ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Βαγγέλης Κατσογριδάκης: «Η Ρόδος πρέπει να έχει τον δήμαρχο που της αξίζει!»

news room 6 λεπτά ανάγνωση
Βαγγέλης Κατσογριδάκης
Η Ρόδος πρέπει να έχει τον δήμαρχο που της αξίζει!

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΤΣΟΓΡΙΔΑΚΗΣ

Ο Βαγ­γέ­λης Κατσο­γρι­δά­κης είναι χει­ρουρ­γός ωτο­ρι­νο­λα­ρυγ­γο­λό­γος.

Εισήχθη πρώτος στην Ιατρική Σχολή του Αρι­στο­τε­λείου Πανε­πι­στη­μίου Θεσ­σα­λο­νί­κης από όπου απο­φοί­τησε το 1991. Εξέτισε την στρα­τιω­τική του θητεία στο Πολε­μικό Ναυτικό και το αγρο­τικό του στα χωριά Απόλ­λωνα, Πλα­τά­νια, Διμυλιά, Ελεούσα και Έμπωνα. Ειδι­κεύ­θηκε στην Ωτο­ρι­νο­λα­ρυγ­γο­λο­γία στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) της Αγγλίας. Έκανε μετα­πτυ­χια­κές σπουδές στην Ιατρική της Ακοής (MSc in Audiological Medicine) στο Πανε­πι­στή­μιο του Μάν­τσε­στερ και πέρασε τις εξε­τά­σεις για το Δίπλωμα του Βασι­λι­κού Κολ­λε­γίου Χει­ρουρ­γών της Αγγλίας (MRCS). Το όνομά του βρί­σκε­ται στον επίσημο κατά­λογο των ειδικών χει­ρουρ­γών (SpecialistRegister) του Ιατρι­κού Συμ­βου­λίου της Μεγάλης Βρε­τα­νίας (General Medical Council).

Έχει ζήσει δεκα­τέσ­σερα χρόνια στην Αγγλία, όπου εργά­στηκε στην αρχή σαν ειδι­κευό­με­νος και μετά σαν ειδικός. Διε­τέ­λεσε διευ­θυ­ντής Ωτο­ρι­νο­λα­ρυγ­γο­λο­γίας και Χει­ρουρ­γι­κής Κεφαλής και Τρα­χή­λου στο Πανε­πι­στη­μιακό Νοσο­κο­μείο Royal Stoke University Hospital και στο Royal Cornwall Teaching Hospital, μέχρι το 2019 που επέλεξε να επι­στρέ­ψει στην πατρίδα του, την Ρόδο.

Είναι άνθρω­πος με πολλά και ποικίλα ενδια­φέ­ρο­ντα εκτός της ιατρι­κής. Έχει πτυχίο πιλότου σε αερο­πλάνα Microlight, κάνει kitesurfing, παίζει κιθάρα, τρα­γου­δάει σε χορωδία, ασχο­λεί­ται με την κολύμ­βηση, το τρέξιμο και το μπάσκετ. Κάνει μόνος του όλες τις αγρο­τι­κές εργα­σίες στο κτήμα του στην Αρχί­πολη και κατά καιρούς κατα­πιά­νε­ται με δια­φό­ρων ειδών κατα­σκευές. Μιλάει Αγγλικά, Ισπα­νικά και Γαλλικά.

Κύριε Κατσο­γρι­δάκη, μπήκαμε πλέον στην τελική ευθεία για την κάλπη της 8ης Οκτω­βρίου. Πώς βλέπετε το κλίμα μέχρι τις εκλογές; Τι εισπράτ­τετε εσείς;

Βλέπω τους συμπο­λί­τες μας να υπο­στη­ρί­ζουν την παρά­ταξη του Νίκου Γερο­νι­κόλα, την παρά­ταξη στην οποία έχω κι εγώ την τιμή να συμ­με­τέχω. Αυτό που ακού­γε­ται για εμάς, και αυτό που είναι και η αλήθεια, είναι πως είμαστε μια ομάδα ανθρώ­πων επι­τυ­χη­μέ­νων στον τομέα τους, με αξίες και ιδανικά, με διάθεση προ­σφο­ράς, χωρίς καμία ανοχή στην δια­φθορά και στην συγκά­λυψη. Για τον υπο­ψή­φιο δήμαρχό μας ακού­γο­νται από παντού τα καλύ­τερα λόγια. Όσο ο κόσμος γνω­ρί­ζει τον Νίκο Γερο­νι­κόλα, μέσα από τις περιο­δείες του και μέσα από το πρό­γραμμά του, κατα­λα­βαί­νει πως είναι μακράν η καλύ­τερη επιλογή, ένας άνθρω­πος με καθαρό ιστο­ρικό, ένας δυνατός αλλά και προ­σι­τός, ικανός και τίμιος, που λει­τουρ­γεί δημο­κρα­τικά, ομαδικά, έξυπνα και δίκαια. Αρκεί κανείς να ρωτήσει τους εργα­ζό­με­νους στην υγιή και επι­τυ­χη­μένη επι­χεί­ρησή του για να κατα­λά­βει περί τίνος πρό­κει­ται.

Κατά την άποψή σας, θα υπάρξει δεύ­τε­ρος γύρος;

Είναι αρκετά πιθανόν, αλλά δεν είναι σίγουρο, ούτε πολύ σημα­ντικό. Αυτό που έχει περισ­σό­τερη σημασία είναι το να έχει η Ρόδος τον δήμαρχο που της αξίζει να έχει, άσχετα από το αν θα γίνει από την πρώτη ή την δεύτερη Κυριακή. Σεβό­μα­στε την ύπαρξη και την γνώμη των πολιτών που ψηφί­ζουν τις άλλες παρα­τά­ξεις αλλά ξέρουμε πως όταν ανα­λά­βει την δημαρ­χία ο Νίκος, θα κατα­λά­βουν πως η νίκη του θα κάνει καλό σε όλους τους πολίτες, και φυσικά και σε όσους δεν τον ψήφισαν. Εξαι­ρού­νται φυσικά όσοι ήλπιζαν να εξυ­πη­ρε­τή­σουν το στενό προ­σω­πικό τους συμ­φέ­ρον ενάντια στο κοινό καλό, αυτοί θα απο­γοη­τευ­τούν.

Θα είναι μια δύσκολη εκλο­γική ανα­μέ­τρηση;

Οι εκλογές δεν είναι μια δύσκολη δια­δι­κα­σία για την παρά­ταξή μας, επειδή δεν έχει τίποτα να κρύψει, τίποτα να φοβηθεί, κανέναν να παρα­κα­λέ­σει και σε κανέναν να επι­στρέ­ψει κάποια χάρη. Όλοι οι άνθρω­ποι της παρά­τα­ξης “Αρχή Οργά­νω­σης για το νησί μας”, είτε είναι έμπει­ροι είτε είναι και­νού­ριοι στην τοπική αυτο­διοί­κηση, έχουν επι­λε­γεί από τον Νίκο Γερο­νι­κόλα για το άμεμπτο ιστο­ρικό ατο­μι­κής και κοι­νω­νι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας και τις καλύ­τε­ρες συστα­τι­κές από την τοπική κοι­νω­νία. Είναι μικρός τόπος η Ρόδος και όλοι ξέρουν όλους και όλα. Όταν είσαι δυνατός, τίποτα δεν είναι δύσκολο, ούτε η δια­δι­κα­σία των εκλογών, ούτε και αυτή ακόμα η νίκη.

Συμπο­ρεύ­ε­στε με τον κ. Γερο­νι­κόλα. Πείτε μας τι σας ώθησε σε αυτή την απόφαση;

Το βιο­γρα­φικό του, η φήμη του στην δουλειά του και στην κοι­νω­νία του νησιού και οι επι­λο­γές των συνερ­γα­τών του με έκαναν να τον πλη­σιάσω. Όταν γνω­ρι­στή­καμε, κατά­λαβα πως ο Νίκος είναι ένας άνθρω­πος δυνατός και συγ­χρό­νως δημο­κρα­τι­κός, ένας υπο­ψή­φιος δήμαρ­χος με όραμα και ανθρω­πι­στι­κές αξίες αλλά μαζί και με ένα έτοιμο, δια­μορ­φω­μένο, ρεα­λι­στικό και πραγ­μα­το­ποι­ή­σιμο πρό­γραμμα. Και να σας πω και την αλήθεια, ένας άνθρω­πος ευχά­ρι­στος. Χαί­ρε­σαι να κάνεις παρέα και να συζητάς μαζί του, να τον ακούς. Είναι ένας άνθρω­πος χαρι­σμα­τι­κός.

Ποιες θα λέγατε ότι είναι οι παρα­λεί­ψεις που έχει κάνει η δημο­τική αρχή και πού θα έπρεπε να έχει επι­κε­ντρω­θεί;

Η μεγα­λύ­τερη παρά­λειψη της τωρινής δημο­τι­κής αρχής και αυτή που πραγ­μα­τικά θύμωσε πολύ τον κόσμο, ήταν το ό,τι απέτυχε τραγικά να προ­στα­τεύ­σει το νησί μας από την πυρ­κα­γιά του καλο­και­ριού. Η τωρινή δημο­τική αρχή είχε καθήκον, που απορ­ρέει από τη νομο­θε­σία αλλά και από την κοινή λογική, να συγκα­λέ­σει από την άνοιξη σε σύσκεψη όλους τους εμπλε­κό­με­νους φορείς στην δασο­προ­στα­σία και στην δασο­πυ­ρό­σβεση, ώστε την ώρα της πυρ­κα­γιάς να υπάρχει συντο­νι­σμός και απο­τε­λε­σμα­τική δράση. Αυτό δεν έγινε και το νησί μας κατα­κά­ηκε, με θύματα αμέ­τρητα δέντρα, ζώα και περιου­σίες. Η ζημιά θα ήταν ακόμα μεγα­λύ­τερη αν δεν είχαν παλέψει εκα­το­ντά­δες εθε­λο­ντές και εθε­λό­ντριες ενάντια στην πυρ­κα­γιά, με κίνδυνο της ζωής τους. Η πατα­γώ­δης αυτή απο­τυ­χία τραυ­μά­τισε βαθειά τις ψυχές των κατοί­κων της Ρόδου και αυτό είναι ασυγ­χώ­ρητο. Η δε έλλειψη οργα­νω­μέ­νου σχεδίου εκκέ­νω­σης των ξενο­δο­χείων θα είχε ακόμα χει­ρό­τερα απο­τε­λέ­σματα αν δεν έτρεχαν ακού­ρα­στα από την πρώτη στιγμή απλοί πολίτες της Ρόδου, που με την ανθρω­πιά τους έβγαλαν το νησί μας ασπρο­πρό­σωπο.

Εξαι­ρε­τικά επώδυνη ήταν και η παρά­λειψη κάθε αντί­δρα­σης στο ξεπού­λημα και την κατα­πά­τηση των παρα­λιών, στην παρα­νο­μία από άκρη σε άκρη του νησιού με τις ξαπλώ­στρες, τις ομπρέ­λες και τις πέρ­γκο­λες πάνω στο κύμα, στα αυθαί­ρετα μπι­τσό­μπαρα και στην ασύδοτη εκμε­τάλ­λευση και κατα­στροφή αρχαιο­λο­γι­κών χώρων, όλα για χατήρι της κερ­δο­σκο­πίας. Εκεί δεν υπήρξε ούτε πρόληψη, ούτε θερα­πεία, μόνο δηλώ­σεις αναρ­μο­διό­τη­τας, λες και αυτά γίνο­νταν σε άλλον δήμο, σε αλλου­νού το σπίτι. Καμία διάθεση πίεσης στους παρα­νο­μού­ντες επι­χει­ρη­μα­τίες (π.χ. με διακοπή της υδρο­δό­τη­σης), καμία μήνυση για παρά­βαση καθή­κο­ντος στις υπη­ρε­σίες που αδρα­νούν, καμία πίεση στην κεντρική εξουσία, μόνο πλήρης ανοχή και μερικά τυπικά έγγραφα για τα μάτια του κόσμου. Υπάρ­χουν κι άλλες παρα­λεί­ψεις συντή­ρη­σης, επι­σκευής και ανά­δει­ξης σχε­τι­κές με πάρκα, κτήρια και δρόμους, κι άλλες ακόμα, αλλά ξέρω πως υπάρχει ένα όριο στον χώρο που ευγε­νικά μου έχετε παρα­χω­ρή­σει για να σας απα­ντήσω και πρέπει να το σεβαστώ.

Ποιος είναι ο προ­σω­πι­κός σας στόχος στις εκλογές της 8ης Οκτω­βρίου;

Θα ήθελα να βοηθήσω στην απε­λευ­θέ­ρωση των παρα­λιών μας από την παρά­νομη επι­χει­ρη­μα­τική δρα­στη­ριό­τητα, ώστε να μπορούν πάλι να τις απο­λαμ­βά­νουν οι πολίτες αλλά και οι επι­σκέ­πτες του νησιού μας. Επίσης θέλω πολύ να συμ­βάλλω στην βελ­τί­ωση της καθη­με­ρι­νό­τη­τας όλων των πολιτών, ιδιαί­τερα εκείνων που τους λείπουν βασικά πράγ­ματα, όπως η ιατρική φρο­ντίδα, η στέγη, η τροφή, η οικο­γε­νειακή στήριξη και η παρέα.

Με ποια κρι­τή­ρια πιστεύ­ετε ότι θα προ­σέλ­θουν να ψηφί­σουν στις κάλπες οι ψηφο­φό­ροι της Ρόδου;

Όσοι επι­λέ­ξουν τους άλλους συν­δυα­σμούς, θα έχουν τα δικά τους κρι­τή­ρια, σεβαστά σε κάθε περί­πτωση, εκτός αν υπο­κι­νού­νται από κάποιο στενό προ­σω­πικό όφελος αντί για την επι­θυ­μία για το γενικό καλό. Οι δικοί μας ψηφο­φό­ροι, όσοι δηλαδή θα επι­λέ­ξουν τον Νίκο Γερο­νι­κόλα για δήμαρχο, θα το κάνουν επειδή ξέρουν ότι αξίζει και εκείνος και η ομάδα του. Θα ψηφί­σουν τιμιό­τητα, ειλι­κρί­νεια, ικα­νό­τητα, προ­σπά­θεια και επιμονή. Θα θέλουν να δώσουν την δύναμη σε μια παρά­ταξη με πρό­γραμμα και αξίες να νοι­κο­κυ­ρέ­ψει το νησί μας. Να γίνει όχι ένα κακό αντί­γραφο της Μυκόνου, αλλά η αυθε­ντική Ρόδος που έχουμε ζήσει στο παρελ­θόν και που θέλουμε να την δούμε, αληθινή και μονα­δική, να προ­ο­δεύει και να θριαμ­βεύει στο μέλλον.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου 2 σχόλια

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

  1. Βαγγέλης Κατσογριδάκης

    Χαχα, συγχωρέστε με που γελάω αλλά έγραψα πως τραγουδάω σε χορωδία και παίζω κιθάρα. Επίσης τραγουδάω σόλο, παίζω γιουκαλίλι και καζού και μερικές φορές σφυρίζω κιόλας. Έχω ακούσει ατελείωτες ώρες ακούγοντας μουσική. Αλλά πείτε μου, τι είναι για εσάς η μουσική; Πείτε μου και θα ασχοληθώ ΚΑΙ με αυτό, προκειμένου να με εμπιστευτείτε… αν και υπαρχουν αρκετοί σπουδαίοι άνθρωποι εκεί έξω που δεν έχουν για χόμπι την μουσική, κι ας ακούνε συχνά – πυκνά κι εκείνοι μερικές νότες.

  2. Γεώργιος Κανακάρης

    Δεν είδα κάτι στα χόμπυ του για μουσική.
    Ανθρωπος που δεν ακούει μουσική δεν τον εμπιστεύομαι.