ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Eλίζα Βόζεμπεργκ: Κατεπείγουσα ερώτηση για την επανέναρξη εργαλειοποίησης μεταναστών από την Τουρκία

news room 2 λεπτά ανάγνωση
Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ

Με κατε­πεί­γουσα ερώτηση προς την Ευρω­παϊκή Επι­τροπή αντέ­δρασε άμεσα η ευρω­βου­λευ­τής της Νέας Δημο­κρα­τίας και του ΕΛΚ, κ. Ελίζα Βόζε­μπεργκ – Βρυω­νίδη, υπό το φως των πρό­σφα­των γεγο­νό­των εργα­λειο­ποί­η­σης μετα­να­στών ξανά από την Τουρκία στην ευρύ­τερη περιοχή του Αιγαίου αλλά και στον Έβρο.

ΗΕλληνίδα ευρω­βου­λευ­τής εξέ­φρασε ιδιαί­τερη ανη­συ­χία για την κλι­μά­κωση της επι­θε­τι­κής πολι­τι­κής της Άγκυρας τις τελευ­ταίες ημέρες, με υπερ­πτή­σεις τουρ­κι­κών μαχη­τι­κών στον ελλη­νικό εναέριο χώρο αλλά και με παρά­νο­μες μαζικές απο­στο­λές μετα­να­στών ταυ­τό­χρονα στα θαλάσ­σια και χερσαία ελλη­νο­τουρ­κικά σύνορα.

Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Βόζε­μπεργκ ζήτησε την άμεση και αυστηρή αντί­δραση της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής και την αξιο­λό­γηση της κατά­στα­σης προ­κει­μέ­νου να ληφθούν προ­λη­πτικά μέτρα για την απο­τροπή περαι­τέρω κλι­μά­κω­σης από την τουρ­κική πλευρά.

Ακο­λου­θεί το πλήρες κείμενο της ερώ­τη­σης της Ελίζας Βόζε­μπεργκ:

«Με ιδιαί­τερη ανη­συ­χία παρα­κο­λου­θούμε τις τελευ­ταίες ημέρες την εργα­λειο­ποί­ηση του μετα­να­στευ­τι­κού ξανά από την Τουρκία σε βάρος της Ελλάδας και της ΕΕ κατά παρά­βαση της Κοινής Δήλωσης Ευρω­παϊ­κής Ένωσης – Τουρ­κίας του Μαρτίου 2016.

Σε μια προ­σπά­θεια κλι­μά­κω­σης της έντασης στο Αιγαίο και ύστερα από μπαράζ παρα­βιά­σεων του ελλη­νι­κού ενα­έ­ριου χώρου από τουρ­κικά μαχη­τικά αερο­σκάφη τα τελευ­ταία εικο­σι­τε­τρά­ωρα, η Τουρκία προχωρά και πάλι στη μαζική απο­στολή παρά­νο­μων μετα­να­στών στα ελλη­νικά νησιά αλλά και στο Έβρο.

Συγκε­κρι­μένα, μέσα σε λίγες ώρες ξεκί­νη­σαν από τα τουρ­κικά παράλια πέντε σκάφη με 500 περίπου μετα­νά­στες, που επι­χεί­ρη­σαν να εισέλ­θουν παρά­νομα στα ελλη­νικά χωρικά ύδατα στην ευρύ­τερη περιοχή των νησιών της Χίου και της Σάμου.

Την ίδια στιγμή έντονη κινη­τι­κό­τητα μετα­να­στών από την Τουρκία παρα­τη­ρεί­ται καθη­με­ρινά και στα ελλη­νο­τουρ­κικά χερσαία σύνορα στον Έβρο, με 300 περίπου από­πει­ρες παρά­νο­μων διε­λεύ­σεων την ημέρα.

Δεδο­μέ­νης της συνε­χι­ζό­με­νης επι­θε­τι­κής πολι­τι­κής της Τουρ­κίας στο Αιγαίο αλλά και της συμ­βα­τι­κής υπο­χρέ­ω­σής της να ελέγχει τα κυκλώ­ματα δια­κι­νη­τών επί του εδάφους της, ερω­τά­ται η Επι­τροπή:

– Σκο­πεύει να προβεί σε άμεση και αυστηρή αντί­δραση κατά της Τουρ­κίας και των μεθόδων που χρη­σι­μο­ποιεί για να απει­λή­σει την Ελλάδα και την Ευρώπη;

– Πως αξιο­λο­γεί την τουρ­κική στάση ενόψει της καλο­και­ρι­νής περιό­δου και πως σκο­πεύει να δράσει προ­λη­πτικά για να απο­φευ­χθεί κλι­μά­κωση από την τουρ­κική πλευρά;»

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.