ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρισμός: Καμπανάκι χτυπά η αύξηση των τιμών του ρεύματος

news room 3 λεπτά ανάγνωση
ΔΕΗ

Πλήγμα στην αντα­γω­νι­στι­κό­τητα των ξενο­δο­χεια­κών μονάδων απο­τε­λεί η κατα­κό­ρυφη αύξηση του ρεύ­μα­τος που παρα­τη­ρεί­ται τους τελευ­ταί­ους μήνες. Το ενερ­γειακό κόστος για πολλές μονάδες είναι πάνω από το μισό του συνο­λι­κού

Ηση­μα­ντική αύξηση της τιμής του ρεύ­μα­τος για Ιούνιο και Ιούλιο, αλλά και όπως όλα δεί­χνουν για τον Αύγου­στο, έχει ως απο­τέ­λε­σμα μία υπέρ­με­τρη αύξηση του κόστους λει­τουρ­γίας για τις ξενο­δο­χεια­κές μονάδες, κάτι που αλλάζει τα δεδο­μένα και χτυπάει την κερ­δο­φο­ρία τους, αφού πλέον είναι εξαι­ρε­τικά αργά να μετα­βλη­θούν (προς τα πάνω) οι τιμές.

Με έναν πρό­χειρο υπο­λο­γι­σμό που γίνεται από τους παρά­γο­ντες της αγοράς, ανα­φέ­ρε­ται ότι συνο­λικά για το τρίμηνο η αύξηση του ενερ­γεια­κού κόστους υπο­λο­γί­ζε­ται από 70% έως και 100% σε σχέση με τον Μάιο. Αν μάλιστα ανα­λο­γι­στεί κανείς πως το ενερ­γειακό κόστος καλύ­πτει σε πολλές ξενο­δο­χεια­κές μονάδες πάνω από το 50% του συνόλου, εύκολα αντι­λαμ­βά­νε­ται ο καθένας τι μπορεί αυτό να σημαί­νει για την κάθε επι­χεί­ρηση.

Από παλιό­τερη πανευ­ρω­παϊκή έρευνα της Booking.com barometer, προ­κύ­πτει το συμπέ­ρα­σμα ότι το ενερ­γειακό κόστος απο­τε­λεί το μεγα­λύ­τερο πρό­βλημα για το 80% των ξενο­δό­χων. Σύμφωνα πάντα με την ίδια έρευνα, στην Ελλάδα το ενερ­γειακό κόστος είναι το μεγα­λύ­τερο πρό­βλημα για το 71% των ξενο­δό­χων.

Η αιτία που προ­κα­λεί την αύξηση στη χον­δρική τιμή του ρεύ­μα­τος είναι η ίδια που φέρνει και την εκτί­ναξη του κόστους για τις ξενο­δο­χεια­κές μονάδες: οι και­ρι­κές συν­θή­κες και η παρα­τε­τα­μένη περί­ο­δος καύσωνα που αυξά­νουν τη ζήτηση για ρεύμα, κυρίως λόγω των κλι­μα­τι­στι­κών.

Παρά­γο­ντες της αγοράς εκτι­μούν ότι δεν θα είναι λίγες οι επι­χει­ρή­σεις που θα ζητή­σουν, εφόσον αυτό είναι εφικτό, αυξή­σεις στις τιμές. Βέβαια, αυτό είναι οριακό, καθώς εκεί που υπάρ­χουν κλει­σμένα πακέτα δεν είναι δυνατό να μετα­βλη­θούν.

Μεγάλο άλμα τιμών στην χον­δρική

Οι τιμές στη χον­δρική παρου­σιά­ζουν σημα­ντική αύξηση και άγγιξαν μέσα στην εβδο­μάδα ακόμη -μεσοσταθμικά- τα 200 ευρώ ανά MWh, ενώ οι ανώ­τε­ρες τιμές έφτασαν ακόμη και τα 550 ευρώ ανά MWh, τιμές που φέρνουν ξανά στη μνήμη την περίοδο της ενερ­γεια­κής κρίσης.

Πλέον θεω­ρεί­ται κάτι περισ­σό­τερο από βέβαιο ότι στη λιανική η τιμή της KWh θα υπερβεί κατά πολύ τα 15 λεπτά – κατ’ ελά­χι­στον – για τα πράσινα τιμο­λό­για, ενώ οι ανώ­τε­ρες τιμές, αν συνε­χι­στεί αυτή η εικόνα, θα υπερ­βούν ενδε­χο­μέ­νως ακόμη και τα 25 λεπτά ανά KWh.

Ήδη οι παρά­γο­ντες της αγοράς ανα­θε­ω­ρούν επί τα χείρω τις προ­βλέ­ψεις τους για την εξέλιξη των τιμών. Ένας από τους βασι­κούς λόγους που οι τιμές κινού­νται ανοδικά είναι η σημα­ντική αύξηση της ζήτησης, λόγω της ζέστης και των αυξη­μέ­νων του­ρι­στι­κών ροών σε πολλές περιο­χές της χώρας.

Αν λάβουμε υπόψη τις προ­βλέ­ψεις για την πορεία τόσο των κλι­μα­το­λο­γι­κών συν­θη­κών όσο και του του­ρι­σμού, τότε κατα­λή­γουμε αβίαστα στο συμπέ­ρα­σμα ότι υπάρχει περι­θώ­ριο για νέα υψηλά στις χον­δρι­κές τιμές, κάτι που ανα­πό­φευ­κτα θα φέρει άνοδο, και μάλιστα σημα­ντική, στη λιανική και ειδικά στα πράσινα τιμο­λό­για.

Τα τιμο­λό­για για τον Αύγου­στο

Οι μέχρι στιγμής προ­βλέ­ψεις δεί­χνουν αύξηση 20% έως 25% στις χρε­ώ­σεις για τους λογα­ρια­σμούς νοι­κο­κυ­ριών και επι­χει­ρή­σεων, και αυτές θα φανούν στις χρε­ώ­σεις του Αυγού­στου και πιθα­νό­τατα του Σεπτεμ­βρίου.

Αξίζει να σημειω­θεί ότι η άνοδος των τιμών ξεκί­νησε από τον Ιούνιο, συνε­χί­στηκε τον τρέ­χο­ντα μήνα και, αν δεν αλλάξει κάτι εντυ­πω­σιακά, θα συνε­χι­στεί και τον Αύγου­στο. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτι­μούν ότι το σερί θα συνε­χι­στεί και τον Σεπτέμ­βριο.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι τον Ιούνιο οι αυξή­σεις κυμάν­θη­καν από 12% έως 70%, ενώ τον Ιούλιο οι αυξή­σεις ήταν μικρό­τε­ρες και κάποιοι πάροχοι προ­χώ­ρη­σαν σε μικρές μειώ­σεις.

Την Τετάρτη 12 Ιουλίου, η χον­δρική τιμή έφτασε τα 190,13 ευρώ ανά MWh, με την ανώτερη να φτάνει ακόμη και τα 550 ευρώ ανά MWh, ενώ η χαμη­λό­τερη τιμή ήταν στα 88 ευρώ.

Στις 7 Ιουλίου, η μέση τιμή ήταν στα 64,67 ευρώ ανά MWh, ενώ στις 6 Ιουλίου ήταν 62,80 ευρώ ανά MWh. Συνεπώς, η ανοδική τάση των τιμών του ρεύ­μα­τος συνε­χί­ζε­ται, με αυξή­σεις που προ­κα­λούν ανη­συ­χία τόσο στους επι­χει­ρη­μα­τίες του του­ρι­στι­κού τομέα όσο και στους κατα­να­λω­τές.

Πηγή imerisia.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.