ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στη Βουλή το πρώτο πακέτο μέτρων στήριξης – Τι θα περιλαμβάνει

news room 5 λεπτά ανάγνωση

Στην περί­με­τρο των δικαιού­χων της συνο­λι­κής παρέμ­βα­σης περι­λαμ­βά­νο­νται οι χαμη­λό­μι­σθοι, οι συντα­ξιού­χοι, οι δημό­σιοι υπάλ­λη­λοι, οι ιδιο­κτή­τες ακι­νή­των, καθώς και οι νέοι

Ακο­λου­θώ­ντας την συνταγή του 2019, που πρώτο νομο­θέ­τημα ήταν η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η κυβέρ­νηση παρου­σιά­ζει ίσως και μέσα στην προσεχή εβδο­μάδα την πρώτη της παρέμ­βαση με φορο­λο­γι­κές ελα­φρύν­σεις και μέτρα στή­ρι­ξης των αδυ­νά­των, που θα περι­λαμ­βά­νει μία σειρά από προ­ε­κλο­γι­κές δεσμεύ­σεις, οι οποίες ως κοινό παρο­νο­μα­στή θα έχουν την βελ­τί­ωση του δια­θέ­σι­μου εισο­δή­μα­τος σε μία εξαι­ρε­τικά δύσκολη περίοδο λόγω της συνέ­χι­σης των πλη­θω­ρι­στι­κών πιέσεων, ειδικά στα τρόφιμα.

Σύμφωνα με πλη­ρο­φο­ρίες, αλλά και βάσει όσων έχουν ανα­φέ­ρει τόσο ο πρω­θυ­πουρ­γός Κυριά­κος Μητσο­τά­κης όσο και ο υπουρ­γός Οικο­νο­μι­κών Κωστής Χατζη­δά­κης, στο νομο­σχέ­διο που θα ψηφι­στεί πιθα­νό­τατα πριν από το κλεί­σιμο της Βουλής τον Αύγου­στο για τις θερινές δια­κο­πές, θα περι­λαμ­βά­νε­ται το σύνολο των προ­ε­κλο­γι­κών δεσμεύ­σεων της κυβέρ­νη­σης, οι περισ­σό­τε­ρες εκ των οποίων θα αφορούν το 2024.

Στόχος της Κυβέρ­νη­σης η δια­τή­ρηση του πρω­το­γε­νούς πλε­ο­νά­σμα­τος

Το συνο­λικό ύψος των παρεμ­βά­σεων θα κινηθεί στην περιοχή των 2 δισ. ευρώ και θα αφορά πάνω περίπου 3 εκατ. νοι­κο­κυ­ριά. Ένα μέρος της παρέμ­βα­σης όμως θα αφορά το 2023 και θα σχε­τί­ζε­ται με την παρά­ταση στο μέτρο του market pass.

Στην περί­με­τρο των δικαιού­χων της συνο­λι­κής παρέμ­βα­σης περι­λαμ­βά­νο­νται οι χαμη­λό­μι­σθοι, οι συντα­ξιού­χοι, οι δημό­σιοι υπάλ­λη­λοι, οι ιδιο­κτή­τες ακι­νή­των, καθώς και οι νέοι που δικαιού­νται συγκε­κρι­μένα επι­δό­ματα. Στην παρούσα φάση δεν είναι δεδο­μένο, αν θα περι­λαμ­βά­νε­ται πρό­βλεψη για χορή­γηση έκτα­κτου επι­δό­μα­τος, σε οικο­νο­μικά ασθε­νέ­στε­ρες κοι­νω­νι­κές ομάδες τα Χρι­στού­γεννα και αυτό διότι δεν θέλουν από την κυβέρ­νηση να στεί­λουν λάθος μήνυμα προς τις αγορές, τις παρα­μο­νές της επι­κεί­με­νης από­κτη­σης της επεν­δυ­τι­κής βαθ­μί­δας.

Στόχος της κυβέρ­νη­σης είναι το πρω­το­γε­νές πλε­ό­να­σμα του 2023 να δια­τη­ρη­θεί πάνω από το 1% του ΑΕΠ και να υπάρξει μία συμπα­γής βάση, έτσι ώστε το 2024 τα πράγ­ματα να εξε­λι­χθούν πιο ήπια, αφού υπάρχει η πρό­βλεψη – μέχρι νεω­τέ­ρας του­λά­χι­στον – για πλε­ό­να­σμα στο 2%.

Η επέ­κταση του market pass

Στα εφετινά μέτρα θα περι­λαμ­βά­νε­ται – πιθα­νό­τατα – και η επέ­κταση του market pass για τρεις συν δύο μήνες, έτσι ώστε να φτάσει η χορή­γησή του, έως το τέλος του έτους. Το μέτρο λήγει τον Ιούλιο, με τις πλη­ρω­μές να ολο­κλη­ρώ­νο­νται μέσα στην επόμενη εβδο­μάδα. Αρχικά θα δοθεί παρά­ταση μέχρι τέλος Οκτω­βρίου, με πιθανά διευ­ρυ­μένα κρι­τή­ρια, αριθμό δικαιού­χων και ποσών και εν συνε­χεία εφόσον οι ίδιοι λόγοι υφί­στα­νται, θα δοθεί νέα δίμηνη παρά­ταση έως το τέλος Δεκεμ­βρίου του 2024.

Αξίζει να σημειω­θεί ότι ήδη έχει δοθεί παρά­ταση μέχρι τέλους του έτους, τόσο στο μέτρο με το καλάθι του νοι­κο­κυ­ριού, όσο και στο μέτρο του μεγί­στου περι­θω­ρίου κέρδους για τις επι­χει­ρή­σεις που εμπο­ρεύ­ο­νται βασικά κατα­να­λω­τικά προ­ϊ­ό­ντα και καύσιμα προ­κει­μέ­νου να αντι­με­τω­πι­στούν φαι­νό­μενα αθέ­μι­της κερ­δο­φο­ρίας εις βάρος των κατα­να­λω­τών, όπως ανα­φέ­ρε­ται σε σχετική ανα­κοί­νωση του υπουρ­γείου Ανά­πτυ­ξης που εκδό­θηκε την Παρα­σκευή.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προ­στε­θεί και η νέα αύξηση στις συντά­ξεις που θα ισχύσει από την 1η Ιανουα­ρίου, χωρίς ωστόσο αυτή την στιγμή να μπορεί να προσ­διο­ρι­στεί με σαφή­νεια το ύψος της.

Ας δούμε ανα­λυ­τικά τα μέτρα που πιθα­νό­τατα θα περι­λαμ­βά­νο­νται στο νέο νομο­σχέ­διο του υπουρ­γείου Οικο­νο­μι­κών που θα τεθεί άμεσα σε δια­βού­λευση:

Αύξηση αφο­ρο­λο­γή­του: Θα αυξηθεί κατά 1.000 ευρώ για μισθω­τούς, συντα­ξιού­χους και αγρότες με παιδιά από την 1η Ιανουα­ρίου 2024. Με βάση τα παρα­πάνω το αφο­ρο­λό­γητο όριο για φορο­λο­γού­με­νους χωρίς παιδιά παρα­μέ­νει στα 8.633 ευρώ, για οικο­γέ­νειες με ένα παιδί αυξά­νε­ται από τα 9.000 ευρώ στα 10.000 ευρώ, με δύο παιδιά από τα 10.000 στα 11.000 ευρώ, με τρία παιδιά στα 12.000 ευρώ και με τέσσερα παιδιά στα 13.000 ευρώ. Το ετήσιο όφελος είναι 90 ευρώ για οικο­γέ­νειες με ένα παιδί και 220 ευρώ για οικο­γέ­νειες με περισ­σό­τερα παιδιά.

ΕΝΦΙΑ: Θα προ­βλέ­πε­ται η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για σπίτια που ασφα­λί­ζο­νται για φυσικές κατα­στρο­φές. Οι ιδιο­κτή­τες που έχουν ασφα­λί­σει τις κατοι­κίες τους για ολό­κληρο το 2023 θα δουν έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ του 2024, ενώ όσοι ασφα­λί­σουν τα σπίτια τους το 2024 θα κερ­δί­σουν έκπτωση στο φόρο ακι­νή­των το 2025.

Νέο μισθο­λό­γιο: Αλλαγές σε όλα τα μισθο­λο­γικά κλι­μά­κια θα επι­φέ­ρει το νέο μισθο­λό­γιο για τους δημο­σί­ους υπαλ­λή­λους, με έμφαση στα χαμη­λό­τερα (στους εισα­γω­γι­κούς μισθούς) αλλά και στις θέσεις ευθύνης, στους ένστο­λους και στα μέλη ΔΕΠ (Διδα­κτικό Ερευ­νη­τικό Προ­σω­πικό). Οι αλλαγές εκτι­μά­ται ότι θα αφορούν τις απο­δο­χές για περίπου 600.000-700.000 υπαλ­λή­λων.

Ελά­χι­στον εγγυ­η­μένο εισό­δημα: Αύξηση από 1-1-2024 κατά 8% του ελά­χι­στου εγγυ­η­μέ­νου εισο­δή­μα­τος. Θα δια­μορ­φω­θεί στα 216 ευρώ από 200 ευρώ που είναι σήμερα για μονο­πρό­σωπο νοι­κο­κυ­ριό. Ειδι­κό­τερα, όσοι παίρ­νουν σήμερα 200 ευρώ θα λάβουν 216 ευρώ, όσοι παίρ­νουν 300 ευρώ θα πάρουν 324 ευρώ, ενώ όσοι παίρ­νουν σήμερα 400 ευρώ το μήνα θα λάβουν 432 ευρώ από 1.1.2024.

Επίδομα μητρό­τη­τας: Αύξηση του επι­δό­μα­τος μητρό­τη­τας στους ελεύ­θε­ρους επαγ­γελ­μα­τίες και αγρότες. Από τους 4 μήνες θα δια­μορ­φω­θεί στους 9 μήνες στο ύψος του κατώ­τα­του μισθού (από 150 έως 200 ευρώ που είναι σήμερα).

Μηδε­νική συμ­με­τοχή σε φαρ­μα­κευ­τική δαπάνη: Μονι­μο­ποί­ηση της απαλ­λα­γής των πρώην δικαιού­χων ΕΚΑΣ από τη συμ­με­τοχή τους στη φαρ­μα­κευ­τική δαπάνη. Με αυτόν τον τρόπο, 600.000 και πλέον χαμη­λο­συ­ντα­ξιού­χοι που έχασαν ορι­στικά το ΕΚΑΣ θα έχουν δωρεάν φάρμακα. Η πρό­σβαση σε δωρεάν φάρμακα θεσμο­θε­τή­θηκε αρχικά ως αντι­στάθ­μι­σμα στην απώλεια του ΕΚΑΣ και έκτοτε παρα­τεί­νε­ται κάθε χρόνο με ειδική νομο­θε­τική ρύθμιση.

Youth pass: θα χορη­γεί­ται στους νέους που ενη­λι­κιώ­νο­νται και έτος πρώτης εφαρ­μο­γής το 2024. Δικαιού­χοι θα είναι, κάθε χρόνο, οι νέοι που θα συμπλη­ρώ­νουν την ηλικία των 18 και 19 ετών, οι οποίοι υπο­λο­γί­ζο­νται σε 200.000 ετησίως. Το voucher των 150 ευρώ, θα μπορεί να χρη­σι­μο­ποιεί­ται σε επι­χει­ρή­σεις του του­ρι­στι­κού και πολι­τι­στι­κού κλάδου, καθώς και σε μετα­φο­ρές. Θα είναι μια ψηφιακή χρε­ω­στική κάρτα, όπως το Freedom Pass.

Οικο­γε­νειακή παροχή: Αύξηση της οικο­γε­νεια­κής παροχής για τους δημο­σί­ους υπαλ­λή­λους. Το επίδομα για ένα παιδί θα αυξηθεί από τα 50 στα 70 ευρώ, για δύο παιδιά από τα 70 στα 120 ευρώ, για τρία παιδιά στα 170 ευρώ και για τα τέσσερα παιδιά στα 220 ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.