Απόψεις

Τουρισμός πολλαπλών ταχυτήτων

Το ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου για φέτος στη Ρόδο τοποθετείται στην εβδομάδα που μας πέρασε. Οι πρώτες αεροπορικές πτήσεις εξωτερικού και τα πρώτα κρουαζιερόπλοια καταφθάνουν στο νησί και το γεγονός αυτό αντιμετωπίζεται από τους πολίτες ευχάριστα μεν, με προβληματισμός και σκωπτικά δε. Και αυτό φυσικά οφείλεται στην πολιτική κοπτοραπτικής που εφαρμόζει το Υπουργείο.

Το GreenPass+, δηλαδή το πολυδιαφημισμένο πιστοποιητικό για τα ταξίδια εντός της Ευρώπης, τελικά δεν δείχνει να είναι και τόσο αυστηρό όσο παρουσιαζόταν. Αυτό γιατί για να δικαιούται να ταξιδέψει κάποιος, αρκεί να φέρει αρνητικό τεστ τις τελευταίες 24 ώρες πριν το ταξίδι, τη στιγμή που η χρονική περίοδος επώασης και ανίχνευσης του Covid19 είναι μεγαλύτερη.

Από την άλλη, ο ρυθμός των εμβολιασμών μας κατατάσσει στις τελευταίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και όσο και αν προσπαθεί να το σώσει με επικοινωνιακή πολιτική, ο Υπουργός Τουρισμού κατάφερε να φέρει μια ακόμα ήττα, αυτή τη φορά μέσω της συνέντευξης του στο BBC, όπου σε συνέντευξη 20 λεπτών κατάφερε να αποδομήσει το συνολικό αφήγημα της Κυβέρνησης.

Παράλληλα, για τις μετακινήσεις εσωτερικού στα νησιά, και το απλό selfή rapidtestαρκεί ως αποδεικτικό για την μετακίνηση. Δηλαδή η πολυπόθητη ασφαλής μετακίνηση όχι μόνο δεν εξασφαλίζεται, αλλά διακινδυνεύεται με το κατ’ επίφαση πλαίσιο covid-freeμετακίνησης. Δυστυχώς, κινδυνεύει για ακόμα μια φορά η τουριστική περίοδος και οι επαγγελματίες του τουρισμού καθώς υπάρχει το σοβαρό ενδεχόμενο να υπάρξει ταύτιση της αύξησης των κρουσμάτων με την είσοδο τουριστών στη χώρα μας.

Ευτυχώς στη Ρόδο οι επαγγελματίες και οι υπεύθυνοι φορείς μας βάζουν νωρίς στο παιχνίδι της τουριστικής σαιζόν με την έλευση των πρώτων πτήσεων και κρουαζιέρων. Όμως χωρίς τον κεντρικό συντονισμό κάθε προσπάθεια των φορέων των νησιών θα πέφτει στο κενό.

Οι ολιγωρίες της Κυβέρνησης μοιάζουν να απειλούν με τουρισμό πολλαπλών ταχυτήτων. Ελπίζουμε, οι έλεγχοι στα αεροδρόμια να μην είναι δειγματοληπτικοί αλλά να γίνονται σε όλους τους επιβάτες και να αποφευχθεί το περυσινό φιάσκο με την απουσία ελέγχων στα αεροδρόμια και στα λιμάνια.

 

Βάιος Καλοπήτας

Μέλος ΚΠΕ Κινήματος Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ

Αν. Γραμματέας Τομέα Επιστημόνων Κινήματος Αλλαγής

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου