ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μέτρα κατά της βίας και παρενόχλησης στην εργασία με απόφαση Χατζηδάκη

news room 4 λεπτά ανάγνωση
Σεξουαλική παρενόχληση

Η εξει­δί­κευση της υπο­χρέ­ω­σης των επι­χει­ρή­σεων να καταρ­τί­ζουν πολι­τική για την πρόληψη και την αντι­με­τώ­πιση της βίας και παρε­νό­χλη­σης στην εργασία προ­βλέ­πε­ται σε απόφαση που υπέ­γραψε ο υπουρ­γός Εργα­σίας και Κοι­νω­νι­κών Υπο­θέ­σεων, Κωστής Χατζη­δά­κης, σε εφαρ­μογή του νόμου 4808/2021 για την Προ­στα­σία της Εργα­σίας.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι επι­χει­ρή­σεις που απα­σχο­λούν περισ­σό­τερα από 20 άτομα υπο­χρε­ού­νται να δια­βου­λεύ­ο­νται εντός της επι­χεί­ρη­σης, να υιο­θε­τούν και να δημο­σιο­ποιούν στον χώρο εργα­σίας πολι­τική για την πρόληψη και κατα­πο­λέ­μηση της βίας και της παρε­νό­χλη­σης στην εργασία. Η πολι­τική αυτή πρέπει να περι­λαμ­βά­νει τα εξής στοι­χεία:

Η εξει­δί­κευση της υπο­χρέ­ω­σης των επι­χει­ρή­σεων να καταρ­τί­ζουν πολι­τική για την πρόληψη και την αντι­με­τώ­πιση της βίας και παρε­νό­χλη­σης στην εργασία προ­βλέ­πε­ται σε απόφαση που υπέ­γραψε ο υπουρ­γός Εργα­σίας και Κοι­νω­νι­κών Υπο­θέ­σεων, Κωστής Χατζη­δά­κης, σε εφαρ­μογή του νόμου 4808/2021 για την Προ­στα­σία της Εργα­σίας.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι επι­χει­ρή­σεις που απα­σχο­λούν περισ­σό­τερα από 20 άτομα υπο­χρε­ού­νται να δια­βου­λεύ­ο­νται εντός της επι­χεί­ρη­σης, να υιο­θε­τούν και να δημο­σιο­ποιούν στον χώρο εργα­σίας πολι­τική για την πρόληψη και κατα­πο­λέ­μηση της βίας και της παρε­νό­χλη­σης στην εργασία. Η πολι­τική αυτή πρέπει να περι­λαμ­βά­νει τα εξής στοι­χεία:

Α. Εκτί­μηση των κιν­δύ­νων βίας και παρε­νό­χλη­σης συνο­λικά και ειδι­κό­τερα για ειδικές ομάδες εργα­ζο­μέ­νων λόγω της φύσης της εργα­σίας τους ή χαρα­κτη­ρι­στι­κών τους (όπως νυχτε­ρι­νοί εργα­ζό­με­νοι, γυναί­κες, άτομα με ανα­πη­ρία, μετα­νά­στες εργα­ζό­με­νοι κοκ).

Β. Μέτρα για την πρόληψη, τον περιο­ρι­σμό και την αντι­με­τώ­πιση των κιν­δύ­νων αυτών (όπως προ­γραμ­μα­τι­σμός των βαρδιών, καθο­δή­γηση και υπο­στή­ριξη στα θύματα βίας και παρε­νό­χλη­σης, τακτική αξιο­λό­γηση της απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τας των μέτρων κ.ά.).

Γ. Ενη­μέ­ρωση και ευαι­σθη­το­ποί­ηση του προ­σω­πι­κού, μεταξύ άλλων, για τις δια­δι­κα­σίες υπο­βο­λής και δια­χεί­ρι­σης των καταγ­γε­λιών.

Δ. Πλη­ρο­φό­ρηση για τα δικαιώ­ματα και τις υπο­χρε­ώ­σεις των εργα­ζο­μέ­νων και του εργο­δότη σε περί­πτωση που υπάρξει περι­στα­τικό βίας ή παρε­νό­χλη­σης, καθώς και για τα στοι­χεία των αρμο­δίων διοι­κη­τι­κών αρχών, στις οποίες έχει δικαί­ωμα να προ­σφύ­γει κάθε θιγό­μενο πρόσωπο (Επι­θε­ώ­ρηση Εργα­σίας, Συνή­γο­ρος του Πολίτη). Ο εργο­δό­της έχει υπο­χρέ­ωση ιδίως να πλη­ρο­φο­ρεί για τη δυνα­τό­τητα καταγ­γε­λίας στο ΣΕΠΕ μέσω της τηλε­φω­νι­κής γραμμής εξυ­πη­ρέ­τη­σης πολιτών 1555, καθώς επίσης και για την υπη­ρε­σία άμεσης ψυχο­λο­γι­κής υπο­στή­ρι­ξης και συμ­βου­λευ­τι­κής των γυναι­κών θυμάτων έμφυλης βίας να μπορούν να επι­κοι­νω­νούν με την Γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμ­μα­τείας Οικο­γε­νεια­κής Πολι­τι­κής και Ισό­τη­τας των Φύλων.

Ε. Ορισμό ενός προ­σώ­που ανα­φο­ράς («συν­δέ­σμου») αρμό­διου για να καθο­δη­γεί και να ενη­με­ρώ­νει τους εργα­ζο­μέ­νους για την πρόληψη και την αντι­με­τώ­πιση της βίας και παρε­νό­χλη­σης.

Οι ίδιες επι­χει­ρή­σεις (με περισ­σό­τε­ρους από 20 εργα­ζό­με­νους) πρέπει να δια­θέ­τουν δια­δι­κα­σίες υπο­δο­χής και εξέ­τα­σης των καταγ­γε­λιών με ασφα­λείς και εύκολα προ­σβά­σι­μους διαύ­λους επι­κοι­νω­νίας και να ορίζουν τα πρόσωπα που θα υπο­δέ­χο­νται και θα δια­χει­ρί­ζο­νται τις καταγ­γε­λίες αυτές.

Η διε­ρεύ­νηση των καταγ­γε­λιών θα πρέπει να γίνεται άμεσα, με αμε­ρο­λη­ψία και προ­στα­σία της εμπι­στευ­τι­κό­τη­τας και των προ­σω­πι­κών δεδο­μέ­νων των θυμάτων και των καταγ­γελ­λό­με­νων, ενώ θα πρέπει να δια­σφα­λί­ζε­ται επίσης η απα­γό­ρευση αντι­ποί­νων σε βάρος του θιγό­με­νου προ­σώ­που.

Σημειώ­νε­ται ότι, σύμφωνα με το νόμο, αν δια­πι­στω­θεί περι­στα­τικό βίας ή παρε­νό­χλη­σης, ο εργο­δό­της υπο­χρε­ού­ται να λάβει μέτρα σε βάρος του καταγ­γελ­λό­με­νου, τα οποία μπορεί να περι­λαμ­βά­νουν σύσταση συμ­μόρ­φω­σης, την αλλαγή θέσης, ωραρίου, τόπου ή τρόπου παροχής εργα­σίας ή ακόμη και απόλυση.

Επι­πλέον, όταν ο εργο­δό­της δεν λαμ­βά­νει μέτρα κατά του καταγ­γελ­λό­με­νου ή παρα­βιά­ζει ο ίδιος την απα­γό­ρευση βίας και παρε­νό­χλη­σης κατά τη σύναψη ή άρνηση σύναψης της σύμ­βα­σης ή κατά την εξέλιξη, διάρ­κεια ή λύση αυτής, επι­βάλ­λο­νται σε βάρος του κυρώ­σεις από το ΣΕΠΕ, που θα εξει­δι­κευ­θούν με νεότερη απόφαση.

Στον ίδιο νόμο προ­βλέ­πο­νται ενι­σχυ­μέ­νες αρμο­διό­τη­τες του Σώματος Επι­θε­ώ­ρη­σης Εργα­σίας (ΣΕΠΕ) σε περί­πτωση επι­κεί­με­νου κιν­δύ­νου ζωής, υγεία ή ασφά­λειας των εργα­ζο­μέ­νων από τέτοια περι­στα­τικά.

Σύμφωνα με τον νόμο, τα δικαιώ­ματα των εργα­ζο­μέ­νων είναι: α) δικαί­ωμα δικα­στι­κής προ­στα­σίας, β) υποβολή αίτησης για διε­νέρ­γεια δια­δι­κα­σίας εργα­τι­κής δια­φο­ράς στην Επι­θε­ώ­ρηση Εργα­σίας, στο πλαίσιο των κατά νόμο αρμο­διο­τή­των της, γ) αναφορά στον Συνή­γορο του Πολίτη, στο πλαίσιο των κατά νόμο αρμο­διο­τή­των του, καθώς και δ) καταγ­γε­λία εντός της επι­χεί­ρη­σης στο υπεύ­θυνο πρόσωπο ή υπη­ρε­σία που έχει ορισθεί από τον εργο­δότη για τη δια­χεί­ριση τέτοιων περι­στα­τι­κών.

Διευ­κρι­νί­ζε­ται ότι στο πλαίσιο της προ­στα­σίας από κάθε μορφή βίας και παρε­νό­χλη­σης, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της βίας και παρε­νό­χλη­σης λόγω φύλου και της σεξουα­λι­κής παρε­νό­χλη­σης, εντάσ­σο­νται εργα­ζό­με­νοι ανε­ξάρ­τητα από το συμ­βα­τικό τους καθε­στώς (σύμβαση έργου, ανε­ξαρ­τή­των υπη­ρε­σιών, έμμι­σθης εντολής, απα­σχο­λού­με­νοι μέσω τρίτων παρόχων υπη­ρε­σιών, άτομα που παρα­κο­λου­θούν κατάρ­τιση, ασκού­με­νοι, μαθη­τευό­με­νοι, εθε­λο­ντές, εργα­ζό­με­νοι των οποίων η σχέση εργα­σίας έχει λήξει, άτομα που αιτού­νται εργασία καθώς και εργα­ζό­με­νοι στην άτυπη οικο­νο­μία), για περι­στα­τικά που συμ­βαί­νουν στο πλαίσιο της εργα­σίας τους.

Με την απόφαση θεσπί­ζε­ται τέλος υπό­δειγμα πολι­τι­κής που μπορούν να υιο­θε­τούν οι επι­χει­ρή­σεις προ­κει­μέ­νου να συμ­μορ­φώ­νο­νται προς τις δια­τά­ξεις του νόμου, σύμφωνα με τις οδηγίες που περι­λαμ­βά­νο­νται σε αυτήν.

Πηγή naftemporiki.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.