ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε κλοιό η Ευρώπη: Το «φάντασμα» του lockdown ρίχνει τη σκιά του στα Χριστούγεννα

news room 10 λεπτά ανάγνωση
ΑΥΣΤΡΙΑ

Με τον χρόνο να μετράει αντί­στροφα για τα Χρι­στού­γεννα, πολλές χώρες της Ευρώπης θα υπο­χρε­ω­θούν να περά­σουν τις ημέρες εκείνες χωρίς εορ­τα­στική ατμό­σφαιρα.

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την εμφά­νιση της παν­δη­μίας, που έχει στοι­χί­σει τη ζωή παγκο­σμίως σε πάνω από 5,1 εκα­τομ­μύ­ρια ανθρώ­πους και παρά τα lockdown που σε ορι­σμέ­νες χώρες υπήρξαν παρα­τε­τα­μένα και αυστηρά, τα νέα κρού­σματα του κορο­νοϊού γνω­ρί­ζουν διαρκή άνοδο.

Σύμφωνα με τον Παγκό­σμιο Οργα­νι­σμό Υγείας, ο αριθμός των θανάτων από κορω­νοϊό στην Ευρώπη αυξή­θηκε τις τελευ­ταίες ημέρες κατά 10%, γεγονός που υπο­δη­λώ­νει ότι η Γηραιά Ήπειρος βρί­σκε­ται και πάλι στο επί­κε­ντρο της παν­δη­μίας, όπως δήλωσε ένας αξιω­μα­τού­χος του ΠΟΥ.

Οι βασικοί λόγοι που παρα­τη­ρεί­ται αυτό το φαι­νό­μενο είναι το χαμηλό ποσοστό εμβο­λια­σμών σε κάποιες χώρες, η φθί­νουσα ανοσία των ήδη εμβο­λια­σμέ­νων, η κούραση του πλη­θυ­σμού από τα μέτρα, η ψευ­δαί­σθηση των πολιτών ότι είναι προ­στα­τευ­μέ­νοι επειδή έχουν επα­νέλ­θει, έστω με περιο­ρι­σμούς, σε μια κανο­νι­κό­τητα (γυμνα­στή­ρια, εστίαση κλπ) και η πτώση της θερ­μο­κρα­σίας που σημειώ­νε­ται στη Βόρεια Ευρώπη.

Η αρνη­τική αυτή εικόνα που κατα­γρά­φε­ται όσο πλη­σιά­ζουν οι γιορτές των Χρι­στου­γέν­νων όπου ανα­μέ­νε­ται να υπάρξει μεγάλη κινη­τι­κό­τητα των πολιτών οδήγησε πολλές ευρω­παϊ­κές χώρες στη λήψη επι­πλέον περιο­ρι­στι­κών μέτρων, πιο στο­χευ­μέ­νων αυτή τη φορά.

Αυστρία

Η Αυστρία έγινε η πρώτη ευρω­παϊκή χώρα, η οποία από την περα­σμένη Δευτέρα έθεσε σε ισχύ lockdown για τους περίπου δύο εκα­τομ­μύ­ρια ανεμ­βο­λί­α­στους, ενώ χθες έγινε και η πρώτη χώρα της δυτικής Ευρώπης που επέβαλε εκ νέου ολικό, εθνικό lockdown, το οποίο περι­λαμ­βά­νει και τους εμβο­λια­σμέ­νους πολίτες.

Το ολικό lockdown θα διαρ­κέ­σει το πολύ 20 ημέρες.

Από την προη­γού­μενη Δευτέρα ήδη στην Αυστρία τα δύο εκα­τομ­μύ­ρια των ανεμ­βο­λί­α­στων δεν είχαν πλέον δικαί­ωμα να βγουν από το σπίτι τους παρά μόνο για ψώνια, για άθληση ή για να λάβουν ιατρική φρο­ντίδα.

Στο εξής, το μέτρο του lockdown εφαρ­μό­ζε­ται στο σύνολο του πλη­θυ­σμού των 8,9 εκα­τομ­μυ­ρίων κατοί­κων, όπου το ποσοστό του εμβο­λια­σμού ανέρ­χε­ται στο 66%, σύμφωνα με το AFP (στο 63,9% στις 17/11, σύμφωνα με την κατα­μέ­τρηση του Politico), παρά την εισα­γωγή του πιστο­ποι­η­τι­κού εμβο­λια­σμού από την άνοιξη.

Επίσης από την 1η Φεβρουα­ρίου καθί­στα­ται υπο­χρε­ω­τι­κός ο εμβο­λια­σμός για το σύνολο του πλη­θυ­σμού.

Στη χώρα αυτή της κεντρι­κής Ευρώπης κατα­γρά­φε­ται μια ραγδαία άνοδος νέων κρου­σμά­των το τελευ­ταίο διά­στημα–η υψη­λό­τερη από την έναρξη της παν­δη­μίας με περίπου 12.000 νέα κρού­σματα ημε­ρη­σίως.

Σε πολλές περιο­χές της χώρας –όπως το Σάλτσ­μπουργκ–το σύστημα υγείας αδυ­να­τεί πλέον να αντα­πο­κρι­θεί στις ανάγκες.

Γερ­μα­νία

Ένα τέταρτο κύμα της παν­δη­μίας έχει προ­κα­λέ­σει εθνικό συνα­γερμό, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες να μειώ­σουν τις κοι­νω­νι­κές επαφές τους και έκανε λόγο για «εθνική κατά­σταση έκτα­κτης ανάγκης» αφή­νο­ντας ανοιχτό το ενδε­χό­μενο επι­βο­λής νέου γενικού λοκντά­ουν.

“Δεν τολμώ να πω πώς θα είναι τα Χρι­στού­γεννα. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι εξαρ­τά­ται από εμάς”, δήλωσε χαρα­κτη­ρι­στικά ο Σπαν.

Η Βαυαρία ακύρωσε χθες τις χρι­στου­γεν­νιά­τι­κες αγορές εν μέσω της έξαρσης των κρου­σμά­των.

Σε περιο­χές όπου τα ποσοστά νοση­λείας ξεπερ­νούν ένα συγκε­κρι­μένο όριο, η πρό­σβαση σε δημό­σιες, πολι­τι­στι­κές και αθλη­τι­κές εκδη­λώ­σεις και στα εστια­τό­ρια περιο­ρί­ζε­ται μόνο σε εμβο­λια­σμέ­νους και νοσή­σα­ντες.

Μόλις το 67,2% των πολιτών στην πολυ­πλη­θέ­στερη χώρα της Ευρώπης είναι πλήρως εμβο­λια­σμένο, ποσοστό που είναι χαμη­λό­τερο από τον μέσο όρο της δυτικής Ευρώπης κυρίως λόγω μιας παρά­δο­σης δυσπι­στίας απέ­να­ντι στους εμβο­λια­σμούς, ενώ μόνο το 5% έχει λάβει και τρίτη δόση.

Η Μπού­ντε­σταγκ υιο­θέ­τησε εκτά­κτως νομο­σχέ­διο που θα επα­να­φέ­ρει κάποιους περιο­ρι­σμούς με στόχο να ανα­σχε­θεί η άνοδος των ημε­ρή­σιων κρου­σμά­των covid-19, που αυτή την εβδο­μάδα κυμαί­νο­νταν από 30.000 ως 50.000.

Το νομο­σχέ­διο προ­βλέ­πει τη μαζική επι­στροφή στην τηλερ­γα­σία, ενώ θα επι­βάλ­λε­ται η χρήση υγειο­νο­μι­κού πάσου για όσους επι­θυ­μούν να χρη­σι­μο­ποι­ή­σουν τα μέσα μετα­φο­ράς.

Ο επι­κε­φα­λής του Ινστι­τού­του «Ρόμπερτ Κοχ» Λόταρ Βίλερ έκανε λόγο για «ένα μεγάλο ξέσπα­σμα κορο­νοϊού» στη χώρα, καθώς για πρώτη φορά από την αρχή της παν­δη­μίας ασθε­νείς πρέπει να μετα­φερ­θούν από κρα­τί­διο σε κρα­τί­διο, λόγω υπερ­βο­λι­κής επι­βά­ρυν­σης του συστή­μα­τος υγείας.

Βέλγιο

Την Τετάρτη το Βέλγιο αυστη­ρο­ποί­ησε τα μέτρα κατά της παν­δη­μίας καθι­στώ­ντας υπο­χρε­ω­τική την τετρα­ή­μερη τηλερ­γα­σία και επε­κτεί­νο­ντας τη χρήση μάσκας καθώς η χώρα αντι­με­τω­πί­ζει μια ραγδαία αύξηση των νέων κρου­σμά­των και των εισα­γω­γών στο νοσο­κο­μείο.

