ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρισμός: Πού κερδίζει, πού χάνει η Ελλάδα από τους ανταγωνιστικούς προορισμούς και η έκπληξη της Κροατίας

news room 6 λεπτά ανάγνωση
ΡΟΔΟΣ

O του­ρι­σμός της Ελλάδας στέ­κε­ται σε γενικές γραμμές καλά στον αντα­γω­νι­σμό με τους άλλους προ­ο­ρι­σμούς της Μεσο­γείου αλλά το μυστικό της περαι­τέρω ανά­πτυ­ξης για το μέλλον περνά μέσα από την αξιο­ποί­ηση νέων  αγορών κυρίως μακρι­νών απο­στά­σεων όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ινδία, εκτιμά έρευνα της Mabrian.

Επίσης στην έρευνα ξεχω­ρί­ζουν οι  επι­δό­σεις της Κρο­α­τίας, που φαί­νε­ται να συγκε­ντρώ­νει σε ορι­σμέ­νους τομείς πολύ ικα­νο­ποι­η­τι­κούς δείκτες υψη­λό­τε­ρων της χώρας μας αλλά και των άλλων μεσο­γεια­κών χωρών.

Eurostat: Οι Ευρω­παίοι ταξί­δε­ψαν περισ­σό­τερο για του­ρι­σμό το 2023

Σύμφωνα με την έρευνα της Mabrian με τίτλο «GREECE OUTLOOK: DATA INSIGHTS TO FIND THE EDGE AMONG MEDITERRANEAN COMPETITORS» που εξε­τά­ζει την Ελλάδα σε σύγκριση με την Ιταλία, Ισπανία, Κροατία και Τουρκία, οι ταξι­διώ­τες που επι­σκέ­πτο­νται την Ελλάδα και τους αντα­γω­νι­στές της, είναι ολοένα και πιο απαι­τη­τι­κοί και ανα­μέ­νουν ταξι­διω­τι­κές εμπει­ρίες υψηλής ποιό­τη­τας, ανα­ζη­τώ­ντας παράλ­ληλα την αυθε­ντι­κό­τητα.

Του­ρι­σμός: Απαι­τη­τι­κοί οι επι­σκέ­πτες

Η Ελλάδα κατα­τάσ­σε­ται καλά στην ικα­νο­ποί­ηση των επι­σκε­πτών, (52,40%) ξεπερ­νώ­ντας την Ισπανία (50%), αλλά υπο­λεί­πε­ται ελαφρώς της Ιταλίας (54%) και της Τουρ­κίας (52,60%) όσον αφορά την ικα­νο­ποί­ηση από το του­ρι­στικό προϊόν, με την Κροατία να κατέχει την πρώτη θέση (57%). Επο­μέ­νως, μια έμφαση στις εμπει­ρίες της Ελλάδας που αντα­πο­κρί­νο­νται στις προ­τε­ραιό­τη­τες της ζήτησης θα μπο­ρούσε να συμ­βά­λει στη βελ­τί­ωση των απο­τε­λε­σμά­των αυτού του δείκτη, συμπε­ραί­νει η Mabrian.

Στην συνο­λική ικα­νο­ποί­ηση, ο του­ρι­σμός της Ιταλίας δια­τη­ρεί το προ­βά­δι­σμα (87,8%) με την Κροατία να ακο­λου­θεί (80,5%) και την Ελλάδα στην τρίτη θέση (75,7%) και τις Ισπανία (70,2%) και Τουρκία (64,5%) να ακο­λου­θούν χαμη­λό­τερα.

Επίσης στην αντί­ληψη των ταξι­διω­τών για την ασφά­λεια η Ελλάδα με 80% είναι πάνω από την Τουρκία (77%) αλλά κάτω από Κροατία (89%), Ισπανία (81,40%) και Ιταλία (81,30%).

Η έρευνα της Mabrian ανα­ζη­τεί απά­ντηση και στο ερώτημα τι ζητούν οι του­ρί­στες στην Ελλάδα. Τα στοι­χεία δεί­χνουν ότι τα κίνητρα επί­σκε­ψης στην Ελλάδα εξε­λίσ­σο­νται, σύμφωνα με μια παγκό­σμια και ευρω­παϊκή τάση που ενι­σχύ­θηκε μετά την παν­δη­μία, με τα κίνητρα των ταξι­διω­τών να μετα­το­πί­ζο­νται στα­διακά για να ενσω­μα­τώ­σουν στον προ­ο­ρι­σμό τους πιο ενεργές εμπει­ρίες και εμπει­ρίες ευεξίας.

Η αύξηση των προ­σφε­ρό­με­νων θέσεων στην Ελλάδα μεταξύ 2023 και 2024 ήταν 9% ενώ στην Ισπανία 9,4% η Ιταλία 9,1% η Τουρκία 2,9% και η Κροατία 17,7%.

