Νικη­τιά­δης

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.