Ρεπορτάζ

Τμήμα εσωτερικού ελέγχου στο Δήμο Ρόδου

Την κατεπείγουσα κατάρτιση του Τμήματος Εσωτερικού Ελέγχου στον Δήμο Ρόδου, έχει θέσει σαν βασική προτεραιότητα ο αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών, κ. Ιωάννης Καμπούρης.
«Βασική μου προτεραιότητα αυτή την περίοδο είναι η κατάρτιση του Τμήματος Εσωτερικού Ελέγχου στον Δήμο Ρόδου.
Κι αυτό πρέπει να γίνει άμεσα, καθώς έχει ήδη ψηφιστεί με Νόμο. Αυτό απαιτεί τροποποίηση του ΟΕΥ και είτε θα στελεχωθεί με το κατάλληλο προσωπικό, είτε θα δοθεί σε εξωτερικό συνεργάτη. Είναι ένα κομμάτι που περιλαμβάνει όλα τα τμήματα και όλες τις διευθύνσεις του Δήμου Ρόδου», δήλωσε στην «δημοκρατική» ο αντιδήμαρχος.
Το σχέδιο προαπαιτεί τροποποίηση του ΟΕΥ (Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας) που θα αναδεικνύει τις ανάγκες σε όλες τις υπηρεσίες, τμήματα και διευθύνσεις του Δήμου Ρόδου και ακολούθως, θα έρθει προς συζήτηση και ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο.
Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να αποφασιστεί εάν δοθεί σε εξωτερικό συνεργάτη ή όχι.
«Επειδή το έργο είναι αρκετά ογκώδες και χρονοβόρο, θέλουμε να είμαστε πιο ευέλικτοι, ακολουθώντας και εφαρμόζοντας τους κανόνες διαφάνειας. Γι αυτό και προχωράμε άμεσα στην σύστασή του», τόνισε ο κ. Καμπούρης.
Θυμίζουμε, ότι το νέο Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου στους ΟΤΑ –που έγινε μετά και την ψήφιση του Νόμου 4795/2021- καθορίζει παράλληλα και τη λειτουργία των Μονάδων Εσωτερικού Ελέγχου. Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, πρόκειται για ένα καθοριστικό βήμα για τη διαφάνεια, την αποτελεσματικότητα, αλλά και την αυτοαξιολόγηση των δήμων σε όλη την χώρα. Η αυτοδιοίκηση ζητά την εφαρμογή του εσωτερικού ελέγχου σε όλους ανεξαιρέτως τους δήμους, καθώς μέσω αυτού του συστήματος θα μπορεί να διασφαλίζεται η εξάλειψη παρατυπιών και διαφθοράς.
Ο Εσωτερικός Έλεγχος είναι ένα από τα τρία σύγχρονα εργαλεία Δημόσιας Διοίκησης που έχουν στη διάθεσή τους οι ΟΤΑ, ώστε να βελτιώσουν τις διοικητικές τους λειτουργίες.
Δίνει λύση στην απουσία καταγεγραμμένων διαδικασιών με συστηματική καταγραφή τους και ανάλυση κινδύνων και αστοχιών που αυτές ενέχουν. Τα οφέλη της καταγραφής δεν αποτυπώνονται μόνο στην καλύτερη πληροφόρηση και έλεγχο που μπορεί να ασκήσει η Διοίκηση εσωτερικά, αλλά και στο αίσθημα διαφάνειας που μπορεί να αναπτυχθεί στους πολίτες.
Ο Εσωτερικός Έλεγχος καταγράφει τους κινδύνους και παρέχει διαβεβαίωση επάρκειας ή μη των μοντέλων διοίκησης και διαχείρισης του ΟΤΑ, σύμφωνα με τις αρχές αποτελεσματικής διοίκησης κατά τον Ν.4795/2021.
Με βάση αυτή, η Διοίκηση είναι σε θέση να γνωρίζει, για πρώτη φορά, τις παθογένειες και τις προβληματικές περιοχές του ΟΤΑ, συστηματικά καταγεγραμμένες και μέσα στο πλαίσιο, που ορίζουν τα Διεθνή Πρότυπα Εσωτερικού Ελέγχου (IIA Standards, COSO Framework).

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου