ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πυρ ομαδόν της αντιπολίτευσης για τη συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

news room 6 λεπτά ανάγνωση
83η ΔΕΘ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλάει σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στο συνεδριακό κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης", Θεσσαλονίκη, Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

Τα βέλη τους για μια ακόμα φορά προς τον Κυριάκο Μητσο­τάκη εξα­πέ­λυ­σαν τα κόμματα της αντι­πο­λί­τευ­σης, με αφορμή όσα είπε ο Πρω­θυ­πουρ­γός στην καθιε­ρω­μένη συνέ­ντευξη Τύπου στη ΔΕΘ.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσο­τά­κης αδυ­να­τεί να κατα­νο­ή­σει πως είναι Πρω­θυ­πουρ­γός και όχι Μονάρ­χης

Έντονη ήταν η κριτική που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ στα όσα είπε ο πρω­θυ­πουρ­γός κατά τη διάρ­κεια της συνέ­ντευ­ξης Τύπου, τονί­ζο­ντας «πως δεν κατά­φερε να πείσει ούτε τους συνερ­γά­τες του, πόσω μάλλον τον ελλη­νικό λαό».

Όπως ανα­φέ­ρει η ανα­κοί­νωση του κόμ­μα­τος της αξιω­μα­τι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης, «μας πλη­ρο­φό­ρησε ότι έχει τη συνεί­δησή του ήσυχη πως ενη­μέ­ρωσε την αντι­πο­λί­τευση για τις δια­πραγ­μα­τεύ­σεις στο Βερο­λίνο, ενώ τον δια­ψεύ­δουν όλοι οι πολι­τι­κοί αρχηγοί. Την ίδια στιγμή, η “έγγραφη συμ­φω­νία” έγινε προχθές “γραπτή κατα­νό­ηση” από τον κ. Γερα­πε­τρίτη και κατέ­ληξε “απο­τύ­πωση σε πρα­κτικά μίας προ­φο­ρι­κής συμ­φω­νίας”. Περι­μέ­νουμε να απο­φα­σί­σει επι­τέ­λους τι συμ­φώ­νησε και να εξη­γή­σει γιατί απέφυγε να απα­ντή­σει τις επα­νει­λημ­μέ­νες ερω­τή­σεις που υπο­βλή­θη­καν για το περιε­χό­μενό της συμ­φω­νίας. Αν θεωρεί ότι μπορεί να κατα­στή­σει έτσι την Αξιω­μα­τική Αντι­πο­λί­τευση συνυ­πεύ­θυνη για μια τελική συμ­φω­νία που δεν γνω­ρί­ζουμε, είναι βαθιά γελα­σμέ­νος. Συνε­χί­ζει να υποτιμά το αίτημα σύγκλη­σης του Συμ­βου­λίου των Πολι­τι­κών Αρχηγών. Αδυ­να­τεί να κατα­νο­ή­σει ότι βρι­σκό­μα­στε σε κοι­νο­βου­λευ­τική δημο­κρα­τία και πως ο ίδιος είναι Πρω­θυ­πουρ­γός και όχι Μονάρ­χης».

Και ο ΣΥΡΙΖΑ συνε­χί­ζει: «Ομο­λό­γησε κυνικά πως δεν είναι σε θέση να κοστο­λο­γή­σει το εξο­πλι­στικό πρό­γραμμα μαμούθ, το οποίο εξήγ­γειλε εν αγνοία της Βουλής, των κομ­μά­των και των θεσμι­κών οργάνων των Ενόπλων Δυνά­μεων. Η σκέψη δε για υπο­χρε­ω­τική στρά­τευση στα 18, ανα­δει­κνύει το αυταρ­χικό και ξεπε­ρα­σμένο πρό­γραμμα του για τη νέα γενιά.

Δεν είπε κου­βέ­ντα για το γεγονός ότι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας υπη­ρε­τούν 5.000 λιγό­τε­ροι εργα­ζό­με­νοι σε σχέση με την περσινή χρονιά. Ενώ παρα­δέ­χτηκε ότι έχουν γίνει μόνο προ­σλή­ψεις συμ­βα­σιού­χων.

Είναι ενδει­κτικό της αντί­λη­ψης του κυρίου Μητσο­τάκη το πόσο λίγο χρόνο αφιέ­ρωσε στα ζητή­ματα της οικο­νο­μίας. Διότι ο πρω­θυ­πουρ­γός και η κυβέρ­νησή του συνε­χί­ζουν να εθε­λο­τυ­φλούν και να πιστεύ­ουν ότι απο­σπα­σμα­τικά μέτρα, δάνεια και ανα­στο­λές αρκούν για να γυρί­σουν την εικόνα. Ο πρω­θυ­πουρ­γός είχε δύο ευκαι­ρίες χθες και σήμερα να παρου­σιά­σει ένα συγκε­κρι­μένο σχέδιο και να θέσει προ­τε­ραιό­τη­τες. Δεν το έκανε. Όσο για την απέλ­πιδα προ­σπά­θειά του να απο­δώ­σει την ύφεση στην παγκό­σμια κρίση, ό,τι και να πει, αυτή φέρει την υπο­γραφή του με τη βούλα της ΕΛΣΤΑΤ ήδη από το 4ο τρίμηνο του 2019, πολύ πριν την παν­δη­μία.

Προ­α­νήγ­γειλε νέα διάλυση των εργα­σια­κών δικαιω­μά­των μία μέρα πριν κάνει νόμο του κράτους την απλή­ρωτη εργασία. Στο σχέδιο της ιδιω­τι­κο­ποί­η­σης των επι­κου­ρι­κών απέφυγε να δώσει οποια­δή­ποτε συγκε­κρι­μένη απά­ντηση στα ερω­τή­ματα που του τέθηκαν.

Επα­νέ­λαβε την πολι­τική του επιλογή να μετα­τρέ­ψει τα νησιά, αλλά και συνο­λικά την Ελλάδα, σε φυλακή της Ευρώπης. Δεν θα στα­θούμε στα ψέματα για το ποιος και πότε δημιούρ­γησε τη δομή στη Μόρια. Θα στα­θούμε όμως στο γεγονός ότι εδώ και έναν χρόνο η ελλη­νική κυβέρ­νηση δεν έχει κατα­θέ­σει επίσημο αίτημα μετε­γκα­τά­στα­σης προ­σφύ­γων στην Ε.Ε.».

«Όσον αφορά στον πρω­το­φανή δια­συρμό του κ. Μητσο­τάκη, τον ενη­με­ρώ­νουμε ότι μάλλον ποτέ στην παγκό­σμια ιστορία δεν έχει υπάρξει πρω­θυ­πουρ­γός που μετα­νιω­μέ­νος απο­λο­γεί­ται σε εκδότη σε ζωντανή μετά­δοση για την κοι­νο­βου­λευ­τική του ομάδα. Όλη η Ελλάδα γνω­ρί­ζει πως η Ν.Δ. είναι το κόμμα της δια­πλο­κής, δεν χρεια­ζό­ταν να εξευ­τε­λι­στεί κιόλας…» κατα­λή­γει η ανα­κοί­νωση.

ΚΙΝΑΛ: Ο κ. Μητσο­τά­κης είπε πάλι ψέματα

Eπιμένει το Κίνημα Αλλαγής ότι καμία ενη­μέ­ρωση δεν έγινε για την υπο­γραφή συμ­φω­νίας με την Τουρκία, χαρα­κτη­ρί­ζο­ντας ψευδή τον ισχυ­ρι­σμό του Κυριά­κου Μητσο­τάκη ότι ενη­με­ρώ­θη­καν οι πολι­τι­κοί αρχηγοί. «Επι­μέ­νουμε να δοθεί το κείμενο στα πολι­τικά κόμματα. Για να γνω­ρί­ζουμε το πραγ­μα­τικό περιε­χό­μενό της. Γιατί άραγε το κρύβει;», επι­ση­μαί­νει ανα­κοί­νωση του γρα­φείου Τύπου του ΚΙΝΑΛ για τη συνέ­ντευξη του κ. Μητσο­τάκη στη Θεσ­σα­λο­νίκη.

Προ­σθέ­τει ότι «για το Συμ­βού­λιο Πολι­τι­κών Αρχηγών, είναι ανα­γκαίο για να δια­μορ­φώ­σει την εθνική στρα­τη­γική και το αρραγές εθνικό μέτωπο. Όχι για να επι­κυ­ρώ­σει τα τετε­λε­σμένα του κ. Μητσο­τάκη. Δεν έχει και δεν μπορεί να έχει λευκή επιταγή».

Το Κίνημα Αλλαγής επέ­κρινε ακόμη τον πρω­θυ­πουργό πως προ­α­νήγ­γειλε ακόμη μια μεγάλη επίθεση στα εργα­σιακά δικαιώ­ματα, στο 8ωρο και στις συν­δι­κα­λι­στι­κές ελευ­θε­ρίες, δηλώ­νο­ντας πως θα είναι αντί­θετο «με αυτές τις πολι­τι­κές η εθνική αυτο­πε­ποί­θηση δεν δημιουρ­γεί­ται, υπο­νο­μεύ­ε­ται. Όσο για την ανα­στολή της εισφο­ράς αλλη­λεγ­γύης το 2021, πρέπει να ισχύσει γι’ όλους. Γιατί οι συντα­ξιού­χοι και οι εργα­ζό­με­νοι στο δημόσιο έχουν ήδη υποστεί πολύ μεγάλες περι­κο­πές στα χρόνια της κρίσης», ανα­φέ­ρει το Κίνημα Αλλαγής.

ΚΚΕ: Ο κ. Μητσο­τά­κης επι­βε­βαί­ωσε ότι υπάρ­χουν μυστι­κές δια­πραγ­μα­τεύ­σεις με την Τουρκία

«Ο κ Μητσο­τά­κης επι­βε­βαί­ωσε ότι όχι μόνο υπάρ­χουν μυστι­κές δια­πραγ­μα­τεύ­σεις με την Τουρκία πίσω από την πλάτη του ελλη­νι­κού λαού, αλλά και ότι ακόμη και οι πολι­τι­κοί αρχηγοί ενη­με­ρώ­νο­νται επι­λε­κτικά. Προ­φα­νώς ο κ. Μητσο­τά­κης επι­λέ­γει να ενη­με­ρώ­νει εκεί­νους τους πολι­τι­κούς αρχη­γούς με τους οποίους – όπως ο ίδιος είπε- δεν έχουν μεγάλες δια­φο­ρές, καθώς μοι­ρά­ζο­νται την πολι­τική εμπλο­κής στα αμε­ρι­κα­νο­να­τοϊκα σχέδια, στο πλαίσιο των οποίων εξε­λίσ­σο­νται και οι ελλη­νο­τουρ­κι­κές σχέσεις» ανα­φέ­ρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του για τη συνέ­ντευξη Τύπου του πρω­θυ­πουρ­γού στη Θεσ­σα­λο­νίκη.

ΜέΡΑ25: Η κοι­νω­νία θα ανα­τρέ­ψει τους σχε­δια­σμούς σας

«Φαί­νε­ται πως εκτός πραγ­μα­τι­κό­τη­τας είναι ο κ. Μητσο­τά­κης και η κυβέρ­νηση του…» τονίζει σε δήλωσή του ο εκπρό­σω­πος του ΜέΡΑ 25 Μιχάλης Κρι­θα­ρί­δης, ο οποίος σχο­λί­ασε μια απο­στροφή της συνέ­ντευ­ξης του πρω­θυ­πουρ­γού στη ΔΕΘ, ότι όποιος μιλάει για νέο μνη­μό­νιο είναι εκτός πραγ­μα­τι­κό­τη­τας.

