ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κορωνοϊός: 2,5 εκατ. εμβολιασμοί έως τα τέλη Απριλίου

news room 1 λεπτό ανάγνωση
εμβόλιο

Πε­ρί­που 2,5 εκατ. εμ­βο­λια­σμοί ανα­μέ­νε­ται να έχουν γίνει στη χώρα μέχρι το τέλος Απρι­λί­ου, σύμ­φω­να με τον υφυ­πουρ­γό Ψη­φια­κής Δια­κυ­βέρ­νη­σης, Γιώρ­γο Γε­ωρ­γα­ντά.

Όπως τό­νι­σε, μέχρι στιγ­μής έχουν γίνει 1,126 εκατ. εμ­βο­λια­σμοί, ενώ προ­γραμ­μα­τι­σμέ­να είναι ακόμη 1,4 εκατ. ρα­ντε­βού. Επε­σή­μα­νε δε ότι σε 373.000 πο­λί­τες έχουν χο­ρη­γη­θεί και οι δύο δό­σεις των εμ­βο­λί­ων.

Μι­λώ­ντας στον τη­λε­ο­πτι­κό σταθ­μό ΣΚΑΪ, ο κ. Γε­ωρ­γα­ντάς επε­σή­μα­νε ότι αυτή τη στιγ­μή γί­νο­νται πε­ρί­που 33.000 – 34.000 εμ­βο­λια­σμοί την ημέρα, ωστό­σο υπάρ­χει η δυ­να­τό­τη­τα να με­γα­λώ­σει αυτός ο αριθ­μός, καθώς ανα­μέ­νο­νται το τρί­μη­νο Απρι­λί­ου – Ιου­νί­ου 1,2 εκατ. δό­σεις του εμ­βο­λί­ου μιας δόσης της Johnson & Johnson, ενώ τον Απρί­λιο ανα­μέ­νο­νται και 1,07 εκατ. δό­σεις του εμ­βο­λί­ου της Pfizer.

Κατά τον υφυ­πουρ­γό, το πρό­γραμ­μα με τα ρα­ντε­βού των εμ­βο­λια­σμών εφαρ­μό­ζε­ται ομαλά, με τους πο­λί­τες να κλεί­νουν το ρα­ντε­βού τους μέσω φαρ­μα­κεί­ων, ΚΕΠ ή πλατ­φόρ­μας. «Είναι η πρώτη φορά που το κρά­τος έρ­χε­ται στον πο­λί­τη με αυτόν τον τρόπο», υπο­γράμ­μι­σε.

Είπε επι­πλέ­ον ότι μέχρι τα μέσα Μαΐου θα έχουν εμ­βο­λια­στεί όλοι οι πο­λί­τες ηλι­κί­ας άνω των 60 ετών, καθώς και όσοι ανή­κουν σε ευ­πα­θείς ομά­δες με υψηλό κίν­δυ­νο νό­ση­σης ανε­ξαρ­τή­τως ηλι­κί­ας, οι οποί­οι ανέρ­χο­νται σε πε­ρί­που 270.000. Η πλατ­φόρ­μα για τη συ­γκε­κρι­μέ­νη ομάδα πο­λι­τών ανα­μέ­νε­ται να ανοί­ξει μέσα στον Μάρ­τιο. Ακο­λού­θως, θα εμ­βο­λια­στούν οι ομά­δες αυ­ξη­μέ­νου κιν­δύ­νου και εν συ­νε­χεία ο γε­νι­κός πλη­θυ­σμός.

Ση­μεί­ω­σε επι­πλέ­ον ότι για εκεί­νους οι οποί­οι δεν μπο­ρούν να με­τα­κι­νη­θούν προς κά­ποιο εμ­βο­λια­στι­κό κέ­ντρο κά­ποια στιγ­μή και ανά­λο­γα με τη δια­θε­σι­μό­τη­τα και το είδος των εμ­βο­λί­ων θα υπάρ­χει η δυ­να­τό­τη­τα να εμ­βο­λια­στούν από ιδιώ­τες για­τρούς και φαρ­μα­κο­ποιούς.

Και στους άνω των 65 το εμ­βό­λιο AstraZeneca

Χθες, Δευ­τέ­ρα, η πρό­ε­δρος της Εθνι­κής Επι­τρο­πής Εμ­βο­λια­σμών, Μαρία Θε­ο­δω­ρί­δου, ανα­κοί­νω­σε την από­φα­ση της Επι­τρο­πής για χο­ρή­γη­ση του εμ­βο­λί­ου της AstraZeneca και σε άτομα ηλι­κί­ας άνω των 65 ετών.

Η επι­και­ρο­ποί­η­ση των συ­στά­σε­ων έγινε μετά τη δη­μο­σί­ευ­ση με­λε­τών σε με­γά­λο αριθ­μό ηλι­κιω­μέ­νων ατό­μων, οι οποί­ες κα­τέ­δει­ξαν μεί­ω­ση της συμ­πτω­μα­τι­κής νόσου και των ει­σα­γω­γών στα νο­σο­κο­μεία σε πολύ υψηλά πο­σο­στά (80% και 94% αντί­στοι­χα) μετά τη χο­ρή­γη­ση της πρώ­της δόσης του εμ­βο­λί­ου της AstraZeneca.

Κο­ρύ­φω­ση της πί­ε­σης

Στο με­τα­ξύ, κο­ρύ­φω­ση της πί­ε­σης στο Εθνι­κό Σύ­στη­μα Υγεί­ας ανα­μέ­νουν εντός του Μαρ­τί­ου ει­δι­κοί. Πά­ντως, αρ­κε­τοί εξ αυτών τάσ­σο­νται υπέρ του προ­σε­κτι­κού ανοίγ­μα­τος της αγο­ράς από το τέλος του μήνα, εφό­σον το επι­τρέ­ψουν τα επι­δη­μιο­λο­γι­κά δε­δο­μέ­να.

Ο κα­θη­γη­τής μι­κρο­βιο­λο­γί­ας του Πα­νε­πι­στη­μί­ου Δυ­τι­κής Ατ­τι­κής, Αλ­κι­βιά­δης Βα­τό­που­λος, είπε –μι­λώ­ντας στον ΣΚΑΪ- ότι αυτές τις μέρες θα κα­τα­γρα­φεί η κο­ρύ­φω­ση της παν­δη­μί­ας και στα­δια­κά θα αρ­χί­σουν να πε­ριο­ρί­ζο­νται τα κρού­σμα­τα. Ο ίδιος προ­τάσ­σει ως προ­τε­ραιό­τη­τες της με­τά­βα­σης στην κα­νο­νι­κό­τη­τα το άνοιγ­μα των σχο­λεί­ων και του λια­νι­κού εμπο­ρί­ου, ενώ προσ­διο­ρί­ζει στον Απρί­λιο την επα­νεκ­κί­νη­ση της εστί­α­σης. Όπως επε­σή­μα­νε, το lockdown θα πα­ρα­τα­θεί κατά μία εβδο­μά­δα, ενώ πρό­θε­ση είναι «όταν ανοί­γει κάτι, να μην ξα­να­κλεί­σει. Γι’ αυτό το άνοιγ­μα πρέ­πει να γίνει με κα­νό­νες και χωρίς φαι­νό­με­να συ­νω­στι­σμού».

Την επι­βα­ρυ­μέ­νη επι­δη­μιο­λο­γι­κή ει­κό­να επι­βε­βαί­ω­σε ο κα­θη­γη­τής Πνευ­μο­νο­λο­γί­ας στο Πα­νε­πι­στή­μιο Κρή­της και αντι­πρό­ε­δρος της Ελ­λη­νι­κής Πνευ­μο­νο­λο­γι­κής Εται­ρεί­ας, Νίκος Τζα­νά­κης, ο οποί­ος ανέ­φε­ρε ότι η κο­ρύ­φω­ση θα έρθει γύρω στις 20 Μαρ­τί­ου κι εν­δε­χο­μέ­νως να υπάρ­ξουν μέρες που θα κα­τα­γρα­φούν μέχρι και 3.100 κρού­σμα­τα. «Ωστό­σο, ο μέσος κυ­λιό­με­νος όρος θα πα­ρα­μεί­νει στα 2.500-2.550 κρού­σμα­τα», επε­σή­μα­νε μι­λώ­ντας στον ΣΚΑΪ. Πά­ντως, τά­χθη­κε υπέρ του ανοίγ­μα­τος της αγο­ράς στις 22 Μαρ­τί­ου, το­νί­ζο­ντας πως εφό­σον το φαι­νό­με­νο αρ­χί­σει να είναι σε απο­κλι­μά­κω­ση «μπο­ρού­με να ανοί­ξου­με με πολλή προ­σο­χή».

Από την πλευ­ρά του, ο κα­θη­γη­τής Πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κής και Υγειο­νο­μι­κής Μη­χα­νι­κής του ΑΠΘ, Δη­μο­σθέ­νης Σα­ρη­γιάν­νης, ανέ­φε­ρε ότι αυτή τη στιγ­μή βρι­σκό­μα­στε στην κο­ρύ­φω­ση και από το Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο θα αρ­χί­σει να πα­ρα­τη­ρεί­ται μια αργή απο­κλι­μά­κω­ση. Ωστό­σο, όπως συ­μπλή­ρω­σε, ανα­μέ­νε­ται πως η κο­ρύ­φω­ση των ανα­γκών σε κλί­νες ΜΕΘ θα είναι γύρω στις 24-26 Μαρ­τί­ου. Και ο ίδιος πά­ντως, εξέ­φρα­σε –μι­λώ­ντας στον ΣΚΑΪ- την εκτί­μη­ση ότι η αγορά μπο­ρεί να επα­να­λει­τουρ­γή­σει από τις 22 Μαρ­τί­ου, κά­νο­ντας λόγο πρώτα για επα­να­λει­τουρ­γία των κα­τα­στη­μά­των και εν συ­νε­χεία της δευ­τε­ρο­βάθ­μιας εκ­παί­δευ­σης.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.