Ρεπορτάζ

«Στόχος η μεγιστοποίηση του οφέλους του θαλάσσιου τουρισμού στα νησιά μας»

Μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση του θαλάσσιου τουρισμού με σκάφη αναψυχής επιχειρεί το 2ο Aegean Yachting Festival και επικεντρώνεται στην ανάγκη μεγιστοποίησης του οικονομικού οφέλους των νησιών του Νότιου Αιγαίου από τον διάπλου των πολυτελών θαλαμηγών. Φαίνεται ότι ο κλάδος αυτός βρίθει ευκαιριών δουλειάς παροχής υπηρεσιών και εμπορίου, οι οποίες όμως μένουν ανεκμετάλλευτες.
Η φετινή διοργάνωση θα γίνει και πάλι στη Ρόδο, από τις 22 έως τις 24 Οκτωβρίου 2021, με αρκετά σκάφη να καταπλέουν στη μαρίνα Μαντρακίου και με πολλά υποσχόμενους εκθέτες. «Έχουμε ήδη 20 εκθέτες, τη συμμετοχή 55 σκαφών αναψυχής και όπως καταλαβαίνετε, οι αριθμοί αυτοί θα αυξάνουν, όσο πλησιάζουν οι μέρες», εξήγησε στη «δημοκρατική» ο επικεφαλής του φεστιβάλ και διευθύνων σύμβουλος της ‘BoatsAdvisor Hub & Events’ κ. Αναστάσιος Κωνσταντάρος.
Γενικά, σύμφωνα με τον ίδιο, η φετινή σεζόν γι’ αυτή την κατηγορία τουρισμού εξελίσσεται ικανοποιητικά. «Εκτιμούμε ότι βρισκόμαστε σε επίπεδα προσεγγίσεων σκαφών αναψυχής που αναλογούν στο 65% των αντίστοιχων του έτους 2019. Άξια αναφοράς είναι και η μεγάλη αύξηση των super yachts που πλέουν στο Νότιο Αιγαίο. Ο συνολικός τους αριθμός είναι σίγουρα πιο μεγάλος από κάθε άλλη στιγμή των τελευταίων ετών, διότι εξακολουθούν να παραμένουν κλειστοί αρκετοί ανταγωνιστικοί προορισμοί. Το γεγονός αυτό πριμοδοτεί μεν την περιοχή μας με σκάφη, όμως ταυτόχρονα οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι από τη διέλευσή τους δεν αποκομίζουμε ως τόπος όλα τα οικονομικά οφέλη που θα μπορούσαμε να έχουμε».

Μήπως θα ‘πρεπε να δουλεύεις σε σκάφος;
«Αυτή τη στιγμή στην Τουρκία υπάρχουν τουλάχιστον 30 επιχειρήσεις, ας τις χαρακτηρίσουμε ‘κλωστοϋφαντουργικές’, που έχουν ως αποκλειστική δουλειά να κατασκευάζουν προστατευτικά καλύμματα για τα μπαλόνια των πολυτελών σκαφών» είπε προς τη ‘δ’ ο κ. Κωνσταντάρος θέλοντας με τον τρόπο αυτό να δείξει μία από τις σχετικά άγνωστες πτυχές της εφοδιαστικής (σε υπηρεσίες και αναλώσιμα) αλυσίδας του κλάδου.
Οι ‘σκαφάτοι’ δε τρέφονται μόνο με γόνο οξύρρυγχου μπελούγκα, cheese Moose, λευκές τρούφες και μπλε μπανάνες. Χρειάζονται και τομάτες. Έχουν ανάγκη από κηπευτικά, καθώς και όλα τα είδη της καθημερινής διατροφής, και τα θέλουν συσκευασμένα, τακτοποιημένα και παραδοτέα στην πασαρέλα τους. Χρειάζονται μικροεπισκευές για τις φθορές τους, ανταλλακτικά και ανθρώπους να τα εγκαταστήσουν, τακτικά χρειάζονται καμαρότους οι οποίοι έχουν μισθό αρκετά μεγαλύτερο από του σερβιτόρου.
«Ναι, το Νότιο Αιγαίο είναι ένας εμβληματικός προορισμός για σκάφη αναψυχής και ήδη υπάρχουν αρκετές επιχειρήσεις που δουλεύουν υποδειγματικά για την κάλυψη των αναγκών τους. Όμως, εμείς ως οργανωτές του Aegean Yachting Festival επιδιώκουμε να διευρύνουμε το χρόνο παραμονής μιας θαλαμηγού στα λιμάνια μας, ώστε να μεγιστοποιηθεί το όφελος για την τοπική οικονομία. Το να διαπλεύσουν τα νερά μας, να αγκυροβολήσουν στα ανοιχτά, οι επιβάτες τους να βγουν μόνο μία ή δύο φορές για φαγητό σ’ ένα εστιατόριο αποτελούν μη ικανοποιητική απόδοση για την περιοχή και τους ανθρώπους της. Στόχος μας είναι να κρατήσουμε το σκάφος για όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο στα νησιά μας και αυτό θα το επιτύχουμε μόνο κατανοώντας τις ανάγκες του, διευρύνοντας τον κύκλο των υπηρεσιών που μπορούν να βρουν στο κάθε λιμάνι, παροτρύνοντας σε εξειδίκευση εκείνους που αναζητούν μια καλή επαγγελματική αποκατάσταση. Εδώ έχουμε μια μεγάλη αγορά και μέσα από το Aegean Yachting Festival θέλουμε στο Νότιο Αιγαίο να φέρουμε πιο κοντά τις δύο πλευρές: Θαλάσσιος τουρισμός – Επαγγέλματα. Για όλους αυτούς τους λόγους καλούμε τις εταιρείες του κλάδου να έρθουν κοντά μας».
Στον κ. Αναστάσιο Κωνσταντάρο πιστώνεται η πραγματοποίηση του περυσινού 1ου Aegean Yachting Festival, του μοναδικού που έγινε στην Ελλάδα (ίσως και στην Ευρώπη) υπό συνθήκες πανδημίας. Φέτος όλα είναι πιο εύκολα. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα είναι σαφή, επιχειρήσεις και πολίτες έχουν συνειδητοποιήσει την νέα κατάσταση, το yachting έχει επανεκκινήσει και η άνθιση του κλάδου δεν αποτελεί μια αόριστη προοπτική. Υπό το πρίσμα αυτό, το συγκεκριμένο φεστιβάλ ίσως να είναι μια καλή ευκαιρία για τη διεύρυνση των επαγγελματικών οριζόντων.
Για την διοργάνωση του 2ου Aegean Yachting Festival συνεργάζονται και στηρίζουν οι: BoatsAdvisor, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τα υπουργεία Ναυτιλίας & Τουρισμού, ο Δήμος Ρόδου, ο ΔΟΠΑΡ, το Λιμενικό Ταμείο, η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, το ΕΒΕΔ, η ΕΠΕΣΤ, ο ΣΙΤΕΣΑΠ και η WIMA.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου