Συνεντεύξεις

E. Μανδρακός: «Οι ψηφοφόροι στις δημοτικές εκλογές έδωσαν συναισθηματική ψήφο»

«Οι ψηφοφόροι σε επίπεδο δημοτικών εκλογών έδωσαν συναισθηματική ψήφο. Επέλεξαν πρόσωπα και όχι παρατάξεις. Αυτό για μένα είναι πρόοδος γιατί δεν υπήρχε επηρεασμός από τα κόμματα. Ο κόσμος ψήφισε πρόσωπα. Εισέπραξα την εκτίμηση των πολιτών που μεταφράστηκε και σε ψήφους».

Αυτό υπογραμμίζει, σε συνέντευξή του στη «δ», ο κ. Ευάγγελος Μανδρακός, που συμμετείχε στις δημοτικές εκλογές με την παράταξη του κ. Φώτη Χατζηδιάκου και ήρθε πρώτος σε σταυρούς.

«Η εκλογική μάχη ήταν δύσκολη καθώς υπήρχαν αρκετοί συνδυασμοί που διεκδικούσαν το Δήμο Ρόδου. Για το λόγο αυτό η νίκη αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία. Είχαμε απέναντί μας ισχυρούς συνυποψηφίους. Παρόλα αυτά επικράτησε το δικό μας ψηφοδέλτιο που είχε τα πιο ικανά στελέχη τα οποία μπόρεσαν να συγκεντρώσουν και τους περισσότερους σταυρούς», δηλώνει ο κ. Ευάγγελος Μανδρακός.
Σε ερώτηση αν θα είναι δύσκολη η πενταετία που θα ξεκινήσει την 1η Σεπτεμβρίου, ο κ. Μανδρακός δηλώνει πως θα δημιουργηθεί ζήτημα με τα οικονομικά του Δήμου.

«Θα είναι πολύ δύσκολη η πενταετία που θα ξεκινήσει την 1η Σεπτεμβρίου. Το βασικότερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει ο Δήμος σχετίζεται με τα οικονομικά. Αν καταργηθεί ο Δημοτικός Φόρος θα χαθεί ένα σημαντικό έσοδο. Μπορεί να μειωθεί το ποσοστό του φόρου εισοδήματος που αποδίδεται στην ΤΑ», επισημαίνει ο κ. Ευάγγελος Μανδρακός, αλλά τονίζει πως «ο νέος δήμαρχος και οι συνεργάτες του είναι αποφασισμένοι να συγκρουστούν για το καλό της Ρόδου».
Η συνέντευξη του κ. Ευάγγελου Μανδρακού, αναλυτικά:

• Πώς κρίνετε το αποτέλεσμα των εκλογών της αυτοδιοίκησης;
Ήταν νικηφόρο και ευχάριστο. Η εκλογική μάχη ήταν δύσκολη καθώς υπήρχαν αρκετοί συνδυασμοί που διεκδικούσαν το Δήμο Ρόδου. Για το λόγο αυτό η νίκη αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία. Είχαμε απέναντί μας ισχυρούς συνυποψηφίους. Παρόλα αυτά επικράτησε το δικό μας ψηφοδέλτιο που είχε τα πιο ικανά στελέχη τα οποία μπόρεσαν να συγκεντρώσουν και τους περισσότερους σταυρούς.

• Ήταν δύσκολος ο εκλογικός αγώνας;
Ήταν δύσκολος για εκείνους που συμμετείχαν για πρώτη φορά στις εκλογές, όπως εγώ. Είναι γεγονός ότι οι ψηφοφόροι, σε επίπεδο δημοτικών εκλογών, έδωσαν συναισθηματική ψήφο. Επέλεξαν πρόσωπα και όχι παρατάξεις. Αυτό για μένα είναι πρόοδος γιατί δεν υπήρχε επηρεασμός από τα κόμματα. Ο κόσμος ψήφισε πρόσωπα. Εισέπραξα την εκτίμηση των πολιτών που μεταφράστηκε και σε ψήφους.

• Ποιος ήταν ο λόγος που σας ώθησε να ασχοληθείτε με την τοπική αυτοδιοίκηση καθώς επί σειράν ετών ήσασταν πρόεδρος του Συλλόγου Ιατρών ΙΚΑ;
Πράγματι είχα μια μακρά συνδικαλιστική δράση στον Ιατρικό Σύλλογο και στο Σύλλογο Ιατρών ΙΚΑ. Ως ενεργός πολίτης είχα αγανακτήσει για την κατάσταση του νησιού μας. Θεωρώ πως έπρεπε να υπάρξει μια αλλαγή πορείας και να γίνουν σε αυτό τον τόπο κάποια πράγματα για να βελτιωθεί το τουριστικό προϊόν. Η Ρόδος δεν έχει εικόνα ευρωπαϊκής πόλης. Δεν της ταιριάζει η βρωμιά και η ακαταστασία. Αυτό ήταν το κίνητρο που με ώθησε να μετάσχω στα κοινά. Θέλω να προσφέρω τις δυνάμεις μου για να αλλάξει η κατάσταση. Πριν από τις εκλογές ήμουν μεταξύ εκείνων που έβριζαν τους πολιτικούς. Ένιωθα απογοητευμένος. Τώρα είμαι στην πλευρά εκείνων που έχουν την ευθύνη του τόπου και την ευκαιρία να αλλάξουν κάποια πράγματα. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για μένα και πιστεύω και για όλα τα μέλη της παράταξης. Θέλουμε να αποδείξουμε πως αξίζουμε την προτίμηση που μας έδειξαν οι πολίτες.

• Μέτρησε για τη συμμετοχή σας στην τοπική αυτοδιοίκηση η προσωπικότητα του κ. Φώτη Χατζηδιάκου;
Με τον κ. Φώτη Χατζηδιάκο μας συνδέει πολύχρονη φιλία. Υπάρχει αλληλοσεβασμός και εκτίμηση παρά το γεγονός ότι προερχόμαστε από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους. Εκτιμούσα πάντα την εργατικότητα, τη γνώση και την εμπειρία που διαθέτει γιατί ασχολείται αρκετά χρόνια με την αυτοδιοίκηση. Πίστευα πως σε αυτή την φάση ήταν ο καταλληλότερος για να αναλάβει τη διοίκηση του Δήμου. Την άποψη αυτή είχε η πλειοψηφία των συμπολιτών μας.

• Ποια ζητήματα σας έθεταν στη διάρκεια των περιοδειών σας οι πολίτες;
Οι πολίτες μου έθεταν ζητήματα σχετιζόμενα με την εμφάνιση της πόλης και την καθαριότητα. Η επισήμανση ήταν σωστή γιατί υπήρξαν προβλήματα στους συγκεκριμένους τομείς. Μου επεσήμαινε ο κόσμος επίσης τα προβλήματα που παρουσιάζει ο τομέας Υγείας, τις ελλείψεις στο νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας του νησιού μας. Είναι γεγονός ότι ο Δήμος δεν έχει αρμοδιότητες για τα ζητήματα αυτά. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να πιέσουμε την κυβέρνηση για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. Αν υπάρχει πολιτική βούληση λύσεις θα βρεθούν και θα αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες Υγείας.

• Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας;
Επιδιώκω να δώσω έμφαση σε τομείς όπως αυτός του εθελοντισμού που είναι πολύ πίσω. Δεν υπάρχει συμμετοχή των πολιτών σε κάποιες δράσεις. Πιστεύω πως μέσα από οργανωμένες δράσεις οι πολίτες μπορούν να βοηθήσουν. Σας αναφέρω ως παράδειγμα τα τροχαία ατυχήματα. Μπορεί ο Δήμος να διεξάγει μια καμπάνια ενημερωτικού χαρακτήρα για την βελτίωση της οδικής συμπεριφοράς και την εφαρμογή του ΚΟΚ. Πολλά μπορούν να γίνουν για να αλλάξουν κάποια πράγματα στο νησί μας.

• Η πενταετία που θα ξεκινήσει την 1η Σεπτεμβρίου θα είναι δύσκολη;
Βεβαίως και θα είναι πολύ δύσκολη η πενταετία που θα ξεκινήσει την 1η Σεπτεμβρίου. Το βασικότερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει ο Δήμος σχετίζεται με τα οικονομικά. Αν καταργηθεί ο Δημοτικός Φόρος θα χαθεί ένα σημαντικό έσοδο. Μπορεί να μειωθεί το ποσοστό του φόρου εισοδήματος που αποδίδεται στην ΤΑ. Αντιλαμβάνεστε πως με αυτές τις δυσμενείς εξελίξεις οι πόροι που θα έχει στη διάθεσή του ο Δήμος μπορεί να μειωθούν. Δεν εξαρτώνται βέβαια όλα από τα χρήματα αλλά και από την καλή οργάνωση και αν το «κούρεμα» των εσόδων θα δημιουργήσει θέματα.

• Η παράταξη είναι διατεθειμένη να συγκρουστεί για να δοθούν λύσεις στα προβλήματα;
Αυτό μπορώ να σας το διαβεβαιώσω. Η παράταξή μας έχει ως στόχο να βελτιώσει τη ζωή των πολιτών της Ρόδου ακόμη και αν αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να συγκρουστεί και με συμφέροντα, ντόπια και ξένα, αν χρειαστεί. Θα διεκδικήσουμε αυτά που αξίζουν στη Ρόδο από την κυβέρνηση. Αν περιμένουμε να μας δώσουν ό,τι επιθυμούν, όπως κάναμε μέχρι τώρα, δεν θα πάμε μπροστά. Τώρα χρειάζεται να αγωνιστούμε και να διεκδικήσουμε αυτά που πρέπει. Όποια κυβέρνηση και αν υπάρχει στο κέντρο, εμείς θα διεκδικούμε αυτά που πρέπει για το νησί μας.

• Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι έχουν κατατεθεί μετά τις εκλογές αρκετές ενστάσεις;
Αυτά είναι θέματα νομικού χαρακτήρα. Δεν θα τα εντάξω σε πολιτικές σκοπιμότητες. Εκφράζουν την πικρία την ηττημένων. Είναι νόμιμο δικαίωμα κάθε πολίτη και κάθε παράταξης να διεκδικήσει κάποια βελτίωση του αποτελέσματος. Πιστεύω πως δεν θα υπάρξει κάποια αλλαγή επί της ουσίας στη σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου και στον αριθμό των παρατάξεων που θα εκπροσωπούνται.

• Τι χρειάζεται να γίνει στον τομέα του τουρισμού;
Πρέπει να γίνουν πάρα πολλά πράγματα. Έχουμε παραμελήσει σε μεγάλο βαθμό τον τουρισμό. Για τα προβλήματα ευθύνες έχει η δημοτική αρχή γιατί δεν έκανε κάποια πράγματα ώστε να έχει τη σωστή εικόνα η Ρόδος, που είναι από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Τι να πει κανείς για τις παραλίες; Δεν είναι όσο καθαρές πρέπει και δεν διαθέτουν οργάνωση. Ακόμη δεν υπάρχουν σε αυτές ναυαγοσώστες. Η Μεσαιωνική Πόλη έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Δε λειτουργεί όμως με τέτοιους όρους. Θα έπρεπε να είναι το στολίδι του νησιού και να το καμαρώνουμε εμείς και οι ξένοι επισκέπτες. Αφήσαμε την περιοχή να γίνει έρμαιο σε διάφορα συμφέροντα που δημιούργησαν προβλήματα. Πρέπει να γίνουν πολλές παρεμβάσεις που θα είναι επώδυνες γιατί θα θιγούν κάποια συμφέροντα. Όλα αυτά τα θεωρώ αναγκαία. Προβλήματα υπάρχουν και στο θαλάσσιο τουρισμό. Δεν μπορεί το λιμάνι της Ρόδου να μην είναι πύλη εισόδου εξόδου για τους επιβάτες των κρουαζιεροπλοίων. Χρειαζόμαστε τους τουρίστες που έρχονται με τα κρουαζιερόπλοια γιατί είναι υψηλού οικονομικού επιπέδου. Πρέπει να γίνουν πολλές κινήσεις για τη βελτίωση της κατάστασης στο θαλάσσιο τουρισμό. Γενικά για τον τουρισμό χρειάζονται συντονισμένες δράσεις. Θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί και οι πολίτες. Γιατί να υπάρχουν σκουπίδια παντού; Γιατί να δημιουργούνται grafity ακόμη και πάνω σε μνημεία; Δεν είναι εικόνα ευρωπαϊκής πόλης αυτή.

• Οι πολίτες σας έφεραν στην πρώτη θέση από πλευράς σταυρών. Σας ικανοποιεί αυτό και ποιο είναι το μήνυμά σας στον κόσμο που σας τίμησε;
Είμαι ικανοποιημένος και συγκινημένος από το αποτέλεσμα που είχα στις εκλογές. Η πρωτιά για μένα ήταν ένα δώρο που δεν το περίμενα. Αισθάνομαι την ανάγκη να πω ευχαριστώ σε όσους βοήθησαν για να έρθει η πρωτιά. Πάνω απ’ όλα στους εκατοντάδες ασθενείς μου, οι οποίοι με υποστήριξαν. Θέλω να ευχαριστήσω την οικογένειά μου, που με βοήθησαν στην εκλογική μάχη και τους φίλους που στήριξαν τον αγώνα μου. Η συλλογική προσπάθεια έφερε το καλό αποτέλεσμα. Αισθάνομαι την ευθύνη που έχει η πρωτιά. Πρέπει να αποδείξω πως το άξιζα. Αυτό είναι το στοίχημα που βάζω με τον εαυτό μου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου