Τοπικές Ειδήσεις

Μηχανή του κουλοχέρη με επιδοτήσεις – Κύκλωμα κλοπής ενισχύσεων από το Εθνικό Απόθεμα και στο Νότιο Αιγαίο

Οργή στον αγροτικό κόσµο και συναγερµό στο κυβερνητικό στρατόπεδο φέρνουν τα αποκαλυπτικά στοιχεία µελετητών – συµβούλων µε γνώση της κατάστασης που έχουν φθάσει τις τελευταίες ηµέρες σε χέρια υπουργών, αγροτικούς συλλόγους και δηµοσιογραφικά γραφεία και τα οποία πιστοποιούν το µέγεθος της απάτης που έχει στηθεί µε τους επιλέξιµους βοσκοτόπους και τις ενισχύσεις από το Εθνικό Απόθεµα.

Η Agrenda δίνει σήµερα στους αναγνώστες της µια πρώτη καλή γεύση δύο πολυσέλιδων «εκθέσεων» των οποίων φαίνεται πως έχουν λάβει γνώση και οι δικαστικές αρχές. Σ’ αυτές γίνεται διεξοδική αναφορά, στον τρόπο µε τον οποίο έχει στηθεί η απάτη, στους πόλους που την απαρτίζουν, στα πρόσωπα τα οποία εµπλέκονται και τα ποσά που έχουν δαπανηθεί. Για ευνόητους λόγους, η εφηµερίδα αποφεύγει σ’ αυτή τη φάση να αναφερθεί σε πρόσωπα και αριθµούς µητρώου, τα οποία σηµειωτέον υπάρχουν στα εν λόγω έγγραφα και τα οποία έχουν την υποχρέωση να διερευνήσουν και να διασταυρώσουν  χωρίς καθυστερήσεις οι αρµόδιες αρχές. Είναι η πρώτη φορά που δίνεται στους ιθύνοντες τόσο «µασηµένη τροφή», πράγµα που σηµαίνει ότι δεν θα έχουν καµιά δικαιολογία αν δεν φροντίσουν να την αξιοποιήσουν δεόντως και να απαλλάξουν τον αγροτικό χώρο από µια «πληγή» που αιµορραγεί εδώ και καιρό.

Σηµειωτέον ότι τα επίµαχα έγγραφα, όπως και πολλά από τα στοιχεία που αφορούν στην εν λόγω απάτη, έχουν περιέλθει σε γνώση και κάποιων αγροτικών οργανώσεων, οι οποίες δεν πρόκειται να µείνουν µε σταυρωµένα τα χέρια και των οποίων εκπρόσωποι ήδη έχουν κάνει τις αναγκαίες παραστάσεις και έχουν στείλει τα µηνύµατά τους στις αρχές (ρεπορτάζ σελ. 47).

Ένα πρώτο µικρό βήµα προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης της αδικίας, είναι η απόφαση Λιβανού µε ηµεροµηνία 22/10/2021 (σελ. 9).

Ενδεικτική του κλίµατος που διαµορφώνεται τα τελευταία 24ωρα είναι και η επιστολή  προς το Σύλλογο Εργαζοµένων του Οργανισµού, υπαλλήλου του ΟΠΕΚΕΠΕ µε γνώση της κατάστασης στην οποία αναφέρεται χαρακτηριστικά µεταξύ άλλων: «Θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή µου γιατί  ένα χρόνο µετά την κατάθεση των προτάσεων µου τόσο προς τη διοίκηση του Οργανισµού όσο και προς τη διεύθυνση Άµεσων Ενισχύσεων και Αγοράς, Τεχνικού Ελέγχου και Εσωτερικού Ελέγχου, υιοθετούνται η µια µετά την άλλη υπό το βάρος βέβαια, της κατακραυγής των αγροτών και των κτηνοτρόφων, των ανθρώπων που ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το ΥΠΑΑΤ πρέπει να είναι στην υπηρεσία τους, όπως κάνουµε η πλειοψηφία από εµάς και όχι κάποιοι που τους ταλαιπωρούν και τους λοιδορούν».

