ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι απαντά ο ΕΟΔΥ στα περί ύπαρξης παράλληλων συστημάτων καταγραφής κρουσμάτων

news room 2 λεπτά ανάγνωση
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

Ανα­κοί­νωση εξέδωσε ο Εθνικός Οργα­νι­σμός Δημό­σιας Υγείας (ΕΟΔΥ) σχετικά με δημο­σιεύ­ματα που ανα­φέ­ρο­νται σε κενά και δυσαρ­μο­νίες στα στοι­χεία που δίνο­νται για την πορεία της παν­δη­μίας του κορο­νοϊού αλλά και στην ύπαρξη παράλ­λη­λων συστη­μά­των και διπλού τρόπου κατα­γρα­φής κρου­σμά­των. Σύμφωνα με την εφη­με­ρίδα “ΤΟ ΒΗΜΑ”, η υπο­στή­ριξη που παρέ­χε­ται από τον ΕΟΔΥ χαρα­κτη­ρί­ζε­ται από μόνιμα κενά και ανα­κρί­βειες στα στοι­χεία που ενδε­χο­μέ­νως να απο­δει­χθούν κρίσιμα για την αντι­με­τώ­πιση της παν­δη­μίας. “Είναι τυχαίο ότι ξαφνικά, διαρ­κού­σης της καρα­ντί­νας, αυξά­νο­νται τα κρού­σματα σε νομούς που εμφα­νί­ζο­νταν να έχουν χαμηλό φορτίο;” ανα­φέ­ρε­ται στο δημο­σί­ευμα.

Ο ΕΟΔΥ δίνει απά­ντηση ανα­φέ­ρο­ντας ότι “τα δημο­σιεύ­ματα για τον Εθνικό Οργα­νι­σμό Δημό­σιας Υγείας που “φιλο­ξε­νού­νται” σε κυρια­κά­τικα έντυπα απο­τε­λούν απο­κυ­ή­ματα νοσηρής φαντα­σίας. Όσοι τα δια­κι­νούν, για όποιο σκοπό τα δια­κι­νούν, προ­σφέ­ρουν χεί­ρι­στη υπη­ρε­σία στην χώρα, σπέρ­νουν τη δυσπι­στία και την εσω­στρέ­φεια σε μια κρίσιμη στιγμή που η εμπι­στο­σύνη και η εθνική ομο­ψυ­χία είναι προ­α­παι­τού­μενα για να βγούμε νικητές. Συκο­φα­ντούν τους 2.500 εργα­ζό­με­νους του ΕΟΔΥ, οι οποίοι για 10 μήνες βρί­σκο­νται με αυτα­πάρ­νηση, καθη­με­ρινά, σε όλη την Ελλάδα, για να προ­στα­τέ­ψουν τη Δημόσια Υγεία. Ο ΕΟΔΥ επα­να­συ­στά­θηκε τον Οκτώ­βριο του 2019 και δομή­θηκε μέσα στη μεγάλη κρίση του κορο­νοϊού, με νέα ταυ­τό­τητα εμπι­στο­σύ­νης στη συνεί­δηση των πολιτών. Η συνερ­γα­σία με την Επι­τροπή Λοι­μω­ξιο­λό­γων, ήταν, είναι και θα παρα­μεί­νει άριστη. Ενη­με­ρώ­νουμε ότι:

1. Υπάρχει ένα και μόνο ένα σύστημα κατα­γρα­φής κρου­σμά­των, το Εθνικό Μητρώο COVID-19. Τα περί παράλ­λη­λων συστη­μά­των και διπλού τρόπου κατα­γρα­φής δια­ψεύ­δο­νται κατη­γο­ρη­μα­τικά. Κάποιοι είτε σκο­πί­μως είτε από άγνοια μπερ­δεύ­ουν τα ευφά­ντα­στα σενάρια τους με την ανα­γκαία επι­δη­μιο­λο­γική επα­λή­θευση στοι­χείων.

2. Περισ­σό­τε­ροι από 100 επι­στή­μο­νες του ΕΟΔΥ εργά­ζο­νται καθη­με­ρινά για τη συλλογή, επε­ξερ­γα­σία και ανάλυση των δεδο­μέ­νων.

3. Με τα πιο έγκυρα και αξιό­πι­στα στοι­χεία συντάσ­σε­ται και δημο­σιεύ­ε­ται καθη­με­ρινά η “Ημε­ρή­σια έκθεση επι­δη­μιο­λο­γι­κής επι­τή­ρη­σης λοί­μω­ξης από το νέο κορω­νοϊό (COVID-19)” του ΕΟΔΥ.

Οι κρίσεις πουλάνε καλά που έλεγε και ο Ουμπέρτο Έκο, αλλά το ελά­χι­στο που απαι­τούν οι καιροί είναι να στα­θούμε, ατομικά και συλ­λο­γικά, στο ύψος των περι­στά­σεων”.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.