Παρα­δο­σιακά ένας προ­ο­ρι­σμός με ήλιο, παρα­λίες και πολι­τι­σμό, η Ελλάδα, ενι­σχύει σήμερα τη θέση της ως προ­ο­ρι­σμός ενερ­γη­τι­κού του­ρι­σμού (Active Tourism). Στην πραγ­μα­τι­κό­τητα, το 2023, το 21,1% των κινή­τρων των επι­σκε­πτών για να ταξι­δέ­ψουν στην Ελλάδα σχε­τί­ζε­ται με εμπει­ρίες ενεργού τρόπου ζωής (Active Lifestyle), μια εξαι­ρε­τική αύξηση +12,1 ποσο­στιαίες μονάδες σε σχέση με το 2019- μετα­τρέ­πο­ντας αυτό σε κύριο κίνητρο για να επι­σκε­φθεί κανείς την Ελλάδα, ακο­λου­θού­μενο από τον πολι­τι­στικό του­ρι­σμό και το κίνητρο του ήλιου και θάλασ­σας.

Λαμ­βά­νο­ντας υπόψη τον μονα­δικό συν­δυα­σμό της Ελλάδας με υπαί­θρια μνημεία πολι­τι­στι­κής κλη­ρο­νο­μιάς, συν­δε­δε­μένα με μονα­δι­κές παρα­δό­σεις, με καλό καιρό όλο το χρόνο, ο στόχος που πρέπει να επι­διω­χθεί είναι η εμβά­θυνση στη δια­φο­ρο­ποί­ηση των κινή­τρων, η οποία δεν είναι μόνο επω­φε­λής για την αντι­με­τώ­πιση της επο­χι­κό­τη­τας και την προ­σέλ­κυση της προ­σο­χής σε εναλ­λα­κτι­κούς προ­ο­ρι­σμούς, αλλά και για την αύξηση της πιστό­τη­τας και των ποσο­στών επα­νά­λη­ψης, καθώς και για το άνοιγμα νέων αγορών, τονίζει η Mabrian.

Η αερο­πο­ρική συν­δε­σι­μό­τητα

Ιδιαί­τερα ενδια­φέ­ρουσα είναι η σχέση που έχει ο του­ρι­σμός με τα στοι­χεία για την αερο­πο­ρική συν­δε­σι­μό­τητα. Η αύξηση των προ­σφε­ρό­με­νων θέσεων στην Ελλάδα μεταξύ 2023 και 2024 ήταν 9% ενώ στην Ισπανία 9,4% η Ιταλία 9,1% η Τουρκία 2,9% και η Κροατία 17,7%.

Η ανάλυση της αερο­πο­ρι­κής συν­δε­σι­μό­τη­τας απει­κο­νί­ζει ένα διπλό σενάριο: προ­ο­ρι­σμοί που βασί­ζο­νται στις παρα­δο­σια­κές αερο­πο­ρι­κές εται­ρείες, όπως η Τουρκία και η ίδια η Ελλάδα- και προ­ο­ρι­σμοί που εξαρ­τώ­νται σε μεγάλο βαθμό από τους αερο­με­τα­φο­ρείς χαμηλού κόστους (όπως η Ισπανία, η Ιταλία και σε κάποιο επίπεδο η Κροατία).

Επίσης αξίζει να σημειω­θεί ότι όλες οι αντα­γω­νι­στι­κές αγορές εμφα­νί­ζουν αυξη­μένα ποσοστά παρου­σίας των αερο­πο­ρι­κών εται­ρειών χαμηλού κόστος σε σχέση με τις «παρα­δο­σια­κές» (Legacy) εται­ρείες.

Στην Ελλάδα οι Legacy εται­ρείες καλύ­πτουν το 64% των δια­συν­δέ­σεων και οι low cost το  36% ενώ στις άλλες χώρες το χαμη­λό­τερο ποσοστό των low cost είναι το 44% της Τουρ­κίας, ενώ το υψη­λό­τερο είναι το  71% της Ιταλίας.

Τα στοι­χεία για την αερο­πο­ρική συν­δε­σι­μό­τητα λαμ­βά­νουν υπόψη τόσο την εγχώρια όσο και τη διεθνή συν­δε­σι­μό­τητα, γεγονός που σημαί­νει ότι το μερίδιο μεταξύ των παρα­δο­σια­κών και των αερο­πο­ρι­κών εται­ρειών χαμηλού κόστους θα ποι­κίλ­λει εάν ανα­λύ­ε­ται μόνο η διεθνής συν­δε­σι­μό­τητα. Στην περί­πτωση της Ελλάδας, για παρά­δειγμα, το μερίδιο θα ήταν 52% για τις παρα­δο­σια­κές αερο­πο­ρι­κές εται­ρείες και 48% για τους αερο­με­τα­φο­ρείς χαμηλού κόστους, όταν εξε­τά­ζο­νται μόνο τα δρο­μο­λό­για με άλλες χώρες.

