ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δένδιας για τουρκολιβυκό μνημόνιο: Η Άγκυρα δεν μπορεί να φτιάξει δικούς της κανόνες στη θάλασσα

news room 3 λεπτά ανάγνωση
Δένδιας

«Η ελλη­νική κοι­νω­νία αντι­με­τω­πί­ζει μία πρω­το­φανή πρό­κληση, είναι αστείο να μας κατη­γο­ρεί η Τουρκία για προ­κλη­τι­κές δηλώ­σεις τη στιγμή που εμείς επα­να­λαμ­βά­νουμε αυτά που λένε οι Τούρκοι», ανέφερε ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών, Νίκος Δένδιας προ­σθέ­το­ντας ότι: «Ουδείς Έλληνας έχει αρθρώ­σει το παρα­μι­κρό ως πρό­κληση για την Τουρκία».

Όσον αφορά στο τουρ­κο­λι­βυκό μνη­μό­νιο, σημεί­ωσε ότι ανα­τρέ­χει σε μια «νοο­τρο­πία Σου­λεϊ­μάν του Μεγα­λο­πρε­πούς» και ξεκα­θά­ρισε πως η Τουρκία δεν μπορεί να φτιάξει δικούς της κανόνες δια­νο­μής, κατα­νο­μής και δημιουρ­γίας ζωνών στη θάλασσα.

«Η Τουρκία δεν μπορεί να βρει άκρη με κανέναν πάρα μόνο με τη Λιβύη και αυτό μόνο υπό το καθε­στώς εκβια­σμού», τόνισε σε συνέ­ντευξή του στον ρ/σ ΣΚΑΪ 100,3 ο κ. Δένδιας και επε­σή­μανε πως αυτές οι κινή­σεις απο­τε­λούν εστία εντά­σεων και τριβών αλλά δεν καθι­στούν την Τουρκία πιο πλούσια.

«Η Τουρκία στη σχέση της με τη Λιβύη έχει κάνει ένα λάθος, το οποίο υπο­θη­κεύει τις ελλη­νο­τουρ­κι­κές σχέσεις για μια σειρά ετών», υπο­γράμ­μισε. Ανέφερε, δε, πως ήταν γνωστό ότι η Τουρκία θα προ­χω­ρούσε σε περαι­τέρω ενέρ­γειες με τη Λιβύη και αυτό φαί­νε­ται από τον χρόνο των αντι­δρά­σεων της διε­θνούς κοι­νό­τη­τας, που μέσα σε ένα 24ωρο είχε κατα­δι­κά­σει την υπο­γραφή της συμ­φω­νίας της Άγκυρας με την κυβέρ­νηση της Τρί­πο­λης.

Ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών σημεί­ωσε πως ουδείς έχει διάθεση να απο­κλεί­σει την Τουρκία από τη θάλασσα, αντι­θέ­τως η Ελλάδα πάντα χρη­σι­μο­ποιούσε τη θάλασσα ως προ­ώ­θηση του πολι­τι­σμού όλων των λαών. «Η Τουρκία, όμως, έχει μία φοβική αντί­ληψη ή μία αντί­ληψη ότι πρέπει να κυριαρ­χή­σει σε όλα», συμπλή­ρωσε.

Επίσης, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που στη­ρί­ζει ανοιχτά την ευρω­παϊκή προ­ο­πτική της Τουρ­κίας και έχει προ­σπα­θή­σει με κάθε τρόπο να τείνει χείρα βοή­θειας στη γει­το­νική χώρα.

Η Ελλάδα έχει κάνει ό,τι μπορεί, όμως καμία κυβέρ­νηση δεν πρό­κει­ται να μετα­τρέ­ψει την Ελλάδα σε υποτελή, σύμφωνα με τον κ. Δένδια, ο οποίος επε­σή­μανε πως η Τουρκία πρέπει από μόνη της να επι­θυ­μεί την ευρω­παϊ­κής προ­ο­πτική της και να το δείξει με τις πράξεις της. Αυτήν τη στιγμή η αντί­ληψή της περί κράτους δικαίου είναι εντελώς αντί­θετη από αυτήν της ΕΕ, σύμφωνα με τον ίδιο.

Το «ανα­μνη­στικό» από την Ουκρα­νία

Ανα­φο­ρικά με το πρό­σφατο ταξίδι του στο Κίεβο, ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών περιέ­γραψε πως υπάρχει από την πλευρά της Ουκρα­νίας μία αισιο­δο­ξία, όμως αντι­λαμ­βά­νο­νται το μέγεθος της πρό­κλη­σης.

Ο κ. Δένδιας υπο­γράμ­μισε ότι κατά τη διάρ­κεια του ταξι­διού του την περα­σμένη Τετάρτη, 19 Οκτω­βρίου, το Κίεβο υπέστη πυραυ­λική επίθεση από επτά πυραύ­λους κρουζ, εκ των οποίων οι τέσ­σε­ρις καταρ­ρί­φθη­καν. Σημεί­ωσε πως η ουκρα­νική πλευρά υπο­σχέ­θηκε ότι θα στείλει ένα μέρος του πυραύ­λου για να μείνει στο υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών και να θυμίζει την ιδιαι­τε­ρό­τητα αυτής της επί­σκε­ψης.

Για επέ­κταση στα 12 ναυτικά μίλια

Ακόμη, ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών σημεί­ωσε πως η κυβέρ­νηση κλήθηκε να λύσει προ­βλή­ματα σε σύντομο χρονικό διά­στημα και προ­σπα­θεί να μη σκια­στεί αυτή η προ­σπά­θεια από το προ­ε­κλο­γικό κλίμα που έχει αρχίσει να δια­φαί­νε­ται.

«Η χώρα έχει δημιουρ­γή­σει κατα­νο­ή­σεις ευρύ­τε­ρες από ό,τι είχε ποτέ στην ιστορία της», τόνισε και πρό­σθεσε: «Ουδεμία κυβέρ­νηση έχει υπο­γρά­ψει στην ιστορία του ελλη­νι­κού κράτους μεγα­λύ­τερο αριθμό διμερών και πολυ­με­ρών συμ­φω­νιών».

Τέλος, ανα­φο­ρικά με την επέ­κταση της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια επε­σή­μανε ότι το πότε, το πού και πώς θα το απο­φα­σί­σει η κυβέρ­νηση τη στιγμή που θα κρίνει ότι αυτό εξυ­πη­ρε­τεί τα εθνικά συμ­φέ­ρο­ντά της.

«Είναι μονο­με­ρές, μη δια­πραγ­μα­τεύ­σιμο προ­νό­μιο μας», υπο­γράμ­μισε και σημεί­ωσε πως δεν θα το κάνουμε ως αντί­δραση σε κίνηση κάποιου άλλου.

Πηγή kathimerini.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.