ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το ΥΠΑΝ και η Google ενώνουν δυνάμεις για να στηρίξουν τις εταιρείες λιανικού εμπορίου

news room 3 λεπτά ανάγνωση
ΨΩΝΙΑ

Η Google Ελλάδος, σε συνερ­γα­σία με το Υπουρ­γείο Ανά­πτυ­ξης και Επεν­δύ­σεων, ανα­κοί­νωσε σήμερα, στο 31ο ετήσιο συνέ­δριο “Greek Economic Summit” του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπο­ρι­κού Επι­με­λη­τη­ρίου, ένα νέο πρό­γραμμα ψηφια­κής ενδυ­νά­μω­σης για τις επι­χει­ρή­σεις λια­νι­κού εμπο­ρίου.

Σκοπός του προ­γράμ­μα­τος είναι  η υπο­στή­ριξη των επι­χει­ρή­σεων που ενδια­φέ­ρο­νται να ανα­πτύ­ξουν την παρου­σία τους στο δια­δί­κτυο, προ­κει­μέ­νου να λει­τουρ­γούν ψηφιακά. Η πρω­το­βου­λία αυτή από την Google περι­λαμ­βά­νει δωρεάν ομαδικά δια­δι­κτυακά σεμι­νά­ρια, αλλά και κατ’ ιδίαν δια­δι­κτυακή συμ­βου­λευ­τική, προ­σαρ­μο­σμένη στις ανάγκες της κάθε επι­χεί­ρη­σης.  Επι­πλέον, έρχεται να λει­τουρ­γή­σει συμπλη­ρω­μα­τικά προς την ανοιχτή δράση “Εργα­λειο­θήκη αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας για μικρές και πολύ μικρές επι­χει­ρή­σεις” του Επι­χει­ρη­σια­κού Προ­γράμ­μα­τος “Αντα­γω­νι­στι­κό­τητα, Επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τητα και Και­νο­το­μία” (ΕΠΑνΕΚ), του ΕΣΠΑ 2014-2020, του Υπουρ­γείου Ανά­πτυ­ξης και Επεν­δύ­σεων, μέσω της οποίας επι­χει­ρή­σεις στους τομείς μετα­ποί­η­σης,  παροχής υπη­ρε­σιών κ.α. μπορούν να επεν­δύ­σουν στον ψηφιακό εκσυγ­χρο­νι­σμό τους.

Με δεδο­μέ­νες τις τερά­στιες προ­κλή­σεις που αντι­με­τω­πί­ζει ο κλάδος του λια­νι­κού εμπο­ρίου σε αυτό το δεύτερο κύμα της παν­δη­μίας, είναι πραγ­μα­τικά ζωτική η ανάγκη προ­σαρ­μο­γής των μικρών, κυρίως, επι­χει­ρή­σεων του λια­νε­μπο­ρίου στην ψηφιακή πραγ­μα­τι­κό­τητα. Το πρό­γραμμα ανά­πτυ­ξης δεξιο­τή­των της Google, σε συν­δυα­σμό και με τη δυνα­τό­τητα επι­λο­γής των επι­δο­τού­με­νων σχε­τι­κών δαπανών της δράσης του Υπουρ­γείου Ανά­πτυ­ξης και Επεν­δύ­σεων, παρέχει τη δυνα­τό­τητα στις επι­χει­ρή­σεις να σχε­διά­ζουν ιστο­σε­λί­δες προ­βο­λής των υπη­ρε­σιών τους, να μάθουν τις αρχές δημιουρ­γίας μιας δια­δι­κτυα­κής επι­χεί­ρη­σης και ενός e-shop, να χρη­σι­μο­ποιούν απο­τε­λε­σμα­τικά το ψηφιακό μάρ­κε­τινγκ, καθώς και να προ­ω­θούν τα προ­ϊ­ό­ντα τους μέσω δια­δι­κτύου.

Η ανάγκη της ψηφια­κής λει­τουρ­γίας των επι­χει­ρή­σεων υπα­γο­ρεύ­ε­ται και από τα στοι­χεία πρό­σφα­της έρευνας της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία σημειώ­νε­ται στη χώρα μας σημα­ντική και σταθερή άνοδος στις ηλε­κτρο­νι­κές αγορές. Πλέον, ένας στους δύο χρήστες (50%) του δια­δι­κτύου κάνει τις αγορές του ηλε­κτρο­νικά, όταν η αντί­στοιχη ανα­λο­γία το 2019 ήταν ένας στους πέντε (21%). Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την Eurostat, μόλις το 11% των επι­χει­ρή­σεων στην Ελλάδα πραγ­μα­το­ποιούν πωλή­σεις δια­δι­κτυακά, με τον ευρω­παϊκό μέσο όρο να κυμαί­νε­ται στο 20%. Η παν­δη­μία εξε­λίσ­σε­ται σε ψηφιακό επι­τα­χυ­ντή για το ελλη­νικό εμπόριο, καθώς σύμφωνα με έρευνα από το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ σε 500 επι­χει­ρή­σεις λια­νι­κού εμπο­ρίου, κατά τη διάρ­κεια της παν­δη­μίας, σχεδόν μία στις δέκα εμπο­ρι­κές επι­χει­ρή­σεις (6%) απέ­κτησε e-shop.

Ο Υφυ­πουρ­γός Ανά­πτυ­ξης & Επεν­δύ­σεων, κ. Γιάννης Τσα­κί­ρης, δήλωσε: “Συνα­ντιό­μα­στε σήμερα με την Google Ελλάδος, για ακόμη μία φορά, σε μια άτυπη, αλλά ουσια­στική σύμπραξη ιδιω­τι­κού και δημό­σιου τομέα, που συμ­βάλ­λει στη βιω­σι­μό­τητα των επι­χει­ρή­σεων, και ιδίως των μικρών, οι οποίες πλήτ­το­νται ιδιαι­τέ­ρως από τις δυσμε­νείς επι­πτώ­σεις της παν­δη­μίας Covid-19, καθώς όμως και στην προ­α­γωγή της ανά­πτυ­ξης και της αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τάς τους. Οι επι­χει­ρή­σεις αυτές μπορούν να επι­δο­τη­θούν, μεταξύ άλλων, για τη δημιουρ­γία και τη δια­χεί­ριση του ηλε­κτρο­νι­κού τους κατα­στή­μα­τος, καθώς και την ψηφιακή τους παρου­σία, μέσω της σημα­ντι­κής δράσης του ΕΠΑνΕΚ, στην οποία μάλιστα δώσαμε πρό­σφατα νέα παρά­ταση για επι­πλέον δύο μήνες, και παράλ­ληλα να εκπαι­δευ­τούν δωρεάν από την Google ώστε να επι­τύ­χουν το βέλ­τι­στο δυνατό και επι­θυ­μητό απο­τέ­λε­σμα. Σε αυτήν την κοινή μας προ­σπά­θεια, έρχεται να προ­στε­θεί, έως το τέλος του χρόνου, και η νέα δράση του ΕΣΠΑ που ήδη σχε­διά­ζουμε και θα αφορά απο­κλει­στικά στις επι­χει­ρή­σεις λια­νι­κού εμπο­ρίου και στην ψηφιακή τους ανά­πτυξη”.

Από την πλευρά της, η κα Πέγκυ Αντω­νά­κου, Γενική Διευ­θύ­ντρια της Google Ν.Α. Ευρώπης, δήλωσε: “Το πρό­γραμμα Grow Greece with Google απο­τε­λεί μια φιλό­δοξη, μακρό­πνοη πρω­το­βου­λία που σχε­διά­στηκε και υλο­ποιεί­ται για να συμ­βάλ­λει απο­τε­λε­σμα­τικά στην επι­τά­χυνση της ανά­καμ­ψης της χώρας μέσα από την τεχνο­λο­γία. Κατά τη διάρ­κεια του lockdown του περα­σμέ­νου Μαρτίου συνερ­γα­στή­καμε με το Υπουρ­γείο Του­ρι­σμού και εκπαι­δεύ­σαμε χιλιά­δες επαγ­γελ­μα­τίες του κλάδου σε ψηφια­κές δεξιό­τη­τες. Σήμερα, σε συνερ­γα­σία με το Υπουρ­γείο Ανά­πτυ­ξης και Επεν­δύ­σεων ανα­κοι­νώ­νουμε τη συνέ­χεια του προ­γράμ­μα­τός μας, που απευ­θύ­νε­ται στις επι­χει­ρή­σεις του λια­νι­κού εμπο­ρίου – ενός κλάδου ιδιαί­τερα σημα­ντι­κού για την ελλη­νική οικο­νο­μία, ώστε να τις βοη­θή­σουμε να ανα­πτύ­ξουν τη δια­δι­κτυακή τους παρου­σία και να επω­φε­λη­θούν από την αυξη­τική τάση στις ηλε­κτρο­νι­κές αγορές για να επι­τα­χύ­νουν την ανά­καμψη τους”.

Για εγγραφή και περισ­σό­τε­ρες πλη­ρο­φο­ρίες σχετικά με το δωρεάν πρό­γραμμα ομα­δι­κών εκπαι­δεύ­σεων και κατ’ιδίαν συνε­δριών από την Google Ελλάδος μπο­ρείτε να επι­σκε­φθείτε τη σελίδα:

https://learndigital.withgoogle.com/digitalworkshop-el/f2f 

Επίσης, περισ­σό­τε­ρες πλη­ρο­φο­ρίες για τη δράση του ΕΠΑνΕΚ “Εργα­λειο­θήκη αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας για μικρές και πολύ μικρές επι­χει­ρή­σεις”, του ΕΣΠΑ 2014-2020, του Υπουρ­γείου Ανά­πτυ­ξης και Επεν­δύ­σεων, με νέα κατα­λη­κτική ημε­ρο­μη­νία υπο­βο­λής αιτή­σεων την 31η Ιανουα­ρίου 2021, μπο­ρείτε να βρείτε στη σελίδα http://www.antagonistikotita.gr/epanek/prokirixeis.asp?id=42&cs

Πηγή: capital.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.