ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μ. Κορδίνας: Σειρά θεμάτων που απασχολούν την Κρεμαστή

news room 3 λεπτά ανάγνωση
ΚΟΡΔΙΝΑΣ ΜΙΧΑΗΛ

Μια σειρά από θέματα που απα­σχο­λούν την Κρε­μα­στή (Δημο­τική Ενότητα Πετα­λού­δων) θα θέσει στο δημο­τικό συμ­βού­λιο Ρόδου, ο δημο­τι­κός σύμ­βου­λος της μειο­ψη­φίας, με την παρά­ταξη ‘Με Δύναμη για τη Ρόδο’ κ. Μιχάλης Κορ­δί­νας. Δια­τε­λέ­σας δήμαρ­χος του πρώην Καπο­δι­στρια­κού Δήμου Πετα­λού­δων, εξέ­φρασε την αγωνία του αφενός για τις κατε­δα­φί­σεις που θα λάβουν χώρα στον αιγιαλό, που θα θέσουν σε κίνδυνο τα κατα­στή­ματα που έχουν άδεια λει­τουρ­γίας από τον Δήμο Ρόδου, για τις εργα­σίες στην περιοχή ‘Στενό’ και τις απαλ­λο­τριώ­σεις των ακι­νή­των με στόχο την διά­νοιξη του δρόμου από το αερο­δρό­μιο προς τη Ρόδο και, τέλος το σοβα­ρό­τατο ζήτημα με την διά­βρωση των ακτών, που απειλεί σε επι­κίν­δυνο σημείο να ‘αφανίσει’ ολό­κλη­ρες περιο­χές (και περιου­σίες).

Όπως δήλωσε προς την ‘δ’:

«Με την ψήφιση του Νόμου για τον ορισμό του Αιγια­λού και της Παρα­λίας στα νησιά της Δωδε­κα­νή­σου, ανα­μέ­νε­ται να σημειω­θούν αλλαγές. Πέραν των 12 μέτρων (κάτι που αλλάζει εντελώς τα δεδο­μένα) θα γίνουν κατε­δα­φί­σεις που θα περι­λαμ­βά­νουν και κατα­στή­ματα. Συνεπώς, ένα κατά­στημα υγειο­νο­μι­κού ενδια­φέ­ρο­ντος που έχει άδεια λει­τουρ­γίας σε ισχύ, θα πρέπει να κατε­δα­φι­στεί σύντομα. Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να εξε­τά­σει και να μερι­μνή­σει ο Δήμος ειδάλ­λως, θα υπάρ­χουν κατα­στρο­φι­κές συνέ­πειες. Θα πρέπει, δηλαδή, να αφαι­ρε­θούν οι άδειες από τον Δήμο Ρόδου και μάλιστα άμεσα».

ΟΙ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ‘ΣΤΕΝΟ’

Σχετικά με τις απαλ­λο­τριώ­σεις των σπιτιών στο γνωστό ‘Στενό’ μετά την γέφυρα της Κρε­μα­στής όπου δημιουρ­γού­νται εδώ και χρόνια σοβαρά προ­βλή­ματα στην ομαλή κυκλο­φο­ρία οχη­μά­των και πεζών, είπε πως είναι η ώρα να το εξε­τά­σει σοβαρά η νέα δημο­τική αρχή και να μην το αφήνει σε εκκρε­μό­τητα.

«Είναι ένα ζήτημα που μας απα­σχο­λεί όλους. Η προη­γού­μενη δημο­τική αρχή, είχε προ­χω­ρή­σει αρκετά τις δια­δι­κα­σίες. Τώρα δεν πρέπει να μείνει σε εκκρε­μό­τητα» -ανέφερε.

Σημειώ­νε­ται πως πριν από τον Οκτώ­βριο του 2023, η προη­γού­μενη δημο­τική αρχή, είχε δρο­μο­λο­γή­σει μια σειρά από δια­δι­κα­σίες με στόχο να ξεκι­νή­σουν οι εργα­σίες μέχρι το τέλος του περα­σμέ­νου έτους, όπως είχε συμ­φω­νη­θεί με τους ιδιο­κτή­τες –αφού είχαν συναι­νέ­σει στο σύνολό τους, χωρίς ενστά­σεις κ.λπ.

Όπως έγραψε η ‘δ’, για το γνωστό ‘Στενό’ στην Κρε­μα­στή είχαν υπο­γρά­ψει 27 άτομα επί συνόλου 28, οι οποίοι συμ­φώ­νη­σαν να προ­χω­ρή­σει η δια­δι­κα­σία σύμφωνα με την πρόταση του Δήμου Ρόδου. Όλα αυτά έγιναν γραπτώς, με υπεύ­θυ­νες δηλώ­σεις και με τελικό ποσό απο­ζη­μί­ω­σης για την εκά­στοτε περί­πτωση. Πρό­κει­ται για 22 ιδιο­κτη­σίες σε μήκος οδού 180 μέτρων, ενώ τα χρήματα θα προ­έλ­θουν από ίδιους πόρους του Δήμου που είναι ήδη δεσμευ­μένα και ανέρ­χο­νται σε 400.000 ευρώ, περίπου (με τιμή 450 ευρώ το τετρα­γω­νικό μέτρο και κάτι παρα­πάνω για δύο περι­πτώ­σεις). Και αυτό όμως, παρέ­μεινε σε εκκρε­μό­τητα λόγω των εκλογών του περα­σμέ­νου Οκτώβρη.

Η ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΚΤΩΝ

Ένα ακόμη θέμα που θα ζητήσει να συζη­τη­θεί σε επόμενη συνε­δρί­αση, είναι η περι­βό­ητη ‘διά­βρωση των ακτών’. Την ευθύνη με την εκπό­νηση των μελετών που είχε το Δημο­τικό Λιμε­νικό Ταμείο Νότιας Δωδε­κα­νή­σου, ανέ­λα­βαν οι Τεχνι­κές Υπη­ρε­σίες του Δήμου Ρόδου, αλλά δεν προ­χώ­ρη­σαν οι δια­δι­κα­σίες:

«Το ζήτημα με την διά­βρωση των ακτών, είναι μια παλιά… αμαρτία. Οι δια­δι­κα­σίες δεν προ­χω­ρούν, αλλά η θάλασσα προ­χω­ράει και δεν θα περι­μέ­νει εμάς!!! Χρειά­ζο­νται έργα που θα ανα­σχέ­σουν το φαι­νό­μενο. Παρα­κο­λου­θούμε την κατά­σταση και ανη­συ­χούμε έντονα, αφού στα επόμενα χρόνια, ο δρόμος θα… εξα­φα­νι­στεί (!). Κατά καιρούς οι προη­γού­με­νες δημο­τι­κές αρχές έκαναν προ­σπά­θειες, όπως και το Λιμε­νικό Ταμείο αλλά δεν προ­χώ­ρησε ακόμη κάτι ουσια­στικό. Υπήρχε μια παλαιό­τερη μελέτη όχι μόνον για την διά­βρωση των ακτών αλλά και μια προ­σέγ­γιση χωρο­τα­ξική / πολε­ο­δο­μική για όλο το παρα­λιακό μέτωπο –που ανήκει στο Δημόσιο. Μάλιστα, είχαν γίνει μελέτες με το Πανε­πι­στή­μιο Πατρών για το θέμα και προ­χώ­ρη­σαν σε μια σειρά από παρεμ­βά­σεις, σε πει­ρα­μα­τικό επίπεδο στην περιοχή του Θεο­λό­γου και σε μήκος 500 μέτρων μετώπου ακτής, όπου παρα­τη­ρή­θηκε ότι το φαι­νό­μενο, στα­μά­τησε. Δυστυ­χώς, ερχό­μα­στε σήμερα, μετά από 20 χρόνια, να δια­πι­στώ­νουμε ότι βρι­σκό­μα­στε σε πολύ επι­κίν­δυνο σημείο.

Επι­πρό­σθετα, κατα­γρά­φε­ται ένα πολύ σοβαρό φαι­νό­μενο: το νησί ‘βυθίζεται’ στην δυτική πλευρά του και ‘αναδύεται’ στην ανα­το­λική πλευρά του (!). Αυτό, επι­τα­χύ­νει την διά­βρωση και πρέπει να παρέμ­βουμε άμεσα».

Να σημειω­θεί πως το 2022, το υπουρ­γείο Περι­βάλ­λο­ντος και Ενέρ­γειας η μελέτη Περι­βαλ­λο­ντι­κών Όρων, ενέ­κρινε μελέτες για τα «ΕΡΓΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΔΙΑΒΡΩΣΗΣ ΑΚΤΩΝ ΚΡΕΜΑΣΤΗΣ ΡΟΔΟΥ».

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.