ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολλαπλή σκλήρυνση: Ελπιδοφόρο φάρμακο από ομογενή επιστήμονα

news room 3 λεπτά ανάγνωση
ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ελπίδες για εκα­τομ­μύ­ρια ασθε­νείς σε όλο τον κόσμο με Πολ­λα­πλή Σκλή­ρυνση δίνει η υπό δοκιμή θερα­πεία επα­να­μυ­ε­λί­νω­σης που ανα­κά­λυψε ερευ­νη­τική ομάδα του Πανε­πι­στη­μίου Monash στην Αυστρα­λία με επι­κε­φα­λής τον ομογενή νευ­ρο­ε­πι­στή­μονα, Στήβεν Πετρά­τος.

Πώς λει­τουρ­γεί η θερα­πεία Diaprotectome

Η πει­ρα­μα­τική θερα­πεία Diaprotectome έχει ανα­πτυ­χθεί με σκοπό την προ­σπά­θεια επι­διόρ­θω­σης των βλαβών που ανα­πτύσ­σο­νται εντός του Κεντρι­κού Νευ­ρι­κού Συστή­μα­τος κατά την εξέλιξη της πορείας της Πολ­λα­πλής Σκλή­ρυν­σης, δήλωσε ο Στήβεν Πετρά­τος, κατά τη διάρ­κεια συνέ­ντευ­ξης Τύπου. Πρό­κει­ται για ένα μικρό μόριο που σε πει­ρα­μα­τικό στάδιο φαί­νε­ται πως έχει την ικα­νό­τητα να προ­στα­τεύει τα νευρικά κύτταρα του Κεντρι­κού Νευ­ρι­κού Συστή­μα­τος λει­τουρ­γώ­ντας σε δύο επίπεδα. Στο πρώτο επίπεδο σταματά την περαι­τέρω κατα­στροφή της μυε­λί­νης, του προ­στα­τευ­τι­κού περι­βλή­μα­τος δηλαδή των νευ­ρώ­νων, που θωρα­κί­ζει τις νευ­ρι­κές ίνες επι­τρέ­πο­ντας τη γρήγορη διάδοση των νευ­ρι­κών σημάτων σε όλο το σώμα, και σε δεύτερο επίπεδο διε­γεί­ρει τη δημιουρ­γία και­νού­ριας μυε­λί­νης (επα­να­μυ­ε­λί­νωση).

«Παρά­λυτα ζώα κατά­φε­ραν να ξανα­περ­πα­τή­σουν»

«Τα απο­τε­λέ­σματα από τις προ­κλι­νι­κές δοκιμές που έγιναν σε Ελλάδα, Αυστρα­λία και Ισραήλ ήταν εντυ­πω­σιακά. Παρά­λυτα ζώα εργα­στη­ρίου κατά­φε­ραν να περ­πα­τή­σουν ξανά, καθώς απο­κα­τα­στά­θηκε η φυσιο­λο­γική λει­τουρ­γία του νευ­ρι­κού συστή­μα­τος», δήλωσε ο κ. Πετρά­τος.

«Είμαι πολύ αισιό­δο­ξος. Όλες οι προ­κλι­νι­κές δοκιμές υπήρξαν με βάση την τρέ­χουσα επι­στη­μο­νική τεκ­μη­ρί­ωση πολύ επι­τυ­χη­μέ­νες και έχουμε εξα­σφα­λί­σει επίσης διεθνή πατέντα. Είμαστε στα πρόθυρα της έναρξης δοκιμών φάσης II στην Αυστρα­λία και ταυ­τό­χρονα στην Ελλάδα» σημειώ­νει ο Δρ. Πετρά­τος εκτι­μώ­ντας ότι «οι δοκιμές θα ξεκι­νή­σουν στα μέσα του επό­με­νου έτους, όταν θα εξα­σφα­λι­στούν όλες οι εγκρί­σεις από τις Ρυθ­μι­στι­κές Αρχές».

Στα πλε­ο­νε­κτή­ματα της θερα­πείας είναι ότι χορη­γεί­ται εύκολα από το στόμα, καθώς είναι σε μορφή χαπιού και ότι θα λαμ­βά­νε­ται παράλ­ληλα με την αγωγή που ήδη παίρ­νουν οι συμ­με­τέ­χο­ντες, χωρίς να χρεια­στεί να δια­κό­ψουν κανένα φάρμακο (συμπλη­ρω­μα­τική θερα­πεία).

 Κλι­νι­κές μελέτες και στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα η Πολ­λα­πλή Σκλή­ρυνση με βάση πρό­σφατη φαρ­μα­κο­ε­πι­δη­μιο­λο­γική μελέτη επη­ρε­ά­ζει περισ­σό­τε­ρους από 21.200 ασθε­νείς με μέση ηλικία διά­γνω­σης τα 30 έτη. Με στόχο την ανά­πτυξη μιας θερα­πείας που όχι μόνο θα σταματά την πρόοδο της νόσου, αλλά ενδε­χο­μέ­νως και θα την ανα­στρέ­φει, η NeuOrphan LTD (συμ­φε­ρό­ντων Ελλη­νι­κής Ομο­γέ­νειας στην Αυστρα­λία που κατέχει την πνευ­μα­τική ιδιο­κτη­σία του νέου ερευ­νη­τι­κού φαρ­μά­κου) σχε­διά­ζει να διε­ξα­χθούν στην Ελλάδα οι Ευρω­παϊ­κές Κλι­νι­κές Δοκιμές υπό την επω­νυ­μία «Odyssey». Συντο­νι­στής της κλι­νι­κής μελέτης «Odyssey» είναι ο Καθη­γη­τής Νευ­ρο­λο­γίας του ΑΠΘ, Νικό­λαος Γρη­γο­ριά­δης.

Εφόσον λάβουν έγκριση, οι κλι­νι­κές δοκιμές θα διε­ξα­χθούν ανάλογα και με την εκδή­λωση σχε­τι­κού ενδια­φέ­ρο­ντος από τους αρμό­διους ιατρούς σε του­λά­χι­στον 10 πανε­πι­στη­μιακά, γενικά και στρα­τιω­τικά νοσο­κο­μεία σε όλη την Ελλάδα από την Κρήτη έως τον Έβρο για 12 μήνες, ανέφερε ο Καθη­γη­τής Νευ­ρο­λο­γίας του ΑΠΘ, Νικό­λαος Γρη­γο­ριά­δης. Στόχος είναι να εντα­χθούν στη μελέτη έως και 400 ‘Ατομα με Πολ­λα­πλή Σκλή­ρυνση σε όλα τα στάδια της νόσου μέχρι επι­πέ­δου EDSS 6 (πλην δηλαδή των ατόμων σε ανα­πη­ρικό αμα­ξί­διο), για τους οποίους επί του παρό­ντος οι θερα­πευ­τι­κές επι­λο­γές για τον έλεγχο της εξέ­λι­ξης της νόσου είναι περιο­ρι­σμέ­νες.

«Η διε­νέρ­γεια επι­δη­μιο­λο­γι­κών και κλι­νι­κών ερευνών είναι απα­ραί­τητη προ­ϋ­πό­θεση προς την κατεύ­θυνση ανεύ­ρε­σης λύσεων για την Πολ­λα­πλή Σκλή­ρυνση» επι­ση­μαί­νει ο καθη­γη­τής νευ­ρο­λο­γίας, Νικό­λαος Γρη­γο­ριά­δης υπο­γραμ­μί­ζο­ντας ότι «το και­νο­τόμο αυτό ερευ­νη­τικό πρό­γραμμα που παρου­σιά­στηκε σήμερα σημα­το­δο­τεί και την είσοδο της Ελλάδας στον παγκό­σμιο χάρτη των χωρών που κατα­βάλ­λουν ουσια­στι­κές και υψηλού επι­πέ­δου προ­σπά­θειες για τη βελ­τί­ωση της αντι­με­τώ­πι­σης των προ­βλη­μά­των των Ατόμων με Πολ­λα­πλή Σκλή­ρυνση».

Αντί­στοι­χες κλι­νι­κές μελέτες θα πραγ­μα­το­ποι­η­θούν στη συνέ­χεια και στις ΗΠΑ. Εάν και εφόσον οι Κλι­νι­κές Δοκιμές Φάσης ΙΙ ολο­κλη­ρω­θούν με επι­τυ­χία, θα συνε­χι­στούν σε παγκό­σμιο επίπεδο, προ­κει­μέ­νου το φάρμακο να λάβει άδεια κυκλο­φο­ρίας και να τεθεί σε μαζική παρα­γωγή.

Πηγή: ethnos.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.