ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ν. Κεραμέως: Διάλογος με τα κόμματα για τον νέο τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΚΕΡΑΜΕΩΣ

Μετα το διάλογο με τους Κοι­νω­νι­κούς Εταί­ρους για τον καθο­ρι­σμό του κατώ­τα­του μισθού από το 2028 σειρά έχει η συζή­τηση με τα πολι­τικά κόμματα.

Η Υπουρ­γός Εργα­σίας και Κοι­νω­νι­κής Ασφά­λι­σης Νίκη Κερα­μέως, πραγ­μα­το­ποί­ησε συνά­ντηση με εκπρο­σώ­πους της Κοι­νο­βου­λευ­τι­κής Ομάδας της Νέας Δημο­κρα­τίας, από κοινού με τον Υφυ­πουργό Κων­στα­ντίνο Καρα­γκούνη και τον Γενικό Γραμ­μα­τέα Νίκο Μηλα­πίδη.

Τις προ­σε­χείς ημέρες η κα Κερα­μέως θα έχει συζη­τή­σεις με τα κοι­νο­βου­λευ­τικά κόμματα της αντι­πο­λί­τευ­σης. Ζητού­μενο είναι η ανταλ­λαγή σκέψεων επί του νομο­σχε­δίου και η κατα­γραφή βελ­τιω­τι­κών προ­τά­σεων από τα κόμματα.

Το νομο­σχέ­διο με τίτλο «Ενσω­μά­τωση της Οδηγίας (Ε.Ε.) 2022/2041 του Ευρω­παϊ­κού Κοι­νο­βου­λίου και του Συμ­βου­λίου της 19ης Οκτω­βρίου 2022 για επαρ­κείς κατώ­τα­τους μισθούς στην Ευρω­παϊκή Ένωση – Ανα­προ­σαρ­μογή μισθών προ­σω­πι­κού δημο­σίου τομέα – Ρυθ­μί­σεις για τον καθο­ρι­σμό κατώ­τα­του μισθού για τα έτη 2025, 2026 και 2027», τέθηκε σε Δημόσια ηλε­κτρο­νική δια­βού­λευση την Πέμπτη 7 Νοεμ­βρίου.

Το υπό δια­βού­λευση νομο­σχέ­διο υιο­θε­τεί την πρόταση της Επι­στη­μο­νι­κής Επι­τρο­πής για την ενσω­μά­τωση της Ευρω­παϊ­κής οδηγίας για επαρ­κείς κατώ­τα­τους μισθούς και τη δια­δι­κα­σία καθο­ρι­σμού του κατώ­τα­του μισθού που προ­τεί­νε­ται σε αυτό.

Συγκε­κρι­μένα, η πρόταση αφορά στη χρήση μαθη­μα­τι­κού τύπου ως ενός πιο αντι­κει­με­νι­κού, προ­βλέ­ψι­μου και δια­φα­νούς τρόπου υπο­λο­γι­σμού του κατώ­τα­του μισθού, στη βάση του παρα­δείγ­μα­τος του γαλ­λι­κού συστή­μα­τος αλλά και παρό­μοιων συστη­μά­των άλλων ευρω­παϊ­κών χωρών. Ο μαθη­μα­τι­κός τύπος θα εφαρ­μο­στεί από το 2028 και έπειτα και προ­τεί­νε­ται να λαμ­βά­νει υπόψιν τον πλη­θω­ρι­σμό και την αύξηση της παρα­γω­γι­κό­τη­τας της οικο­νο­μίας. Παράλ­ληλα, προ­τεί­νε­ται η δημιουρ­γία Επι­τρο­πής Δια­βού­λευ­σης, η οποία θα απο­τε­λεί­ται από εκπρο­σώ­πους των κοι­νω­νι­κών εταίρων, ανα­βαθ­μί­ζο­ντας έτσι τον ρόλο των κοι­νω­νι­κών εταίρων στη δια­δι­κα­σία. Τέλος, προ­τεί­νε­ται η κατάρ­τιση οδικού χάρτη («σχεδίου δράσης») για την ενί­σχυση των συλ­λο­γι­κών συμ­βά­σεων εργα­σίας και την αύξηση του ποσο­στού των εργα­ζο­μέ­νων που καλύ­πτο­νται από συλ­λο­γι­κές συμ­βά­σεις, με την ενεργή συμ­με­τοχή των κοι­νω­νι­κών εταίρων.

Ρεπορ­τάζ: Δήμητρα Κυριαζή

Πηγή: ertnews.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.