ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ομιλία του Δημάρχου Ρόδου Αντώνη Β.Καμπουράκη στο 4ο Συνέδριο Ηλεκτροκίνησης

news room 5 λεπτά ανάγνωση
982

Η ομιλία του Δημάρ­χου Ρόδου Αντώνη Β.Καμπου­ράκη στο 4ο Συνέ­δριο Ηλε­κτρο­κί­νη­σης:

Πρώτα απ’ όλα να ευχα­ρι­στήσω για την πρό­σκληση, και να ευχηθώ σε όλους μια Καλή & Ευλο­γη­μένη Νέα Χρονιά 2021. Γεμάτη υγεία και δύναμη.

Να συγχαρώ επίσης τους διορ­γα­νω­τές, που μας δίνουν την ευκαι­ρία αυτής της συνά­ντη­σης, έστω και με τις απο­στά­σεις που απαι­τούν οι περι­στά­σεις.

Το σημα­ντικό είναι πως ο δημό­σιος διά­λο­γος για ένα μέλλον βιώ­σι­μης ανά­πτυ­ξης, που έχει ξεκι­νή­σει και διευ­ρύ­νε­ται, μπορεί να συμ­βάλ­λει θετικά στο να πάρουμε όλοι, ο καθένας στο δικό του πεδίο ευθύνης, τις απο­φά­σεις που πρέπει να πάρουμε σήμερα, και όχι αύριο ή μεθαύ­ριο.

Οι πελώ­ριες ανα­τρο­πές, και οι μεγάλες δυσκο­λίες που προ­κα­λεί η παν­δη­μία, όχι μόνο δεν πρέπει να γίνουν άλλοθι στα­σι­μό­τη­τας, αλλά αντί­θετα να απο­τε­λέ­σουν μοχλό επι­τά­χυν­σης, προ­κει­μέ­νου να κάνουμε τα βήματα που απαι­τού­νται, προς μια νέα Ελλάδα: για να συγ­χρο­νι­στούμε, με την επι­τα­χυ­νό­μενη ευρω­παϊκή τάση, για βιώσιμη ανά­πτυξη.

Σε αυτή την κατεύ­θυνση, είναι υπο­χρέ­ωση όλων μας, να κάνουμε το κρίσιμο άλμα, από τη θεωρία στην πράξη. Να κινη­θούμε υπεύ­θυνα και απο­φα­σι­στικά, προς ένα νέο ανα­πτυ­ξιακό πρότυπο, με βιω­σι­μό­τητα, με θετικό περι­βαλ­λο­ντικό και κοι­νω­νικό απο­τύ­πωμα.

Αξιο­ποιώ­ντας και την ισχυρή ανα­πτυ­ξιακή ένεση των 72 δις ευρώ, από το νέο ΕΣΠΑ, και το Ταμείο Ανά­καμ­ψης, που έχει να λαμ­βά­νει η χώρα μας τα επόμενα χρόνια. Μια μεγάλη ευκαι­ρία για την Ελλάδα, για μια Νέα Ελλάδα, μακριά από τις παθο­γέ­νειες, και την κακο­δαι­μο­νία του παρελ­θό­ντος, το οποίο πρέπει να αφή­σουμε πίσω μας, για να κινη­θούμε με δύναμη, μπροστά.

 

Σε αυτή την προ­ο­πτική ευθύνης, ο ρόλος της Αυτο­διοί­κη­σης και των τοπικών κοι­νω­νιών, είναι πρω­τα­γω­νι­στι­κός:

Κανένα όραμα, κανένα σχέδιο, όσο φιλό­δοξο ή όσο ρεα­λι­στικό κι αν είναι, δεν έχει πιθα­νό­τη­τες να γίνει πράξη, αν δεν αγκα­λια­στεί από την ίδια τη βάση της κοι­νω­νίας, κι αν η προ­σπά­θεια της κατά­κτη­σής του, δεν γίνει ανα­πό­σπα­στο μέρος της καθη­με­ρι­νό­τη­τας, κάθε πολίτη.

 

Με αυτά τα δεδο­μένα, στη Ρόδο, Δήμος & Δημότες, έχουμε κάνει την επιλογή μας: Θέλουμε τη Ρόδο πράσινο, και έξυπνο νησί.

Αυτός είναι ο στόχος, και γι’ αυτόν εργα­ζό­μα­στε, με δέσμευση και αφο­σί­ωση, σε πολλά μέτωπα: Από την ορθο­λο­γική δια­χεί­ριση των απορ­ριμ­μά­των, και των υδάτων, μέχρι την προ­στα­σία του φυσικού κάλλους του νησιού μας, και του πλού­σιου πολι­τι­στι­κού, απο­θέ­μα­τός του. Η βιω­σι­μό­τητα, είναι προ­τε­ραιό­τητα. Είναι ζήτημα ζωής, για το νησί μας. Για όλους τους Ροδίτες. Είναι ζήτημα δικαιο­σύ­νης προς τις επό­με­νες γενιές, στις οποίες οφεί­λουμε να δώσουμε τις ευκαι­ρίες, για να ζήσουν και να δου­λέ­ψουν στον τόπο τους, κάνο­ντας πραγ­μα­τι­κό­τητα, τα όνειρα τους. Είναι επίσης ζήτημα σεβα­σμού, στους παλιούς και νέους φίλους της Ρόδου, σε όλο τον κόσμο, που ανυ­πο­μο­νούν, να μας επι­σκε­φθούν. Ξανά και ξανά.

Ειδικά με την παν­δη­μία, οι τάσεις της παγκό­σμιας του­ρι­στι­κής αγοράς, δεί­χνουν πως για την “επόμενη μέρα”, είναι ξεκά­θαρη η προ­τί­μηση σε προ­ο­ρι­σμούς με καθαρό, ασφαλές, όμορφο, και έξυπνο περι­βάλ­λον.

Σε αυτό το πλαίσιο πολι­τι­κής του Δήμου Ρόδου, εντάσ­σε­ται και η ενθάρ­ρυνση της ηλε­κτρο­κί­νη­σης, στο νησί μας. Θα σας δώσω μια συνο­πτική εικόνα, και ανα­λυ­τι­κό­τερα θα περι­γρά­ψει τις δράσεις μας, ο αντι­δή­μαρ­χος Στέ­φα­νος Δράκος.

Πρώτα απ’ όλα, στη σεζόν του 2020, εφαρ­μό­σαμε τη δωρεάν μετα­φορά πολιτών και επι­σκε­πτών, εντός της Μεσαιω­νι­κής πόλης με ηλε­κτρο­κί­νητα οχήματα, τύπου golf cars, σε προ­κα­θο­ρι­σμέ­νες δια­δρο­μές, κατά τα πρότυπα αστικής συγκοι­νω­νίας, καθώς και τη δωρεάν μετα­φορά ΑμΕΑ. Συνε­χί­ζουμε το 2021, αδιά­λη­πτα και με αυξη­μένη συχνό­τητα, στην μετά κορω­νοϊού εποχή.

Επι­πλέον εγκα­τα­στή­σαμε, νέο έξυπνο σύστημα ελέγχου πρό­σβα­σης οχη­μά­των, και στις επτά πύλες της Μεσαιω­νι­κής μας Πόλης, απα­γο­ρεύ­ο­ντας την είσοδο των οχη­μά­των, πλην των μονίμων

κατοί­κων, και προ­σκα­λέ­σαμε Προ­μη­θευ­τές & Εται­ρείες Delivery να κάνουν χρήση μόνο Ηλε­κτρο­κί­νη­των Μέσων.

Ο απώ­τε­ρος στόχος μας είναι, μια απο­κλει­στικά ηλε­κτρικά κινού­μενη Μεσαιω­νική Πόλη, με ηλιακή κεντρική θέρ­μανση και ηλιακό κεντρικό ζεστό νερό, στο πλαίσιο της γενι­κό­τε­ρης στρα­τη­γι­κής μας, για τη βιώσιμη ανά­πτυξη και την ανά­δειξη της Μεσαιω­νι­κής μας Πόλης. Που είναι ένα ζωντανό παγκό­σμιο μνημείο της UNESCO, και έχει εμβλη­μα­τική σημασία για το νησί μας, μα και για την Χώρα μας.

Αξίζει να σημειω­θεί πως έχουμε ήδη φορ­τι­στές ηλε­κτρο­κί­νη­των οχη­μά­των στη Ρόδο, και σύντομα ένα ολο­κλη­ρω­μένο σχέδιο φόρ­τι­σης ηλε­κτρο­κί­νη­των οχη­μά­των, σε όλο το νησί. Μετά την πρόταση μας, που έτυχε άμεσης έγκρι­σης, από το Πράσινο Ταμείο, του Υπουρ­γείου Περι­βάλ­λο­ντος. Και με την ευκαι­ρία να επι­ση­μάνω, πως έχουμε υπο­βάλ­λει πρόταση και στο Πρό­γραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, για την εξα­σφά­λιση ηλε­κτρο­κί­νη­των οχη­μά­των, για τις Υπη­ρε­σια­κές ανάγκες του Δήμου Ρόδου, για τα Δημο­τικά Αυτο­κί­νητα. Και για την ΔΕΣ ΡΟΔΑ, για ηλε­κτρικά Λεω­φο­ρεία, στις αστικές συγκοι­νω­νίες της πόλης.

Το πιστεύ­ουμε, και το παλεύ­ουμε! Και είχαμε την ευκαι­ρία αυτό να το δεί­ξουμε, και με τη συμ­με­τοχή μας στην Ευρω­παϊκή Εβδο­μάδα Κινη­τι­κό­τη­τας 2020, διορ­γα­νώ­νο­ντας σειρά δράσεων, φέρ­νο­ντας σε άμεση επαφή, και εξοι­κειώ­νο­ντας τον δημότη, με την ηλε­κτρο­κί­νηση. Διεκ­δι­κούμε και βραβείο μάλιστα, για τις δράσεις αυτές, και ανα­μέ­νουμε τη σχετική αξιο­λό­γηση, από την αρμόδια Επι­τροπή.

Στον Δήμο Ρόδου εκπλη­ρώ­νουμε στο ακέραιο τη θεσμική απο­στολή μας, προ­ε­τοι­μά­ζο­ντας το μέλλον. Το οποίο είναι πάντα, πολύ πιο κοντά, απ’ όσο πιστεύ­ουμε: Όταν ο κόσμος αλλάζει, με ασύλ­λη­πτες ταχύ­τη­τες, η προ­σαρ­μογή στα νέα δεδο­μένα, στις νέες προ­τε­ραιό­τη­τες, στις νέες αξίες που δια­μορ­φώ­νο­νται, είναι αυτό που θα ορίσει τη διαφορά, μεταξύ επι­τυ­χίας και απο­τυ­χίας. Σε όλα τα επίπεδα της οικο­νο­μίας, της κοι­νω­νίας και της πολι­τι­κής.

Πιστεύ­ουμε λοιπόν ακρά­δα­ντα, πως σε περιό­δους μεγάλων προ­κλή­σεων σαν την σημε­ρινή, αντί για αμυ­ντι­κές και φοβικές ανα­στο­λές, η σωστή απά­ντηση είναι η μεγάλη φυγή προς τα εμπρός. Στο δρόμο της ευθύνης, της αει­φο­ρίας, της πρά­σι­νης ανά­πτυ­ξης, και των ψηφια­κών λει­τουρ­γιών. Προς όφελος του Δημότη.

Η παν­δη­μία θα περάσει. Ελπί­ζουμε, πως σύντομα θα απο­τε­λεί μια κακή ανά­μνηση, και η επι­στήμη θα νικήσει τον αόρατο εχθρό, και τον φόβο που αυτή διέ­σπειρε. Ανοί­γε­ται μια νέα εποχή, και υπάρ­χουν οι δυνα­τό­τη­τες για να κινη­θούμε γρήγορα μπροστά. Σε όλα τα επίπεδα.

Χαί­ρο­μαι ιδιαί­τερα λοιπόν γι’ αυτή τη συνά­ντησή μας, καθώς δημιουρ­γεί σε όλους μας το αίσθημα της Αισιο­δο­ξίας: Ενώ­νο­ντας δυνά­μεις, υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ. Δου­λεύ­ο­ντας συνερ­γα­τικά, και συλ­λο­γικά, πάμε κόντρα σε λογικές ήττας και παραί­τη­σης, μιζέ­ριας και μοι­ρο­λα­τρίας.

Για μας στη Ρόδο, σας βεβαιώ πως δεν υπάρ­χουν δεύ­τε­ρες σκέψεις. Κάνουμε αυτό που πρέπει, και το κάνουμε με ευθύνη.

Για να λάμπει πάντα, το σμα­ρα­γδέ­νιο χαμό­γελο της Ρόδου, στο γοη­τευ­τικό πρόσωπο της Ελλάδας μας!

Σας ευχα­ρι­στώ θερμά για την προσοχή σας.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.