ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πλεύρης: Εκτιμώ ότι από Σεπτέμβριο θα πάμε σε 4η δόση εμβολίου για όλους

news room 3 λεπτά ανάγνωση
εμβόλιο

Την εκτί­μηση ότι από τον Σεπτέμ­βριο θα χρεια­στεί τέταρτη δόση του εμβο­λίου κατά του κορω­νοϊού στον γενικό πλη­θυ­σμό εξέ­φρασε ο υπουρ­γός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώ­ντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα», ενώ άφησε ανοιχτό το ενδε­χό­μενο επα­να­φο­ράς κάποιων περιο­ρι­στι­κών μέτρων, ανάλογα με την πορεία της παν­δη­μίας.

«Θα θέλαμε και στον κορω­νοϊό να υπάρχει ένα εποχικό εμβόλιο, όπως της γρίπης, που να γίνεται μια φορά και να μη χρειά­ζε­ται να καλούμε επα­να­λη­πτικά τον πλη­θυ­σμό να εμβο­λια­στεί. Όμως το πιο πιθανό σενάριο για φέτος είναι να πάμε σε ενι­σχυ­τική δόση», δήλωσε χαρα­κτη­ρι­στικά και πρό­σθεσε ότι «θεωρώ δεδο­μένο ότι μπαί­νο­ντας στο φθι­νό­πωρο θα υπάρξει θέμα εμβο­λια­σμού σίγουρα του ευά­λω­του πλη­θυ­σμού, ενώ η αίσθησή μου είναι ότι θα πάμε και στον γενικό πλη­θυ­σμό».

Όπως εξήγησε ο κ. Πλεύρης, πιθα­νό­τατα ο εμβο­λια­σμός κατά του κορω­νοϊού θα γίνει με τη σειρά που γίνεται και στη γρίπη. Θα ξεκι­νή­σει με βάση την ηλικία, θα επε­κτα­θεί στις ευά­λω­τες ομάδες και στη συνέ­χεια στον γενικό πλη­θυ­σμό. Ωστόσο, επι­σή­μανε ότι «αν θα είναι υπο­χρε­ω­τική η τέταρτη δόση θα εξαρ­τη­θεί από την πορεία της παν­δη­μίας».

Σε ό,τι αφορά στην πορεία της παν­δη­μίας, σχο­λί­ασε ότι υπάρχει μια ύφεση τονί­ζο­ντας ότι στους σκλη­ρούς δείκτες βρι­σκό­μα­στε σε πολύ χαμηλή πλη­ρό­τητα τις κλίνες ΜΕΘ και αντί­στοιχα τα κρού­σματα έχουν μια μειού­μενη πορεία. «Αυτό μας δείχνει ότι το καλο­καίρι φαί­νε­ται ότι δε θα μας πιέσει η παν­δη­μία, ωστόσο όλη η επι­στη­μο­νική κοι­νό­τητα λέει ότι θα πρέπει να είμαστε πολύ προ­σε­κτι­κοί γιατί ακόμα και με αυτές τις συν­θή­κες, ακόμα και με την Όμικρον το φθι­νό­πωρο θα έχουμε μια πίεση. Περι­μέ­νουμε ότι τον Σεπτέμ­βριο ακόμα και με τα χαρα­κτη­ρι­στικά που έχουν οι βαριές λοι­μώ­ξεις του ανα­πνευ­στι­κού προ Covid, θα υπάρξει μια πίεση».

Advertisement

Ερω­τη­θείς αν θα επα­νέλ­θουν και τα περιο­ρι­στικά μέτρα, ο υπουρ­γός Υγείας υπο­γράμ­μισε ότι «κάποια μέτρα μπορεί να επα­νέλ­θουν, αλλά ευελ­πι­στούμε ότι θα πάμε καλύ­τερα. Σίγουρα, η μάσκα που είναι και το τελευ­ταίο μέτρο που φεύγει, είναι ένα μέτρο που έχει ήπια χαρα­κτη­ρι­στικά και σίγουρα τους χει­με­ρι­νούς μήνες υπάρ­χουν χώροι που δε βρίσκω λόγο να μη δια­τη­ρή­σουμε τη μάσκα».

Πρό­σθεσε δε ότι η Επι­τροπή των Λοι­μω­ξιο­λό­γων αυτή την εβδο­μάδα θα συζη­τή­σει το πρω­τό­κολλο των πλοίων. «Όπου έχουμε αριθ­μη­μέ­νες θέσεις, υπάρχει δυνα­τό­τητα να μεί­νουμε στη σύσταση. Σε άλλα ΜΜΜ, που δεν υπάρ­χουν τέτοιες θέσεις, η μάσκα είναι υπο­χρε­ω­τική», εξήγησε.

Σχετικά με την κατά­σταση στο ΕΣΥ, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι λόγω της παν­δη­μίας πολλά τακτικά χει­ρουρ­γεία είχαν μείνει πίσω και πολλοί άνθρω­ποι δεν είχαν πάει στο ΕΣΥ για να κάνουν ιατρι­κές πράξεις και τώρα που υπάρχει κενό «δημιουρ­γού­νται συν­θή­κες πίεσης στα non covid περι­στα­τικά».

«Αυτό προ­σπα­θούμε να το αντι­με­τω­πί­σουμε με τρεις τρόπους: Ο πρώτος είναι ότι παίρ­νουμε επι­κου­ρικό προ­σω­πικό, ενώ θα βγουν και οι προ­κη­ρύ­ξεις για το μόνιμο προ­σω­πικό που αφορούν σε 4.000 νοση­λευ­τές και 700 γιατροί). Δεύ­τε­ρον, είμαστε σε συνερ­γα­σία με τον ιδιω­τικό τομέα σε τέτοια περι­στα­τικά, όπου υπάρ­χουν μεγάλες λίστες, να μπορούν να μετα­φέ­ρο­νται και να γίνο­νται χει­ρουρ­γεία χωρίς να πλη­ρώ­νει ο πολίτης. Και τρίτον, συζη­τάμε, όπου έχουμε κενά στο σύστημα που δεν καλύ­πτο­νται από άγονες προ­κη­ρύ­ξεις, θα υπάρχει και υπο­χρε­ω­τι­κό­τητα σε ιδιώτες, οι οποίοι συμ­βάλ­λο­νται με τον ΕΟΠΠΥ», επι­σή­μανε.

Πηγή: skai.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.