ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Β. Κικίλιας σε Περιφερειάρχες: Ενώνουμε δυνάμεις – Γ. Χατζημάρκος: Ξεκινάμε νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά

news room 4 λεπτά ανάγνωση
ΚΙΚΙΛΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ

Την ετοι­μό­τητα των Περι­φε­ρειών της χώρας για την έναρξη της του­ρι­στι­κής χρονιάς από τον Μάρτιο, ζήτησε σήμερα ο Υπουρ­γός Του­ρι­σμού Βασίλης Κικί­λιας από τους Περι­φε­ρειάρ­χες στη συνε­δρί­αση του Περι­φε­ρεια­κού Συμ­βου­λίου Του­ρι­σμού, που πραγ­μα­το­ποι­ή­θηκε σήμερα στην Αθήνα, υπό την Προ­ε­δρία του Υπουρ­γού Του­ρι­σμού και με την συμ­με­τοχή της Υφυ­πουρ­γού Του­ρι­σμού Σοφίας Ζαχα­ράκη, της Γ.Γ. Του­ρι­στι­κής Πολι­τι­κής και Ανά­πτυ­ξης Ολυ­μπίας Ανα­στα­σο­πού­λου, του Γ.Γ. του ΕΟΤ Δημήτρη Φρα­γκάκη, των Περι­φε­ρειαρ­χών της χώρας και των Αντι­πε­ρι­φε­ρειαρ­χών Του­ρι­σμού.

Κηρύσ­σο­ντας την έναρξη της συνε­δρί­α­σης, ο Υπουρ­γός Του­ρι­σμού κάλεσε τους Περι­φε­ρειάρ­χες να είναι έτοιμοι και οργα­νω­μέ­νοι για την έναρξη της φετινής του­ρι­στι­κής περιό­δου, καθώς τα μηνύ­ματα από τις προ­κρα­τή­σεις είναι πολύ αισιό­δοξα και από τις αρχές Μαρτίου ανα­μέ­νο­νται σημα­ντι­κές ροές επι­σκε­πτών προς την Ελλάδα.

Απευ­θυ­νό­με­νος στους Περι­φε­ρειάρ­χες της χώρας που σύσ­σω­μοι έδωσαν το παρών στο Περι­φε­ρειακό Συμ­βού­λιο, ο κ. Κικί­λιας είπε χαρα­κτη­ρι­στικά: «Είμαστε συμπαί­κτες σε αυτή την εθνική προ­σπά­θεια. Ενώ­νουμε δυνά­μεις και εργα­ζό­μα­στε σκληρά, με συναί­σθηση της ευθύνης να επι­στρέ­ψει η ευη­με­ρία στη μέση ελλη­νική οικο­γέ­νεια. Ξέρω ότι το κάνετε με επαγ­γελ­μα­τι­σμό και με σοβα­ρό­τητα σε όλα τα θέματα και θέλω να ξέρετε ότι το Υπουρ­γείο Του­ρι­σμού στέ­κε­ται δίπλα σας με όλα τα δια­θέ­σιμα εργα­λεία».

Ανα­φε­ρό­με­νος ειδι­κό­τερα στα εργα­λεία αυτά, ο κ. Κικί­λιας υπο­γράμ­μισε τη δυνα­τό­τητα της ίδρυσης Οργα­νι­σμών Δια­χεί­ρι­σης και Προ­ώ­θη­σης Προ­ο­ρι­σμού και της απευ­θείας δια­φή­μι­σης κάθε Περι­φέ­ρειας σε συνερ­γα­σία με τον ΕΟΤ, που δίνεται πλέον μέσω του πρό­σφα­του νόμου του Υπουρ­γείου Του­ρι­σμού, ενώ εστίασε στους πόρους του Ταμείου Ανά­καμ­ψης, καλώ­ντας τις Περι­φέ­ρειες να κάνουν προ­τά­σεις για χρη­μα­το­δό­τηση έργων υπο­δο­μών.

Σε ό,τι αφορά το 2022, ο κ. Κικί­λιας υπο­γράμ­μισε ότι οι προ­κρα­τή­σεις του Ιανουα­ρίου, καθώς και τα αιτή­ματα των αερο­πο­ρι­κών εται­ρειών για θέσεις στα ελλη­νικά αερο­δρό­μια (slots) ξεπερ­νούν κάθε προσ­δο­κία. Μεταξύ άλλων, ο Υπουρ­γός Του­ρι­σμού ανέφερε ότι η κρουα­ζιέρα θα έχει αύξηση 250% στην Βόρεια Ελλάδα και την ίδια στιγμή Αθήνα και Θεσ­σα­λο­νίκη θα είναι λιμάνια εκκί­νη­σης για κρουα­ζιέ­ρες. Παράλ­ληλα, υπεν­θύ­μισε ότι η TUI φέτος προ­γραμ­μα­τί­ζει να φέρει 3 εκα­τομ­μύ­ρια επι­σκέ­πτες στην Ελλάδα, ενώ ιδιαί­τερα σημα­ντικό κατα­γρά­φε­ται το γεγονός ότι από τον Απρίλιο δρο­μο­λο­γού­νται για την Ελλάδα 14 πτήσεις την εβδο­μάδα από τις ΗΠΑ.