Η υπο­χρε­ω­τική παρου­σία στο γραφείο για μια φορά την εβδο­μάδα θα ξεκι­νή­σει από την προσεχή εβδο­μάδα και θα ισχύσει μέχρι τις 12 Δεκεμ­βρίου. Στη συνέ­χεια οι εργα­ζό­με­νοι θα μπορούν να εργά­ζο­νται από το γραφείο δύο φορές την εβδο­μάδα.

Επίσης αυξά­νε­ται η υπο­χρε­ω­τική χρήση μάσκας στους εσω­τε­ρι­κούς χώρους, αλλά και σε όλες τις εκδη­λώ­σεις σε εξω­τε­ρι­κούς χώρους, ενώ το όριο ηλικίας για την υπο­χρε­ω­τική χρήση της μειώ­νε­ται στα 10 από τα 12 έτη.

Στον τομέα της φιλο­ξε­νίας, εκτός από το υγειο­νο­μικό πάσο οι υπάλ­λη­λοι και οι πελάτες θα πρέπει να φορούν μάσκα όταν δεν κάθο­νται. Αυτός ο κανόνας αφορά τα θέατρα, τους συναυ­λια­κούς χώρους, τα μουσεία και τους κινη­μα­το­γρά­φους. Το πάσο απαι­τεί­ται για εκδη­λώ­σεις σε εσω­τε­ρι­κούς χώρους με του­λά­χι­στον 50 παρι­στά­με­νους και για εξω­τε­ρι­κούς με του­λά­χι­στον 100.

Ολλαν­δία

Στις 13 Νοεμ­βρίου και εξαι­τίας της ραγδαίας αύξησης των κρου­σμά­των η κυβέρ­νηση επέβαλε μερικό λοκντά­ουν, το οποίο ανα­μέ­νε­ται να διαρ­κέ­σει του­λά­χι­στον για τρεις εβδο­μά­δες και με το οποίο τα εστια­τό­ρια και τα μπαρ υπο­χρε­ώ­νο­νται να κλεί­νουν στις 8 μμ.

Παράλ­ληλα επα­νέ­φερε την υπο­χρε­ω­τική χρήση της μάσκας στα κατα­στή­ματα.

Ιολόγοι μάλιστα πρό­τει­ναν την παρά­ταση των δια­κο­πών των Χρι­στου­γέν­νων προ­κει­μέ­νου να επι­βρα­δυν­θεί η αύξηση των μολύν­σεων μεταξύ των παιδιών που έχει οδη­γή­σει τα μισά σχολεία σε όλη τη χώρα να περά­σουν στην τηλεκ­παί­δευση.

Οι αρχές απα­γό­ρευ­σαν επίσης τη ρίψη πυρο­τε­χνη­μά­των την Πρω­το­χρο­νιά, ώστε να μην επι­βα­ρυν­θούν τα νοσο­κο­μεία από τυχόν τραυ­μα­τι­σμούς.

Με σχεδόν το 85% των ενη­λί­κων να έχει πλήρως εμβο­λια­στεί στη χώρα αυτή των 17,5 εκα­τομ­μυ­ρίων πολιτών, περισ­σό­τε­ρες από 20.000 νέες μολύν­σεις κορο­νοϊού κατα­γρά­φη­καν σε δύο δια­δο­χι­κές ημέρες αυτή την εβδο­μάδα, ο υψη­λό­τε­ρος αριθμός μέχρι τώρα, προ­κα­λώ­ντας μια έλλειψη τεστ COVID-19 στα κέντρα υγείας.

Γαλλία

Η υπη­ρε­σία δημό­σιας υγείας της Γαλλίας ανα­κοί­νωσε την Τετάρτη ότι τις προη­γού­με­νες 24 ώρες επι­βε­βαιώ­θη­καν 20.294 κρού­σματα του ιού, ο υψη­λό­τε­ρος αριθμός μετά την 25η Αυγού­στου καθώς το πέμπτο κύμα της παν­δη­μίας έχει ανοίξει βήμα.

Η κυβέρ­νηση παρα­δέ­χε­ται ότι η χώρα πλήτ­τε­ται από ένα πέμπτο κύμα, όμως δεν σκο­πεύει, του­λά­χι­στον επί του παρό­ντος, να επι­βά­λει επι­πλέον περιο­ρι­στικά μέτρα.

Ο πρό­ε­δρος Μακρόν μάλιστα είπε ότι η χώρα του δεν θα ακο­λου­θή­σει το παρά­δειγμα εκείνων των ευρω­παϊ­κών χωρών που επι­βάλ­λουν lockdown σε μη εμβο­λια­σμέ­νους λόγω της επι­τυ­χίας, όπως είπε, του μέτρου του υγειο­νο­μι­κού πάσου.

Ωστόσο, ο βασικός βασικός επι­στη­μο­νι­κός σύμ­βου­λος της γαλ­λι­κής κυβέρ­νη­σης Ζαν-Φρανσουά Ντελ­φρεσί δεν απέ­κλεισε το ενδε­χό­μενο οι αρχές να ζητή­σουν και πάλι από τις επι­χει­ρή­σεις να στρα­φούν περισ­σό­τερο στην τηλερ­γα­σία.

Ιρλαν­δία

Μπαρ, νυχτε­ρινά κέντρα και εστια­τό­ρια στην Ιρλαν­δία υπο­χρε­ώ­θη­καν από τα μεσά­νυ­χτα της Πέμπτης να κλεί­νουν νωρί­τερα, δηλαδή τα μεσά­νυ­χτα, ενώ οι αρχές θα εντεί­νουν τους ανα­μνη­στι­κούς εμβο­λια­σμούς σε μια προ­σπά­θεια της κυβέρ­νη­σης να κατα­πο­λε­μή­σει την ανα­ζω­πύ­ρωση των κρου­σμά­των της Covid-19 στον πλη­θυ­σμό της χώρας.

Σχεδόν το 90% των πολιτών άνω των 12 ετών είναι πλήρως εμβο­λια­σμένο.

Παράλ­ληλα, έγινε σύσταση για τηλερ­γα­σία όπου είναι εφικτό.

Πριν από τρεις μήνες η κυβέρ­νηση είχε ανα­κοι­νώ­σει τα σχέδιά της να άρει σχεδόν όλους τους περιο­ρι­σμούς κατά της παν­δη­μίας μέσα σε διά­στημα λίγων εβδο­μά­δων, αλλά οι αριθμοί μολύν­σεων έκτοτε αυξή­θη­καν ξανά φτά­νο­ντας σε επίπεδα κοντά στα ρεκόρ που κατα­γρά­φο­νταν τον περα­σμένο Ιανουά­ριο.

Η επί­δειξη πιστο­ποι­η­τι­κών εμβο­λια­σμού, που απαι­τεί­ται ήδη για την είσοδο σε μπαρ και νυχτε­ρινά κέντρα, θα απαι­τεί­ται πλέον και για κινη­μα­το­γρά­φους και θέατρα στο πλαίσιο των νέων μέτρων.

Πορ­το­γα­λία

Η Πορ­το­γα­λία, μια από τις χώρες με τα υψη­λό­τερα ποσοστά εμβο­λια­σμού παγκο­σμίως (το 87,8% του πλη­θυ­σμού είναι πλήρως εμβο­λια­σμένο), εξε­τά­ζει νέα μέτρα για να αντι­με­τω­πί­σει την ανα­ζω­πύ­ρωση της επι­δη­μίας Covid-19.

Ο πρό­ε­δρος της Δημο­κρα­τίας Μαρ­τσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα έκρινε ότι είναι ανα­πό­φευ­κτη η επι­στροφή στην υπο­χρε­ω­τική χρήση μάσκας στους εξω­τε­ρι­κούς χώρους.

Το μέτρο αυτό, που επι­βλή­θηκε τον Οκτώ­βριο του 2020, ήρθη στις 13 του περα­σμέ­νου Σεπτεμ­βρίου. Η χρήση της μάσκας συνε­χί­ζει να συνι­στά­ται σε περί­πτωση συνά­θροι­σης ή όταν είναι αδύνατο να τηρηθεί η κοι­νω­νική απο­στα­σιο­ποί­ηση.

Ο πρω­θυ­πουρ­γός Αντόνιο Κόστα άφησε επίσης να εννοη­θεί ότι η χώρα μπορεί να επα­να­φέ­ρει ορι­σμένα μέτρα, κυρίως ενόψει των εορτών στο τέλος της χρονιάς.

Με 10 εκα­τομ­μύ­ρια κατοί­κους, η Πορ­το­γα­λία έχει κατα­γρά­ψει περισ­σό­τερο από 1,1 εκα­τομ­μύ­ριο κρού­σματα και 18.283 θανά­τους από την αρχή της παν­δη­μίας.

