ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το σχέδιο των ελληνικών υπηρεσιών για την ισλαμιστική τρομοκρατία

news room 3 λεπτά ανάγνωση
τζιχαντιστής

Εθνική Υπη­ρε­σία Πλη­ρο­φο­ριών και Αντι­τρο­μο­κρα­τική έχουν κινη­το­ποι­η­θεί μετά τις αιμα­τη­ρές επι­θέ­σεις στο Παρίσι, τη Νίκαια και τη Βιέννη

Στενή παρα­κο­λού­θηση δεκάδων ύποπτων που εγκλω­βί­στη­καν στην Ελλάδα μετά το σφρά­γι­σμα των συνόρων, ανάλυση όλων των δεδο­μέ­νων από το δαι­δα­λώ­δες δίκτυο πλη­ρο­φο­ριών που έχει στήσει Αστυ­νο­μία και ΕΥΠ στα κέντρα υπο­δο­χής, φιλο­ξε­νίας και κρά­τη­σης μετα­να­στών και προ­σφύ­γων παράλ­ληλα συνεχής επαφή με όλες τις ξένες υπη­ρε­σίες ασφα­λείας.

Αυτοί είναι οι πυλώνες πάνω στους οποίους έχει στηθεί το σχέδιο των ελλη­νι­κών υπη­ρε­σιών μετά τις αιμα­τη­ρές τρο­μο­κρα­τι­κές επι­θέ­σεις σε Παρίσι, Νίκαια και Βιέννη.

Αν και όλα τα στοι­χεία δεί­χνουν ότι η Ελλάδα είναι εκτός κάδρου επι­θέ­σεων καθώς το προφίλ των δραστών που χτύ­πη­σαν στις ευρω­παι­κές πόλεις δεν έχει δια­πι­στω­θεί στη χώρα μας καθώς εδώ δεν υπάρ­χουν μετα­νά­στες δεύ­τε­ρης και τρίτης γενιάς από χώρες του αρα­βι­κού κόσμου.

Εντού­τοις δεν μπορούν να απο­κλεί­σουν το ενδε­χό­μενο ενερ­γο­ποί­η­σης μονα­χι­κών λύκων με δια­φο­ρε­τικό προφίλ μιλώ­ντας στην ουσία για εγκλω­βι­σμέ­νους μετα­νά­στες που ριζο­σπα­στι­κο­ποιού­νται και στο όνομα της τζιχαντ προ­χω­ρή­σουν σε εξτρε­μι­στι­κές ενέρ­γειες.

Εθνική Υπη­ρε­σία Πλη­ρο­φο­ριών και Αντι­τρο­μο­κρα­τική σαρώ­νουν 24ώρες το 24ωρο Facebook και Youtube καθώς έχουν παρα­τη­ρη­θεί ότι χρη­σι­μο­ποιού­νται από ομάδες ακραίων ισλα­μι­στών ως μέσα προ­πα­γάν­δας, προ­ση­λυ­τι­σμού και στρα­το­λό­γη­σης τζι­χα­ντι­στών.

Παράλ­ληλα, παρα­τη­ρούν προ­σε­κτικά και κατα­γρά­φουν τι γίνεται στη γει­το­νιά μας καθώς την περισ­σό­τε­ροι από 1000 μαχητές απο χώρες των Βαλ­κα­νίων είχαν ταξι­δέ­ψει σε Ιρακ και Συρία και είχαν εντα­χθεί στις τάξεις του Ισλα­μι­κού Κράτους. Πολλοί από αυτούς μετά την κατάρ­ρευση του ISIS επέ­στρε­ψαν στις πατρί­δες τους και κυρίως σε Κόσοβο, Βοσνία και Σκόπια.

Μάλιστα περ­νώ­ντας πολλοί από αυτούς για κάποια χρόνια στις φυλακές ριζο­σπα­στι­κο­ποι­ή­θη­καν ακόμα περισ­σό­τε­ροι και είναι, αυτό που λένε οι αρχές. βόμβες έτοιμες να πυρο­δο­τη­θούν. Υπάρ­χουν δε, περι­πτώ­σεις όπως αυτή του 20χρονου τζι­χα­ντι­στή Fejzulai Kujtim που το βράδυ της Δευ­τέ­ρας προ­κά­λεσε την επίθεση στην αυστριακή πρω­τεύ­ουσα, οι οποίοι έχουν ρίζες από τις συγκε­κρι­μέ­νες χώρες των Βαλ­κα­νίων, όμως οι γονείς τους μετα­νά­στευ­σαν πριν από δεκα­ε­τίες σε χώρες της Κεντρι­κής Ευρώπης. Οι περισ­σό­τε­ροι από αυτούς λένε οι πλη­ρο­φο­ρίες επέ­στρε­ψαν στις χώρες τους χρη­σι­μο­ποιώ­ντας ως ενδιά­μεσο σταθμό την Ελλάδα και ερευ­νά­ται αν κάποιοι από αυτούς χωρίς χαρτιά ή στοι­χεία ταυ­το­ποί­η­σης εγκλω­βί­στη­καν σε κάποιο ακρι­τικό νησί ή άλλο σημείο της επι­κρά­τειας.

Επαφές με κοι­νό­τη­τες μετα­να­στών

Οι πλη­ρο­φο­ρίες λένε ότι οι ελλη­νι­κές υπη­ρε­σίες ασφα­λείας βρί­σκο­νται σε επι­φυ­λακή και εγρή­γορση και ενερ­γο­ποι­ή­θη­καν όλα τα πρω­τό­κολλα κιν­δύ­νου. Μάλιστα ενερ­γο­ποι­ή­θη­καν και πάλι σε υψηλό βαθμό οι σύν­δε­σμοι με τις κοι­νό­τη­τες μετα­να­στών από χώρες της Μέσης Ανα­το­λής και της βόρειας Αφρικής. Την ίδια ώρα, σε δύο επίπεδα, τα άμεσα και τα μακρο­πρό­θε­σμα, δια­μορ­φώ­νο­νται τα μέτρα των ελλη­νι­κών αρχών ασφα­λείας που ανα­μέ­νε­ται να αλλά­ξουν τα δεδο­μένα σε ό,τι έχει να κάνει με τη ζωή των πολιτών. Και μπορεί από την πρώτη κιόλας ημέρα των τρο­μο­κρα­τι­κών ενερ­γειών στην Ευρώπη να ενερ­γο­ποι­ή­θηκε το έκτακτο σχέδιο ασφα­λείας (ανέβηκε το επίπεδο συνα­γερ­μού), το οποίο δεν επη­ρε­ά­ζει σε μεγάλο βαθμό την καθη­με­ρι­νό­τητα του Έλληνα, όμως έχουν αυξηθεί τα μέτρα φύλαξης σε κτίρια και πρόσωπα που έχουν να κάνουν με τη Γαλλία, αλλά και την Αυστρία. Παράλ­ληλα η Ασφά­λεια διείσ­δυσε σε όλα τα κέντρα υπο­δο­χής και φιλο­ξε­νίας “χαρ­το­γρά­φησε” τους αρχη­γούς και αυτούς που έκαναν κου­μά­ντο στους χώρους ασκώ­ντας επιρροή στους πρό­σφυ­γες και τους μετα­νά­στες για να μπορεί να αντλεί άμεσα πλη­ρο­φο­ρίες για τις κινή­σεις τους.

Οι αρχές ασφα­λείας άρχισαν να στήνουν ένα εκτε­τα­μένο δίκτυο άντλη­σης πλη­ρο­φο­ριών με σκοπό να προ­σεγ­γι­στούν και να ελεγ­χθούν περι­θω­ριακά ή μεμο­νω­μένα άτομα που εκδή­λω­ναν περί­εργη συμπε­ρι­φορά. Μάλιστα, αξίζει να επι­ση­μαν­θεί πως η ΕΛ.ΑΣ – τα τελευα­ταια χρόνια – υπέ­γραψε μνη­μό­νιο συνερ­γα­σίας με τη Europol για την ανταλ­λαγή πλη­ρο­φο­ριών σχετικά με την παρά­νομη είσοδο, διέ­λευση και διαμονή μετα­να­στών στην Ελλάδα ενώ κατά καιρούς φτάνουν στη χώρα μας και κλι­μά­κιο από τους ειδικά εκπαι­δευ­μέ­νους αστυ­νο­μι­κούς σε θέματα τρο­μο­κρα­τίας. Στόχος, να μπουν στα κέντρα κρά­τη­σης και φιλο­ξε­νίας του ανα­το­λι­κού Αιγαίου και της ηπει­ρω­τι­κής χώρας και να πραγ­μα­το­ποιούν δευ­τε­ρο­γε­νείς ελέγ­χους σε όλους τους μετα­νά­στες και πρό­σφυ­γες που βρί­σκο­νται στις δομές.

Με τον τρόπο αυτό, εντο­πί­ζο­νται άμεσα πρόσωπα που υπά­γο­νται στην “κόκκινη” λίστα της Europol για συμ­με­τοχή σε δίκτυα τζι­χα­ντι­στών. Πάντως αυτό που επι­ση­μαί­νουν οι αξιω­μα­τι­κοί της ΕΛ.ΑΣ είναι ότι η η Ελλάδα, δεν βρί­σκε­ται στο πρώτο πλάνο των πιθανών στόχων παρά τον εγκλω­βι­σμό χιλιά­δων προ­σφύ­γων και μετα­να­στών στη χώρα, όμως κανείς δεν μπορεί να απο­κλεί­σει το ενδε­χό­μενο να στρα­το­λο­γη­θούν απελ­πι­σμέ­νοι και ταλαι­πω­ρη­μέ­νοι αλλο­δα­ποί και να δημιουρ­γη­θούν πυρήνες φανα­τι­κών ισλα­μι­στών και στην Ελλάδα.

Πηγή: protothema.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.