ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φοιτητική στέγη: Ακριβότερα ενοίκια, λιγότερα διαμερίσματα

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ενοικιο

Με αυ­ξή­σεις των ζη­του­μέ­νων ενοι­κί­ων έως και 22,4% σε σύ­γκρι­ση με πέ­ρυ­σι και μέσες ζη­τού­με­νες τιμές που εκ­κι­νούν από 300 ευρώ/μήνα για ένα στού­ντιο στον άξονα της Πα­τη­σί­ων και της Αχαρ­νών και φτά­νουν μέχρι και τα 800 ευρώ για ένα δια­μέ­ρι­σμα της τά­ξε­ως των 60-65 τ.μ. στο Κο­λω­νά­κι και τον Λυ­κα­βητ­τό, υπο­δέ­χε­ται τους φοι­τη­τές η νέα ακα­δη­μαϊ­κή χρο­νιά που βρί­σκε­ται επί θύ­ραις.

Σύμ­φω­να με τα στοι­χεία του δι­κτύ­ου ηλε­κτρο­νι­κών αγ­γε­λιών Spitogatos, σε πα­νελ­λα­δι­κό επί­πε­δο, για το 2022, η μέση ζη­τού­με­νη τιμή ενοι­κί­α­σης φοι­τη­τι­κών κα­τοι­κιών κα­τα­γρά­φει αύ­ξη­ση κατά 7,7% σε σχέση με πέ­ρυ­σι, ενώ το μέσο ζη­τού­με­νο ενοί­κιο ανέρ­χε­ται σε 8,3 ευρώ/τ.μ.

Την ίδια στιγ­μή, το δια­θέ­σι­μο από­θε­μα φοι­τη­τι­κών κα­τοι­κιών κα­τα­γρά­φει ση­μα­ντι­κή πτώση κατά 25% σε σχέση με το ίδιο διά­στη­μα του 2021. Το φαι­νό­με­νο αυτό είναι ιδιαί­τε­ρα αι­σθη­τό σε πό­λεις της πε­ρι­φέ­ρειας, που ταυ­τό­χρο­να είναι και δη­μο­φι­λείς του­ρι­στι­κά –όπως π.χ. τα Χανιά ή η Κέρ­κυ­ρα– και λι­γό­τε­ρο στην Αθήνα.

Το βέ­βαιο είναι ότι η φε­τι­νή χρο­νιά έχει ση­μα­ντι­κές ιδιαι­τε­ρό­τη­τες σε σχέση με το 2021, αλλά και το 2020, όταν λόγω της παν­δη­μί­ας η ζή­τη­ση για φοι­τη­τι­κές κα­τοι­κί­ες ήταν μι­κρό­τε­ρη. Φέτος, όχι μόνο έχει αυ­ξη­θεί ση­μα­ντι­κά, αλλά ταυ­τό­χρο­να οι εν­δια­φε­ρό­με­νοι κα­λού­νται να αντι­με­τω­πί­σουν και τις ση­μα­ντι­κά υψη­λό­τε­ρες τιμές σε σχέση με το 2019.

Για πα­ρά­δειγ­μα, στου Ζω­γρά­φου η μέση τιμή δια­μορ­φώ­νε­ται σή­με­ρα σε 10 ευρώ/τ.μ., αυ­ξη­μέ­νη κατά 12% από πέρσι, με απο­τέ­λε­σμα ένα δυάρι δια­μέ­ρι­σμα να «ζη­τά­ει» 450 ευρώ κατά μέσο όρο κι ένα στού­ντιο 360 ευρώ. Αντί­στοι­χα, στην Κυ­ψέ­λη (πλη­σί­ον ΑΣΟΕΕ), η μέση ζη­τού­με­νη τιμή δια­μορ­φώ­νε­ται σε 8,5 ευρώ/τ.μ. και πα­ρό­τι ελα­φρώς χα­μη­λό­τε­ρη από πέ­ρυ­σι (-1,4%), εξα­κο­λου­θεί να με­τα­φρά­ζε­ται σε μέσο μη­νιαίο κό­στος ενοι­κί­α­σης της τά­ξε­ως των 420 ευρώ για ένα δυάρι ή 310 ευρώ για ένα στού­ντιο.