Ιταλία

Η χώρα έχει επι­στρέ­ψει στην κατά­σταση που βρι­σκό­ταν τον περα­σμένο Μάιο, όταν είχαν κατα­γρα­φεί για τελευ­ταία φορά, πάνω από 10.000 νέα κρού­σματα.

Στη χώρα έχει ήδη ξεκι­νή­σει συζή­τηση για το αν θα πρέπει να υιο­θε­τη­θούν περιο­ρι­στικά μέτρα μόνο για τους ανεμ­βο­λί­α­στους, όπως για παρά­δειγμα απα­γο­ρεύ­σεις σε πίστες του σκι και εστια­τό­ρια.

Σουηδία

Η Σουηδία θα καθιε­ρώ­σει από την 1η Δεκεμ­βρίου και για πρώτη φορά ένα υγειο­νο­μικό πάσο, που θα είναι η επί­δειξη πιστο­ποι­η­τι­κού εμβο­λια­σμού, για τις εκδη­λώ­σεις άνω των 100 ατόμων.

Η σκαν­δι­να­βική χώρα, που είχε απο­φα­σί­σει από την 1η Νοεμ­βρίου να μην διε­νερ­γού­νται δια­γνω­στικά τεστ στα πλήρως εμβο­λια­σμένα άτομα κατά της Covid-19, ακόμη και στην περί­πτωση που εκδη­λώ­νουν συμ­πτώ­ματα, απο­φά­σισε επίσης να ανα­κα­λέ­σει αυτή την απόφαση που επι­κρί­θηκε ευρέως.

Παρότι η Σουηδία κατα­γρά­φει επί του παρό­ντος λίγα κρού­σματα σε αντί­θεση με πολλές ευρω­παϊ­κές χώρες, “δεν είναι απο­μο­νω­μένη από τον υπό­λοιπο κόσμο”, υπο­γράμ­μισε η υπουρ­γός Υγείας Λένα Χάλεν­γκρεν κατά τη διάρ­κεια συνέ­ντευ­ξης Τύπου.

Ελβετία

Ο Ελβετός υπουρ­γός Υγείας απέ­κλεισε επί του παρό­ντος νέα περιο­ρι­στικά μέτρα για την αντι­με­τώ­πιση του 5ου κύματος της παν­δη­μίας, ενώ οι ημε­ρή­σιες μολύν­σεις τετρα­πλα­σιά­στη­καν σε ένα μήνα και ανήλθαν στο υψη­λό­τερο επίπεδό τους για το 2021.

Η χώρα ανα­μέ­νε­ται να απο­φαν­θεί στις κάλπες στις 28 Νοεμ­βρίου επί του νόμου Covid, που δίνει περισ­σό­τερη ευε­λι­ξία στις αρχές για να κατα­πο­λε­μή­σουν την παν­δη­μία.

Στις 18 Νοεμ­βρίου, μόλις το 65% του πλη­θυ­σμού ήταν πλήρως εμβο­λια­σμένο ενώ το 2% είχε λάβει την πρώτη από τις δύο δόσεις που απαι­τού­νται.

Και η θεα­μα­τική αύξηση των κρου­σμά­των προ­κα­λεί φόβο ότι τα νοσο­κο­μεία θα κατα­κλυ­στούν από ασθε­νείς με κορο­νοϊό μόλις θα αρχίσει πραγ­μα­τικά ο χει­μώ­νας.

Την περα­σμένη εβδο­μάδα οι νοση­λείες αυξή­θη­καν κατά 25%, ενώ ο αριθμός των θανάτων εκτι­νά­χθηκε κατά 80% με 53 θανά­τους.

Τσεχία

Από την Δευτέρα, όσοι δεν έχουν εμβο­λια­στεί για την Covid-19 δεν θα έχουν πρό­σβαση σε εκδη­λώ­σεις και υπη­ρε­σίες (π.χ εστια­τό­ρια και ξενο­δο­χεία), ενώ δεν θα ανα­γνω­ρί­ζο­νται στο εξής ούτε τα αρνη­τικά τεστ κορο­νοϊού.

Τα μέτρα αυτά κρί­θη­καν απα­ραί­τητα έπειτα από την κατα­γραφή 22.479 κρου­σμά­των την Τρίτη, αριθμό που απο­τε­λεί ρεκόρ για τη χώρα.

