Συνεντεύξεις

Β. Διακογεωργίου: «Αρχίζει σταδιακά να βελτιώνεται η κατάσταση στην κτηματαγορά»

«Από τις αρχές του 2014, υπάρχει μια αίσθηση αισιοδοξίας. Ο κόσμος δείχνει να ξεπερνάει το φόβο των προηγούμενων ετών και προσπαθεί να προσαρμοστεί στις νέες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στη Ν. Ευρώπη. Δειλά μεν, αλλά σταθερά, ο ρυθμός ζήτησης ακινήτων έχει αυξηθεί, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει πως θα επανέλθουμε στα δεδομένα πριν το 2008».

Την κατάσταση που επικρατεί στην κτηματαγορά περιγράφει σε συνέντευξή του στη «δ», ο επιχειρηματίας κ. Βασίλης Διακογεωργίου και εξηγεί πως υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν τάσεις βελτίωσης της κατάστασης.
«Ζήτηση ακινήτων στη Ρόδο, υπάρχει και από ντόπιους και από αλλοδαπούς. Η μεγαλύτερη ζήτηση προέρχεται από τους ντόπιους, καθώς και από Ροδίτες, που ζουν στο εξωτερικό», δηλώνει ο κ. Διακογεωργίου και συμπληρώνει πως εξαιτίας της οικονομικής κρίσης το αγοραστικό κοινό κινείται πιο προσεκτικά.

«Το αγοραστικό κοινό προσπαθεί να πετύχει μια καλή σχέση ανάμεσα στην ποιότητα και την τιμή. Αυτό είχε ως συνέπεια να επιβιώσουν όλες εκείνες οι επιχειρήσεις, που προσφέρουν το σωστό προϊόν στην σωστή τιμή», δηλώνει ο κ. Διακογεωργίου.

Η συνέντευξη του κ. Διακογεωργίου, αναλυτικά:
• Πώς διαμορφώνεται τώρα η κατάσταση στην κτηματαγορά. καθώς φαίνεται να υπάρχει αισιοδοξία για την ανάκαμψη των οικονομικών της χώρας;
Δε νομίζω πως υπάρχει ανάκαμψη των οικονομικών της χώρας ακόμα. Δεν πρέπει να συγχέουμε την οικονομική κατάσταση της Ρόδου, που είναι ένας τόπος ευλογημένος με την υπόλοιπη Ελλάδα. Στη Ρόδο αν υπάρχει μια καλύτερη κατάσταση είναι λόγω του τουρισμού. Στα υπόλοιπα μέρη της Ελλάδας η κατάσταση της οικονομίας είναι ακόμα πολύ δύσκολη. Στον κατασκευαστικό κλάδο, στον οποίο και ανήκουμε, σε συζητήσεις μου με συνεργάτες, μου μεταφέρουν και οι ίδιοι, πως δεν υπάρχει ζήτηση ή αν υπάρχει ζήτηση επικρατούν συνθήκες εκμετάλλευσης. Αισιοδοξία υπάρχει, αλλά αυτή τη στιγμή τα δείγματα ανάκαμψης δεν είναι ακόμα εμφανή στην καθημερινότητά μας.

• Πόσο επηρέασε την κτηματαγορά στη Ρόδο η οικονομική κρίση από το έτος 2010 μέχρι σήμερα;
Όπως σε όλα τα πράγματα στη ζωη μας, υπάρχει θετική και αρνητική πλευρά. Το θέμα είναι πού επιλέγει να σταθεί περισσότερο ο καθένας από εμάς.Η αλήθεια είναι πως τα έτη 2010-2013, για τους περισσότερους κλάδους ήταν πράγματι πολύ δύσκολα. Υπήρξε μια κατάρρευση των δεδομένων που γνωρίζαμε μέχρι τότε. Δεν υπήρχε σταθερότητα, τα στοιχεία άλλαζαν καθημερινά, με αποτέλεσμα το αγοραστικό κοινό να επιλέγει την αναμονή, ώστε να διαμορφωθεί μια τελική κατάσταση που θα του δημιουργούσε περισσότερη ασφάλεια για αγορές.Το γεγονός αυτό δημιούργησε μια δυσαναλογία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Υπήρχε δηλαδή μεγάλη προσφορά σε ακίνητα, ενώ η ζήτηση παρουσίαζε σταδιακή μείωση. Η μείωση της ζήτησης είχε ως αποτέλεσμα την μείωση της ρευστότητας και κατά συνέπεια την απώλεια θέσεων εργασίας. Ο κλάδος της οικοδομής συνδέει πάνω από 150 διαφορετικά επαγγέλματα, οπότε η αύξηση της ανεργίας ήταν πολύ μεγάλη, η ρευστότητα πολύ μικρή με αποτέλεσμα να μην κινείται η αγορά. Μέσα σε όλη αυτή την δύσκολη κατάσταση μπορούμε αν θέλουμε να δούμε και την θετική πλευρά. Κάτω από δύσκολες συνθήκες, όλοι προσπαθούμε περισσότερο, γινόμαστε πιο δημιουργικοί και εργαζόμαστε παραπάνω για να προσφέρουμε στο αγοραστικό κοινό ένα προϊόν που ανταποκρίνεται στο έπακρο στις ανάγκες του, ώστε να επιβιώσουμε.
Το αγοραστικό κοινό στην οικονομική κρίση, έχει μάθει να κάνει μια σωστή έρευνα αγοράς πριν αγοράσει ένα προϊόν, πόσο μάλλον όταν αυτό το προϊόν είναι ένα σπίτι ή ένας επαγγελματικός χώρος. Αντλεί όλες τις πληροφορίες, τις μελετά και επιλέγει το καλύτερο για εκείνον προϊόν με βάση την οικονομική του δυνατότητα. Επιλέγει το προϊόν που ανταποκρίνεται όσο το δυνατόν στις ανάγκες του με το λιγότερο δυνατό κίνδυνο. Άρα προσπαθεί να πετύχει μια καλή σχέση ανάμεσα στην ποιότητα και την τιμή. Αυτό είχε ως συνέπεια να επιβιώσουν όλες εκείνες οι επιχειρήσεις που προσφέρουν το σωστό προϊόν στην σωστή τιμή.

• Θα επηρεάσει την κτηματαγορά ο φόρος υπεραξίας ακινήτων;
Ο φόρος υπεραξίας ουσιαστικά τι είναι; Αν κάποιος έχει αγοράσει ένα ακίνητο από το 1995 και μετά, αξίας 50.000 ευρώ και θέλει να το πουλήσει σήμερα 60.000 ευρώ, φορολογείται για αυτή τη διαφορά των 10.000 ευρώ. Αν όμως το πουλήσει σε χαμηλότερη τιμή απ’ ό,τι το αγόρασε, δεν επιβαρύνεται με το φόρο υπεραξίας.
Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι ο φόρος υπεραξίας ακινήτων αφορά μεταβιβάσεις φυσικών προσώπων και όχι εταιρειών, δηλαδή εάν κάποιος θελήσει να αγοράσει κατοικία από κατασκευαστική εταιρεία δεν θα επιβαρυνθεί με το φόρο υπεραξίας. Κάθε περίπτωση εξετάζεται ξεχωριστά καθώς υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν. Αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι ο φόρος μεταβίβασης έχει μειωθεί στο 3%, γεγoνός θετικό, αφού οι συνθήκες αγοράς ακινήτου είναι πιο ευνοικές. Επίσης, πρέπει να επισημάνουμε ότι η περίοδος που διανύουμε αυτή τη στιγμή είναι η καλύτερη για την αγορά ακινήτου καθώς οι τιμές ειναι πολύ χαμηλές και υπάρχουν πολλές προσφορές.

• Υπάρχει ζήτηση για την αγορά ακινήτων στη Ρόδο; Η ζήτηση προέρχεται από ντόπιους ή από αλλοδαπούς;
Ζήτηση για αγορά ακινήτων πάντα υπάρχει. Η κάθε οικογένεια αυτό που ονειρεύεται είναι να αποκτήσει ένα σπίτι το οποίο μπορεί να αποκαλεί δικό της και να στεγάσει την οικογένεια και τα όνειρά της. Το θέμα είναι κατά πόσο η κάθε οκογένεια έχει την οικονομική δυνατότητα να το αποκτήσει το αν υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης δανείου, και αν ναι, το ύψος αυτού. Ζήτηση ακινήτων στην Ρόδο, υπάρχει και από ντόπιους και από αλλοδαπούς. Η μεγαλύτερη ζήτηση προέρχεται από τους ντόπιους, καθώς και από Ροδίτες που ζουν στο εξωτερικό.

• Ποια είναι τα ακίνητα που τώρα προτιμώνται και πώς διαμορφώνονται οι τιμές τους, παρατηρείται δηλαδή αύξηση ή μείωση;
Προ οικονομικής κρίσης, εκτός από τα μεγάλα διαμερίσματα, υπήρχε ζήτηση και για μεζονέτες. Πλέον αυτό έχει αλλάξει. Υπάρχει ζήτηση για μικρότερα διαμερίσματα 85-110 τ.μ., με δυο ή τρία υπνοδωμάτια. Το αγοραστικό κοινό πλέον εχει διαφοροποιήσει τις ανάγκες του. Αναζητά ακίνητο που έχει ταυτόχρονα οικονομική τιμή αγοράς και οικονομικό κόστος συντήρησης ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει.
Οι τιμές των ακινήτων έχουν μειωθεί και έχουν προσαρμοστεί στην υπάρχουσα κατάσταση, γεγονός που για πολλούς αποτελεί ευκαιρία αγοράς. Για παράδειγμα, η εταιρεία μας αυτήν την περίοδο, κατασκευάζει στο νέο σχέδιο πόλεως, στο Πανόραμα Ηλιούπολης, διαμέρισματα με 3 υπνοδωμάτια, 2 μπάνια, εντοιχιζόμενη κουζίνα και ντουλάπες, θωρακισμένη πόρτα ασφαλείας με θυροτηλεόραση, ενδοδαπέδια θέρμανση, εγκαταστάσεις κλιματισμού, κουφώματα θερμοδιακοπτόμενα, αποθήκη και θέση στάθμευσης, ρετιρέ, στην τιμή των 175.000 €. Ακίνητο το οποίο πριν την κρίση θα κόστιζε τουλάχιστον 220.000 €.

• Υπάρχει ζήτηση για την αγορά εξοχικών ή τουριστικών κατοικιών στη Ρόδο από αλλοδαπούς; Πώς μπορεί να λειτουργήσει στη Ρόδο το μοντέλο των τουριστικών κατοικιών χωρίς να παρατηρηθούν φαινόμενα τύπου Ισπανίας;
Υπάρχει ζήτηση από τουρίστες για την αγορά εξοχικών κατοικιών, αλλά η ζήτηση δεν είναι τόση μεγάλη ώστε να εφαρμοστεί το μοντέλο τουριστικών κατοικιών. Απ’ ό,τι φαίνεται λόγω της οικονομικής κρίσης ούτε η ζήτηση ήταν τόση μεγάλη και στην Ισπανία, γι’ αυτό και απέτυχε.Για να λειτουργήσει ένα τέτοιο μοντέλο στην Ρόδο πρέπει πρώτα να υπάρχει η ζήτηση και βάση αυτής να δημιουργηθεί η κατοικία ή το συγκρότημα ώστε να υπάρχει και η ταυτόχρονη χρηματοδότηση. Δεν χρειάζεται η μαζική παραγωγή χωρίς λόγο. Εάν όμως μια επιχείρηση επιλέξει την μαζική παραγωγή, καλό είναι η προώθηση να μην απευθύνεται σε συγκεκριμένο αγοραστικό κοινό ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες αγοράς.

• Πώς βλέπετε το μέλλον της κτηματαγοράς στη Ρόδο και στα μεγάλα νησιά του νομού μας;
Από τις αρχές του 2014, υπάρχει μια αίσθηση αισιοδοξίας. Ο κόσμος δείχνει να ξεπερνάει το φόβο των προηγούμενων ετών και προσπαθεί να προσαρμοστεί στις νέες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στη Ν. Ευρώπη. Παρατηρώ πως, δειλά μεν, αλλά σταθερά, ο ρυθμός ζήτησης ακινήτων έχει αυξηθεί, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει πως θα επανέλθουμε στα δεδομένα πριν το 2008. Αν συνεχίσει να υπάρχει αυτή η ζήτηση, μπορούμε να ελπίζουμε σε μια βελτίωση της κατάστασης που επικρατούσε τα τελευταία χρόνια και σε μια σταθερότητα η οποία θα δημιουργήσει μεγαλύτερη ασφάλεια για αγορά.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου