ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, ζητούν με κοινό, ομόφωνο ψήφισμά τους το Περιφερειακό Συμβούλιο και η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου

news room 2 λεπτά ανάγνωση
ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΣ

Δεν χωρά αμφι­βο­λία πως τα τελευ­ταία χρόνια τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου έχουν δεχθεί πανελ­λα­δικά το μεγα­λύ­τερο πλήγμα όσον αφορά την αντα­γω­νι­στι­κό­τητα τους.

Τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου τα οποία:

– Βίωσαν την κατάρ­γηση της μονα­δι­κής έμπρα­κτης νησιω­τι­κής πολι­τι­κής, ήτοι της κατάρ­γη­σης των μειω­μέ­νων συντε­λε­στών ΦΠΑ,

– Κλή­θη­καν, εν μέσω πρω­το­φα­νούς ύφεσης, να σηκώ­σουν την αύξηση κατά 43% των τότε ισχυό­ντων συντε­λε­στών ΦΠΑ,

– Υπο­δέ­χθη­καν το 1/3 των μετα­να­στών και προ­σφύ­γων στην Ευρω­παϊκή Ένωση, κατα­δει­κνύ­ο­ντας την ευαι­σθη­σία, την αλλη­λεγ­γύη και τον ανθρω­πι­σμό των τοπικών τους κοι­νω­νιών,

Ταυ­τό­χρονα:

– Η Περι­φέ­ρεια Νοτίου Αιγαίου συνε­χί­ζει σταθερά να βρί­σκε­ται στην τελευ­ταία θέση (13η) μεταξύ των Ελλη­νι­κών Περι­φε­ρειών στην κατα­νομή πόρων από το Πρό­γραμμα Δημο­σίων Επεν­δύ­σεων,

– Η Περι­φέ­ρεια Νοτίου Αιγαίου, παρα­μέ­νει η μονα­δική περιοχή της χώρας, στην οποία δεν σχε­διά­στηκε και δεν υλο­ποιεί­ται από κανένα Υπουρ­γείο μεγάλο τομεακό έργο.

Η μονα­δική ουσια­στική αύξηση των δια­θέ­σι­μων πόρων της Περι­φέ­ρειας Νοτίου Αιγαίου, προ­έρ­χε­ται από την Ευρω­παϊκή Επι­τροπή με τον υπερ­δι­πλα­σια­σμό των πόρων του Περι­φε­ρεια­κού Επι­χει­ρη­σια­κού της

Προ­γράμ­μα­τος, με απο­τέ­λε­σμα την νέα Προ­γραμ­μα­τική Περίοδο 2021-2027, η Περι­φέ­ρεια Νοτίου Αιγαίου να δια­θέ­τει ένα ΠΕΠ σχεδόν διπλά­σιο αυτού του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Παρόλη την προ­α­να­φε­ρό­μενη, άδικη σε βάρος των νησιών μας, κατά­σταση, τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου ακόμη και στο πλαίσιο της τρέ­χου­σας υγειο­νο­μι­κής κρίσης κατά­φε­ραν να φέρουν απο­τε­λέ­σματα, όχι μόνο για τις νησιω­τι­κές τους κοι­νω­νίες, αλλά κατ’ επέ­κταση για την Εθνική οικο­νο­μία και αντα­γω­νι­στι­κό­τητα.

Ειδι­κό­τερα, τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου πέτυχαν τα καλύ­τερα απο­τε­λέ­σματα στην Ελλάδα, επι­τυγ­χά­νο­ντας το μεγα­λύ­τερο ποσοστό ανά­καμ­ψης στον Ευρω­παϊκό του­ρι­σμό, γεμί­ζο­ντας κατά αυτόν τον τρόπο τα δημόσια ταμεία με άμεσους και έμμε­σους πόρους.

Ως εκ τούτου, τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου διεκ­δι­κούν και απαι­τούν:

– Την στήριξη της αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας τους, το δίκαιο μερίδιο του κόπου τους και τις ίσες ευκαι­ρίες στην κατα­νομή των εθνικών και συγ­χρη­μα­το­δο­τού­με­νων πόρων μέσω της δημιουρ­γίας Ειδικού Ανα­πτυ­ξια­κού Προ­γράμ­μα­τος Νοτίου Αιγαίου που θα καλύψει το, κατα­δι­κα­στικό για αυτά, χρη­μα­το­δο­τικό κενό της τελευ­ταίας δεκα­ε­τίας.

– Την απο­κα­τά­σταση της ισο­νο­μίας στην ορθή κατεύ­θυνση, και όχι σε αυτήν που ακο­λού­θησε η προη­γού­μενη κυβέρ­νηση ζητώ­ντας, τον Ιούνιο του 2015, την εξίσωση του ΦΠΑ από την Ευρω­παϊκή Επι­τροπή με το διχα­στικό, ανυ­πό­στατο και περιο­ρι­σμέ­νου δημο­σιο­νο­μι­κού οφέλους επι­χεί­ρημα “to promote fairness’’. Μονα­δική κατεύ­θυνση από­δο­σης δικαιο­σύ­νης και προ­α­γω­γής της ισο­νο­μίας είναι η επα­να­φορά των μειω­μέ­νων συντε­λε­στών Φ.Π.Α. στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου.

Τετάρτη, 10η Νοεμ­βρίου 2021

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.