Ρεπορτάζ

Σε δίκη 5 δημόσιοι λειτουργοί για παράβαση καθήκοντος

Σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου παραπέμφθηκαν με απευθείας κλήση της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου 5 δημόσιοι λειτουργοί, κατηγορούμενοι για παράβαση καθήκοντος από κοινού, ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος, ψευδή καταμήνυση από κοινού και ηθική αυτουργία σε ψευδή καταμήνυση μετά από μηνυτήρια αναφορά συνταξιούχου αστυνομικού.
To ιστορικό της υπόθεσης φέρεται να έχει ως εξής:
Ο συνταξιούχος αστυνομικός αγόρασε ένα αγρό ιδιοκτησίας του Ιερού Ορθόδοξου Ναού Αφάντου, που κείται στη θέση «Σόνερα», συνολικής εκτάσεως 3.280 τ.μ., κατόπιν δημοπρασίας.
Ιδιοκτήτης όμορης μερίδας είναι επιχειρηματίας, ο οποίος είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον προς την Εκκλησιαστική Επιτροπή του ως άνω Ιερού Ναού για να αγοράσει το ίδιο ακίνητο προκειμένου να το ενοποιήσει με το δικό του προδήλως, όπως τονίζει ο συνταξιούχος αστυνομικός, προς θεραπεία των πολεοδομικών, δασικών και λοιπών παραβάσεων, της ανεγερθείσης εντός αυτού αυθαιρέτου οικοδομής.
Ο μηνυτής επεσήμανε επιπλέον ότι το ίδιο ακίνητο επιχειρούσαν να οικειοποιηθούν, διάφοροι, καταπατώντας τμήματα αυτού παράνομα και αυθαίρετα και ότι ο “γείτονάς” του εισήλθε στο ακίνητο και κατέλαβε τμήμα εμβαδού 308 τ.μ., το οποίο μετέτρεψε σε δρόμο προς την όμορη ως άνω ιδιοκτησία του, μη διστάζοντας, μάλιστα, να τον ασφαλτοστρώσει.
Για το λόγο αυτό ο Ιερός Ορθόδοξος Ναός Αφάντου κατέθεσε ενώπιον του Ειρηνοδικείου Ρόδου αίτηση ασφαλιστικών μέτρων. Η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων δεν συζητήθηκε ποτέ διότι ο επιχειρηματίας είχε εκφράσει στα μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής την επιθυμία ν’ αγοράσει το ακίνητο. Όταν κινήθηκαν οι διαδικασίες για την εκποίησή του, δήλωσε όμως ότι το τίμημα των 40.000 ευρώ ήταν πολύ μεγάλο.
Ετσι, ενώ ο συνταξιούχος αστυνομικός αγόρασε το ακίνητο νόμιμα ήλθε σε ρήξη με τον επιχειρηματία, ο οποίος όπως κατήγγειλε, άρχισε έναν ανελέητο αγώνα καταδίωξής του, εμπλέκοντας στην προσπάθειά του αυτή δημόσιους λειτουργούς και δη υπαλλήλους της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου και της Γενικής Διεύθυνσης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.
Σύμφωνα με την καταγγελία δύο υπάλληλοι της Διεύθυνσης Δασών βεβαίωσαν αρχικώς ότι είχε δήθεν προβεί σε εκχέρσωση δασικής έκτασης στην περιοχή και προέβησαν στην υποβολή μήνυσης εναντίον του.
Περαιτέρω, κατηγορήθηκε ότι προέβη στην παράνομη εκχέρσωση και κατάληψη δημοσίου δάσους και για εκχέρσωση ιδιωτικού δάσους και ιδιωτικής δασικής έκτασης εντός της μερίδας ιδιοκτησίας του, όσο και στην μερίδα του καταγγέλλοντος.
Ο μηνυτής κατέστησε σαφές ότι παρέλαβε το ακίνητο από την εκκλησία στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα, ενώ διαψεύδει τους ισχυρισμούς των υπαλλήλων της Διεύθυνσης Δασών, με επίκληση αεροφωτογραφιών, από τις οποίες προκύπτει ότι η εκχέρσωση ή αποψίλωση του εδάφους στην εν λόγω περιοχή έλαβε χώρα προγενέστερα της αγοράς από μέρους του.
Η μήνυση των υπαλλήλων της Διεύθυνσης Δασών σε βάρος του συνταξιούχου αστυνομικού τέθηκε στο αρχείο και αρμόδιοι της συγκεκριμένης υπηρεσίας με άλλη αναφορά τους, σε μεταγενέστερο έγγραφο, ομολόγησαν ευθέως ότι εσφαλμένα μηνύθηκε για παράνομη εκχέρσωση μερίδας ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου ανακαλώντας ουσιαστικά μέρος των όσων ισχυρίστηκαν αρχικώς.
Με αφορμή, ωστόσο, τη μήνυση του συνταξιούχου αστυνομικού σε βάρος υπαλλήλων της Διεύθυνσης Δασών διενεργήθηκε προκαταρκτική έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, που λίγο ή πολύ, έρχεται να επιβεβαιώσει τις διαπιστώσεις των υπαλλήλων της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου.
Ο συνταξιούχος αστυνομικός ισχυρίζεται ότι τα στοιχεία (αεροφωτογραφίες και αντίστοιχες φωτοερμηνείες) που έλαβαν υπόψη τους τα μέλη της Επιτροπής που διεξήγαγε την έκθεση – έρευνα, η οποία τον καταδεικνύει ως τον «καταπατητή» και «καταστροφέα» της περιοχής, αποτελούν κακά ανάτυπα, που ακόμη και αν ήθελε υποτεθεί ότι δεν παραποιήθηκαν σκοπίμως, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να οδηγήσουν στην εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.
Ο μηνυτής επισημαίνει ότι υπήρξε μεροληπτική στάση απέναντί του από τη Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου και κατ’ ακολουθίαν από την Επιτροπή που διενήργησε την προκαταρκτική έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου