ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρισμός: Αύξηση 22% των εσόδων και 20% των αφίξεων στο α’ τετράμηνο – Στοιχεία ΤτΕ

news room 6 λεπτά ανάγνωση
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΑΥΞΗΣΗ

Αυξη­μένα κατά 22% ήταν τα του­ρι­στικά έσοδα και κατά 20% οι αφίξεις του­ρι­στών στο α’ τετρά­μηνο, σύμφωνα με στοι­χεία του ισο­ζυ­γίου πλη­ρω­μών της Τρά­πε­ζας της Ελλάδος.

Οι εισπρά­ξεις έφτασαν τα 1,786 δισ. ευρώ στο τετρά­μηνο, ενώ τον Απρίλιο ανήλθαν σε 844,5 εκατ. ευρώ και ήταν αυξη­μέ­νες κατά 15,9% σε σχέση με τον αντί­στοιχο περσινό μήνα, ενώ οι αφίξεις ήταν αυξη­μέ­νες 13,9%.

Το ισο­ζύ­γιο τρε­χου­σών συναλ­λα­γών αυξή­θηκε σημα­ντικά τον Απρίλιο κυρίως λόγω της διεύ­ρυν­σης του ελλείμ­μα­τος στο εμπο­ρικό ισο­ζύ­γιο καθώς η αύξηση των εξα­γω­γών ήταν μικρό­τερη από την αύξηση των εισα­γω­γών.

Η ανα­κοί­νωση της ΤτΕ

Τον Απρίλιο του 2024, το έλλειμμα του ισο­ζυ­γίου τρε­χου­σών συναλ­λα­γών αυξή­θηκε σε σχέση με τον αντί­στοιχο μήνα του 2023, κυρίως λόγω της επι­δεί­νω­σης του ισο­ζυ­γίου αγαθών και, σε μικρό­τερο βαθμό, του ισο­ζυ­γίου δευ­τε­ρο­γε­νών εισο­δη­μά­των, ενώ τα ισο­ζύ­για υπη­ρε­σιών και πρω­το­γε­νών εισο­δη­μά­των κατέ­γρα­ψαν μικρή βελ­τί­ωση.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2024, το έλλειμμα του ισο­ζυ­γίου τρε­χου­σών συναλ­λα­γών αυξή­θηκε σε σχέση με το ίδιο διά­στημα του 2023, λόγω της επι­δεί­νω­σης του ισο­ζυ­γίου αγαθών και, σε μικρό­τερο βαθμό, του ισο­ζυ­γίου πρω­το­γε­νών εισο­δη­μά­των, η οποία αντι­σταθ­μί­στηκε μερικώς από τη βελ­τί­ωση κυρίως του ισο­ζυ­γίου δευ­τε­ρο­γε­νών εισο­δη­μά­των αλλά και του ισο­ζυ­γίου υπη­ρε­σιών.

Ισο­ζύ­γιο Τρε­χου­σών Συναλ­λα­γών

Τον Απρίλιο του 2024, το έλλειμμα του ισο­ζυ­γίου τρε­χου­σών συναλ­λα­γών αυξή­θηκε κατά 822,0 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Απρίλιο του 2023 και δια­μορ­φώ­θηκε σε 2,7 δισεκ. ευρώ.

Το έλλειμμα του ισο­ζυ­γίου αγαθών διευ­ρύν­θηκε, καθώς η αύξηση των εισα­γω­γών υπερέβη εκείνη των εξα­γω­γών. Σε τρέ­χου­σες τιμές, οι εξα­γω­γές αυξή­θη­καν κατά 11,8% (6,9% σε στα­θε­ρές τιμές) και οι εισα­γω­γές αυξή­θη­καν κατά 21,4% (21,5% σε στα­θε­ρές τιμές). Ειδι­κό­τερα, σε τρέ­χου­σες τιμές οι εξα­γω­γές αγαθών χωρίς καύσιμα παρου­σί­α­σαν αύξηση κατά 15,5% (11,1% σε στα­θε­ρές τιμές), ενώ οι εισα­γω­γές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξή­θη­καν κατά 23,3% (23,7% σε στα­θε­ρές τιμές).

Το πλε­ό­να­σμα του ισο­ζυ­γίου υπη­ρε­σιών κατέ­γραψε μικρή αύξηση λόγω της βελ­τί­ω­σης του ισο­ζυ­γίου ταξι­διω­τι­κών υπη­ρε­σιών, η οποία αντι­σταθ­μί­στηκε μερικώς από τη μείωση του πλε­ο­νά­σμα­τος πρω­τί­στως του ισο­ζυ­γίου μετα­φο­ρών και δευ­τε­ρευό­ντως του ισο­ζυ­γίου λοιπών υπη­ρε­σιών. Σε σχέση με τον Απρίλιο του 2023, οι αφίξεις μη κατοί­κων ταξι­διω­τών αυξή­θη­καν κατά 13,9% και οι σχε­τι­κές εισπρά­ξεις κατά 15,9%.

Το έλλειμμα του ισο­ζυ­γίου πρω­το­γε­νών εισο­δη­μά­των παρου­σί­ασε μικρή μείωση σε σχέση με τον αντί­στοιχο μήνα του 2023, αντα­να­κλώ­ντας τη μείωση των καθαρών πλη­ρω­μών για τόκους, μερί­σματα και κέρδη, η οποία αντι­σταθ­μί­στηκε εν μέρει από τη μείωση των καθαρών εισπρά­ξεων από λοιπά πρω­το­γενή εισο­δή­ματα. Το έλλειμμα του ισο­ζυ­γίου δευ­τε­ρο­γε­νών εισο­δη­μά­των κατέ­γραψε μικρή αύξηση σε σχέση με τον Απρίλιο του 2023, ως απο­τέ­λε­σμα της αύξησης των καθαρών πλη­ρω­μών στον τομέα της γενικής κυβέρ­νη­σης, η οποία σε κάποιο βαθμό αντι­σταθ­μί­στηκε από την κατα­γραφή καθαρών εισπρά­ξεων έναντι καθαρών πλη­ρω­μών στους λοιπούς, εκτός γενικής κυβέρ­νη­σης, τομείς της οικο­νο­μίας.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2024, το έλλειμμα του ισο­ζυ­γίου τρε­χου­σών συναλ­λα­γών αυξή­θηκε κατά 1,1 δισεκ. ευρώ σε σχέση με το πρώτο τετρά­μηνο του 2023 και δια­μορ­φώ­θηκε σε 6,8 δισεκ. ευρώ.

Το έλλειμμα του ισο­ζυ­γίου αγαθών αυξή­θηκε, λόγω της ταυ­τό­χρο­νης μείωσης των εξα­γω­γών και αύξησης των εισα­γω­γών. Σε τρέ­χου­σες τιμές, οι εξα­γω­γές μειώ­θη­καν κατά 5,7% (‑7,2% σε στα­θε­ρές τιμές) και οι εισα­γω­γές αυξή­θη­καν κατά 3,5% (6,2% σε στα­θε­ρές τιμές). Ειδι­κό­τερα, σε τρέ­χου­σες τιμές οι εξα­γω­γές αγαθών χωρίς καύσιμα παρου­σί­α­σαν μείωση κατά 3,5%, ενώ οι αντί­στοι­χες εισα­γω­γές αύξηση κατά 7,9% (‑6,0% και 8,7% σε στα­θε­ρές τιμές αντί­στοιχα).

Το πλε­ό­να­σμα του ισο­ζυ­γίου υπη­ρε­σιών διευ­ρύν­θηκε, κυρίως λόγω της βελ­τί­ω­σης του ταξι­διω­τι­κού ισο­ζυ­γίου και σε, μικρό­τερο βαθμό, του ισο­ζυ­γίου μετα­φο­ρών, που αντι­σταθ­μί­στηκε ως ένα βαθμό από τη μείωση του πλε­ο­νά­σμα­τος του ισο­ζυ­γίου λοιπών υπη­ρε­σιών. Σε σχέση με το πρώτο τετρά­μηνο του 2023, οι αφίξεις μη κατοί­κων ταξι­διω­τών αυξή­θη­καν κατά 20,0% και οι σχε­τι­κές εισπρά­ξεις κατά 22,0%.

Το ισο­ζύ­γιο πρω­το­γε­νών εισο­δη­μά­των κατέ­γραψε έλλειμμα, έναντι πλε­ο­νά­σμα­τος την αντί­στοιχη περίοδο του 2023, λόγω της μείωσης των καθαρών εισπρά­ξεων από λοιπά πρω­το­γενή εισο­δή­ματα. Το πλε­ό­να­σμα του ισο­ζυ­γίου δευ­τε­ρο­γε­νών εισο­δη­μά­των αυξή­θηκε έναντι της αντί­στοι­χης περιό­δου του 2023, λόγω της αύξησης των καθαρών εισπρά­ξεων στους λοιπούς, εκτός της γενικής κυβέρ­νη­σης, τομείς της οικο­νο­μίας.

Ισο­ζύ­γιο Κεφα­λαίων

Τον Απρίλιο του 2024, το ισο­ζύ­γιο κεφα­λαίων κατέ­γραψε έλλειμμα, έναντι πλε­ο­νά­σμα­τος τον αντί­στοιχο μήνα του 2023, το οποίο δια­μορ­φώ­θηκε σε 115,3 εκατ. ευρώ, αντα­να­κλώ­ντας κυρίως την κατα­γραφή καθαρών πλη­ρω­μών, έναντι καθαρών εισπρά­ξεων, στους λοιπούς, εκτός γενικής κυβέρ­νη­σης, τομείς της οικο­νο­μίας.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2024, το ισο­ζύ­γιο κεφα­λαίων εμφά­νισε έλλειμμα, έναντι πλε­ο­νά­σμα­τος το πρώτο τετρά­μηνο του 2023, το οποίο δια­μορ­φώ­θηκε σε 540,2 εκατ. ευρώ, αφενός λόγω της μείωσης των καθαρών εισπρά­ξεων στον τομέα της γενικής κυβέρ­νη­σης και αφε­τέ­ρου λόγω της κατα­γρα­φής καθαρών πλη­ρω­μών, έναντι καθαρών εισπρά­ξεων, στους λοιπούς, εκτός γενικής κυβέρ­νη­σης, τομείς της οικο­νο­μίας.

Συνο­λικό Ισο­ζύ­γιο Τρε­χου­σών Συναλ­λα­γών και Κεφα­λαίων

Τον Απρίλιο του 2024, το έλλειμμα του συνο­λι­κού ισο­ζυ­γίου τρε­χου­σών συναλ­λα­γών και κεφα­λαίων (το οποίο αντι­στοι­χεί στις ανάγκες της οικο­νο­μίας για χρη­μα­το­δό­τηση από το εξω­τε­ρικό) αυξή­θηκε σε σχέση με τον αντί­στοιχο μήνα του 2023 και δια­μορ­φώ­θηκε σε 2,8 δισεκ. ευρώ.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2024, το έλλειμμα του συνο­λι­κού ισο­ζυ­γίου τρε­χου­σών συναλ­λα­γών και κεφα­λαίων διευ­ρύν­θηκε, σε σχέση με την αντί­στοιχη περίοδο του 2023, και δια­μορ­φώ­θηκε σε 7,4 δισεκ. ευρώ.

Ισο­ζύ­γιο Χρη­μα­το­οι­κο­νο­μι­κών Συναλ­λα­γών

Τον Απρίλιο του 2024, στην κατη­γο­ρία των άμεσων επεν­δύ­σεων, στις απαι­τή­σεις των κατοί­κων έναντι του εξω­τε­ρι­κού κατα­γρά­φη­καν καθαρές ροές ύψους 60,4 εκατ. ευρώ και στις υπο­χρε­ώ­σεις των κατοί­κων έναντι του εξω­τε­ρι­κού καθαρές ροές ύψους 316,9 εκατ. ευρώ, χωρίς αξιο­ση­μεί­ω­τες συναλ­λα­γές.

Στις επεν­δύ­σεις χαρ­το­φυ­λα­κίου, η αύξηση των απαι­τή­σεων των κατοί­κων έναντι του εξω­τε­ρι­κού αντα­να­κλά σχεδόν εξ ολο­κλή­ρου την αύξηση κατά 1,9 δισεκ. ευρώ των τοπο­θε­τή­σεών τους σε ομόλογα και έντοκα γραμ­μά­τια του εξω­τε­ρι­κού. Η αύξηση των υπο­χρε­ώ­σεών τους οφεί­λε­ται κυρίως στην άνοδο κατά 79,0 εκατ. ευρώ των τοπο­θε­τή­σεων μη κατοί­κων σε ελλη­νικά ομόλογα και έντοκα γραμ­μά­τια.

Στην κατη­γο­ρία των λοιπών επεν­δύ­σεων, κατα­γρά­φηκε μείωση των απαι­τή­σεων των κατοί­κων έναντι του εξω­τε­ρι­κού, λόγω της μείωσης κατά 1,5 δισεκ. ευρώ των τοπο­θε­τή­σεων κατοί­κων σε κατα­θέ­σεις και repos στο εξω­τε­ρικό, η οποία αντι­σταθ­μί­στηκε εν μέρει από τη στα­τι­στική προ­σαρ­μογή που συν­δέ­ε­ται με την έκδοση τρα­πε­ζο­γραμ­μα­τίων (κατά 228,0 εκατ. ευρώ) και την αύξηση κατά 183,8 εκατ. ευρώ της χορή­γη­σης δανείων σε μη κατοί­κους από εγχώρια χρη­μα­το­πι­στω­τικά ιδρύ­ματα. Η αύξηση των υπο­χρε­ώ­σεών τους αντα­να­κλά κυρίως την άνοδο κατά 3,1 δισεκ. ευρώ των τοπο­θε­τή­σεων μη κατοί­κων σε κατα­θέ­σεις και repos στην Ελλάδα (περι­λαμ­βά­νε­ται και ο λογα­ρια­σμός TARGET) και, σε μικρό­τερο βαθμό, τη στα­τι­στική προ­σαρ­μογή που συν­δέ­ε­ται με την έκδοση τρα­πε­ζο­γραμ­μα­τίων (κατά 228,0 εκατ. ευρώ), οι οποίες αντι­σταθ­μί­στη­καν, έως ένα βαθμό, από τη μείωση κατά 395,3 εκατ. ευρώ των δανεια­κών υπο­χρε­ώ­σεών τους προς μη κατοί­κους.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2024, στην κατη­γο­ρία των άμεσων επεν­δύ­σεων, στις απαι­τή­σεις των κατοί­κων έναντι του εξω­τε­ρι­κού κατα­γρά­φη­καν καθαρές ροές ύψους 503,7 εκατ. ευρώ και στις υπο­χρε­ώ­σεις των κατοί­κων έναντι του εξω­τε­ρι­κού, που αντι­στοι­χούν σε άμεσες επεν­δύ­σεις μη κατοί­κων στην Ελλάδα, κατα­γρά­φη­καν καθαρές ροές ύψους 1,5 δισεκ. ευρώ.

Στις επεν­δύ­σεις χαρ­το­φυ­λα­κίου, η αύξηση των απαι­τή­σεων των κατοί­κων έναντι του εξω­τε­ρι­κού οφεί­λε­ται σχεδόν εξ ολο­κλή­ρου στην άνοδο κατά 3,9 δισεκ. ευρώ των τοπο­θε­τή­σεων κατοί­κων σε ομόλογα και έντοκα γραμ­μά­τια του εξω­τε­ρι­κού. Η αύξηση των υπο­χρε­ώ­σεών τους αντα­να­κλά κυρίως την άνοδο κατά 3,7 δισεκ. ευρώ των τοπο­θε­τή­σεων μη κατοί­κων σε ελλη­νικά ομόλογα και έντοκα γραμ­μά­τια.

Στην κατη­γο­ρία των λοιπών επεν­δύ­σεων, η μείωση των απαι­τή­σεων των κατοί­κων έναντι του εξω­τε­ρι­κού οφεί­λε­ται κυρίως στη μείωση κατά 4,1 δισεκ. ευρώ των τοπο­θε­τή­σεων κατοί­κων σε κατα­θέ­σεις και repos στο εξω­τε­ρικό και, σε μικρό­τερο βαθμό, στη στα­τι­στική προ­σαρ­μογή που συν­δέ­ε­ται με την έκδοση τρα­πε­ζο­γραμ­μα­τίων (κατά 740,0 εκατ. ευρώ), οι οποίες αντι­σταθ­μί­στη­καν σε κάποιο βαθμό από την αύξηση κατά 316,2 εκατ. ευρώ της χορή­γη­σης δανείων σε μη κατοί­κους. Η μείωση των υπο­χρε­ώ­σεών τους συν­δέ­ε­ται με τη μείωση κατά 2,3 δισεκ. ευρώ των δανεια­κών υπο­χρε­ώ­σεών τους προς μη κατοί­κους και, σε μικρό­τερο βαθμό, με τη στα­τι­στική προ­σαρ­μογή σχετικά με την έκδοση τρα­πε­ζο­γραμ­μα­τίων (κατά 740,0 εκατ. ευρώ), που αντι­σταθ­μί­στη­καν εν μέρει από την αύξηση κατά 2,2 δισεκ. ευρώ των τοπο­θε­τή­σεων μη κατοί­κων σε κατα­θέ­σεις και repos στην Ελλάδα (περι­λαμ­βά­νε­ται και ο λογα­ρια­σμός TARGET).

Στο τέλος Απρι­λίου του 2024, τα συναλ­λαγ­μα­τικά δια­θέ­σιμα της χώρας δια­μορ­φώ­θη­καν σε 13,4 δισεκ. ευρώ, έναντι 12,0 δισεκ. ευρώ στο τέλος Απρι­λίου του 2023.

Πηγή imerisia.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.