Και συνεχίζει: «Η χθεσινή ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ σύµφωνα µε την οποία κατ’ εφαρµογή του κανονισµού (ΕΕ) 1306/2013 ανακαλούνται τα δικαιώµατα του Εθνικού Αποθέµατος (ρεπορτάζ Agrenda σελ. 9) …αποτελεί δικαίωση για όλους εκείνους τους εργαζόµενους που παρά την επίµονη παρότρυνση να περιορίσουν τον έλεγχό τους στα «νοµότυπα» παραστατικά, έκαναν τη δουλειά τους µε εντιµότητα και κουράγιο, ενώ ήρθαν αντιµέτωποι µε πραγµατικά πολύ δύσκολες συνθήκες». Και κλείνει ως εξής: «Οι διοικούντες  τον Οργανισµό και το ΥΠΑΑΤ δεν είχαν καµιά διάθεση να πάρουν τα δικαιώµατα από το κύκλωµα, είχαν µάλιστα τη στήριξη των νοµικών µας που έλεγαν ότι δεν µπορούµε τώρα να το κάνουµε αφού πρώτα δεν ενηµερώσαµε τους δικαιούχους. Τώρα ποιος ενηµερώθηκε; Το ερώτηµα είναι τι πραγµατικά ισχύει και ποιος δεν το έβλεπε!».

Ακολουθούν στοιχεία των καταγγελτικών εγγράφων που αφορούν στην εν λόγω υπόθεση:

Παράνομες πληρωμές με πειραγμένο ΟΣΔΕ

Η μηχανή του «κουλοχέρη» λειτουργεί με ανθρώπους στον ΟΠΕΚΕΠΕ, βοήθειες από «συντονιστές» και υποστήριξη από κτηματολογικά γραφεία  για δασικούς χάρτες

Καταγγέλλουµε πληρωµή παράνοµων επιδοτήσεων πάνω από 10 εκατ. ευρώ σε αιτούντες Εθνικό Απόθεµα από το Ρέθυµνο, το Ηράκλειο, τα Χανιά, µε καταπάτηση ιδιωτικών και δηµόσιων εκτάσεων στα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και Καστοριά µε τη συνεργασία υπευθύνων του ΟΠΕΚΕΠΕ. Σταµατήστε τώρα την απάτη: Εισαγγελία ∆ιαφθοράς, Αρχή ∆ιαφάνειας, ∆ίωξη Οικονοµικού Εγκλήµατος, υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κεδίκογλου Σίµο, πρόεδρο ∆Σ ΟΠΕΚΕΠΕ ∆ηµήτρη Μελά και µέλη του ∆Σ του ΟΠΕΚΕΠΕ και Μέσα Ενηµέρωσης Κρήτης.

Είµαστε ιδιοκτήτες και απασχολούµενοι σε κέντρα υποβολής δηλώσεων (ΚΥ∆), από διάφορες περιοχές της Κρήτης, όπου υποβάλλονται στον ΟΠΕΚΕΠΕ, κάθε χρόνο, µε τη βοήθειά µας οι αιτήσεις ΟΣ∆Ε, για να παίρνουν οι γεωργοί τις επιδοτήσεις. Πήραµε την πρωτοβουλία καταγγελίας πνιγµένοι από αγανάκτηση για την αδικία παράνοµων ενεργειών για πέµπτη συνεχή χρονιά, που αν δεν γίνει κάτι άµεσα να σταµατήσουν, σε λίγο θα κλείσουµε και θα εξαφανιστούµε επαγγελµατικά. Στη θέση µας θα µείνουν µόνο τα ΚΥ∆ που ασχολούνται µε τις παράνοµες πληρωµές επιδοτήσεων στους αγρότες και τα οποία παίρνουν από τους αγρότες ένα µεγάλο τµήµα των επιδοτήσεων.

