ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Ν. Σαντορινιός: Μεγάλες οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των Ανοιχτών Κέντρων Εμπορίου

news room 2 λεπτά ανάγνωση
ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ

Μετά από πρω­το­βου­λία του Τομε­άρχη Ανά­πτυ­ξης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Αλέξη Χαρίτση και τη συνυ­πο­γραφή του Νεκτά­ριου Σαντο­ρι­νιού και άλλων 41 βου­λευ­τών της Αξιω­μα­τι­κής Αντι­πο­λί­τευ­σης, κατα­τέ­θηκε προς τον Υπουργό Ανά­πτυ­ξης & Επεν­δύ­σεων Ερώτηση σχετικά με τις σημα­ντι­κές καθυ­στε­ρή­σεις που παρα­τη­ρού­νται στην υλο­ποί­ηση της δράσης «Ανοιχτά Κέντρα Εμπο­ρίου».

Η δράση «Ανοιχτά Κέντρα Εμπο­ρίου», υπο­γραμ­μί­ζε­ται στην Ερώτηση, ξεκί­νησε το 2018 από τον ΣΥΡΙΖΑ, με σκοπό την ενί­σχυση και τόνωση της οικο­νο­μι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας που ανα­πτύσ­σε­ται σε εμπο­ρι­κές περιο­χές και ειδι­κό­τερα σε περιο­χές που δια­θέ­τουν σημα­ντι­κούς πολι­τι­στι­κούς πόρους και του­ρι­στική δυνα­μική. Πρό­κει­ται για μια και­νο­τόμα δράση η οποία απαι­τούσε τη συνερ­γα­σία μεταξύ φορέων της Τοπικής αυτο­διοί­κη­σης και των οικείων Εμπο­ρι­κών Συλ­λό­γων/Επι­με­λη­τή­ριων. Κάθε Σχήμα Ανοι­χτού Κέντρου Εμπο­ρίου, σύμφωνα με το σχε­δια­σμό της προη­γού­με­νης Κυβέρ­νη­σης, μπο­ρούσε να στο­χεύ­σει στην υλο­ποί­ηση ενός συνόλου συνε­κτι­κών και αλλη­λέν­δε­των παρεμ­βά­σεων, με στόχο την ανα­βάθ­μιση της λει­τουρ­γι­κό­τη­τας και αισθη­τι­κής της περιο­χής παρέμ­βα­σης και την οργά­νωση της οικο­νο­μι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας, με την υιο­θέ­τηση και χρήση έξυπνων εφαρ­μο­γών. Δια­βλέ­πο­ντας τις ανα­πτυ­ξια­κές ευκαι­ρίες που τα σχέδια αυτά είχαν για τις κατά τόπους περιο­χές, ιδίως αυτές με του­ρι­στικό χαρα­κτήρα, γρήγορα οι Δήμοι καλ­λιέρ­γη­σαν τη συνερ­γα­τική κουλ­τούρα, μαζί με τις τοπικές επι­χει­ρή­σεις, αγκά­λια­σαν τη συγκε­κρι­μένη δράση και κατέ­θε­σαν σημα­ντι­κές προ­τά­σεις για χρη­μα­το­δό­τηση από το ΕΠΑνΕΚ, που όμως, κατά τη περίοδο της παρού­σας δια­κυ­βέρ­νη­σης έχουν σημα­ντικά καθυ­στε­ρή­σει να υλο­ποι­η­θούν.

Το ίδιο το Υπουρ­γείο, μάλιστα, σε σχε­τι­κές δημό­σιες ανα­κοι­νώ­σεις του, παρα­δέ­χε­ται ανοιχτά πως υπάρ­χουν σημα­ντι­κές καθυ­στε­ρή­σεις στην υλο­ποί­ηση της πλειο­νό­τη­τας των Ανοι­χτών Κέντρων Εμπο­ρίου και πως άμεσα χρειά­ζε­ται να παρθούν οι κατάλ­λη­λες πρω­το­βου­λίες για τη διευ­κό­λυνση και επι­τά­χυνση των συγκε­κρι­μέ­νων έργων, με στόχο την υπο­στή­ριξη των επι­χει­ρή­σεων. Όπως σημειώ­νουν οι βου­λευ­τές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, αν τα συγκε­κρι­μένα έργα είχαν προ­χω­ρή­σει θα μπο­ρού­σαν να απο­τε­λέ­σουν σημα­ντική στήριξη για τις μικρές και πολύ μικρές επι­χει­ρή­σεις έτσι να αντα­πε­ξέλ­θουν στις δυσκο­λίες που αντι­με­τω­πί­ζουν λόγω της οικο­νο­μι­κής και υγειο­νο­μι­κής κρίσης, ενώ θα μπο­ρού­σαν να απο­τε­λέ­σουν και σημα­ντι­κούς μοχλούς ανά­καμ­ψης και επα­νό­δου ολό­κλη­ρων των τοπικών κοι­νω­νι­κών.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι βου­λευ­τές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ και ο Νεκτά­ριος Σαντο­ρι­νιός ζητούν από το Υπουρ­γείο να ξεκα­θα­ρί­σει ποιες είναι αιτίες των καθυ­στε­ρή­σεων ως προς την υλο­ποί­ηση των έργων «Ανοικτά Κέντρα Εμπο­ρίου» και να δεσμευ­τεί αν πρό­κει­ται να ολο­κλη­ρω­θεί η υλο­ποί­ηση των προ­τά­σεων που έχουν κατα­τε­θεί μέσα στο πρώτο τετρά­μηνο του επο­μέ­νου έτους. Τέλος, δεδο­μέ­νων τόσο των μεγάλων καθυ­στε­ρή­σεων, όσο και της κρίσης ρευ­στό­τη­τας που πια η πλειο­νό­τητα των μικρών και μεσαίων επι­χει­ρή­σεων της χώρας βρί­σκο­νται, το Υπουρ­γείο οφείλει να μερι­μνή­σει για την ύπαρξη ενδε­χό­με­νης

παρά­τα­σης, καθώς και για την ελά­φρυνση των όρων ως προς τη συμ­με­τοχή των επι­χει­ρή­σεων με ποσο­στιαία μείωση των συμ­με­τε­χου­σών επί του συνόλου των υφι­στα­μέ­νων, ανά περιοχή, παρέμ­βασ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.