ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πόσο μπορώ να κουρέψω τα χρέη μου μέσω του νέου εξωδικαστικού – Αναλυτικά παραδείγματα

news room 3 λεπτά ανάγνωση
ΔΟΣΕΙΣ

Με τις αλλαγές που εξήγ­γειλε χθες το υπουρ­γείο Οικο­νο­μι­κών στο εξω­δι­κα­στικό μηχα­νι­σμό ρύθ­μι­σης ληξι­πρό­θε­σμων οφειλών, το υπουρ­γείο Οικο­νο­μι­κών προ­σπα­θεί ουσια­στικά να “ξανα­λαν­σά­ρει” το πλαίσιο αυξά­νο­ντας τον “όγκο” των υπο­χρε­ώ­σεων που θα τακτο­ποι­η­θούν μέσω του εξω­δι­κα­στι­κού.

Δύο είναι οι βασικές παρεμ­βά­σεις: Η πρώτη είναι η τοπο­θέ­τηση “εμπο­δίων” στις τρά­πε­ζες ώστε να μην απορ­ρί­πτουν με το “έτσι θέλω” τις ρυθ­μί­σεις ευά­λω­των οφει­λε­τών (σ.σ στο εξής θα χρειά­ζε­ται να κατα­φύ­γουν δικα­στικά) και η δεύτερη (και πιο ενδια­φέ­ρουσα για τους οφει­λέ­τες) είναι η αύξηση του ποσο­στού “κου­ρέ­μα­τος” του χρέους.

Τι πραγ­μα­τικά θα ισχύσει με το “κούρεμα”; Να απο­σα­φη­νι­στεί αυτό που αλλάζει και αυτό που ήδη ισχύει.

Ο εξω­δι­κα­στι­κός μηχα­νι­σμός και σήμερα -πριν από τις αλλαγές- προ­βλέ­πει ότι:

1. Για οφειλές προς το Δημόσιο: κούρεμα έως 75% επί της βασικής οφειλής και κούρεμα έως 85% επί των προ­σαυ­ξή­σεων των ληξι­πρό­θε­σμων οφειλών προς ΑΑΔΕ και e-ΕΦΚΑ και έως 95% επί των προ­στί­μων της ΑΑΔΕ

2. Για οφειλές προς τις τρά­πε­ζες και δια­χει­ρι­στές δανείων: κούρεμα έως 80% επί της βασικής οφειλής, καθώς και έως 100% επί των τόκων.

Προσοχή στην λέξη “έως”. Για να πιάσει κάποιος τα εντυ­πω­σιακά ποσοστά, θα πρέπει να “βγει” από έναν μαθη­μα­τικό τύπο ότι δεν υπάρχει ικα­νό­τητα απο­πλη­ρω­μής χρεών. Πως υπο­λο­γί­ζε­ται αυτό; Αφού γίνει “ξεσκό­νι­σμα” της οικο­νο­μι­κής και περιου­σια­κής του κατά­στα­σης. Μαθη­μα­τι­κός τύπος -το λεγό­μενο υπο­λο­γι­στικό εργαλείο- του εξω­δι­κα­στι­κού βάζει κάτω εισο­δή­ματα, κατα­θέ­σεις, ακίνητα, υπο­χρε­ώ­σεις, οικο­γε­νειακή κατά­σταση κλπ- και κατα­λή­γει σε ένα ποσό που μπορεί να κατα­βάλ­λει σε μηνιαία βάση ο οφει­λέ­της.

Στην πράξη, με τα σημε­ρινά δεδο­μένα προ­κύ­πτει ότι αυτοί που εντάσ­σο­νται στον εξω­δι­κα­στικό επι­τυγ­χά­νουν μέσο κούρεμα της τάξεως του 25-26%. Υπάρχει και αυτός που κερ­δί­ζει πάνω από 60%, υπάρχει και αυτός που πέφτει κάτω από το 20%. Αυτό το ποσοστό θέλει να αυξήσει το υπουρ­γείο Οικο­νο­μι­κών με τις αλλαγές που κάνει στο εργα­λείο υπο­λο­γι­σμού. Η κύρια αλλαγή που γίνεται είναι τεχνι­κής φύσεως. Καταρ­γεί­ται το ελά­χι­στο ποσό ανά­κτη­σης του μη εξα­σφα­λι­σμέ­νου μέρους του δανείου που καλύ­πτε­ται με εμπράγ­ματη ασφά­λεια (δηλαδή υποθήκη).

Και επειδή αυτό δεν γίνεται αντι­λη­πτό από κανέναν, παρα­τί­θε­νται τα ακό­λουθα παρα­δείγ­ματα για να φανεί η διαφορά στην πράξη:

1. Οφει­λέ­της χρω­στάει 100.000 ευρώ και έχει ακίνητα αξίας 50.000 ευρώ. Με το σημε­ρινό καθε­στώς θα έπρεπε να ρυθ­μί­σει χρέος 45.200 ευρώ και μετά τις αλλαγές το ποσό της ρύθ­μι­σης θα πέσει στα 32.500 ευρώ. Είναι η βελ­τί­ωση του 28% στην οποία ανα­φέρ­θηκε ο υπουρ­γός Οικο­νο­μι­κών. Στην πραγ­μα­τι­κό­τητα, γίνεται πρό­σθετο κούρεμα περίπου 13.000 ευρώ.

2. Οφει­λέ­της χρω­στάει 100.000 ευρώ αλλά έχει ακίνητα αξίας 70.000 ευρώ. Το ποσό που θα πρέπει να απο­πλη­ρώ­σει σε δόσεις θα μειωθεί από τα 55.308 ευρώ στα 45.500 ευρώ και η βελ­τί­ωση θα είναι 18%. Περίπου 10.000 ευρώ κέρδος για τον οφει­λέτη.

3. Οφει­λέ­της με χρέος 100.000 ευρώ και αξία ακι­νή­του 100.000 ευρώ, θα πλη­ρώ­σει 65.000 αντί για 70.440 ευρώ άρα και αυτός θα κερ­δί­σει 5000 ευρώ.

4. Τέλος για αυτόν που έχει ακίνητο μεγα­λύ­τε­ρης αξίας από το χρέος (120.000 ευρώ έναντι 100.000 ευρώ) το κέρδος θα είναι της τάξεως των 2000 ευρώ αφού αντί για 80.528 ευρώ θα πλη­ρώ­σει 78.000 ευρώ.

Συμπέ­ρα­σμα: Δημιουρ­γού­νται οι προ­ϋ­πο­θέ­σεις για μεγα­λύ­τερο κούρεμα. Ο εξω­δι­κα­στι­κός γίνεται πιο ελκυ­στι­κός. Και όσο μικρό­τερη είναι η καθαρή περιου­σιακή κατά­σταση οφει­λέτη τόσο πιο ισχυρό γίνεται το κίνητρο να κινήσει τη δια­δι­κα­σία και να απαλ­λα­χθεί από τις συσ­σω­ρευ­μέ­νες οφειλές.

Πηγή thetoc.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.