ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ποιοι κλάδοι βγάζουν το POS από την πρίζα

news room 1 λεπτό ανάγνωση
POS
Μέγεθος γραμμάτων

Μόλις 3.470 δι­κη­γό­ροι, 1.319 υδραυ­λι­κοί, 393 με­σί­τες και 15 με­τα­φο­ρι­κές δέ­χθη­καν πλη­ρω­μή με κάρτα το 2021

Οι ηλε­κτρο­νι­κές συ­ναλ­λα­γές αυ­ξά­νο­νται ρα­γδαία. Από 40 δισ. ευρώ το 2021, εκτι­μά­ται ότι θα ξε­πε­ρά­σουν τα 60 δισ. ευρώ φέτος. Η επι­στρο­φή του του­ρι­σμού στα προ παν­δη­μί­ας επί­πε­δα συ­νέ­βα­λε σε αυτό, καθώς οι του­ρί­στες είναι πολύ πιο εξοι­κειω­μέ­νοι από τους Ελ­λη­νες στη χρήση του πλα­στι­κού χρή­μα­τος. Αλλά και οι Ελ­λη­νες πε­ριο­ρί­ζουν όλο και πε­ρισ­σό­τε­ρο τη χρήση των με­τρη­τών στις συ­ναλ­λα­γές τους.

Στα σού­περ μάρ­κετ, στα πρα­τή­ρια καυ­σί­μων, στα ξε­νο­δο­χεία και σιγά σιγά και στην εστί­α­ση η χρήση καρ­τών είναι αυ­ξη­μέ­νη σε σύ­γκρι­ση με τα προη­γού­με­να χρό­νια. Για πα­ρά­δειγ­μα, οι συ­ναλ­λα­γές που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν το 2021 με κάρτα στα σού­περ μάρ­κετ (μικρά και με­γά­λα) ανήλ­θαν σε 320 εκα­τομ­μύ­ρια, με τον τζίρο να φθά­νει στο ποσό των 7,97 δισ. ευρώ, που απο­τε­λεί το 20% του συ­νο­λι­κού τζί­ρου που γί­νε­ται μέσω καρ­τών. Ση­μειώ­νε­ται ότι ο ετή­σιος τζί­ρος των σού­περ μάρ­κετ προ­σεγ­γί­ζει τα 12 δισ. ευρώ.

Ωστό­σο, υπάρ­χουν δρα­στη­ριό­τη­τες για τις οποί­ες οι ηλε­κτρο­νι­κές συ­ναλ­λα­γές είναι άγνω­στη λέξη. Δεν έχουν τερ­μα­τι­κά (POS) εάν ο νόμος δεν τους υπο­χρε­ώ­νει, κι αν έχουν τα χρη­σι­μο­ποιούν ελά­χι­στα. Πρό­κει­ται κυ­ρί­ως για ελεύ­θε­ρους επαγ­γελ­μα­τί­ες, αλλά και για δρα­στη­ριό­τη­τες όπως παι­δι­κοί σταθ­μοί, ταξί, με­σι­τι­κά γρα­φεία, δι­κη­γό­ροι. Σύμ­φω­να με τα στοι­χεία που ξε­κί­νη­σε να επε­ξερ­γά­ζε­ται η ΑΑΔΕ, εντο­πί­στη­καν 130 ΚΑΔ (κω­δι­κός αριθ­μός δρα­στη­ριό­τη­τας) όπου μόλις δέκα επαγ­γελ­μα­τί­ες από κα­θέ­ναν από τους πα­ρα­πά­νω κλά­δους χρη­σι­μο­ποί­η­σαν POS.

Τα στοι­χεία που έχει στα χέρια της η ΑΑΔΕ κυ­ρί­ως για τους «αρ­νη­τές» POS θα χρη­σι­μο­ποι­η­θούν από τις ελεγ­κτι­κές υπη­ρε­σί­ες προ­κει­μέ­νου να δια­πι­στω­θεί εάν το ύψος των δη­λω­θέ­ντων ει­σο­δη­μά­των κά­ποιων επαγ­γελ­μα­τιών – επι­χει­ρη­μα­τιών βρί­σκε­ται στον μέσο όρο του κλά­δου. Εμ­φα­ση λοι­πόν θα δοθεί στα επαγ­γέλ­μα­τα και στους κλά­δους που επι­μέ­νουν με με­τρη­τά, προ­κει­μέ­νου να δια­πι­στω­θεί εάν η επι­λο­γή αυτή σχε­τί­ζε­ται και με φο­ρο­δια­φυ­γή.

Σύμ­φω­να με τα στοι­χεία που λαμ­βά­νει η ΑΑΔΕ από τις τρά­πε­ζες, το 2021 οι συ­ναλ­λα­γές με κάρ­τες ανήλ­θαν στα 40 δισ. ευρώ, εκ­δό­θη­καν 1,3 δισ. πα­ρα­στα­τι­κά από 363.850 ΑΦΜ που δια­θέ­τουν POS και τα χρη­σι­μο­ποιούν. Ωστό­σο, το ποσό των συ­ναλ­λα­γών με κάρ­τες πα­ρα­μέ­νει εξαι­ρε­τι­κά μικρό σε σύ­γκρι­ση με τις συ­ναλ­λα­γές που κα­τα­γρά­φο­νται σε χώρες της Ε.Ε. Η ιδιω­τι­κή οι­κο­νο­μι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα ανήλ­θε το 2021 στα 120 δισ. ευρώ, εκ των οποί­ων μόλις το ένα τρίτο έγινε μέσω καρ­τών. Από την επε­ξερ­γα­σία των στοι­χεί­ων προ­κύ­πτουν τα εξής συ­μπε­ρά­σμα­τα:

1. Στα 12.045 σού­περ μάρ­κετ (μικρά και με­γά­λα) οι συ­ναλ­λα­γές με POS ανήλ­θαν στα 7,97 δισ. ευρώ. Η μέση συ­ναλ­λα­γή δια­μορ­φώ­νε­ται στα 25 ευρώ.

2. Στα 4.032 πρα­τή­ρια καυ­σί­μων οι συ­ναλ­λα­γές με POS έφθα­σαν τα 3,199 δισ. ευρώ. Η μέση συ­ναλ­λα­γή ήταν 37 ευρώ.

3. Στην εστί­α­ση, 30.230 επι­χει­ρή­σεις έκα­ναν χρήση POS. Oι συ­ναλ­λα­γές με κάρ­τες έφθα­σαν το προη­γού­με­νο έτος σε 1,8 δισ. ευρώ. Η μέση συ­ναλ­λα­γή δια­μορ­φώ­θη­κε στα 21,22 ευρώ. Ση­μειώ­νε­ται ότι το 32% των συ­ναλ­λα­γών στην εστί­α­ση πραγ­μα­το­ποιεί­ται με κάρτα.

4. Ξε­νο­δο­χεία και κα­τα­λύ­μα­τα. Οι συ­ναλ­λα­γές σε 6.395 επι­χει­ρή­σεις που δρα­στη­ριο­ποιού­νται στον κλάδο κα­τα­γρά­φουν συ­ναλ­λα­γές με POS ύψους 1,84 δισ. Η μέση συ­ναλ­λα­γή ανήλ­θε στα 185 ευρώ.

5. Στο λια­νι­κό εμπό­ριο εν­δυ­μά­των, 13.135 επι­χει­ρή­σεις χρη­σι­μο­ποιούν POS. Οι συ­ναλ­λα­γές έφθα­σαν το 1,6 δισ. ευρώ.

6. Κι­νη­τή και στα­θε­ρή τη­λε­φω­νία. Οι συ­ναλ­λα­γές μέσω καρ­τών έφθα­σαν το 1,2 δισ. ευρώ.