Ο κ. Κρι­θα­ρί­δης ανα­φέ­ρει «Φαί­νε­ται πως εκτός πραγ­μα­τι­κό­τη­τας είναι ο κ. Μητσο­τά­κης και η κυβέρ­νηση του. Ενώ ο κ. Σταϊ­κού­ρας έχει δεσμευ­τεί για πρω­το­γενή πλε­ο­νά­σματα από του χρόνου και το έλλειμμα ήδη βρί­σκε­ται σε δυσθε­ώ­ρητα ύψη μαζί με το δημόσιο χρέος και την ύφεση, προ­σπα­θεί να εξα­πα­τή­σει την κοι­νω­νία με εξυ­πνα­κι­σμούς. Δεν έχει σημασία, κ. Μητσο­τάκη, αν θα βαφτί­σετε το νέο σας μνη­μό­νιο “μεγάλες αλλαγές”, “ανα­πτυ­ξιακό σχέδιο”, “σχέδιο Πισ­σα­ρίδη” ή “μεταρ­ρυθ­μί­σεις”. Σημασία έχει που δρο­μο­λο­γείτε αυτές τις πολι­τι­κές σε συμπαι­γνία με την τρόικα και την ολι­γαρ­χία, ενώ παράλ­ληλα προ­σπα­θείτε να αιφ­νι­διά­σετε τους πολίτες με ψέματα». Κατα­λή­γο­ντας ο κ. Κρι­θα­ρί­δης θεωρεί βέβαιο ότι «η κοι­νω­νία, κ. Μητσο­τάκη, θα ανα­τρέ­ψει τους σχε­δια­σμούς σας».

Ελλη­νική Λύση: Σάλ­πι­σμα για μεγάλο φαγο­πότι και ποταμό ρου­σφε­τιών οι εξαγ­γε­λίες Μητσο­τάκη

Η Ελλη­νική Λύση σε ανα­κοί­νωση ανα­φέ­ρει «ο πρω­θυ­πουρ­γός απο­κά­λυψε την σύμπνοια των κομ­μά­των εξου­σίας για παρά­δοση των κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των της χώρας μέσω διμε­ρούς δια­λό­γου με την Τουρκία, δικαιώ­νο­ντας την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ που μίλησε για «τρόικα εσω­τε­ρι­κού» και για θέατρο 35 ημερών με τον Ερντο­γάν προ­κει­μέ­νου η άνευ όρων παρά­δοση να παρου­σια­στεί ως επι­τυ­χία. Απέ­κλεισε μάλιστα το συμ­βού­λιο πολι­τι­κών αρχηγών για λήψη κοινής απο­φά­σεις, πρα­κτικά καταρ­γώ­ντας τον μονα­δικό θεσμό που εγγυά­ται την εθνική ομο­ψυ­χία των Ελλήνων, έναντι των «προ­θύ­μων».

Σε έτερη ανα­κοί­νωση της, η Ελλη­νική Λύση σημειώ­νει «από τους εξο­πλι­σμούς «αορί­στου κόστους» και τρόπου κτήσης (ούτε κου­βέ­ντα για G2G), έως τις προ­σλή­ψεις με παρα­βί­αση του ΑΣΕΠ, οι οικο­νο­μι­κές εξαγ­γε­λίες του πρω­θυ­πουρ­γού συνι­στούν σάλ­πι­σμα για μεγάλο φαγο­πότι και ποταμό ρου­σφε­τιών. Ουδεμία αναφορά στον πρω­το­γενή τομέα, με την επι­σι­τι­στική κρίση προ των πυλών και στη Μακε­δο­νία, πέραν της προ­σβλη­τι­κής ανα­φο­ράς περί «μικρών συντε­χνιών» για τους κατοί­κους της Δ. Μακε­δο­νίας».

Πηγή newpost.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.