Με τα µαύρα χρήµατα ως έσοδα, µας ανταγωνίζονται αθέµιτα, δεν µπορούµε να δουλέψουµε για να επιβιώσουµε και θα µείνουµε άνεργοι και χρεωµένοι. Το πρόβληµα έχει καταγγελθεί πολλές φορές, αλλά οι υπεύθυνοι του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς και του υπουργείου Γεωργίας, κάνουν στραβά µάτια, αφού φαίνεται ότι υπάρχει οµερτά εν είδη συµµορίας, µέσα και έξω από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και ρυθµίζει τα θέµατα στο παρασκήνιο και µε το µαύρο χρήµα κλείνει στόµατα. Η µηχανή του «κουλοχέρη» που έχει στήσει η συµµορία µε τα ΚΥ∆, λειτουργεί έχοντας εσωτερική πρόσβαση, σε υπαλλήλους του ΟΠΕΚΕΠΕ, εµπλεκόµενους µε το ΟΣ∆Ε και κτηµατολογικά γραφεία, απασχολούµενα µε τους δασικούς χάρτες και εργασίες του ΟΠΕΚΕΠΕ. Εντοπίζει πρώτα αδήλωτες ιδιωτικές ή δηµόσιες εκτάσεις στα νησιά, µερικών χιλιάδων στρεµµάτων βοσκοτόπων και τα κόβει σε φέτες των 500-800 στρεµµάτων. Στη συνέχεια καλεί κάποιον που εµπιστεύεται  για να κάνει πλασµατικές εγγραφές στο Ε9 του, πράγµα εύκολο, που δεν απαιτεί κανένα παραστατικό. Αφού εξασφαλίσει την πλασµατική εγγραφή των καταπατηµένων εκτάσεων στο Ε9 του έµπιστου προσώπου, αρχίζει το ψάρεµα µικρών οµάδων, συνήθως συγγενών ή φίλων τους, κατασκευάζει νοµότυπα ενοικιαστήρια και τους προτείνει να κάνουν αίτηση για το εθνικό απόθεµα για πάνω από 5.000 ευρώ. Τα ενοίκια είναι ανύπαρκτα και το πραγµατικό κόστος είναι τι ποσοστό από τις επιδοτήσεις θα παίρνουν οι οργανωτές της απάτης. Εγγυητής στις συζητήσεις για τις συναλλαγές του µαύρου χρήµατος αναλαµβάνει ένας από την οµάδα των 4-5 συγγενών ή γνωστών, που θα γίνονται στο όνοµά τους οι παράνοµες αιτήσεις και αποτελεί τον «ταµία» της.

Για να αποσπάσουν τα ΚΥ∆ και οι κάθε λογής ενδιάµεσοι παράγοντες υψηλότερη προµήθεια για τη «δουλειά», λένε µε περισσό θράσος συµµορίας, η δουλειά είναι δύσκολη, έχουµε πρόσβαση στους υπαλλήλους του ΟΠΕΚΕΠΕ και αν σου γίνει έλεγχος, µπορούµε να σου περάσουµε ένσταση, µη σε νοιάζει. Αν ψάξετε τις ενστάσεις από το 2018, θα δείτε ότι αυτό γίνεται στους επιλεγµένους της συµµορίας, τους άλλους τους τρώει το µαύρο σκοτάδι.

Κανένας σωστός και τίµιος επαγγελµατίας, όπως εµείς, δεν µπορεί να µπλέξει µε µαύρο χρήµα, αφού για µέχρι 5.000 ευρώ δικαίωµα από το εθνικό απόθεµα και χωρίς ζώα, το κύκλωµα της συµµορίας απαιτεί την 1η χρονιά το 60% της πληρωµής, για 5.000 – 15.000 ευρώ, το 70% της πληρωµής και από 15.000 ευρώ και άνω το 80% της πληρωµής του αιτούντα. Για την απόκτηση εθνικού αποθέµατος µε ψεύτικη δήλωση ανύπαρκτων ζώων, ο κτηνίατρος ζητάει επιπλέον 5 ευρώ το κεφάλι για κάθε χρονιά δήλωσης και καταχώρησης των ζώων στην κτηνιατρική βάση. Έτσι έκαναν πελάτες όχι µεµονωµένους παραγωγούς, αλλά ολόκληρες οµάδες, κυρίως συγγενών ή γνωστών των ιδιοκτητών των ΚΥ∆, χρησιµοποιώντας ακόµα και αλλοδαπούς εργάτες, που έχουν ΑΦΜ στην Ελλάδα, στους οποίους τελικά αφήνουν ένα ξεροκόµµατο από τις επιδοτήσεις που τους καταβάλλει ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Μια άλλη µηχανή «κουλοχέρη» λειτουργεί µε ψεύτικα ζώα, που δηλώνουν οι µυηµένοι που έχουν κολεγιά µε τον κτηνίατρο, δεν χρειάζονται νοµότυπα ενοικιαστήρια, γιατί «κάποιοι» από τον ΟΠΕΚΕΠΕ αναλαµβάνουν στη ζούλα να τους δώσουν εκτάσεις στα µουλωχτά µέσα από την τεχνική λύση κατανοµής βοσκοτόπων από τα νησιά του Αιγαίου, που η ΚΥΑ 873/55003/20.5.2015 απαγορεύει. Για να εµποδιστεί να ελεγχθούν οι καταγγελίες για την τεχνική λύση στα νησιά, σε εγκύκλιο τον Απρίλιο του 2021, περιέλαβε ότι καταγγελίες για την τεχνική λύση δεν εξετάζονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Άλλη µια συνειδητή προσπάθεια της συµµορίας να µην έλθει τίποτα στο φως.

Τα εµπλεκόµενα ΚΥ∆, είναι: …………… Κάποια από τα οποία αναλαµβάνουν τα τελευταία τρία χρόνια να κάνουν τις αιτήσεις online, χρησιµοποιώντας τους κωδικούς TAXIS των αιτούντων, αλλάζοντας κατάλληλα και το Ε9 ή σίγουρα για την ανοχή του ΟΠΕΚΕΠΕ σκανάρουν λευκές σελίδες αντί ανύπαρκτων ενοικιαστηρίων.

Καταπατημένες εκτάσεις σε όλο το Αιγαίο

Σας καταγγέλλουµε στοιχεία που συγκεντρώσαµε για ΑΦΜ από το Ρέθυµνο, Ηράκλειο και Χανιά, µε καταπατηµένες εκτάσεις στο Βόρειο και Νότιο Αιγαίο, που έδωσαν και κτηνοτρόφοι, βλέποντας την αδικία ο διπλανός τους να λαµβάνει πολλές ενισχύσεις, χωρίς κόπο και χωρίς να έχει ζώα.

28.500 στρέµµατα καταπατηµένα βοσκοτόπια στα νησιά: Ικαρία, Σάµο, Κω, Άνδρο, Ίο, Κάλυµνο, Λέρο, Χίο, Πάρο, Νάξο, Σέριφο, Κύθνο, Τήνο, µε πλασµατικές εγγραφές ανύπαρκτων ιδιοκτησιών στο Ε9 των αιτούντων ή του εκµισθωτή από 42 αιτούντες µε έδρα διαµονής το Ηράκλειο και το Ρέθυµνο.

Για τα 28.000 στρέµµατα που έχουν πλασµατικά στοιχεία χρήσης, εισέπραξαν το 2020 για κάθε στρέµµα 20,24 ευρώ βασική ενίσχυση, 9,1 ευρώ πρασίνισµα και από 2.500 ευρώ ο καθένας εξισωτική. Συνολικά, για το 2020, µε την ανοχή του ΟΠΕΚΕΠΕ, εισέπραξαν παράνοµα 928.000 ευρώ και σε λίγες ηµέρες θα εισπράξουν πάλι παράνοµα 928.000 ευρώ για το 2021, µε πλασµατικό κόστος ενοικίου 0,1 έως 1 ευρώ το στρέµµα, που δεν καταβάλλουν ποτέ οι περισσότεροι.

27.500 στρέµµατα καταπατηµένα ιδιωτικά αγροκτήµατα και βοσκοτόπια στα νησιά Άνδρο, Ίο, Σέριφο, Κύθνο, Τήνο, Κω, µε πλασµατικές εγγραφές ανύπαρκτων ιδιοκτησιών στο Ε9 των αιτούντων ή του συµµέτοχου γνωστού τους εκµισθωτή, από 45 αιτούντες µε έδρα διαµονής το Ηράκλειο, το Ρέθυµνο, Χανιά.

Για τα 27.500 στρέµµατα που έχουν πλασµατικά στοιχεία χρήσης εισέπραξαν το 2020 για κάθε στρέµµα 20,24 ευρώ βασική ενίσχυση, 9,1 ευρώ πρασίνισµα και από 2.500 ευρώ ο καθένας εξισωτική. Συνολικά για το 2020, µε την ανοχή του ΟΠΕΚΕΠΕ, εισέπραξαν παράνοµα 921.000 ευρώ και σε λίγες µέρες θα εισπράξουν πάλι παράνοµα 921.000 ευρώ για το 2021, µε πλασµατικό κόστος ενοικίου 0,1 έως 1 ευρώ το στρέµµα, που δεν καταβάλλουν ποτέ οι περισσότεροι.

27.000 στρέµµατα καταπατηµένα ιδιωτικά αγροκτήµατα και βοσκοτόπια στα νησιά Ρόδο, Ανάφη, Σίκινο, Φολέγανδρο, Σίφνο, Κέα, Μήλο, µε πλασµατικές εγγραφές ανύπαρκτων ιδιοκτησιών στο Ε9 των αιτούντων ή του συµµέτοχου γνωστού τους εκµισθωτή, από 81 αιτούντες µε έδρα διαµονής το Ηράκλειο, το Ρέθυµνο, Χανιά.

Για τα 27.000 στρέµµατα που έχουν πλασµατικά στοιχεία χρήσης, εισέπραξαν το 2020 για κάθε στρέµµα 20,24 ευρώ βασική ενίσχυση, 9,1 ευρώ πρασίνισµα και από 1.800 ευρώ ο καθένας εξισωτική. Συνολικά για το 2020, µε την ανοχή του ΟΠΕΚΕΠΕ, εισέπραξαν παράνοµα 940.000 ευρώ και σε λίγες ηµέρες θα εισπράξουν πάλι παράνοµα 940.00 ευρώ για το 2021, µε πλασµατικό κόστος ενοικίου 0,1 έως 1 ευρώ το στρέµµα, που δεν καταβάλλουν ποτέ οι περισσότεροι.

38.500 στρέµµατα καταπατηµένα ιδιωτικά αγροκτήµατα και βοσκοτόπια στα νησιά Κάρπαθο, Κάσο, Χίο, Νάξο, Πάρο, Κω, Θήρα, µε πλασµατικές εγγραφές ανύπαρκτων ιδιοκτησιών στο Ε9 των αιτούντων ή του συµµέτοχου γνωστού τους εκµισθωτή από 105 αιτούντες µε έδρα διαµονής το Ηράκλειο, το Ρέθυµνο, Χανιά.

Για τα 38.500 στρέµµατα που έχουν πλασµατικά στοιχεία χρήσης, εισέπραξαν για το 2020 για κάθε στρέµµα 20,24 ευρώ βασική ενίσχυση, 9,1 ευρώ πρασίνισµα και από 1.700 ευρώ ο καθένας εξισωτική. Συνολικά για το 2020, µε την ανοχή του ΟΠΕΚΕΠΕ, εισέπραξαν παράνοµα 1.303.000 ευρώ και σε λίγες ηµέρες θα εισπράξουν πάλι παράνοµα 1.303.000 ευρώ για το 2021, µε πλασµατικό κόστος ενοικίου 0,1 έως 1 ευρώ το στρέµµα, που δεν καταβάλλουν ποτέ οι περισσότεροι.

Η υποχρέωση για βόσκηση με ζώα «αγνοείται» συνειδητά

Προκλητικές περιπτώσεις που µας µετέφεραν κτηνοτρόφοι και αναπτύχθηκαν µε την κάλυψη ή και την καθοδήγηση υπαλλήλων ΟΠΕΚΕΠΕ:

Ο κτηνοτρόφος Γ.Μ. από το Ηράκλειο, εκµισθώνει µετά από πλασµατικές εγγραφές στο Ε9 του 5.115 στρέµµατα βοσκοτόπια, όλα εκτός Κρήτης, στα νησιά Ικαρία, Κάλυµνο, Τήνο, Νάξο, Θήρα, Μήλο, Κάρπαθο, σε 19 αιτούντες, γνωστούς του από το Ηράκλειο και οι οποίοι έλαβαν 180.000 ευρώ το 2020 και θα λάβουν τα ίδια 180.000 ευρώ σε λίγο και το 2021. Πόσο από αυτό το µαύρο χρήµα κατέληξε στον Γ.Μ. δεν µπορούµε να πούµε µε ακρίβεια, γιατί επιδοτήσεις κράτησαν και οι αιτούντες για την υπογραφή της αίτησης ΟΣ∆Ε, καθώς και οι υπόλοιποι της συµµορίας.

