Τοπικές Ειδήσεις

Oλα έτοιμα στο νοσοκομείο της Pόδου για την έναρξη των εμβολιασμών υγειονομικών την προσεχή εβομάδα

Ολα είναι έτοιμα στο Νοσοκομείο της Ρόδου για την έναρξη των πρώτων εμβολιασμών των υγειονομικών, κατά του covid-19 που θα ξεκινήσουν με βάση τον νέο προγραμματισμό -όπως έγραψε η «δ»- την προσεχή εβδομάδα, 2020, αντί στις 4 του μηνός όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί. Xθες πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με την συμμετοχή του διοικητή του νοσοκομείου κ. Γρηγόρη Pουμάνη, προκειμένου να διευθετηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες.
Μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του εφοδιασμού των νοσοκομείων της νησιωτικής χώρας, μεταξύ των οποίων της Ρόδου, της Κω, της Λέρου και της Καλύμνου ώστε στις 12 του μηνός να ξεκινήσει η διαδικασία των εμβολιασμών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να εμβολιαστούν από το νοσοκομείο της Ρόδου, τα Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ περισσότεροι από 350 υγειονομικοί και εκτιμάται ότι ο αριθμός θα αυξηθεί σημαντικά μέχρι την 12η Ιανουαρίου λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος και περισσότεροι από 220 ελευθεροεπαγγελματίες ιατροί που θα εμβολιαστούν σε δεύτερη φάση, ενώ ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού θα ξεκινήσει μετά τις 20 του τρέχοντος μηνός.
Τα ποσοστά των υγειονομικών υπαλλήλων της Ρόδου που έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να εμβολιαστούν, όπως επίσης και των ιδιωτών ιατρών της περιοχής μας είναι από τα υψηλότερα της χώρας, καθώς ξεπερνούν το 80%.
Η δεύτερη φάση των εμβολιασμών στη Ρόδο αναμένεται μετά τις 15 Ιανουαρίου οπότε θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση των εμβολιασμών κατά την οποία θα εμβολιαστούν και οι 220 ελευθεροεπαγγελματίες ιατροί που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και μετά τις 20 Ιανουαρίου θα ακολουθήσει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού.
Να σημειωθεί πως σε ό,τι αφορά τον γενικό πληθυσμό με βάση τον μέχρι στιγμής προγραμματισμό για τις παραδόσεις των δόσεων, αναμένεται η πλατφόρμα των ραντεβού να ανοίξει στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.
Οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να κλείνει ραντεβού ο πολίτης είναι είτε μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr, απ όπου όλοι οι πολίτες θα μπορούν να αντλούν πληροφορίες για τον εμβολιασμό, είτε μπορούν μέσω φυσικών καναλιών, όπως παραδείγματος χάριν στο φαρμακείο της γειτονιάς τους ή στα κέντρα εξυπηρέτησης του πολίτη.
Oι σχετικές πλατφόρμες για τους πολίτες θα ανοίξουν από την ερχόμενη Δευτέρα ενώ και οι ειδοποιήσεις από την άυλη συνταγογράφηση -για όσους είναι εγγεγραμμένοι- θα είναι διαθέσιμες από τις 15 Ιανουαρίου. Έτσι, ο γενικός πληθυσμός θα ενημερώνεται για τα ραντεβού των εμβολιασμών μετά τις 15 Ιανουαρίου.
Ο σχεδιασμός προχωρά με ταχείς ρυθμούς καθώς η Πολιτεία πρέπει να είναι έτοιμη και εν συνεχεία να προσαρμόσει την διαδικασία στις όποιες επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ως προς τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού, αυτός αφορά άτομα 70 ετών και άνω (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων).
Θα υπάρξει επίσης περαιτέρω προτεραιοποίηση ως εξής:
Άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω, άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω, άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω, άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω, ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με Covid-19 ανεξαρτήτως ηλικίας, προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες του κράτους, άτομα 60 έως 69 ετών (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων), ασθενείς 18 έως 59 ετών με νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με Covid-19.
Η τρίτη φάση εμβολιασμών, που εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει τον προσεχή Ιούνιο, θα αφορά στον πληθυσμό ηλικίας 18 ετών και άνω, χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου