ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Airbnb: «Κάηκε» σε Ρόδο και Κέρκυρα – Βροχή ακυρώσεων

news room 2 λεπτά ανάγνωση
Airbnb

Βροχή πέφτουν οι ακυ­ρώ­σεις σε ξενο­δο­χεία και κατα­λύ­ματα τύπου Airbnb σε Ρόδο και Κέρκυρα μετά και τις κατα­στρο­φι­κές πυρ­κα­γιές που υπέ­στη­σαν τα νησιά.

Πλέον, τίθεται εν αμφι­βόλω η του­ρι­στική περί­ο­δος, καθώς όπως ανα­φέ­ρουν επι­χει­ρη­μα­τι­κοί φορείς μεγα­λώ­νει συνεχώς το πλήγμα σε Ρόδο και Κέρκυρα.

Εκτός από τις ακυ­ρώ­σεις που έχουν προ­χω­ρή­σει οι tour operators, υπάρ­χουν και ξενο­δο­χεία που έχουν ακυ­ρώ­σει κρα­τή­σεις έως και τα μέσα Αυγού­στου. Το ίδιο συμ­βαί­νει και με τα κατα­λύ­ματα τύπου Airbnb. Υπο­λο­γί­ζε­ται πως οι πλη­ρό­τη­τες με τους ρυθμούς που γίνο­νται οι ακυ­ρώ­σεις να πέσουν στο 60% από 90% και άνω που ήταν πριν την πυρ­κα­γιά.

Οι φόβοι

Κάποιοι μάλιστα εκφρά­ζουν φόβους πως ίσως χρεια­στεί να κλεί­σουν ολό­κληρα του­ρι­στικά συγκρο­τή­ματα στις περιο­χές που επλή­γη­σαν από την πύρινη λαίλαπα.

Η αγωνία στους ντό­πιους επαγ­γελ­μα­τίες είναι μεγάλη, αφού η απώλεια του καλύ­τε­ρου κομ­μα­τιού της σεζόν (high season) ισο­δυ­να­μεί με κατα­στροφή.

Όπως όλα δεί­χνουν, ένα μεγάλο μέρος της του­ρι­στι­κής σεζόν έχει χαθεί, ενώ η έκταση της κατα­στρο­φής ανα­μέ­νε­ται να γίνει πιο σαφής τις επό­με­νες ημέρες.

Πολλοί του­ρι­στι­κοί φορείς ανα­φέ­ρουν ότι έχουν γίνει ακυ­ρώ­σεις κρα­τή­σεων στη Ρόδο, και μάλιστα όχι μόνο σε μονάδες που είναι κοντά στις περιο­χές που έχουν πληγεί, αλλά και σε άλλα σημεία του νησιού. Αυτή η τάση εξη­γεί­ται από τον φόβο πολλών ταξι­διω­τών μήπως εκδη­λω­θούν νέες πυρ­κα­γιές σε άλλες περιο­χής του νησιού που έως τώρα δεν έχουν πληγεί.

Ωστόσο, πλήθος τηλε­φω­νη­μά­των γίνο­νται από πελάτες που ζητούν ενη­μέ­ρωση για την εικόνα της φωτιάς σε Ρόδο και Κέρκυρα προτού ταξι­δέ­ψουν.

Κύκλοι της αγοράς εκτι­μούν ότι η ταξι­διω­τική κίνηση ανα­μέ­νε­ται να συνε­χι­στεί με χαμη­λό­τε­ρους ρυθμούς λόγω του φόβου των του­ρι­στών.

Στην Κέρκυρα επι­κρα­τεί πάγωμα κρα­τή­σεων σε ξενο­δο­χεία και κατα­λύ­ματα Airbnb, ενώ βροχή πέφτουν τα τηλέ­φωνα και τα email από ταξι­διω­τι­κούς πρά­κτο­ρες οι οποίοι ζητούν να μάθουν την κατά­σταση στο νησί και αν είναι ασφαλές για δια­κο­πές.

Η Fitch για πυρ­κα­γιές και του­ρι­σμό

Για τον του­ρι­σμό η Fitch εκτιμά ότι οι τρέ­χου­σες ακυ­ρώ­σεις και οι αλλαγές στα προ­γράμ­ματα πτήσεων θα έχουν περιο­ρι­σμένο αντί­κτυπο στις αερο­πο­ρι­κές εται­ρείες.

Οι αερο­πο­ρι­κές συνήθως δεν είναι υπό­χρεες για την επι­στροφή χρη­μά­των σε ό,τι αφορά ακυ­ρώ­σεις εισι­τη­ρίων, για πτήσεις προς περιο­χές που έχουν πληγεί από δασικές πυρ­κα­γιές βάσει του κανο­νι­σμού ΕΕ 261. Μέχρι στιγμής, ελά­χι­στες αερο­πο­ρι­κές εται­ρείες έχουν ακυ­ρώ­σει πτήσεις προς προ­ο­ρι­σμούς που επη­ρε­ά­ζο­νται από αυτό το εύφλε­κτο σκηνικό.

Βέβαια, εάν οι οι πυρ­κα­γιές, αρχί­ζουν να λαμ­βά­νουν μια πιο συχνή διά­σταση, θα μπο­ρού­σαν να έχουν έναν μακρο­πρό­θε­σμο αντί­κτυπο στα αερο­πο­ρικά ταξίδια των του­ρι­στών στις πλη­γεί­σες περιο­χές. Κατά συνέ­πεια, η Fitch ανα­μέ­νει ότι οι του­ρι­στι­κές ροές θα μετα­το­πι­στούν σε λιγό­τερο πλη­γεί­σες περιο­χές, όπως συνέβη στο παρελ­θόν με την Αίγυπτο και την Τουρκία, χωρίς να επη­ρε­α­στεί η συνο­λική ταξι­διω­τική ζήτηση.

Πηγή ΟΤ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.