Η Τσεχία, μια χώρα 10,7 εκα­τομ­μυ­ρίων κατοί­κων, είχε επι­βά­λει σχετικά χαλα­ρούς περιο­ρι­σμούς κατά το προη­γού­μενο κύμα της παν­δη­μίας, με την κυβέρ­νηση να δεσμεύ­ε­ται ότι δεν θα κλεί­σουν τα σχολεία ούτε θα επι­βλη­θεί λοκντά­ουν. Η υπη­ρε­σιακή κυβέρ­νηση απέφυγε επίσης να ενι­σχύ­σει τα μέτρα μέχρι να ανα­λά­βει η επόμενη, όμως η επι­δεί­νωση της κατά­στα­σης στα νοσο­κο­μεία την ανά­γκασε να επι­βά­λει περιο­ρι­σμούς στους ανεμ­βο­λί­α­στους.

Μόνο το 58% του πλη­θυ­σμού στην Τσεχία είναι πλήρως εμβο­λια­σμένο, με βάση στοι­χεία του Ευρω­παϊ­κού Κέντρου Πρό­λη­ψης και Ελέγχου Ασθε­νειών.

Σλο­βα­κία

Αυστη­ρό­τερα μέτρα για τους ανεμ­βο­λί­α­στους λόγω της αύξησης των κρου­σμά­των και των νοση­λειών που επι­βα­ρύ­νουν το σύστημα υγείας θα ισχύουν από την Δευτέρα.

Η χώρα αυτή των 5,5 εκα­τομ­μυ­ρίων κατοί­κων κατα­γρά­φει αριθ­μούς ρεκόρ νέων κρου­σμά­των τις τελευ­ταίες ημέρες και την Τρίτη ο αριθμός τους ανήλθε σε 8.000.

«Πρό­κει­ται για το λοκντά­ουν των ανεμ­βο­λί­α­στων», όπως το χαρα­κτή­ρισε ο πρω­θυ­πουρ­γός Έντουαρνγκ Χέγκερ.

Με βάση τα νέα μέτρα, μόνο οι εμβο­λια­σμέ­νοι ή οι νοσή­σα­ντες το τελευ­ταίο εξάμηνο θα επι­τρέ­πε­ται να εισέρ­χο­νται σε εστια­τό­ρια, εμπο­ρικά κέντρα, κατα­στή­ματα με μη απα­ραί­τητα προ­ϊ­ό­ντα ή να παρα­κο­λου­θούν αθλη­τι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες και δημό­σιες εκδη­λώ­σεις.

Τα μέτρα αυτά θα ισχύουν αρχικά για τρεις εβδο­μά­δες.

Σε κάποιες υπη­ρε­σίες, περι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των εστια­το­ρίων, θα επι­βλη­θούν περαι­τέρω περιο­ρι­σμοί στις περισ­σό­τερο πλη­γεί­σες περιο­χές ακόμη και για τους εμβο­λια­σμέ­νους που θα επι­τρέ­πε­ται μόνο να παίρ­νουν φαγητό για το σπίτι.

Επι­πλέον, οι ανεμ­βο­λί­α­στοι θα καλού­νται να υπο­βάλ­λο­νται σε τεστ για να πάνε στη δουλειά τους σε όλες τις περιο­χές εκτός από τις λιγό­τερο πλη­γεί­σες.

Η Σλο­βα­κία είναι μια από τις ευρω­παϊ­κές χώρες με πολύ χαμηλό ποσοστό εμβο­λια­σμέ­νων: μόλις το 42,6 του πλη­θυ­σμού, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι στο 65%, σύμφωνα με στοι­χεία του Ευρω­παϊ­κού Κέντρου Ελέγχου και Προ­λη­ψης Ασθε­νειών (ECDC).

Δανία

Η χώρα επα­νέ­φερε πριν από λίγες ημέρες το «υγειο­νο­μικό δια­βα­τή­ριο», το οποίο βεβαιώ­νει ότι ο κάτοχός του είναι εμβο­λια­σμέ­νος ή αρνη­τι­κός στον ιό. Το πάσο αυτό απαι­τεί­ται για επι­σκέ­ψεις σε εστια­τό­ρια, καφέ, γηρο­κο­μεία και για εκδη­λώ­σεις σε εσω­τε­ρι­κούς χώρους με πάνω από 200 ανθρώ­πους και ισχύει σε εθνικό επίπεδο.

Με πλη­ρο­φο­ρίες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, Politico

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.