ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ευχαριστημένοι οι μαθητές των ΕΠΑΛ από τα θέματα των Πανελλαδικών

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΜΩΡΑΙΤΗ ΤΟΠΟΥΖΗΣ

Στο μάθημα των Νέων Ελλη­νι­κών εξε­τά­στη­καν χθες Πέμπτη 1η Ιουνίου, οι υπο­ψή­φιοι των Επαγ­γελ­μα­τι­κών Λυκείων (ΕΠΑΛ) κόβο­ντας πρώτοι το νήμα της εκκί­νη­σης των Πανελ­λη­νίων εξε­τά­σεων 2023.

Τις μορφές εθε­λο­ντι­κών δράσεων μέσα από τις οποίες μπορούν να αντι­με­τω­πι­στούν σύγ­χρονα προ­βλή­ματα και τους τρόπους με τους οποίους το σχολείο μπορεί να συμ­βά­λει στην καλ­λιέρ­γεια πνεύ­μα­τος εθε­λο­ντι­σμού στους νέους, κλή­θη­καν να ανα­πτύ­ξουν οι υπο­ψή­φιοι. Τα θέματα περιε­λάμ­βα­ναν δύο κείμενα, αρχικά ένα δια­σκευα­σμένο από­σπα­σμα από ψηφιακό απο­θε­τή­ριο ακα­δη­μαϊ­κών εργα­σιών, με τίτλο «Τα οφέλη του εθε­λο­ντι­σμού» και ένα Εισα­γω­γικό Σημείωμα-Μπέρτολτ Μπρεχτ, με τίτλο «Κατα­φύ­για για τη νύχτα». (Σημ.: Οι λύσεις δημο­σιεύ­ο­νται στη σελίδα 27)

Στη Ρόδο, η έναρξη των Πανελ­λη­νίων έγινε ομαλά. Υπήρξε ως συνήθως, υψηλό ποσοστό αποχής. «Η έναρξη των πανελ­λη­νίων εξε­τά­σεων έγινε ομαλά. Τα θέματα ήρθαν έγκαιρα και δια­νε­μή­θη­καν στους μαθητές. Συνο­λικά 188 είναι οι υπο­ψή­φιοι των ΕΠΑΛ και παρου­σιά­στη­καν οι 100. Είχαμε 88 απόντες με την αποχή να κυμαί­νε­ται στο ίδιο ποσοστό σε σύγκριση με πέρυσι», δήλωσε ο διευ­θυ­ντής του 1ου ΕΠΑΛ Ρόδου, Γιάννης Καρα­μή­τσας και συμπλή­ρωσε ότι:

«Οι μαθητές των ΕΠΑΛ ενδια­φέ­ρο­νται κυρίως να βγουν άμεσα στην αγορά εργα­σίας, να πάρουν μία ειδί­κευση. Η πολυ­πλη­θέ­στερη ειδι­κό­τητα είναι αυτή της οικο­νο­μίας διοί­κη­σης και συγκε­κρι­μένα η κατεύ­θυνση των του­ρι­στι­κών επι­χει­ρή­σεων. Επίσης, πολυ­πλη­θής είναι ο τομέας μηχα­νο­λο­γίας και η ειδι­κό­τητα των μηχα­νι­κών αυτο­κι­νή­των. Τέλος, υψηλή ζήτηση έχουν τα παραϊ­τρικά επαγ­γέλ­ματα. Υπάρ­χουν και μαθητές οικο­γε­νειών οι οποίες δεν έχουν την οικο­νο­μική δυνα­τό­τητα για τις σπουδές τους».

Τι δήλωσαν οι μαθητές για τα θέματα των Νέων Ελλη­νι­κών:

Γιώργος Μωρα­ΐ­της

Τα θέματα μου φάνηκαν βατά και ανα­με­νό­μενα. Έπεσε το θέμα της φιλαν­θρω­πίας στην έκθεση, το οποίο το είχα δου­λέ­ψει ξανά. Η έναρξη των πανελ­λη­νίων ήταν ομαλή.

Σπύρος Ρηγάτος

Βενε­το­κλής

Τα θέματα ήταν αρκετά εύκολα κατά την άποψή μου. Απλά οι απα­ντή­σεις απαι­τού­σαν αρκετό χρόνο. Είμαι απόλυτα ικα­νο­ποι­η­μέ­νος από τη σημε­ρινή μέρα.

Μαρία

Παπα­δο­πού­λου

Το πρώτο θέμα ήταν πιο εύκολο από το δεύτερο. Γενικά όμως δεν ήταν υψηλός ο βαθμός δυσκο­λίας. Η μεγάλη έκθεση ήταν ευκο­λό­τερη από τη μικρή. Όποιος είχε κάνει την κατάλ­ληλη προ­ε­τοι­μα­σία, εκτιμώ ότι δεν αντι­με­τώ­πισε δυσκο­λίες.

Σύλβια Ντουλάι

Τα θέματα κατά την προ­σω­πική μου άποψη ήταν απαι­τη­τικά. Θα περί­μενα κάτι πιο απλό.

Κων­στα­ντίνα

Μωραΐτη

Είμαι ευχα­ρι­στη­μένη από τα θέματα των Νέων Ελλη­νι­κών. Ήταν εύκολα, εκτός από το δεύτερο κείμενο που με δυσκό­λεψε λίγο περισ­σό­τερο.

Πασχά­λης Τοπού­ζης

Η έναρξη έγινε με το δεξί. Και προ­σω­πικά πιστεύω ότι και η συνέ­χεια θα είναι θειτκή. Ήταν εύκολα τα θέματα των Νέων Ελλη­νι­κών.

Σήμερα παίρ­νουν τη σκυτάλη οι υπο­ψή­φιοι των Γενικών Λυκείων με τη Νεο­ελ­λη­νική Γλώσσα και Λογο­τε­χνία Γενικής Παι­δείας.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.