ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Μουσείο Ιατρικής Ιστορίας Δωδ/σου θα δημιουργήσει ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου

news room 2 λεπτά ανάγνωση
ηλιας τσερκης

Το Μουσείο Ιατρι­κής Ιστο­ρίας Δωδε­κα­νή­σου σχε­διά­ζει να δημιουρ­γή­σει ο Ιατρι­κός Σύλ­λο­γος Ρόδου, στις εγκα­τα­στά­σεις στο παλαιό νοσο­κο­μείο, επί της οδού Ερυθρού Σταυρού. Για το θέμα προέβη σε σχετική ενη­μέ­ρωση ο πρό­ε­δρός του, κ. Ηλίας Τσέρκης:

«Ο ΙΣΡ σχε­διά­ζει να ιδρύσει το Μουσείο Ιατρι­κής Ιστο­ρίας Δωδε­κα­νή­σου στον ισόγειο χώρο του κτηρίου όπου στε­γά­ζο­νται τα γραφεία μας. Είναι κάτι το οποίο είχε ξεκι­νή­σει από την εποχή της προ­ε­δρίας του κ. Χρήστου Μαντά και ήρθε η ώρα να το υλο­ποι­ή­σουμε. Γι αυτό το λόγο έχει συστα­θεί μία επι­τροπή στον ΙΣΡ με εξαι­ρε­τι­κούς συνα­δέλ­φους που έχουν μια μακρά δια­δρομή και ιστορία στον σύλλογο. Βρι­σκό­μα­στε στην δια­δι­κα­σία όπου προ­σπα­θούμε να δια­μορ­φώ­σουμε τον χώρο στο ισόγειο του κτηρίου όπου θα φιλο­ξε­νή­σουμε όλα αυτά τα αντι­κεί­μενα τα οποία θα είναι μια ζωντανή κατα­γραφή από τα παλιά Ασκλη­πιεία μέχρι και τα σύγ­χρονα μηχα­νή­ματα και την εξέλιξη της ιατρι­κής επι­στή­μης. Θεω­ρούμε ότι είναι κάτι που το οφεί­λουμε στις επό­με­νες γενιές και απο­τε­λεί μια παρα­κα­τα­θήκη για όλους τους δημότες αλλά θα απο­τε­λέ­σει και πόλο έλξης για τους επι­σκέ­πτες μας. Για να ξέρουμε πώς ασκεί­ται η ιατρική σήμερα, πρέπει να δούμε πώς γίνο­νταν κάποιες ιατρι­κές πράξεις κατά το παρελ­θόν. Είναι κάτι μεταξύ ιστο­ρίας και σύγ­χρο­νης ιατρι­κής επι­στή­μης. Γι αυτό κι έχουμε βάλει στόχο να το υλο­ποι­ή­σουμε. Υπάρ­χουν μόνον τρία Μουσεία Ιατρι­κής Ιστο­ρίας στην Ελλάδα και φιλο­δο­ξούμε να κάνουμε ένα Μουσείο που να αρμόζει στην λαμπρή ιστορία αυτού του τόπου. Γι αυτό και απευ­θύνω έκκληση σε όποιον έχει κάποια ιατρικά αντι­κεί­μενα και θέλουν να τα κάνουν δωρεά για το Μουσείο να μας επι­σκε­φτούν επειδή θα τα εκθέ­σουμε.

Επι­πλέον, στον υπόγειο χώρο, τον οποίο ανα­και­νί­σαμε πρό­σφατα, θα φιλο­ξε­νη­θεί το αρχείο του ΙΣΡ. Ως γνωστόν έχουμε πάνω από 580 για­τρούς και πάνω από 1.500 φακέ­λους από όλους όσους έχουν περάσει και θεω­ρούμε ότι είναι ένα σοβαρό αρχείο, ανε­κτί­μη­της αξίας που θα φιλο­ξε­νη­θεί στον υπόγειο χώρο» δήλωσε ο κ. Τσέρκης υπο­γραμ­μί­ζο­ντας πως αυτή η περιοχή μπορεί να ανα­βαθ­μι­στεί και να γίνει το ‘Ζάππειο της Ρόδου’ εάν βελ­τιω­θούν οι εγκα­τα­στά­σεις και αξιο­ποι­η­θούν τα περι­βάλ­λο­ντα κτήρια όπως το παλαιό νοσο­κο­μείο κ.λπ.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.