ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Eurogroup: «Πανικός» για την ακρίβεια, αποφάσεις… αργότερα

news room 4 λεπτά ανάγνωση
Eurogroup

Με το βλέμμα στραμ­μένο στις νέες απειλές της Ρωσίας συνε­δριά­ζουν οι υπουρ­γοί Οικο­νο­μι­κών. Ο Νότος στα… κάγκελα για τα μέτρα στή­ρι­ξης που δεν έρχο­νται. Φόβοι για τιμές-ρεκόρ σε είδη πρώτης ανάγκης, εάν δεν υπάρξει σύντομα εκε­χει­ρία.

Είναι ίσως η πρώτη φορά στην ιστορία του Eurogroup που οι υπουρ­γοί Οικο­νο­μι­κών της ευρω­ζώ­νης άφησαν χώρο στους ηγέτες της ΕΕ ώστε να υπάρξει μια μικρή επι­πρό­σθετη δημο­σιο­νο­μική χαλά­ρωση λόγω συνε­χό­με­νων κρίσεων, αλλά αυτό απορ­ρί­φθηκε από τον ευρω­παϊκό Βορρά.

Το Eurogroup του Μαρτίου είχε αφήσει αυτό το «παρα­θυ­ράκι» αλλά στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου οι βόρειες χώρες και δη η Γερ­μα­νία και η Ολλαν­δία είπαν «όχι». Και έριξαν ως συνήθως το μπαλάκι λίγο παρα­κάτω, με τη σημεί­ωση «από τον Μάιο βλέ­πουμε»…

Έτσι σήμερα οι υπουρ­γοί του Eurogroup καλού­νται να συνε­δριά­σουν και να ξανα­με­λε­τή­σουν τα στοι­χεία που έχουν στα χέρια τους με την πλάτη στον τοίχο. Ανα­μέ­νε­ται να προει­δο­ποι­ή­σουν τους πολι­τι­κούς τους προϊ­στα­μέ­νους, να χτυ­πή­σουν «καμπα­νά­κια», να κάνουν εκκλή­σεις, αλλά μέχρι εκεί.

Τι καμπα­νά­κια θα χτυ­πή­σουν:

Όσο συνε­χί­ζει ο πόλεμος στην Ουκρα­νία τόσο θα μειώ­νε­ται η ανά­πτυξη και θα αυξά­νε­ται ο πλη­θω­ρι­σμός.

Όσο δεν υπάρχει λύση για τον εφο­δια­σμό ενέρ­γειας της ΕΕ, τόσο θα μειώ­νε­ται η εμπι­στο­σύνη των επεν­δυ­τών και των πολιτών.

Όσο η ΕΕ δεν λαμ­βά­νει ριζικές απο­φά­σεις για τον τρόπο αντι­με­τώ­πι­σης των συνε­πειών από το Ουκρα­νικό, τόσο θα ανε­βαί­νουν οι τιμές αγαθών και πρώτων υλών.

Εάν δεν αντι­με­τω­πι­στεί άμεσα το προ­σφυ­γικό θα αυξά­νε­ται συνεχώς το κόστος αυτών των επι­πτώ­σεων την ίδια στιγμή που «οι υπουρ­γοί υπουρ­γοί Οικο­νο­μι­κών ανα­ζη­τούν τρόπους να θωρα­κί­σουν ευά­λω­τες ομάδες που ήδη υπάρ­χουν σε εθνικό επίπεδο».

Δεν υπάρχει -ακόμα του­λά­χι­στον – «ισχυρή και ενωμένη» απά­ντηση από τις ηγεσίες της ΕΕ στα πιο πάνω θέματα.

Τι θα γίνει το 2023;

Ενώ τον Μάρτιο τo Eurogroup είχε απο­φα­σί­σει ότι «η μετά­βαση από μια συνο­λική υπο­στη­ρι­κτική δημο­σιο­νο­μική στάση σε μια γενικά ουδέ­τερη στάση το επόμενο έτος φαί­νε­ται να είναι κατάλ­ληλη», τώρα οι αβε­βαιό­τη­τες και τα ρίσκα αυξά­νο­νται, με απο­τέ­λε­σμα, μέχρι το Μάιο οπότε πρέπει να ληφθούν απο­φά­σεις, το τοπίο να παρα­μέ­νει θολό. Βεβαίως, αυτό δεν σημαί­νει ότι το Eurogroup έχει μια ενιαία στάση. Απλά έχει ήδη απο­φα­σί­σει ότι θα υπάρξει μια «δια­φο­ρο­ποί­ηση των δημο­σιο­νο­μι­κών στρα­τη­γι­κών μεταξύ των μελών», όπως γρά­φτηκε στις απο­φά­σεις του Μαρτίου.

Το Euro2day.gr είχε κατα­γρά­ψει πολλές φορές ότι η Κομι­σιόν και το Eurogroup (κυρίως ο Βορράς) επι­θυ­μούν διμερή δημο­σιο­νο­μικά συμ­βό­λαια με την κάθε χώρα μέλους βάση του χρέους της και των αναγκών της. Υπό αυτό το «πνεύμα» απορ­ρί­φθηκε η κοινή πρόταση του Νότου στην Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου, την οποία υπέ­γρα­ψαν η Ιταλία, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Πορ­το­γα­λία.

Γι’ αυτό και στο υπουρ­γείο οικο­νο­μι­κών, ο Χρ. Σταϊ­κού­ρας δεν τρέφει ψευ­δαι­σθή­σεις. Και γνω­ρί­ζει ότι επι­πλέον παροχές το 2022 θα πρέπει να ισο­σταθ­μι­στούν με αντί­με­τρα. Με απλά λόγια για να δημιουρ­γη­θεί δημο­σιο­νο­μι­κός χώρος θα πρέπει να βρεθούν έσοδα από αλλού.

«Για τους τύπους», η πρόταση του Νότου θα πρέπει να συζη­τη­θεί από το Eurogroup σήμερα. Όμως από τη στιγμή που απορ­ρί­φθηκε σε ανώτατο επίπεδο, τί περι­θώ­ρια υπάρ­χουν για ανα­τροπή που και πάλι θα πρέπει να περάσει και να εγκρι­θεί από Σύνοδο Κορυφής;

«Η κάθε χώρα θα κοι­τά­ξει την… καμπούρα της», ανέφερε κυβερ­νη­τικό στέ­λε­χος στο Euro2day.gr, εκφρά­ζο­ντας την ελπίδα ότι τον Μάιο η Σύνοδος θα δει πιο καθαρά τις ανάγκες της κάθε χώρας.

Υπεν­θυ­μί­ζουμε ότι ανώτατη πηγή είχε ζητήσει την παρέμ­βαση της Κομι­σιόν και του Μαρ­γα­ρίτη Σχοινά ώστε αχρη­σι­μο­ποί­ητα κον­δύ­λια από το ΕΣΠΑ να ανα­δια­νε­μη­θούν για τις ανάγκες που δημιούρ­γη­σαν δυο απα­νω­τές κρίσεις μετά από 12ετία μνη­μο­νίων.

Βέβαια ούτε λόγος για γενικές μειώ­σεις φόρων και ΦΠΑ στην Ελλάδα, αφού οι δανει­στές τα θεωρούν εκ των λίγων στα­θε­ρών πηγών εσόδων. Τώρα η Ελλάδα επα­νέρ­χε­ται για μικρή μείωση ΦΠΑ, υπό προ­ϋ­πο­θέ­σεις και σε μερικά βασικά είδη δια­τρο­φής που επη­ρε­ά­ζο­νται άμεσα από τον πόλεμο στην Ουκρα­νία.

Τι ζητά ο Κυριά­κος Μητσο­τά­κης για τις επι­χει­ρή­σεις

Εκτός από τα φτω­χό­τερα νοι­κο­κυ­ριά ο πρω­θυ­πουρ­γός θέλει και νέα στήριξη στις επι­χει­ρή­σεις. Γι’ αυτό επι­μέ­νει και πιέζει προς την κατεύ­θυνση να φέρει κον­δύ­λια για επεν­δύ­σεις από το ΕΣΠΑ 2021-2027, εμπρο­σθο­βα­ρώς ώστε να δώσει νέα ενί­σχυση στις επι­χει­ρή­σεις όπως έκανε και πέρυσι.

Αυτό όμως φαντά­ζει εξαι­ρε­τικά δύσκολο, καθώς εκείνα τα κον­δύ­λια μπήκαν στο 7ετές πλάνο προς το τέλος γιατί η ΕΕ θέλει να τα «ρίξει» στην πράσινη ανά­πτυξη και συνεπώς «όχι σε πρό­σκαιρα βοη­θη­τικά πακέτα σε επι­χει­ρή­σεις που μέχρι τότε δεν θα υπάρ­χουν» τόνισε πηγή της Κομι­σιόν.

Πηγή euro2day.gr

Αγγε­λική Παπα­μιλ­τιά­δου

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.