ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η μάχη του βυθού στο Αιγαίο – Τουρκικό υποβρύχιο ανοιχτά της Άνδρου

news room 2 λεπτά ανάγνωση
966

“Μάχη” για γερά νεύρα εξε­λίσ­σε­ται στο Αιγαίο, όσο το Oruc Reis κάνει τα μπρος – πίσω του εντός και εκτός της ελλη­νι­κής υφα­λο­κρη­πί­δας.

Την τελευ­ταία εβδο­μάδα, σύμφωνα με δημο­σί­ευμα της εφη­με­ρί­δας Τα Νέα, ελλη­νικά υπο­βρύ­χια έχουν ανα­πτυ­χθεί στην περιοχή που πλέει το τουρ­κικό ερευ­νη­τικό σκάφος “σκα­νά­ρο­ντας” αθόρυβα αλλά απο­τε­λε­σμα­τικά κάθε κίνησή του, ώστε η ελλη­νική πλευρά να γνω­ρί­ζει ανά πάσα στιγμή και πού βρί­σκε­ται το Oruc Reis και αν κάνει ή όχι έρευνα.

Η παρου­σία τους έχει γίνει “πονο­κέ­φα­λος” για τις τουρ­κι­κές επι­διώ­ξεις στο Αιγαίο. Και η αντί­δρασή τους ήρθε δύο ημέρες πριν από τον Δεκα­πε­νταύ­γου­στο. Σύμφωνα με το δημο­σί­ευμα, ένα τουρ­κικό υπο­βρύ­χιο κινή­θηκε σε διεθνή ύδατα, φθά­νο­ντας ανοιχτά της Άνδρου, αλλά εντο­πί­σθηκε και απο­μα­κρύν­θηκε. Το ΓΕΕΘΑ, κατά την τακτική των ημερών, δεν επι­βε­βαιώ­νει τις πλη­ρο­φο­ρίες.

Άλλα δημο­σιεύ­ματα ανα­φέ­ρουν ότι το τουρ­κικό υπο­βρύ­χιο είχε αρχικά εντο­πι­στεί από συστή­ματα ανί­χνευ­σης του Πολε­μι­κού Ναυ­τι­κού στην περιοχή του βόρειου και εν συνε­χεία του κεντρι­κού Αιγαίου και κατόπιν εντο­πί­στηκε να κινεί­ται μεταξύ Εύβοιας και Άνδρου.

Στρα­τιω­τι­κές πηγές τονί­ζουν ότι ο αφανής αλλά κατα­λυ­τι­κός ρόλος των υπο­βρυ­χίων προ­σφέ­ρει στις ελλη­νι­κές Ένολες Δυνά­μεις ένα σημα­ντικό τακτικό πλε­ο­νέ­κτημα ενώπιον της τουρ­κι­κής προ­κλη­τι­κό­τη­τας στο Αιγαίο.

Σημειώ­νε­ται ότι ήδη το “Oruc Reis” έκλεισε μια εβδο­μάδα που μπαι­νο­βγαί­νει στην ελλη­νική υφα­λο­κρη­πίδα και θα παρα­μεί­νει εκεί μέχρι τις 23 Αυγού­στου, ενώ η Άγκυρα ετοι­μά­ζει αμέσως μετά να στείλει το “Κανουνί” ένα ακόμη πλωτό γεω­τρύ­πανο στην περιοχή.

Σύμφωνα με δημο­σί­ευμα της φιλο­κυ­βερ­νη­τι­κής τουρ­κι­κής εφη­με­ρί­δας Yeni Safak, το “Κανουνί” βρί­σκε­ται αγκυ­ρο­βο­λη­μένο στη Σελεύ­κεια της Αττά­λειας, απέ­να­ντι από την Κύπρο. Λόγω των έκτα­κτων μέτρων για τον κορο­νοϊο, το πλήρωμά του έχει τεθεί προ­λη­πτικά σε καρα­ντίνα και παρα­μέ­νει στο σκάφος. Μετά την ολο­κλή­ρωση αυτής της φάσης -όπως ανα­φέ­ρει το δημοσίευμα- θα γίνει η προ­ε­τοι­μα­σία για τον απόπλου προς την Ανα­το­λική Μεσό­γειο.

Το κλίμα στην ανα­το­λική Μεσό­γειο παρα­μέ­νει τετα­μένο με το Πολε­μικό Ναυτικό να βρί­σκε­ται σε συνεχή επα­γρύ­πνηση και να παρα­κο­λου­θεί την πορεία του ερευ­νη­τι­κού πλοίου, ενώ δεκάδες είναι οι παρα­βιά­σεις των τουρ­κι­κών αερο­σκα­φών που χθες έφτασαν τις 35.

Πηγή: thetoc.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.