ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

“Υποστελέχωση του ΕΦΚΑ και κατάργηση των ανταποκριτών ΟΓΑ στα νησιά, έχουν φέρει σε αδιέξοδο τους νησιώτες αγρότες”

news room 2 λεπτά ανάγνωση
ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

Αναφορά προς τον Υπουργό Εργα­σίας και Κοι­νω­νι­κών Υπο­θέ­σεων κατέ­θεσε ο Νεκτά­ριος Σαντο­ρι­νιός, δια­μαρ­τυ­ρό­με­νος για την πρό­σφατη απόφαση του Διοι­κητή του ΕΦΚΑ (60958/9-2-22) να καταρ­γή­σει τις θέσεις αντα­πο­κρι­τών του ΟΓΑ στα νησιά. Η συγκε­κρι­μένη αναφορά βασί­στηκε σε σχετική επι­στολή της Περι­φε­ρεια­κής Ένωσης Ν. Αιγαίου, η οποία και σημειώ­νει πως η εν λόγω απόφαση αντί­κει­ται στις συνταγ­μα­τι­κές επι­τα­γές περί Νησιω­τι­κό­τη­τας.

Όπως υπο­γραμ­μί­ζει ο βου­λευ­τής Δωδε­κα­νή­σου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, οι αγρότες των νησιών μετά την υπέ­ρο­γκη αύξηση του κόστους ενέρ­γειας που καλού­νται να πλη­ρώ­σουν και την αύξηση του κόστους παρα­γω­γής που επω­μί­ζο­νται, των συνε­πειών της παν­δη­μίας και των έκτα­κτων και­ρι­κών φαι­νο­μέ­νων που κατα­στρέ­φουν τις καλ­λιέρ­γειες, ετοι­μά­ζο­νται τώρα να δεχθούν ένα ακόμη πλήγμα, αυτό της κατάρ­γη­σης των αντα­πο­κρι­τών του ΟΓΑ.

Με απόφαση της Κυβέρ­νη­σης, αυτήν την ώρα που ο αγρο­τι­κός κόσμος βρί­σκε­ται σε κρίση, απο­μα­κρύ­νο­νται οι αντα­πο­κρι­τές του ΟΓΑ από τα νησιά, δημιουρ­γώ­ντας προ­βλή­ματα σε μια σειρά από θέματα όπως η σύνταξη και συντα­ξιο­δό­τηση των αγροτών, τα επι­δό­ματα, η ασφα­λι­στική ικα­νό­τητα και ενη­με­ρό­τητα, κ.α. Με το νέο αυτό καθε­στώς οι αγρότες θα πρέπει να ανα­ζη­τή­σουν εξυ­πη­ρέ­τηση από τους υπο­στε­λε­χω­μέ­νους ΕΦΚΑ των νησιών, είτε ηλε­κτρο­νικά, είτε περι­μέ­νο­ντας στην ουρά για ραντε­βού σε κάποιο υπο­κα­τά­στημα, γεγονός που θα επι­φέ­ρει επι­πλέον κόστος μετα­κί­νη­σης για όσους δια­βιούν σε μικρά νησιά και μεγάλες καθυ­στε­ρή­σεις στην επίλυση των ζητη­μά­των τους.

Ο Νεκτά­ριος Σαντο­ρι­νιός σχο­λιά­ζει πως το αρμόδιο Υπουρ­γείο και ο ΕΦΚΑ δεν λαμ­βά­νουν υπόψη τους τις ειδικές συν­θή­κες της Νησιω­τι­κό­τη­τας, τις απο­στά­σεις, ειδικά των μικρών νησιών από τα Διοι­κη­τικά Κέντρα, αλλά και την τραγική κατά­σταση στην οποία έχει περιέλ­θει ο ΕΦΚΑ, επί ημερών αυτής Κυβέρ­νη­σης, λόγω σοβαρής έλλει­ψης προ­σω­πι­κού. Γιατί λεφτά για golden boys στον ΕΦΚΑ υπάρ­χουν αλλά για προ­σω­πικό που θα ενι­σχύ­σει τα νησιά και τις περι­φε­ρεια­κές υπη­ρε­σίες του Οργα­νι­σμού, μάλλον όχι, παρα­τη­ρεί ο βου­λευ­τής Δωδε­κα­νή­σου ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ.

Τέλος, μέσω της Ανα­φο­ράς ζητεί­ται από την Κυβέρ­νηση να επα­νε­ξε­τά­σει το ζήτημα της κατάρ­γη­σης των αντα­πο­κρι­τών του ΟΓΑ στα νησιά, ενώ ανα­μέ­νο­νται απα­ντή­σεις σχετικά με το αν υπάρχει σχέδιο, εκ μέρους του Υπουρ­γείου, να εξα­κο­λου­θή­σουν να λει­τουρ­γούν οι περι­φε­ρεια­κές υπη­ρε­σίες του eΕΦΚΑ στην επαρχία, ώστε να μην υπάρξει υπερ­συ­γκέ­ντρωση στα κατα­στή­ματα που εδρεύ­ουν στις πρω­τεύ­ου­σες των νομών.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.