Η Υφυ­πουρ­γός Του­ρι­σμού Σοφία Ζαχα­ράκη απα­ρίθ­μησε τις πρω­το­βου­λίες που έχουν ληφθεί μέσα στο 2021 για την ενί­σχυση των ειδικών μορφών του­ρι­σμού, από τον οινο­του­ρι­σμό και τα δύο συνέ­δρια που έχουν ήδη διε­νερ­γη­θεί, τις συμ­φω­νίες με συναρ­μό­διους Υπουρ­γούς για οικο­του­ρι­σμό, ποδη­λα­τικό του­ρι­σμό, αγρο­του­ρι­σμό, αλιευ­τικό του­ρι­σμό, κατα­δυ­τικό του­ρι­σμό, στρα­τιω­τικό του­ρι­σμό, αλλά και την ιδιαί­τερη σημασία που δίνεται στον ορεινό, τον γαστρο­νο­μικό, τον του­ρι­σμό υγείας, τον θρη­σκευ­τικό και τον συνε­δριακό του­ρι­σμό.

Τόνισε επίσης, ότι ξεκί­νησε ήδη η εργασία για την αξιο­ποί­ηση της τεχνι­κής βοή­θειας από την Ευρω­παϊκή Επι­τροπή για την ανα­βάθ­μιση της του­ρι­στι­κής εκπαί­δευ­σης στην Ελλάδα, αλλά και ότι 46 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανά­καμ­ψης προ­ο­ρί­ζο­νται για εξ’ απο­στά­σεως εκπαι­δευ­τικά προ­γράμ­ματα για reskilling και upskilling των ανθρώ­πων του Του­ρι­σμού.

Από την πλευρά τους, οι Περι­φε­ρειάρ­χες στο σύνολο τους υπο­γράμ­μι­σαν ότι θα είναι πανέ­τοι­μοι για την νέα χρονιά.

Ο Πρό­ε­δρος της Ένωσης Περι­φε­ρειών Ελλάδας και Περι­φε­ρειάρ­χης Κεντρι­κής Μακε­δο­νίας Από­στο­λος Τζι­τζι­κώ­στας σημεί­ωσε ότι οι Περι­φέ­ρειες της χώρας κρατάνε τον του­ρι­σμό ψηλά, όχι μόνο σε επίπεδο σχε­δια­σμού, αλλά και στην υποδοχή των επι­σκε­πτών. Για τη νέα του­ρι­στική χρονιά, ο κ. Τζι­τζι­κώ­στας ανέφερε ότι η Περι­φέ­ρεια έχει όλα τα φόντα να πρω­τα­γω­νι­στή­σει και πρό­σθεσε ότι ήδη τρέχουν προ­γράμ­ματα προ­βο­λής της Περι­φέ­ρειας σε αγορές ενδια­φέ­ρο­ντος. Παράλ­ληλα για το ζήτημα των συνο­ρια­κών σταθμών, ζήτησε να υπάρχει απρό­σκο­πτη είσοδος χωρίς καθυ­στε­ρή­σεις, με απο­τε­λε­σμα­τι­κούς ελέγ­χους, παράλ­ληλα με την ανα­βάθ­μιση των υπο­δο­μών τους.

Ο Περι­φε­ρειάρ­χης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζη­μάρ­κος τόνισε ότι η φετινή χρονιά δε θα ξεκι­νή­σει απλώς νωρίς, αλλά νωρί­τερα από κάθε άλλη φορά, λέγο­ντας στο πλαίσιο αυτό ότι η πρώτη διεθνής πτήση σε ένα από τα 5 αερο­δρό­μια της Περι­φέ­ρειας θα προ­σγειω­θεί στο πρώτο πεν­θή­μερο του Μαρτίου.

Ο Περι­φε­ρειάρ­χης Αττικής Γιώργος Πατού­λης εστίασε στο μέτωπο του ιατρι­κού του­ρι­σμού, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας ότι προ­ω­θεί­ται η δημιουρ­γία παγκό­σμιου υγειο­νο­μι­κού χωριού και ήδη έχει βρεθεί μέρος στην Αττική, όπου οι υγειο­νο­μι­κές μονάδες θα συν­δέ­ο­νται με τις του­ρι­στι­κές σε ενιαίο του­ρι­στικό φορέα.

Τέλος ο Περι­φε­ρειάρ­χης Κρήτης Σταύρος Αρνα­ου­τά­κης τόνισε ότι μόνο μέσα από συνέρ­γειες μπορεί ο του­ρι­σμός να ανέβει επίπεδο, ενώ έθεσε ως προ­τε­ραιό­τητα την προ­σέλ­κυση ποιο­τι­κού του­ρι­σμού.

Στη συνε­δρί­αση έγινε μία σύντομη παρου­σί­αση των Εθνικών Σχεδίων Δράσης «2030» της μελέτης του ΙΝΣΕΤΕ από τον Πρόεδρο του ΣΕΤΕ Γιάννη Ρέτσο, ενώ η Αγγε­λική Κοσμο­πού­λου από το Ίδρυμα Λασκα­ρίδη παρου­σί­ασε τις δυνα­τό­τη­τες συνερ­γα­σίας των Περι­φε­ρειών για τον καθα­ρι­σμό των ακτών και των βυθών.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.