Σύμ­φω­να με την ανά­λυ­ση του Spitogatos.gr, «πα­ρα­δο­σια­κά υψη­λό­τε­ρες σε σχέση με την υπό­λοι­πη Ελ­λά­δα πα­ρα­μέ­νουν οι τιμές ενοι­κί­α­σης φοι­τη­τι­κών σπι­τιών στην Αθήνα, με την υψη­λό­τε­ρη ζη­τού­με­νη τιμή να εντο­πί­ζε­ται σε Κο­λω­νά­κι – Λυ­κα­βητ­τός, Μετς, Κου­κά­κι, Δάφνη, Γουδί και Ιλί­σια. Στο Γουδί και τα Ιλί­σια ση­μειώ­θη­κε ση­μα­ντι­κή αύ­ξη­ση ζη­τού­με­νης τιμής κατά 16,1% και 7,1% αντί­στοι­χα, σε 10,8 και 10,7 ευρώ/τ.μ.

Οπως ανα­φέ­ρει ο Δη­μή­τρης Με­λα­χροι­νός, διευ­θύ­νων σύμ­βου­λος του Spitogatos.gr, «μία ακόμη ιδιαι­τε­ρό­τη­τα της φε­τι­νής χρο­νιάς είναι ότι οι βά­σεις ει­σα­γω­γής στα πα­νε­πι­στή­μια ανα­κοι­νώ­θη­καν στα τέλη Ιου­λί­ου, δη­λα­δή έναν μήνα νω­ρί­τε­ρα από προη­γού­με­νες χρο­νιές, επο­μέ­νως και η πε­ρί­ο­δος της φοι­τη­τι­κής ανα­ζή­τη­σης ξε­κι­νά­ει νω­ρί­τε­ρα.

«Αυτό απο­τε­λεί μια νέα συν­θή­κη για την αγορά και εν­δε­χο­μέ­νως να σχε­τί­ζε­ται με την πολύ με­γά­λη μεί­ω­ση της δια­θε­σι­μό­τη­τας που πα­ρα­τη­ρού­με φέτος, με βάση τα πρώτα δε­δο­μέ­να. Πι­στεύ­ου­με ότι η μεί­ω­ση αυτή της δια­θε­σι­μό­τη­τας θα πα­ρα­μεί­νει, αλλά εν­δε­χο­μέ­νως να πε­ριο­ρι­στεί στα­δια­κά όσο πε­ρισ­σό­τε­ρα ακί­νη­τα αρ­χί­σουν να δια­τί­θε­νται προς φοι­τη­τι­κή ενοι­κί­α­ση με το πέρας της του­ρι­στι­κής πε­ριό­δου», πρό­σθε­σε ο κ. Με­λα­χροι­νός.

Σύμ­φω­να με τον ίδιο, «φέτος μά­λι­στα που οι τιμές δεί­χνουν να φτά­νουν σε ιστο­ρι­κά υψηλό επί­πε­δο, πα­ρα­τη­ρού­με από τα πρώτα δε­δο­μέ­να ανα­ζη­τή­σε­ων στις σε­λί­δες του δι­κτύ­ου μας πε­ρισ­σό­τε­ρες με­τα­βο­λές στις πε­ριο­χές ανα­ζή­τη­σης –πιο μα­κριά από τις σχο­λές σε πε­ριο­χές με καλή συ­γκοι­νω­νία– αλλά και αύ­ξη­ση των ανα­ζη­τή­σε­ων για με­γα­λύ­τε­ρα δια­με­ρί­σμα­τα, στα οποία θα μπο­ρούν να συ­γκα­τοι­κή­σουν οι φοι­τη­τές».

Το συ­ντο­μό­τε­ρο δυ­να­τόν η ανα­ζή­τη­ση κα­τοι­κί­ας

Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι φο­ρείς της αγο­ράς ακι­νή­των σπεύ­δουν να δη­μο­σιεύ­σουν με­ρι­κές πρα­κτι­κές συμ­βου­λές τόσο για ιδιο­κτή­τες όσο και για ενοι­κια­στές, ώστε να απο­φευ­χθούν δυ­σά­ρε­στες κα­τα­στά­σεις. Στο πλαί­σιο αυτό, ο Σύλ­λο­γος Με­σι­τών Αθη­νών – Ατ­τι­κής ανα­φέ­ρει ότι θα πρέ­πει η ανα­ζή­τη­ση φοι­τη­τι­κής στέ­γης να γίνει το συ­ντο­μό­τε­ρο δυ­να­τό, καθώς τα ποιο­τι­κά δια­με­ρί­σμα­τα εξα­φα­νί­ζο­νται εν ριπή οφθαλ­μού μόλις βγουν οι βά­σεις. «Αν το αφή­σε­τε για την τε­λευ­ταία στιγ­μή, τα δια­θέ­σι­μα ακί­νη­τα θα είναι ελά­χι­στα και κατά τις ημέ­ρες των εγ­γρα­φών δεν απο­κλεί­ε­ται να ανέ­βουν τα ενοί­κια ακόμη πε­ρισ­σό­τε­ρο».

Επί­σης, δεν χρειά­ζε­ται το ακί­νη­το να βρί­σκε­ται πολύ κοντά στο πα­νε­πι­στή­μιο. «Προ­τι­μή­στε να βρεί­τε ακί­νη­το από το οποίο ο φοι­τη­τής με λίγη ώρα περ­πά­τη­μα θα φτά­νει στο πα­νε­πι­στή­μιό του ή, εναλ­λα­κτι­κά, σε πε­ριο­χή με συχνή συ­γκοι­νω­νία προς το πα­νε­πι­στή­μιο. Η τιμή του θα είναι σαφώς κα­λύ­τε­ρη από αυτή του ακι­νή­του που θα είναι δίπλα στο οποιο­δή­πο­τε εκ­παι­δευ­τι­κό ίδρυ­μα», ση­μειώ­νε­ται. Αν πάλι ο χρό­νος είναι λι­γο­στός ή ο τόπος δια­μο­νής βρί­σκε­ται σε άλλη πόλη και η με­τά­βα­ση είναι δύ­σκο­λη, συ­νι­στά­ται η ανά­θε­ση σε νό­μι­μο με­σί­τη, ώστε να ανα­ζη­τή­σει εκεί­νος το κα­τάλ­λη­λο ακί­νη­το. Σε κάθε πε­ρί­πτω­ση, δεν πρέ­πει να δί­νο­νται προ­κα­τα­βο­λές σε αμ­φί­βο­λες «εται­ρεί­ες» συμ­βού­λων ακι­νή­των ή πα­ρο­χής υπη­ρε­σιών. Ο νό­μι­μος με­σί­της δεν παίρ­νει προ­κα­τα­βο­λή για τον εαυτό του, καθώς αμεί­βε­ται μόνο όταν υπο­γρα­φεί το ενοι­κια­στή­ριο συμ­βό­λαιο. «Αν δεν σας βρει σπίτι, δεν του χρω­στά­τε τί­πο­τα», το­νί­ζει ο Σύλ­λο­γος Με­σι­τών Αθη­νών – Ατ­τι­κής.

Πρα­κτι­κές συμ­βου­λές τόσο για ιδιο­κτή­τες όσο και για ενοι­κια­στές.

Χρή­σι­μες συμ­βου­λές και προς τους ιδιο­κτή­τες, ιδίως εκεί­νους που εκ­μι­σθώ­νουν το ακί­νη­τό τους για πρώτη φορά, πα­ρέ­χει και η ΠΟ­ΜΙ­ΔΑ (Πα­νελ­λή­νια Ομο­σπον­δία Ιδιο­κτη­τών Ακι­νή­των), μέσω άρ­θρου της Βα­σι­λι­κής Πα­ρα­διά, δι­κη­γό­ρου. «Οι ιδιο­κτή­τες πρέ­πει πά­ντο­τε να προ­τι­μούν τον καλό ενοι­κια­στή από το καλό μί­σθω­μα, δη­λα­δή να μην επι­μέ­νουν σε υψηλό ποσό ενοι­κί­ου, γιατί κάτι τέ­τοιο εγκυ­μο­νεί τον ιδιαί­τε­ρα υψηλό κίν­δυ­νο πλή­ρους αφε­ρεγ­γυό­τη­τας του ενοι­κια­στή και ση­μα­ντι­κής ζη­μί­ας εις βάρος τους, ιδιαί­τε­ρα από κά­ποιους που θέ­λουν να εγκα­τα­στα­θούν στο ακί­νη­τό τους με το εξαρ­χής σχέ­διο να μην πλη­ρώ­σουν απο­λύ­τως τί­πο­τε».

Επί­σης, οι ιδιο­κτή­τες δεν πρέ­πει να παίρ­νουν ποτέ προ­κα­τα­βο­λή ενοι­κί­ου ή εγ­γύ­η­σης και δεν δί­νουν ποτέ τα κλει­διά του ακι­νή­του τους, έστω και προ­σω­ρι­νά, πριν βε­βαιω­θούν για τα πλήρη στοι­χεία του εν­δια­φε­ρό­με­νου ενοι­κια­στή και πριν υπο­γρά­ψουν έγ­γρα­φο μι­σθω­τή­ριο. «Επί­σης, δεν νοι­κιά­ζου­με ποτέ ακί­νη­το με ενερ­γό σύν­δε­ση ρεύ­μα­τος, φυ­σι­κού αε­ρί­ου ή τη­λε­φώ­νου στο όνομά μας ή δικού μας προ­σώ­που».

Πηγή kathimerini.gr

Νίκος Ρου­σά­νο­γλου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.