Επίσης η Mabrian «προ­τεί­νει» στην Ελλάδα να διε­ρευ­νή­σει περαι­τέρω την αγορά των μεγάλων απο­στά­σεων.  Πρώτη προ­τε­ραιό­τητα είναι η ενί­σχυση των δρο­μο­λο­γίων με τις Ηνω­μέ­νες Πολι­τείες, 5η διεθνής αγορά ανά αερο­πο­ρική χωρη­τι­κό­τητα για την Ιταλία, και η συνεχής αύξηση των αφίξεων σε άλλους μεσο­γεια­κούς αντα­γω­νι­στές. Η συν­δε­σι­μό­τητα των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών με την Ελλάδα αυξά­νε­ται κατά +23% σε ετήσια βάση, αλλά εξα­κο­λου­θεί να μην συγκα­τα­λέ­γε­ται στις 10 κορυ­φαίες αγορές εισερ­χο­μέ­νων ανά αερο­πο­ρική χωρη­τι­κό­τητα. Η δεύτερη ευκαι­ρία έγκει­ται στην ενί­σχυση της συν­δε­σι­μό­τη­τας με την Ασία και τη Μέση Ανατολή, κάτι που κάνουν άλλοι αντα­γω­νι­στές με δια­φο­ρε­τική δυνα­μι­κό­τητα, καθώς οι αγορές αυτές είναι το κλειδί για να κλείσει ο κύκλος της επο­χι­κό­τη­τας, εκτός ευρω­παϊ­κής περιό­δου.

Του­ρι­σμός: Αντα­γω­νι­στι­κές τιμές στα ξενο­δο­χεία

Όσον αφορά την ξενο­δο­χειακή αγορά η Mabrian επι­ση­μαί­νει ότι τα φημι­σμένα 5 αστέρων, πολυ­τελή ξενο­δο­χειακά σήματα τοπο­θε­τούν τους προ­ο­ρι­σμούς στο χάρτη των υψηλών κατα­να­λω­τών και δημιουρ­γούν επίσης προσ­δο­κίες και προσ­δο­κίες όσον αφορά την ποιό­τητα και την εμπει­ρία.

Σε σύγκριση με αυτούς τους μεσο­γεια­κούς αντα­γω­νι­στές, απο­τε­λεί πλε­ο­νέ­κτημα για την Ελλάδα το γεγονός ότι το 7% των ξενο­δο­χεια­κών μονάδων της έχουν κατη­γο­ριο­ποι­η­θεί ως 5 αστέρων (πάνω από το 3% της Ισπα­νίας, της Ιταλίας ή της Κρο­α­τίας).

Η Ελλάδα έχει την ευκαι­ρία να προ­ω­θή­σει την ποιό­τητα, ενι­σχύ­ο­ντας την εμπει­ρία και τις υπη­ρε­σίες σε αυτές τις υψη­λό­τε­ρες κατη­γο­ρίες, για να προ­σελ­κύ­σει τμήματα ταξι­διω­τών από αγορές μεγάλων απο­στά­σεων (που ανα­μέ­νουν πρότυπα δια­μο­νής παγκό­σμιας κλάσης, όπως οι ΗΠΑ ή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα). Η Τουρκία, της οποίας η επο­χιακή αγορά είναι σε μεγάλο βαθμό του­ρι­στική, βασί­ζε­ται στην αντι­λη­πτή ποιό­τητα των κατα­λυ­μά­των υψη­λό­τε­ρων κατη­γο­ριών (ιδίως το 16% των ξενο­δο­χείων 5 αστέρων που δια­θέ­τει στην επι­κρά­τειά της) για να δημιουρ­γή­σει και να προ­ω­θή­σει του­ρι­στικά πακέτα που αντα­γω­νί­ζο­νται σε τιμές.

Όσον αφορά τις μεσαίες κατη­γο­ρίες, ο του­ρι­σμός στην Ελλάδα μπορεί να ανα­βαθ­μί­σει τις εμπει­ρίες των επι­σκε­πτών 4 και 3 αστέρων, οι οποίες περι­στρέ­φο­νται γύρω από την αυθε­ντι­κό­τητα, το τοπικό άρωμα και τη μονα­δι­κό­τητα, για να δια­φο­ρο­ποι­η­θεί σε μια εξαι­ρε­τικά αντα­γω­νι­στική μεσο­γειακή αγορά κατα­λυ­μά­των.

Τέλος όσον αφορά τις τιμές τα ξενο­δο­χεία της Τουρ­κίας είναι φθη­νό­τερα από τη χώρα μας, ενώ ακο­λου­θεί η Κροατία. Η Ελλάδας έχει μια ευέ­λι­κτη τιμο­λο­γιακή πολι­τική καθώς στα 5στερα βρί­σκε­ται στην τρίτη θέση από την κορυφή ενώ στα 4στερα μάλλον διεκ­δι­κεί την πρώτη θέση μεταξύ όλων των αντα­γω­νι­στριών χωρών.

Πηγή: ot.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.