ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στο τραπέζι νέα παράταση του lockdown μετά τις 7 Δεκεμβρίου – Τι ειπώθηκε στη σύσκεψη Μητσοτάκη με τους ειδικούς

news room 3 λεπτά ανάγνωση
lockdown

“Φρένο” στην άρση του lockdown βάζουν τα επι­δη­μιο­λο­γικά στοι­χεία των τελευ­ταίων ημερών, με τις ειση­γή­σεις για παρά­ταση της απα­γό­ρευ­σης και μετά την 7η Δεκεμ­βρίου να πλη­θαί­νουν.

Σύμφωνα με πλη­ρο­φο­ρίες, η εκρη­κτική κατά­σταση που έχει δια­μορ­φω­θεί κυρίως σε περιο­χές της περι­φέ­ρειας, δεν επι­τρέ­πει σχέδια για άμεση άρση του lockdown. Πλέον, η ημε­ρο­μη­νία της 21ης Δεκεμ­βρίου φαί­νε­ται να είναι πιθα­νό­τερη.

Χαρα­κτη­ρι­στικά, όπως έλεγαν κυβερ­νη­τι­κές πηγές στο TheTOC, εκείνο που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να ελεγ­χθεί όσο το δυνατόν καλύ­τερα η έξαρση της παν­δη­μίας και -κυρίως- το σύστημα Υγείας της χώρας να αντέξει το δεύτερο κύμα που εξε­λίσ­σε­ται με ραγδαίο τρόπο.

Στην εκτί­μηση αυτή συνη­γο­ρούν και οι θέσεις της επι­τρο­πής των εμπει­ρο­γνω­μό­νων του υπουρ­γείου Υγείας, ενώ το ίδιο προ­έ­κυψε και από τη σημε­ρινή τηλε­διά­σκεψη σύσκεψη Μητσο­τάκη με τους λοι­μω­ξιο­λό­γους, όπου η προσοχή ήταν στραμ­μένη στην ανα­χαί­τιση της παν­δη­μίας σε περιο­χές που είναι “στο κόκκινο” και όχι στο πότε θα αρθούν τα μέτρα. “Είναι πρόωρη η συζή­τηση για άρση του lockdown αυτή τη στιγμή”, τόνιζαν κυβερ­νη­τι­κές πηγές στο TheTOC.

Σύμφωνα με πλη­ρο­φο­ρίες, υπάρχει η εκτί­μηση ότι η άρση των μέτρων -τουλάχιστον με τρόπο καθο­λικό και οριζόντιο- μπορεί να επι­σπεύ­σει την έλευση ενός τρίτου κύματος του κορο­νοϊού στη χώρα.

Το πρό­βλημα έχει αρχίσει να μετα­το­πί­ζε­ται τα τελευ­ταία εικο­σι­τε­τρά­ωρα σε περιο­χές της επαρ­χίας: Στη Δράμα, ένας στους 4 κατοί­κους είναι με κορο­νοϊό και στα νοσο­κο­μεία έχουν γίνει ΜΑΦ ακόμη και κλίνες των χει­ρουρ­γείων. Σε Λάρισα και Βόλο, σε κάθε σπίτι υπάρχει ένα κρούσμα. Στην Αλε­ξαν­δρού­πολη, γκρε­μί­ζουν τοίχους στο νοσο­κο­μείο για να φτιά­ξουν ΜΕΘ. Και στην Πάτρα, ο πρω­θυ­πουρ­γός απευ­θύ­νει έκκληση εν όψει της εορτής του Αγίου Ανδρέα, την ερχό­μενη Δευτέρα, για αυστη­ρό­τατη τήρησης των υγειο­νο­μι­κών μέτρων.

Πέτσας: Δεν υπάρχει εισή­γηση για lockdown δύο ταχυ­τή­των

Την ανάγκη να πέσει το επι­δη­μιο­λο­γικό φορτίο, ως πρώτη προ­τε­ραιό­τητα αυτή τη στιγμή, επε­σή­μανε και ο κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος Στέλιος Πέτσας. Μιλώ­ντας στο Ράδιο Θεσ­σα­λο­νίκη ο κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος είπε ότι “δεν είμαστε αυτή τη στιγμή να δούμε δια­φο­ρε­τι­κές ταχύ­τη­τες μεταξύ περι­φε­ρειών δεν έχουμε τέτοιου είδους εισή­γηση. Πάμε στην ανάγκη να πέσει το επι­δη­μιο­λο­γικό φορτίο παντού στην επι­κρά­τεια. Εάν δούμε και την επόμενη εβδο­μάδα ότι υπάρ­χουν εστίες δια­φο­ρε­τι­κές σε περιο­χές αυτό θα μας το ειση­γη­θούν οι επι­δη­μιο­λό­γοι”.

Όπως είπε κάποια στιγμή θα πρέπει να επα­νέλ­θει η κοι­νω­νία στο κανο­νικό και έκανε έκκληση στους Θεσ­σα­λο­νι­κείς να απο­φύ­γουν τις οποιεσ­δή­ποτε επαφές με το περι­βάλ­λον τους να απο­φύ­γουν επι­σκέ­ψεις σε σπίτια και τότε όπως είπε θα πέσει πολύ απότομα το επι­δη­μιο­λο­γικό φορτίο.

Λαζανάς: Χρι­στού­γεννα όπως Πάσχα – Δεν συζη­τάμε άρση lockdown

Ο Μάριος Λαζανάς, λοι­μω­ξιο­λό­γος και μέλος της Επι­τρο­πής Εμπει­ρο­γνω­μό­νων, δεν έκρυψε σήμερα την ανη­συ­χία του. Επι­βε­βαιώ­νο­ντας τις πλη­ρο­φο­ρίες για απο­μά­κρυνση του ενδε­χο­μέ­νου να αρθεί το lockdown στις 7 Δεκεμ­βρίου, ο κ. Λαζανάς, μιλώ­ντας στο Πρώτο Πρό­γραμμα της ΕΡΤ, είπε: “Είχαμε χθες μία σύσκεψη και παρου­σιά­στη­καν τα επι­δη­μιο­λο­γικά στοι­χεία… Δεν έχει γίνει καμία συζή­τηση για τη στα­διακή άρση του lockdown“.

Εξέ­φρασε την έντονη ανη­συ­χία του για την πορεία της παν­δη­μίας, κάνο­ντας μάλιστα ιδιαί­τερη αναφορά στη Βόρεια Ελλάδα. “Είμαι πάρα πολύ απαι­σιό­δο­ξος για το τι συμ­βαί­νει στη χώρα. Είναι τραγικό το νούμερο των νεκρών”, είπε.

Μόσια­λος: Άρση του lockdown σε “ζώνες”

“Δε θα πρέπει να ανοίξει όλη η χώρα μαζί, δηλαδή ταυ­τό­χρονα η Βόρεια με τη Νότια Ελλάδα. Πρέπει το άνοιγμα να γίνει πάλι σε ζώνες. Τώρα αν θα είναι δύο ή τρεις, θα το κρίνουν οι ειδικοί με βάση τα στα­τι­στικά στοι­χεία”, τόνισε ο καθη­γη­τής πολι­τι­κής της Υγείας, Ηλίας Μόσια­λος, μιλώ­ντας στον ΣΚΑΪ, ενώ ανέλυσε τους έξι δείκτες που πρέπει να ληφθούν υπόψη προ­κει­μέ­νου να αρθούν στα­διακά τα περιο­ρι­στικά μέτρα.

“Η επα­να­λει­τουρ­γία των σχο­λείων και της αγοράς θα εξαρ­τη­θούν από τους δείκτες εξέ­λι­ξης της παν­δη­μίας στη χώρα. Υπάρ­χουν έξι δείκτες που πρέπει να παρα­κο­λου­θούμε σε σχέση με τις απο­φά­σεις που πρέπει να πάρουμε. Ο ένας είναι ο ρυθμός μείωσης των κρου­σμά­των συνο­λικά κι ελπί­ζουμε σε σημα­ντική μείωση τις επό­με­νες μέρες, μετά τη Δευτέρα- Τρίτη πιο έντονα, και ο δεύ­τε­ρος είναι η κάμψη του αριθμού των κρου­σμά­των στις ευά­λω­τες ομάδες. Ο τρίτος δείκτης είναι οι εισα­γω­γές στα νοσο­κο­μεία, ο τέταρ­τος είναι ο αριθμός των θανάτων, ο πέμπτος δείκτης -που δυστυ­χώς δεν τον έχουμε στη χώρα- είναι πόσοι έχουν κολ­λή­σει τον κορω­νοϊό σε κάθε περιοχή της χώρας, γιατί έτσι φαί­νε­ται πόσοι έχουν ανα­πτύ­ξει αντι­σώ­ματα, και ο έκτος δείκτης είναι το τι θέλεις να ανοί­ξεις”, ανάφερε χαρα­κτη­ρι­στικά .

Πηγή: thetoc.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.