ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΑΔΕ: Επιτήδειοι με μήνυμα προσπαθούν να αποσπάσουν χρήματα – Τι να προσέξετε

news room 2 λεπτά ανάγνωση
ΑΑΔΕ

Ανα­στά­τωση έχει προ­κα­λέ­σει σε αρκε­τούς πολίτες ακόμα μία απάτη, κατά την οποία παρα­πλα­νη­τικό μήνυμα απο­στέλ­λε­ται και τους ζητά να πατή­σουν σε συγκε­κρι­μένο σύν­δε­σμο.

Η απάτη

Το συγκε­κρι­μένο μήνυμα ανα­φέ­ρει στους απο­δέ­κτες ότι αν μπουν εκεί θα δουν την επι­στροφή φόρου που έχουν. Αν οι χρήστες πατή­σουν τον σύν­δε­σμο που τους δίνεται πρό­κει­ται να μετα­βούν σε ιστο­σε­λίδα η οποία δίνει τα στοι­χειά τους σε επι­τή­δειους.

Στο εν λόγω μήνυμα εμφα­νί­ζο­νται ονο­μα­σίες που παρα­πέ­μπουν σε υπη­ρε­σίες του δημο­σίου, τέχνα­σμα με το οποίο προ­σπα­θούν να ξεγε­λά­σουν τους χρήστες πως πρό­κει­ται για επίσημο φορέα.

Η ιστο­σε­λίδα που εισέρ­χο­νται οι πολίτες μοιάζει με το gov ή με τις υπη­ρε­σίες e-banking κάποιας τρά­πε­ζας.

Η ανα­κοί­νωση της ΑΑΔΕ

Τις τελευ­ταίες ημέρες έχουν ενταθεί οι κακό­βου­λες ενέρ­γειες απο­στο­λής παρα­πλα­νη­τι­κών μηνυ­μά­των SMS σε κινητές συσκευές (SMISHING), με στόχο την υπο­κλοπή προ­σω­πι­κών στοι­χείων και στοι­χείων τρα­πε­ζι­κών καρτών.

Εφι­στούμε ιδιαί­τερη προσοχή καθώς τα παρα­πλα­νη­τικά μηνύ­ματα:

1. Φαί­νε­ται ότι απο­στέλ­λο­νται από την ΑΑΔΕ ή κάποια άλλη αξιό­πι­στη οντό­τητα, όπως το gov.gr.

2. Ισχυ­ρί­ζο­νται ότι ο παρα­λή­πτης δικαιού­ται επι­δό­τηση ή επι­στροφή φόρου.

3. Παρο­τρύ­νουν την σύνδεση μέσω link σε πλαστή ιστο­σε­λίδα.

Εάν οι παρα­λή­πτες πατή­σουν τον σύν­δε­σμο, υπάρχει σοβαρός κίν­δυ­νος να προ­κλη­θούν προ­βλή­ματα ασφα­λείας ή να αλιευ­θούν προ­σω­πι­κές ή και τρα­πε­ζι­κές τους πλη­ρο­φο­ρίες. Για την προ­στα­σία τους, οι πολίτες πρέπει να μην κάνουν click ή tap σε κανένα σύν­δε­σμο και να δια­γρά­ψουν αμέσως το μήνυμα.

Υπεν­θυ­μί­ζουμε ότι η ΑΑΔΕ δεν ζητά ποτέ και για κανένα λόγο από τους φορο­λο­γού­με­νους, να απο­κα­λύ­ψουν προ­σω­πικά τους στοι­χεία (όνομα, ΑΦΜ, ημε­ρο­μη­νία γέν­νη­σης, τρα­πε­ζι­κούς λογα­ρια­σμούς ή κωδι­κούς πρό­σβα­σης (Username ή Password) μέσω μηνύ­μα­τος SMS ή μηνύ­μα­τος ηλε­κτρο­νι­κού ταχυ­δρο­μείου. Οι πολίτες πρέπει να συν­δέ­ο­νται στην ψηφιακή πύλη myAADE μόνο από τη διεύ­θυνση myaade.gov.gr, ή μέσω της επί­ση­μης ιστο­σε­λί­δας της Ανε­ξάρ­τη­της Αρχής Δημο­σίων Εσόδων www.aade.gr ή να χρη­σι­μο­ποιούν την επίσημη ψηφιακή εφαρ­μογή της ΑΑΔΕ για φορητές συσκευές myAADEapp.

Στον επίσημο ιστό­τοπο της ΑΑΔΕ (www.aade.gr) στη δια­δρομή Αρχική Σελίδα > Εξυ­πη­ρέ­τηση – Ενη­μέ­ρωση > Ασφά­λεια Ψηφια­κών Δεδο­μέ­νων > Ασφά­λεια Ψηφια­κών Υπη­ρε­σιών και Συναλ­λα­γών υπάρ­χουν πρα­κτι­κές ενη­μέ­ρω­σης για τις ψηφια­κές συναλ­λα­γές, συμ­βου­λές προ­στα­σίας τόσο από επι­θέ­σεις παρα­πλα­νη­τι­κών SMS (SMISHING) όσο και από επι­θέ­σεις ηλε­κτρο­νι­κού «ψαρέ­μα­τος» υπο­κλο­πής προ­σω­πι­κών στοι­χείων.

Ακο­λου­θούν προς ενη­μέ­ρωση και απο­τροπή απο­δο­χής, εικόνες παρα­πλα­νη­τι­κών μηνυ­μά­των SMS.

Πηγή: newpost.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.