Τοπικές Ειδήσεις

«Κανείς δεν κρύβει, ούτε και μπορεί να κρύψει κρούσματα κορωνοϊού»

Κατηγορηματικός εμφανίσθηκε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Ρόδου ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, όσον αφορά την κατάσταση με τα κρούσματα στα νησιά της περιοχής μας.
«Αυτές οι θεωρίες συνωμοσίας δεν είναι πάρα πολύ κουραστικές; Έχει κάποιος στοιχεία ότι υπάρχουν περισσότερα κρούσματα στην περιοχή μας και δεν τα δίνει; Καταντάει γελοίο αυτό το πράγμα. Ποιος κρύβει στοιχεία; Ο ΕΟΔΥ, ο Χαρδαλιάς; Σοβαρολογούμε; Είναι ντροπή να συνεχίζεται αυτή η συζήτηση. Υπάρχει βάση δεδομένων, όλα καταχωρούνται από τους χειριστές και όλα καταγράφονται. Τα νούμερα είναι αυτά» ανέφερε ο περιφερειάρχης.

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΕΛΕΓΧΟΙ
ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εξαγγελία που έκανε ο κ. Χατζημάρκος, ότι θα ξεκινήσουν άμεσα, έλεγχοι στα ιδιωτικά εργαστήρια: «Για να τελειώνει το παραμύθι ότι κρύβονται κρούσματα, τώρα θα ξεκινήσουμε ελέγχους στα ιδιωτικά εργαστήρια. Διότι ενώ είναι υποχρεωμένα να ανακοινώνουν εάν βρίσκουν κρούσματα ή όχι, δεν γνωρίζουμε εάν το κάνουν. Εάν έχει αποκρυφτεί κάτι, θα είναι από ιδιωτικό εργαστήριο. Πιστεύετε ότι εάν έχει καταγραφεί ένα κρούσμα στο Νοσοκομείο της Ρόδου, θα το κρύψουν; Για ποιον λόγο; Πρέπει να σταματήσουμε να υπονομεύουμε τον εαυτό μας…», τόνισε.
Ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι είμαστε στην 5η θέση στην Ευρώπη στη διενέργεια τεστ για τον κορωνοϊό, ενώ μέχρι στιγμής παραμένει χαμηλό το ποσοστό των θετικών κρουσμάτων.
«Η συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων έχει καταγραφτεί στις Κυκλάδες (2/3 με 1/3 στα Δωδεκάνησα –όπως είναι η αναλογία ανά περιφερειακή ενότητα) ενώ εμείς συνεχίζουμε να πιέζουμε για συνεχείς ελέγχους και τεστ. Πιέζω το υπουργείο να μας στείλει και άλλα κινητά συνεργεία για τα νησιά ώστε να γίνονται περισσότεροι έλεγχοι. Με 120 λιμάνια ανοιχτά και 14 αεροδρόμια (εκ των οποίων τα 5 είναι διεθνή) και με τα εκατομμύρια του κόσμου που έχουν διακινηθεί, ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πάρα πολύ χαμηλός.
Και αν υπάρχει ένας, να έρθει με στοιχεία να μας αποδείξει εάν τα κρούσματα είναι πολλά» τόνισε ο περιφερειάρχης.

Η ΠΝΑΙ ΕΝΙΣΧΥΕΙ
ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ
ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Μιλώντας για την απόφαση της ΠΝΑι να ενισχύσει περαιτέρω την Υγεία στην περιοχή μας, με στόχο την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, μέχρι τώρα σε εξοπλισμό αλλά και με προσωπικό (όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα) ο κ. Χατζημάρκος είπε τα εξής: «Έχουμε στρέψει το τελευταίο διάστημα το ενδιαφέρον μας και διαθέτουμε όσο περισσότερους πόρους μπορούμε στην υγεία. Αυτή όμως, είναι μια πολύ σημαντική απόφαση καθώς είναι η πρώτη φορά που χρηματοδοτούμε προσωπικό.
Μέχρι τώρα, χρηματοδοτούσαμε τον εξοπλισμό, τις υποδομές. Είτε κτιριακές, είτε ιατρικό εξοπλισμό. Είναι η πρώτη φορά που χρηματοδοτούμε ιατρικό προσωπικό. Και έπρεπε να κάνουμε κάποιες υπερβάσεις και σε εθνικό επίπεδο ώστε να οδηγήσουμε και τις δικές μας τις δυνάμεις σε αυτή την κατεύθυνση, διότι πραγματικά οι δομές υγείας των νησιών μας, χρειάζονται κόσμο –πολύ περισσότερο τώρα, αυτή την περίοδο.
Έτσι, ενώ στο προηγούμενο διάστημα ξοδέψαμε πάρα πολλά χρήματα για να εξοπλίσουμε όσο καλύτερα μπορούσαμε τις δομές υγείας (είτε με αναπνευστήρες, είτε με θαλάμους απομόνωσης, είτε με μηχανήματα που κάνουν εξετάσεις για τον κορωνοϊό, είτε με υγειονομικό υλικό κ.λπ. ενώ συνεχίζουμε την συνεργασία μας με την 2η ΥΠΕ) έπρεπε να βρούμε και έναν τρόπο, για να έρθει παραπάνω κόσμος.
Έτσι, κάναμε μια συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας και με το υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης, αλλάξαμε τα προγράμματά μας, ενώ πείσαμε και τους εκπροσώπους της Ε.Ε. ότι είναι πολύ μεγάλη ανάγκη, τώρα, να μπορέσουμε να πάρουμε χρήματα από τους ευρωπαϊκούς πόρους που έχουμε ώστε να ενισχύσουμε το προσωπικό. Μας δόθηκε και αυτό το πράσινο φως –πρέπει να πω ότι έγινε πάρα πολύ γρήγορα- κι έτσι προχωρήσαμε σε 115 άτομα, για δύο χρόνια.
Πιστεύω ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες. Επειδή μέσα από τους ευρωπαϊκούς πόρους δεν μπορούν να γίνουν μόνιμες προσλήψεις (είναι επικουρικό το προσωπικό, γιατροί και νοσηλευτές) η κατανομή γίνεται από το υπ. Υγείας και την 2η ΥΠΕ. Είναι γεγονός πως παντού έχουμε ανάγκες, αλλά είναι μεγαλύτερες σε νοσηλευτικό –και αυτές οι ελλείψεις είναι σε όλες τις δομές υγείας. Όλα έγιναν σε συνεννόηση με το υπ. Υγείας».
Σε ερώτηση αν υπάρχει εκτίμηση, πότε θα πιάσουν δουλειά τα 115 αυτά άτομα, ο περιφερειάρχης δήλωσε πως σύμφωνα με τους κανόνες που διέπουν τη λειτουργία του υπ. Υγείας υπάρχει η διαδικασία του ‘μητρώου’ (δηλ. κάποιοι που είχαν καταταγεί σε προηγούμενες προκηρύξεις αλλά δεν έχουν προσληφθεί, έχουν προτεραιότητα): «Εμείς, ζητήσαμε αυτό να γίνει το συντομότερο δυνατόν στους επόμενους δύο μήνες έστω και μέσω του μητρώου. Είναι πολύ συχνό αυτό το φαινόμενο σε κάποιες προκηρύξεις να υπάρχει ενδιαφέρον και σε κάποιες όχι» ανέφερε μεταξύ άλλων.
«ΘΑ ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ
ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ
ΤΩΝ ΠΟΡΩΝ»
Έχει σημασία πάντως η αναφορά του κ. Χατζημάρκου στους πόρους που διατέθηκαν στην Υγεία, ανακοινώνοντας πως θα ζητήσει να αναπληρωθούν: «Η προσοχή όλων μας, στρέφεται σε κοινωνικά ζητήματα. Όταν έρθουν και τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης προφανώς θα πάψει και η ανάγκη να κάνουμε κι εμείς αυτές τις υπερβάσεις. Μέσα στον Σεπτέμβριο, θα ζητήσουμε την αναπλήρωση των πόρων, μέσα από τα χρήματα που αναμένεται να έρθουν.
Με την λογική ότι εμείς έχουμε βάλει πλάτη –αποδεδειγμένα- και όταν η χώρα ανασάνει, τότε κι εμείς θα ζητήσουμε αυτά τα οποία δικαιούται η περιοχή μας. Ήδη επεξεργαζόμαστε τις προτάσεις μας, σε πολλά επίπεδα και επιτροπές».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου