ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Γιώργος Ματσiγκος: «Εξαιρετική η φετινή σεζόν από άποψη τουριστικών αφίξεων»

news room 6 λεπτά ανάγνωση
Ματσίγκος Γιώργος
Εξαιρετική η φετινή σεζόν από άποψη τουριστικών αφίξεων

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΤΣIΓΚΟΣ

Ο πρό­ε­δρος του Συλ­λό­γου Διευ­θυ­ντών Ξενο­δο­χείων Δωδε­κα­νή­σου, κ. Γιώργος Ματσί­γκος, μιλά στη «δ» κάνο­ντας απο­τί­μηση της φετινής του­ρι­στι­κής σεζόν, ανα­φέ­ρο­ντας τα εντυ­πω­σιακά απο­τε­λέ­σματα στις αφίξεις, αλλά και τις προ­κλή­σεις που αντι­με­τω­πί­ζει ο κλάδος. Με την πολυετή εμπει­ρία του και τη συνεχή συμ­με­τοχή του στα κοινά του του­ρι­στι­κού τομέα, ανα­φέ­ρε­ται στις εξε­λί­ξεις, τις τάσεις και τις προ­ο­πτι­κές της του­ρι­στι­κής αγοράς, ενώ παράλ­ληλα παρου­σιά­ζει τις βασικές δράσεις της Ομο­σπον­δίας και του Συλ­λό­γου για την ανα­βάθ­μιση της ποιό­τη­τας των υπη­ρε­σιών και τη βιω­σι­μό­τητα.

Ακο­λου­θεί το πλήρες κείμενο της συνέ­ντευ­ξης:

Κύριε Ματσί­γκο θα ήθελα να ξεκι­νή­σουμε με ένα σχόλιό σας για τη φετινή σεζόν. Ποιες αγορές πρω­το­στά­τη­σαν στις αφίξεις;

Πράγ­ματι, η φετινή σεζόν ήταν εξαι­ρε­τική από άποψη διεθνών του­ρι­στι­κών αφίξεων. Πλη­σιά­σαμε τα τρία εκατ. επι­σκέ­πτες, χωρίς να συμπε­ρι­λαμ­βά­νο­νται στον αριθμό αυτό όσοι φτάνουν στο νησί με ενδιά­με­σες πτήσεις. Και φυσικά δεν συμπε­ρι­λαμ­βά­νο­νται οι επι­βά­τες των κρουα­ζιε­ρό­πλοιων. Σε κάθε περί­πτωση σε σύγκριση με πέρυσι οι διε­θνείς αφίξεις παρου­σιά­ζουν αύξηση κατά 13% σε σύγκριση με το 2023, ένα ιδιαί­τερα υψηλό ποσοστό. Πρό­κει­ται προ­φα­νώς για μία μεγάλη επι­τυ­χία. Πρώτη αγορά με τις περισ­σό­τε­ρες αφίξεις είναι η βρε­τα­νική με 770.000 περίπου επι­σκέ­πτες. Ακο­λου­θεί η γερ­μα­νική αγορά με περισ­σό­τε­ρους από 500.000 επι­σκέ­πτες και στην τρίτη θέση έχει παγιω­θεί η αγορά της Πολω­νίας με περισ­σό­τε­ρους από 200.000 επι­σκέ­πτες. Στην τέταρτη θέση είναι η Σουηδία και στην πέμπτη το Ισραήλ με μικρή διαφορά μεταξύ τους.

Που πιστεύ­ετε ότι οφεί­λο­νται το νέο ρεκόρ και η αλμα­τώ­δης αύξηση των του­ρι­στι­κών αφίξεων στα τελευ­ταία χρόνια;

Μετά την παν­δη­μία η φήμη της Ρόδου ως του­ρι­στι­κού προ­ο­ρι­σμού και της Ελλάδας συνο­λικά ενι­σχύ­θηκε. Η δια­χεί­ριση της πρω­το­φα­νούς αυτής κρίσης ήταν υπο­δειγ­μα­τική. Ήμασταν από τους πρώτους προ­ο­ρι­σμούς που άνοιξαν εφαρ­μό­ζο­ντας τα πρω­τό­κολλα υγιει­νής με τη βοήθεια και του συλ­λό­γου διευ­θυ­ντών ξενο­δο­χείων. Η Ρόδος είναι ευρέως γνωστή για τις ομορ­φιές της, τα μνημεία, τις υπη­ρε­σίες και το κλίμα της και μετά την παν­δη­μία η φήμη και η αξιο­πι­στία της ενι­σχύ­θη­καν κατά πολύ. Αυτή η καλή φήμη σε συν­δυα­σμό με όλα τα υπό­λοιπα συγκρι­τικά πλε­ο­νε­κτή­ματα του προ­ο­ρι­σμού, οδή­γη­σαν στην εντυ­πω­σιακή αύξηση των του­ρι­στι­κών ροών.

Ποιες είναι οι ενδεί­ξεις για την νέα σεζόν; Πώς πιστεύ­ετε ότι θα εξε­λι­χθούν τα πράγ­ματα;

Παρότι οι πρώτες ενδεί­ξεις από τη Βρε­τα­νία είναι ενθαρ­ρυ­ντι­κές, επι­κρα­τεί επι­φυ­λα­κτι­κό­τητα για τις υπό­λοι­πες ευρω­παϊ­κές αγορές λόγω της οικο­νο­μι­κής ύφεσης. Οι early bird προ­σφο­ρές και οι εκπτώ­σεις της black Friday δημιούρ­γη­σαν κινη­τι­κό­τητα, αλλά παρα­μέ­νει αβέβαιο αν αυτό θα δια­τη­ρη­θεί σε όλη τη σεζόν. Σύμφωνα με τις τάσεις, οι ταξι­διώ­τες μπορεί να περιο­ρί­σουν τη διάρ­κεια των δια­κο­πών τους ή να προ­τι­μή­σουν all-inclusive ξενο­δο­χεία για καλύ­τερο έλεγχο των δαπανών. Ενδέ­χε­ται να δούμε μια μικρή «διόρ­θωση» στις αφίξεις μετά από τέσσερα συνε­χό­μενα χρόνια αύξησης, κάτι που είναι φυσιο­λο­γικό. Το ζητού­μενο είναι να δια­τη­ρή­σουμε τη ζήτηση μέσω στο­χευ­μέ­νων ενερ­γειών προ­βο­λής και ποιο­τι­κής ανα­βάθ­μι­σης.

Είναι η Ρόδος κοντά στον κορεσμό ως προ­ο­ρι­σμός; Έχει βάση όλη η συζή­τηση που έχει ανοίξει για τον υπερ­του­ρι­σμό;

Ο όρος «υπερ­του­ρι­σμός» δεν αντι­προ­σω­πεύει τη Ρόδο, καθώς το πρό­βλημα περιο­ρί­ζε­ται κυρίως στο διά­στημα 30 ημερών, συνήθως από 10 Ιουλίου έως 10 Αυγού­στου. Ωστόσο, πρέπει να δια­χει­ρι­στούμε προ­κλή­σεις όπως το κυκλο­φο­ριακό και η συμ­φό­ρηση, ειδικά στην υψηλή περίοδο.

Και όπως όλα δεί­χνουν θα απο­φεύ­γουν οι ταξι­διώ­τες την υψηλή του­ρι­στική σεζόν λόγω των υψηλών θερ­μο­κρα­σιών και των επι­πτώ­σεων της κλι­μα­τι­κής αλλαγής, των ακρι­βό­τε­ρων τιμών κλπ. Αν όχι από το 2025, μελ­λο­ντικά

θα δούμε ότι δεν θα υπάρχει τόσο μεγάλη συγκέ­ντρωση επι­σκε­πτών κατά το επίμαχο χρονικό διά­στημα. Βεβαίως θα πρέπει να δούμε πώς θα εκμε­ταλ­λευ­θούμε αυτή τη συγκυ­ρία ώστε να τονώ­σουμε την κίνηση στα άκρα της σεζόν, τον Απρίλιο και το Νοέμ­βριο.

Τι ποσοστό αύξησης της του­ρι­στι­κής κίνησης καρ­πώ­θη­καν οι βρα­χυ­χρό­νιες μισθώ­σεις; Έχει αυξηθεί ο αντα­γω­νι­σμός;

Η σημα­ντική αύξηση των αφίξεων δεν κατευ­θύν­θηκε στα ξενο­δο­χεία, καθώς δεν υπήρξαν νέες μονάδες ή επε­κτά­σεις. Αντί­θετα, μεγάλο μέρος του εισερ­χό­με­νου του­ρι­σμού απορ­ρο­φή­θηκε από τις βρα­χυ­χρό­νιες μισθώ­σεις όπου το τοπίο παρα­μέ­νει ανε­ξέ­λεγ­κτο. Πρέπει δε να λάβουμε υπόψη ότι σε αυτή την κατη­γο­ρία μισθώ­σεων είναι αμφί­βολη η ποιό­τητα, η ασφά­λεια, η υγιεινή…

Είναι απα­ραί­τητο να θεσπι­στούν αυστη­ρό­τε­ροι κανόνες, ώστε να δια­σφα­λι­στεί η ποιό­τητα του προ­σφε­ρό­με­νου προ­ϊ­ό­ντος συνο­λικά. Παράλ­ληλα, η αυξη­μένη ζήτηση στις βρα­χυ­χρό­νιες μισθώ­σεις επι­βα­ρύ­νει την τοπική υποδομή, όπως το κυκλο­φο­ριακό. Σημα­ντικό είναι να δια­σφα­λί­σουμε ισορ­ρο­πία, ώστε οι αφίξεις να μετα­φρά­ζο­νται σε πραγ­μα­τικό όφελος για την τοπική κοι­νω­νία και οικο­νο­μία.

Ποιες είναι οι επι­πτώ­σεις του τέλους ανθε­κτι­κό­τη­τας; Πιστεύ­ετε ότι θα μειώσει την αντα­γω­νι­στι­κό­τητα του του­ρι­στι­κού μας προ­ϊ­ό­ντος;

Ένας λόγος που μειώ­θηκε η κίνηση στην αγορά, στα μπαρ και στα εστια­τό­ρια, είναι η επιβολή του tέλους ανθε­κτι­κό­τη­τας κατά της κλι­μα­τι­κής κρίσης. Θεσπί­στηκε το τέλος από την κυβέρ­νηση ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο των μνη­μο­νια­κών μέτρων. Ωστόσο στην Ευρώπη το τέλος αυτό έχει πραγ­μα­τικά αντα­πο­δο­τικό χαρα­κτήρα. Τα χρήματα μένουν στον κάθε τόπο για να γίνο­νται τα ανα­γκαία έργα. Δυστυ­χώς στην Ελλάδα το συγκε­κρι­μένο τέλος αυξή­θηκε σημα­ντικά και πρό­κει­ται να αυξηθεί ακόμη περισ­σό­τερο επι­βα­ρύ­νο­ντας τους επι­σκέ­πτες. Είναι ανα­με­νό­μενο τα χρήματα αυτά να τα στε­ρη­θεί η αγορά. Και ενώ υπήρχε έντονη δια­μαρ­τυ­ρία για το τέλος ήδη από πέρυσι, δεν έγινε καμία νύξη έστω για την επι­στροφή ενός μέρους στον κάθε προ­ο­ρι­σμό για έργα αντα­πο­δο­τι­κού χαρα­κτήρα, για την καθα­ριό­τητα, την λήψη μέτρων προ­στα­σίας του περι­βάλ­λο­ντος. Και όχι μόνο αυτό, η κυβέρ­νηση προ­χώ­ρησε σε περαι­τέρω αύξηση. Ένα μέρος των εσόδων πρέπει να μένει στον τόπο κυρίως τώρα που οι επι­πτώ­σεις της κλι­μα­τι­κής κρίσης είναι τόσο συχνές και τόσο έντονες. Πρέπει να στρα­φούμε σε πιο βιώ­σι­μες πρα­κτι­κές και επι­χει­ρη­μα­τικά μοντέλα. Έρευνες έχουν δείξει ότι το 70% των επι­σκε­πτών επι­λέ­γουν τους προ­ο­ρι­σμούς δια­κο­πών τους με κρι­τή­ρια βιω­σι­μό­τη­τας, και μάλιστα είναι δια­τε­θει­μέ­νοι να πλη­ρώ­σουν λίγο παρα­πάνω, εφόσον ο προ­ο­ρι­σμός ανα­δει­κνύει πρω­το­βου­λίες για την προ­στα­σία του περι­βάλ­λο­ντος. Είναι επι­τα­κτική ανάγκη να ασκηθεί πίεση από δήμους, περι­φέ­ρειες και επι­με­λη­τή­ρια, ώστε ένα μέρος των εσόδων να επι­στρέ­φει στους προ­ο­ρι­σμούς και τα χρήματα να αξιο­ποιού­νται σε έργα που να είναι άμεσα ορατά στους επι­σκέ­πτες. Όταν οι του­ρί­στες βλέπουν υπο­βαθ­μι­σμένα σημεία του προ­ο­ρι­σμού, όπως σκου­πί­δια και κακο­συ­ντη­ρη­μέ­νες υπο­δο­μές, είναι φυσικό να ανα­ρω­τιού­νται γιατί πλη­ρώ­νουν. Εύχομαι να μην χάσουμε την αντα­γω­νι­στι­κό­τητά μας και να μην απο­γοη­τεύ­σουμε τους πελάτες μας στο μέλλον.

Είστε πρό­ε­δρος του Συλ­λό­γου Διευ­θυ­ντών Ξενο­δο­χείων Δωδε­κα­νή­σου εδώ και χρόνια, καθώς και αντι­πρό­ε­δρος της ΠΟΔΙΞ. Ποιοι είναι οι κύριοι στόχοι και δράσεις των δύο οργα­νι­σμών, και πώς συμ­βάλ­λουν στη συνεχή εκπαί­δευση, στην ανα­βάθ­μιση των υπη­ρε­σιών και στην προ­ώ­θηση της βιω­σι­μό­τη­τας στον του­ρι­στικό κλάδο;

Η Ομο­σπον­δία μας-ΠΟΔΙΞ-αποτελεί έναν πανελ­λή­νιο οργα­νι­σμό με μέλη συλ­λό­γους από όλη την Ελλάδα, όπως από τη Ρόδο, την Κρήτη, την Αθήνα, τη Θεσ­σα­λο­νίκη, την Κέρκυρα και την Κω. Στόχος μας είναι η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των συλ­λό­γων, η συνεχής ενη­μέ­ρωση και η επι­μόρ­φωση των μελών μας σε κρίσιμα θέματα του κλάδου.

Ως φορέας, συμ­με­τέ­χουμε ενεργά σε διά­φο­ρες επι­τρο­πές και είμαστε μέλος του ΣΕΤΕ, ενώ παράλ­ληλα κατα­θέ­τουμε προ­τά­σεις στην κυβέρ­νηση. Ιδιαί­τερη έμφαση δίνουμε στην ανα­βάθ­μιση της εκπαί­δευ­σης και των του­ρι­στι­κών σχολών, έναν τομέα που απο­τε­λεί βασική προ­τε­ραιό­τητά μας. Προ­σω­πικά, συμ­με­τέχω στην ομο­σπον­δία από το 1992, ενώ από το 1995 κατέχω τη θέση του προ­έ­δρου.

Στο Σύλλογο Διευ­θυ­ντών Ξενο­δο­χείων Δωδε­κα­νή­σου εκλέ­χθηκα πρό­ε­δρος το 2011 για πρώτη φορά και επα­νε­κλέ­χθηκα στις πρό­σφα­τες αρχαι­ρε­σίες μας. Το διοι­κη­τικό μας συμ­βού­λιο περι­λαμ­βά­νει αρκετά νέα μέλη. Οι κύριοι στόχοι μας περι­λαμ­βά­νουν τη συνεχή ενη­μέ­ρωση των μελών, την εκπαί­δευση, την πραγ­μα­το­ποί­ηση ερευνών, τη διορ­γά­νωση πολυά­ριθ­μων σεμι­να­ρίων, καθώς και την έντονη δρα­στη­ριο­ποί­ηση σε κρί­σι­μους τομείς.

Ανοί­γουμε τις δράσεις μας, όπως σεμι­νά­ρια και ημε­ρί­δες, σε όλους τους εργα­ζό­με­νους στον του­ρι­στικό τομέα. Κάθε χρόνο διορ­γα­νώ­νουμε τη μεγάλη “Ημερίδα Ποιό­τη­τας”, ενώ τα τελευ­ταία χρόνια έχουμε εντάξει στη θεμα­το­λο­γία μας και τη διά­σταση του περι­βάλ­λο­ντος. Ήμασταν από τους πρώτους που διορ­γά­νω­σαν τέτοιου είδους ημε­ρί­δες, και συνε­χί­ζουμε δυνα­μικά. Την επόμενη εβδο­μάδα ξεκινά το φετινό μας πρό­γραμμα, το οποίο έχει ως βασι­κούς πυλώνες την ανα­βάθ­μιση των υπη­ρε­σιών, την ποιό­τητα, τις ανθρώ­πι­νες σχέσεις και το περι­βάλ­λον.

Επι­πλέον, πρό­κει­ται να επα­να­λά­βουμε για πέμπτη φορά την επι­τυ­χη­μένη “Έρευνα Ποιό­τη­τας” σε συνερ­γα­σία με το Anatolia College της Θεσ­σα­λο­νί­κης. Πρό­κει­ται για ένα εργα­λείο ποιο­τι­κής, ποσο­τι­κής και περι­βαλ­λο­ντι­κής αξιο­λό­γη­σης, ενώ η όλη δια­δι­κα­σία θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί αυτή τη φορά ηλε­κτρο­νικά.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.