7. Το σύ­νο­λο των φαρ­μα­κεί­ων δια­θέ­τει POS. Σύμ­φω­να με τα στοι­χεία της ΑΑΔΕ, τα 10.472 φαρ­μα­κεία πραγ­μα­το­ποί­η­σαν συ­ναλ­λα­γές μέσω POS ύψους 116 εκατ. ευρώ.

Οι κλά­δοι που επι­μέ­νουν με με­τρη­τά, ασχέ­τως εάν εκ­δί­δε­ται από­δει­ξη ή όχι.

• 3.011 ταξί χρη­σι­μο­ποί­η­σαν τερ­μα­τι­κό ηλε­κτρο­νι­κών πλη­ρω­μών, όταν μόνο σε Ατ­τι­κή και Θεσ­σα­λο­νί­κη κυ­κλο­φο­ρούν πε­ρισ­σό­τε­ρα από 15.000 ταξί. Οι συ­ναλ­λα­γές με POS ήταν 18,3 εκατ. ευρώ το 2021.

• Μόλις 393 με­σι­τι­κά γρα­φεία έχουν POS και το χρη­σι­μο­ποιούν, όταν μόνο στην Αθήνα οι με­σί­τες ξε­περ­νούν τους 3.000. Οι συ­ναλ­λα­γές ήταν 13,4 εκατ. ευρώ.

• 3.470 δι­κη­γό­ροι (γρα­φεία) δέ­χθη­καν πλη­ρω­μή μέσω POS. Οι συ­ναλ­λα­γές τους ανήλ­θαν σε 11,18 εκατ. ευρώ. Οι δι­κη­γό­ροι (όχι τα γρα­φεία) ξε­περ­νούν τις 22.000.

• Μόλις 671 βρε­φο­νη­πια­κοί και παι­δι­κοί σταθ­μοί σε όλη τη χώρα δια­θέ­τουν POS. Οι συ­ναλ­λα­γές με κάρ­τες δια­μορ­φώ­θη­καν το πε­ρα­σμέ­νο έτος στα 7,6 εκατ. ευρώ.

• 15 με­τα­φο­ρι­κές εται­ρεί­ες οι­κο­σκευών δια­θέ­τουν ή χρη­σι­μο­ποί­η­σαν το προη­γού­με­νο έτος POS. Οι συ­ναλ­λα­γές με κάρ­τες έφθα­σαν σε 106.356 ευρώ.

• 1.319 υδραυ­λι­κοί χρη­σι­μο­ποί­η­σαν POS το προη­γού­με­νο έτος, όταν μόνο οι εγ­γε­γραμ­μέ­νοι στον Σύν­δε­σμο της Αθή­νας είναι 2.600. Οι συ­ναλ­λα­γές ανήλ­θαν στα 15,95 εκατ. ευρώ.

• 1.153 ηλε­κτρο­λό­γοι δέ­χθη­καν πλη­ρω­μή με κάρτα και ει­σέ­πρα­ξαν 15,49 εκατ. ευρώ.

Μι­κρό­τε­ρες συ­ναλ­λα­γές

Οπως προ­κύ­πτει από τα στοι­χεία της ΤτΕ, η ακρί­βεια συ­νε­τέ­λε­σε στη μεί­ω­ση της αξίας των συ­ναλ­λα­γών. Η μέση αξία συ­ναλ­λα­γών ανά κάρτα πα­ρου­σί­α­σε μεί­ω­ση για πρώτη φορά από το α΄ εξά­μη­νο του 2020 και ανήλ­θε σε 2.145 ευρώ, κα­τα­γρά­φο­ντας πτώση 6% συ­γκρι­τι­κά με το προη­γού­με­νο εξά­μη­νο. Η μέση αξία ανά συ­ναλ­λα­γή για το σύ­νο­λο των καρ­τών μειώ­θη­κε σε σχέση με το β΄ εξά­μη­νο του 2021 και ανήλ­θε σε 48 ευρώ.

Πηγή kathimerini.gr

Προ­κό­πης Χα­τζη­νι­κο­λά­ου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.