ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μακελειό στην Ιερουσαλήμ: Διεθνής καταδίκη για την επίθεση έξω από τη συναγωγή

news room 1 λεπτό ανάγνωση
epithesi_ierousalim.png
Μέγεθος γραμμάτων

Η επί­θε­ση, την οποία η αστυ­νο­μία χα­ρα­κτή­ρι­σε «τρο­μο­κρα­τι­κό συμ­βάν», εγεί­ρει φό­βους για κλι­μά­κω­ση της βίας, έπει­τα από πολ­λούς μήνες έντα­σης στη Δυ­τι­κή Όχθη

Tου­λά­χι­στον επτά άν­θρω­ποι έχα­σαν τη ζωή τους και άλλοι 10 τραυ­μα­τί­στη­καν το βράδυ της Πα­ρα­σκευ­ής στα πε­ρί­χω­ρα της Ιε­ρου­σα­λήμ από τα πυρά ενό­πλου έξω από συ­να­γω­γή, σε μια επί­θε­ση που εντεί­νει τους φό­βους για κλι­μά­κω­ση της βίας στη Μέση Ανα­το­λή, μία ημέρα μετά την πιο αι­μα­τη­ρή επι­χεί­ρη­ση του ισ­ραη­λι­νού στρα­τού στη Δυ­τι­κή Όχθη εδώ και χρό­νια.

Σύμ­φω­να με την αστυ­νο­μία, ο δρά­στης έφτα­σε γύρω στις 20.15, το­πι­κή ώρα, και άνοι­ξε πυρ έξω από τη συ­να­γω­γή, προ­τού να πέσει και ο ίδιος νε­κρός από πυρά αστυ­νο­μι­κών. Στα πλάνα που με­τέ­δω­σε η τη­λε­ό­ρα­ση δια­κρί­νο­νται πολλά από τα θύ­μα­τα, ξα­πλω­μέ­να στον δρόμο έξω από τη συ­να­γω­γή και δια­σώ­στες που προ­σπα­θούν να τους δώ­σουν τις πρώ­τες βο­ή­θειες.

Η επί­θε­ση, την οποία η αστυ­νο­μία χα­ρα­κτή­ρι­σε «τρο­μο­κρα­τι­κό συμ­βάν», εγεί­ρει φό­βους για κλι­μά­κω­ση της βίας, έπει­τα από πολ­λούς μήνες έντα­σης στη Δυ­τι­κή Όχθη που κο­ρυ­φώ­θη­κε με την επι­δρο­μή την Πέμ­πτη στην Τζε­νίν, όπου σκο­τώ­θη­καν του­λά­χι­στον εννέα Πα­λαι­στί­νιοι.

Σύμ­φω­να με ισ­ραη­λι­νά μέσα ενη­μέ­ρω­σης, ο ένο­πλος ήταν ένας Πα­λαι­στί­νιος κά­τοι­κος της Ανα­το­λι­κής Ιε­ρου­σα­λήμ, 21 ετών, τον οποίο πυ­ρο­βό­λη­σαν και σκό­τω­σαν αστυ­νο­μι­κοί όταν προ­σπά­θη­σε να δια­φύ­γει με αυ­το­κί­νη­το. Η πλη­ρο­φο­ρία αυτή δεν έχει επι­βε­βαιω­θεί από επί­ση­μες πηγές.

«Πρό­κει­ται για μια από τις χει­ρό­τε­ρες επι­θέ­σεις των τε­λευ­ταί­ων ετών» ενα­ντί­ον Ισ­ραη­λι­νών, είπε στην ισ­ραη­λι­νή τη­λε­ό­ρα­ση ο αρ­χη­γός της αστυ­νο­μί­ας Κόμπι Σαμ­πτάι.

Μέχρι στιγ­μής καμία ορ­γά­νω­ση δεν έχει ανα­λά­βει την ευ­θύ­νη για την επί­θε­ση στη συ­να­γω­γή, η οποία ση­μειώ­θη­κε την ώρα που οι πι­στοί πα­ρα­κο­λου­θού­σαν μια τε­λε­τή για τη Διε­θνή Ημέρα Μνή­μης του Ολο­καυ­τώ­μα­τος.

Ένας εκ­πρό­σω­πος της Χαμάς, του ισλα­μι­στι­κού κι­νή­μα­τος που ελέγ­χει τη Λω­ρί­δα της Γάζας, συ­νέ­δε­σε ωστό­σο τη επί­θε­ση με τα γε­γο­νό­τα στην Τζε­νίν. Η μι­κρό­τε­ρη ορ­γά­νω­ση Ισλα­μι­κός Τζι­χάντ επαί­νε­σε επί­σης την επί­θε­ση, χωρίς να ανα­λά­βει την ευ­θύ­νη.

Διε­θνής κα­τα­δί­κη της επί­θε­σης

Η ση­με­ρι­νή επί­θε­ση στη συ­να­γω­γή ση­μειώ­νε­ται λίγα ει­κο­σι­τε­τρά­ω­ρα πριν από την προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νη πε­ριο­δεία του Αμε­ρι­κα­νού υπουρ­γού Εξω­τε­ρι­κών Άντο­νι Μπλίν­κεν στην Αί­γυ­πτο, το Ισ­ρα­ήλ και τη Δυ­τι­κή Όχθη. Το Στέιτ Ντι­πάρ­τμεντ εξέ­δω­σε ανα­κοί­νω­ση με την οποία κα­τα­δί­κα­σε την επί­θε­ση, ανα­φέ­ρο­ντας ότι δεν υπάρ­χει κά­ποια αλ­λα­γή στο πρό­γραμ­μα του Μπλίν­κεν.

Κα­τα­δι­κά­ζουν ΟΗΕ – Βρε­τα­νία και Ηνω­μέ­να Αρα­βι­κά Εμι­ρά­τα

«Κα­τα­δι­κά­ζου­με κα­τη­γο­ρη­μα­τι­κά τη στυ­γε­ρή τρο­μο­κρα­τι­κή επί­θε­ση που ση­μειώ­θη­κε απόψε σε συ­να­γω­γή της Ιε­ρου­σα­λήμ και εί­μα­στε σο­κα­ρι­σμέ­νοι από την απώ­λεια ζωών. Η επί­θε­ση, κατά τρα­γι­κό τρόπο, ση­μειώ­θη­κε τη Διε­θνή Ημέρα Μνή­μης του Ολο­καυ­τώ­μα­τος, όταν σε όλον τον κόσμο τι­μά­ται η μνήμη εκεί­νων που χά­θη­καν στο ολο­καύ­τω­μα», ανέ­φε­ρε η εκ­πρό­σω­πος του Λευ­κού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ.

Την επί­θε­ση, που συ­νέ­πε­σε με τη Διε­θνή Ημέρα, κα­τα­δί­κα­σαν επί­σης ο γε­νι­κός γραμ­μα­τέ­ας του ΟΗΕ Αντό­νιο Γκου­τέ­ρες, ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών της Βρε­τα­νί­ας Τζέιμς Κλέ­βερ­λι και τα Ηνω­μέ­να Αρα­βι­κά Εμι­ρά­τα. Ο Γκου­τέ­ρες ση­μεί­ω­σε ότι «ανη­συ­χεί βαθιά» για την κλι­μά­κω­ση της βίας στο Ισ­ρα­ήλ και τα κα­τε­χό­με­να Πα­λαι­στι­νια­κά Εδάφη και ζή­τη­σε από όλους «τη μέ­γι­στη αυ­το­συ­γκρά­τη­ση».

Επι­κοι­νω­νία Μπάι­ντεν – Νε­τα­νιά­χου

Ο Τζο Μπάι­ντεν μί­λη­σε τη­λε­φω­νι­κώς χθες, Πα­ρα­σκευή, με τον Ισ­ραη­λι­νό πρω­θυ­πουρ­γό Μπε­νια­μίν Νε­τα­νιά­χου, για να τον δια­βε­βαιώ­σει για την υπο­στή­ρι­ξη των ΗΠΑ μετά την επί­θε­ση σε συ­να­γω­γή στην Ανα­το­λι­κή Ιε­ρου­σα­λήμ, την οποία ο Αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος χα­ρα­κτή­ρι­σε “επί­θε­ση κατά του πο­λι­τι­σμέ­νου κό­σμου”.

Κατά την τη­λε­φω­νι­κή τους συ­νο­μι­λία, η οποία έγινε έπει­τα από αυτήν την “φρι­κτή τρο­μο­κρα­τι­κή επί­θε­ση”, όπως την χα­ρα­κτή­ρι­σε, που προ­κά­λε­σε χθες τον θά­να­το 7 αν­θρώ­πων και τον τραυ­μα­τι­σμό 10, ο Μπάι­ντεν υπεν­θύ­μι­σε “την ακλό­νη­τη δέ­σμευ­ση των ΗΠΑ για την ασφά­λεια του Ισ­ρα­ήλ” και προ­σέ­φε­ρε όλα τα “κα­τάλ­λη­λα μέσα υπο­στή­ρι­ξης”, διευ­κρι­νί­ζε­ται σε ανα­κοί­νω­ση του Λευ­κού Οίκου.

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ κα­τα­δι­κά­ζει την επί­θε­ση στη συ­να­γω­γή της Ιε­ρου­σα­λήμ

Ο επι­κε­φα­λής της αμε­ρι­κα­νι­κής δι­πλω­μα­τί­ας Άντο­νι Μπλίν­κεν κα­τα­δί­κα­σε την επί­θε­ση πα­λαι­στί­νιου ενό­πλου ενα­ντί­ον συ­να­γω­γής σε προ­ά­στιο της Ιε­ρου­σα­λήμ, η οποία είχε απο­τέ­λε­σμα να σκο­τω­θούν επτά άν­θρω­ποι και να τραυ­μα­τι­στούν άλλοι τρεις.

«Οι ΗΠΑ κα­τα­δι­κά­ζουν με τον πλέον σθε­να­ρό τρόπο τη φρι­κια­στι­κή τρο­μο­κρα­τι­κή επί­θε­ση», τό­νι­σε ο κ. Μπλίν­κεν, ο οποί­ος ανα­μέ­νε­ται να τα­ξι­δέ­ψει σύ­ντο­μα στη Μέση Ανα­το­λή, σύμ­φω­να με δελ­τίο Τύπου που δη­μο­σιο­ποι­ή­θη­κε από τις υπη­ρε­σί­ες του.

«Βρι­σκό­μα­στε σε στενή επαφή με τους ισ­ραη­λι­νούς εταί­ρους μας και επα­να­βε­βαιώ­νου­με την ατα­λά­ντευ­τη δέ­σμευ­σή μας στην ασφά­λεια του Ισ­ρα­ήλ», πρό­σθε­σε ο αμε­ρι­κα­νός υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών.

Κα­τα­δί­κη από το υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών

Την απε­ρί­φρα­στη κα­τα­δί­κη της Ελ­λά­δας για τη «φρι­κτή επί­θε­ση» που ση­μειώ­θη­κε στη συ­να­γω­γή της Νέβε Για­α­κόβ κατά την Πα­γκό­σμια Ημέρα Μνή­μης του Ολο­καυ­τώ­μα­τος, εκ­φρά­ζει το υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών με ανάρ­τη­σή του στο Twitter. Επί­σης, το­νί­ζει πως τέ­τοιες τρο­μο­κρα­τι­κές πρά­ξεις με στόχο αμά­χους σε χώ­ρους λα­τρεί­ας είναι απα­ρά­δε­κτες και εκ­φρά­ζει συλ­λυ­πη­τή­ρια στις οι­κο­γέ­νειες των θυ­μά­των και ευχές για τα­χεία ανάρ­ρω­ση στους τραυ­μα­τί­ες.

Πηγή: skai.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.