Οι συγγενείς οικογένειας κτηνοτρόφων, Β. Γ., Β. Ι., Β. Μ. από το Ρέθυµνο, εκµισθώνουν µετά από πλασµατικές εγγραφές στο Ε9 τους, 13.700 στρέµµατα βοσκοτόπια, όλα εκτός Κρήτης, στα νησιά Ρόδο, Χίο, Κάρπαθο, Νάξο, Θήρα, καθώς και στην Καστοριά, σε 26 γνωστούς τους αιτούντες από Ρέθυµνο και Ηράκλειο. Ο Β. Γ. του Θ., συγγενής τους θεωρεί τα γνήσια της υπογραφής στα ενοικιαστήρια που κατασκευάζονται µε τις πλασµατικές εγγραφές στο Ε9 για τη δηµιουργία τεχνητών συνθηκών απόσπασης εθνικού αποθέµατος, ώστε όλα να είναι υπό τον πλήρη έλεγχο της οµάδας. Κατά παρόµοιο τρόπο λειτουργούν και οι συµµετέχοντες του ΟΠΕΚΕΠΕ, αφού εκδίδουν καµουφλαρισµένες οδηγίες διευκόλυνσης σε εγκυκλίους, ώστε τα νοµότυπα παραστατικά µε πλασµατικά στοιχεία να µην αµφισβητούνται. Σχεδιάζουν δε τον έλεγχο έτσι ώστε οι ελεγκτές να εµποδίζονται να βρουν την αλήθεια.

Ο ιδιοκτήτης ΚΥ∆ στα Χανιά, µε πλασµατικές ιδιοκτησίες εκµισθώνει 2.475 στρέµµατα το 2020, στις: α) ∆. Κ. κάτοικο Χανίων, βοσκότοπο στην Κάλυµνο 818 στρεµµάτων για ΕΑ (αίτηση online), β) Κ. Α. κάτοικο Χανίων, στη Χίο βοσκότοπο 828 στρεµµάτων για ΕΑ (αίτηση ΚΥ∆), γ) µε συγγενική σχέση Κ. Γ.-Μ. κάτοικο Χανίων, βοσκότοπο στην Κάλυµνο 674 στρεµµάτων και στην Κω 156 στρεµµάτων, συνολικά 830 στρέµµατα (αίτηση online) και οι οποίοι εισέπραξαν 81.700 ευρώ το 2020 και θα εισπράξουν σε λίγο 81.700 ευρώ, τα οποία όλα θα καταλήξουν ως µαύρο χρήµα στην τσέπη του ιδιοκτήτη ΚΥ∆, που εντόπιζε σε νησιά, µε τη βοήθεια των υπαλλήλων του ΟΠΕΚΕΠΕ και εµπλεκόµενους µε το ΟΣ∆Ε, µεγάλες εκτάσεις των 820 στρεµµάτων, για να υποβάλλει λίγες αιτήσεις µε έµπιστους και να πάρουν µεγάλο εθνικό απόθεµα και να του το επιστρέψουν.

Με την ίδια λογική ξεπλύµατος µαύρου χρήµατος και ο ιδιοκτήτης από τα Χανιά Π. Κ. εκµισθώνει το 2020 σε συγγενείς του µε το ίδιο επίθετο στη Νάξο 1.040 στρέµµατα βοσκότοπων.

Τον Αύγουστο του 2020, µε τη βοήθειά µας και κτηνοτρόφων, υπάλληλος του ΟΠΕΚΕΠΕ βρήκε στοιχεία για πάνω από 40 ΑΦΜ µε ψεύτικα ενοικιαστήρια βοσκοτόπων, που τα κατήγγειλε για να πετύχει ενεργοποίηση της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η καταγγελία όντως έφτασε στη διοίκηση και δόθηκε σε έλεγχο σε υπαλλήλους. ∆εν έχει βγει ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ, αντίθετα ο υπάλληλος τελεί υπό διωγµό.

Το µαύρο χρήµα µε τις επιδοτήσεις δηµιουργείται γιατί ο ΟΠΕΚΕΠΕ από το 2017 επιτρέπει, για να πάρει κάποιος εθνικό απόθεµα, κατά παράβαση του κοινοτικού δικαίου, όπως ορίζεται στο άρθρο 9 παρ. 1 του Καν. 1307/2013, δηλώνοντας βοσκοτόπια σε καλή γεωργική κατάσταση, χωρίς δηλαδή να τα αξιοποιεί µε ζώα (βόσκηση) όπως απαιτείται. Η εθνική διάταξη του 2015, σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει ζώα, δίνει εξαίρεση υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει γεωργική δραστηριότητα, που συνίσταται στην κοπή της βλάστησης και την αποµάκρυνσή της, ώστε να µην υπερβαίνει τους 70 πόντους. Αυτό σε όλα τα βοσκοτόπια που καταγγέλλουµε δεν έγινε ποτέ. Οι υπεύθυνοι του ΟΠΕΚΕΠΕ συνειδητά δεν ελέγχουν εδώ και 4 χρόνια αυτήν υποχρέωση όσων δηλώνουν βοσκοτόπια σε καλή γεωργική κατάσταση και αγρανάπαυση. Επίσης οι ίδιοι υπεύθυνοι εµποδίζουν και την όποια διερεύνηση έχει ξεκινήσει από δικαστικές αρχές, καθυστερώντας υπερβολικά τα στοιχεία και παραπληροφορώντας ακόµα και τις επίσηµες αρχές.

∆ύο άλλα τεµάχια βοσκοτόπων στην Άνδρο, εκτάσεων 400 στρεµµάτων, τα οποία ο Ν. Ν. από το Ρέθυµνο εκµισθώνει και δηλώνονται ως καλλιέργεια βοσκότοποι σε καλή γεωργική κατάσταση, µε πρόσβαση µόνο από τη θάλασσα. Είναι εµφανές ότι καµία κοπή βλάστησης, είτε ξυλώδους, είτε χόρτων, δεν µπορεί να γίνεται µε µηχανικά µέσα. Οι αιτούντες που τα δηλώνουν για λήψη εθνικού αποθέµατος, ούτε ποτέ τα έχουν επισκεφθεί, ούτε και γνωρίζουν πού βρίσκονται. Ποτέ δεν τα επισκέφθηκαν για εργασία κοπής και αποµάκρυνσης βλάστησης, γιατί γνωρίζουν από το µυηµένο ΚΥ∆ ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν θα το ελέγξει για να δηµιουργηθεί πρόβληµα µε τις επιδοτήσεις.

Δύο άλλα τεµάχια βοσκοτόπων στη Ρόδο και την Κάσο, εκτάσεως 1.020 στρεµµάτων, τα οποία ο Β. Γ. από το Ρέθυµνο εκµισθώνει και δηλώνονται ως καλλιέργεια βοσκότοποι σε καλή γεωργική κατάσταση χωρίς πρόσβαση. Η µόνη γεωργική συµβατή δραστηριότητα αξιοποίησής τους, σύµφωνη µε τον Κανονισµό, είναι η βόσκηση από ζώα. Τα όρια των αγροτεµαχίων που δηλώνονται βοσκότοποι δεν υπάρχουν, είναι αυθαίρετα και έχουν τεχνητά οριοθετηθεί επί του χάρτη, για να βγαίνουν οι εκτάσεις των 500 στρεµµάτων που θέλει ο Β. Γ. για λόγους ευκολίας διαχείρισης του µαύρου χρήµατος, να επιµερίσει στους γνωστούς του και τους συγγενείς του.

Ας κάνουµε το καθήκον µας όλοι, µην τα παραβλέψετε!

Θα αποστείλουµε επιπλέον νέα στοιχεία για καταπατηµένα δηµόσια βοσκοτόπια από αιτούντες χωρίς ζώα στην Κοζάνη, Φλώρινα, Ροδόπη, Ιωάννινα, Άρτα, Φωκίδα, όπου µέλος του σηµερινού ∆.Σ. του ΟΠΕΚΕΠΕ µε ΚΥ∆ έχει οργανώσει εκτεταµένη επιχείρηση µαύρου χρήµατος µε επιδοτήσεις µαζί µε γνωστούς παράγοντες από Ηράκλειο και Ρέθυµνο.

Πηγή agronews.gr

Γιάννης Πανάγος

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου