Τοπικές Ειδήσεις

Μικρή ανάσα έχουν πάρει οι καταστηματάρχες της Νέας Αγοράς

Μικρή ανάσα παίρνουν οι επιχειρηματίες και καταστηματάρχες στην Νέα Αγορά, αφού με το άνοιγμα του λιανεμπορίου είδαν τα καταστήματά τους να λειτουργούν έστω και δειλά δειλά.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των καταστηματαρχών Νέας Αγοράς κ. Παναγιώτη Κατσιδώνη, που μίλησε στην «δημοκρατική», οι πελάτες άρχισαν να επισκέπτονται τα καταστήματα έστω και με το σύστημα click inside:
«Από την αρχή της εβδομάδας που διανύουμε, αρκετά καταστήματα άνοιξαν με το σύστημα click inside. Εμείς είχαμε ζητήσει εξ αρχής να ανοίξει το λιανεμπόριο έστω και με πολύ αυστηρά μέτρα προστασίας. Βέβαια, η αγοραστική κίνηση είναι περιορισμένη λόγω της έλλειψης εσόδων και ρευστότητας. Θα ήθελα να σημειώσω πως αρχικώς, οι πελάτες δεν ήταν σίγουροι για το πώς θα μπορέσουν να κάνουν τα ψώνια τους στα καταστήματά μας –παρά το γεγονός πως η διαδικασία είναι πάρα πολύ απλή. Η μόνη προϋπόθεση είναι, ο καταναλωτής να έχει επικοινωνήσει με την επιχείρηση και να έχει στείλει βέβαια, το απαραίτητο μήνυμα SMS στο 13032. Ακόμη ο κόσμος δεν έχει προσαρμοστεί αλλά μέρα με τη μέρα μπαίνουμε σε νέους ρυθμούς».

«ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ»
ΑΚΟΜΗ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΓΟΡΑΣ
Ωστόσο, τα ζητήματα που απασχολούν τους επιχειρηματίες της Νέας Αγοράς, παραμένουν σε εκκρεμότητα. «Όσον αφορά το θέμα με τα ενοίκια, δεν έχει αλλάξει τίποτε. Το μέτρο ελάφρυνσης που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τα ενοίκια, δεν μας περιλαμβάνει καθώς το καθεστώς των καταστημάτων της Νέας Αγοράς είναι ακόμη στον ‘αέρα’. Πρέπει να έχουμε ενεργά συμβόλαια κάτι που δεν συμβαίνει στην δική μας περίπτωση. Παρ’ όλα αυτά, η δημοτική αρχή Ρόδου, μας στηρίζει και αναμένουμε μία σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για μείωση των ενοικίων (επειδή θεωρούνται ότι έχουν λήξει).
Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να δούμε πώς θα καταφέρουμε να αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας αφού, παρά το λοκντάουν, το κλείσιμο των καταστημάτων και την έλλειψη αγοραστικής δύναμης, εμείς πληρώνουμε κανονικά τις υποχρεώσεις μας –τον ΦΠΑ, ΕΦΚΑ, τέλος επιτηδεύματος, φόρους κ.λπ. Αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα στο λιανεμπόριο το οποίο χρειάζεται τόνωση. Οι επιστρεπτέες προκαταβολές δεν βοηθούν, αφού είναι χρήματα δανεικά. Εμείς χρειαζόμαστε οικονομικές ενισχύσεις που θα μας βοηθήσουν πρακτικά. Περιμένουμε να ανοίξει η τουριστική περίοδος αλλά οι εννέα στους δέκα εμπόρους, προσπαθούν να αντεπεξέρχονται στις υποχρεώσεις τους με ίδια κεφάλαια ή δανεισμούς. Επιπλέον, ένα από τα βασικά προβλήματά μας είναι η αγορά νέων εμπορευμάτων. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορέσουμε να ανανεώσουμε τα εμπορεύματά μας, δεν θα είμαστε ανταγωνιστικοί και ελκυστικοί αφού θα πρέπει να πουλήσουμε το ίδιο στοκ που είχαμε και πέρσι. Χρειαζόμαστε ένα κίνητρο, ένα κεφάλαιο κίνησης για να ανοίξει το λιανεμπόριο», λέει ο κ. Κατσιδώνης.
Σημειώνεται πως η κατάσταση με το καθεστώς της Νέας Αγοράς παραμένει σε εκκρεμότητα εδώ και χρόνια. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος των καταστηματαρχών Νέας Αγοράς, η δημοτική αρχή Ρόδου είναι στο πλευρό τους, ετοιμάζει τα σχέδια που πρέπει να γίνουν για τα επόμενα βήματα με προοπτική την ανάπτυξη του μνημείου, την τόνωση της αγοράς και τη λύση των εκκρεμών προβλημάτων που υπάρχουν –με σημείο αιχμής την ανανέωση των συμβολαίων και το νομικό καθεστώς που πρέπει να τακτοποιηθεί.
«Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας αλλά τουλάχιστον, η δημοτική αρχή, μας στηρίζει. Δείχνουμε κι εμείς κατανόηση λόγω της κατάστασης και περιμένουμε τις εξελίξεις…» κατέληξε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου