ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το σχέδιο για τα νησιά με 5 νοσοκομεία – πυλώνες

news room 5 λεπτά ανάγνωση
Νοσοκομείο Ρόδου
Το Εθνος της Κυρια­κής απο­κα­λύ­πτει το ολο­κλη­ρω­μένο σχέδιο για την αντι­με­τώ­πιση κρου­σμά­των κορο­νοϊού στα νησιά

Επι­τό­που θα αντι­με­τω­πί­ζο­νται τα πιθανά κρού­σματα κορο­νοϊού σε του­ρί­στες στα νησιά, προ­βλέ­πει το επι­χει­ρη­σιακό σχέδιο που εκπό­νησε το υπουρ­γείο Υγείας και απο­κα­λύ­πτει σήμερα το «Εθνος της Κυρια­κής». Οι καλο­και­ρι­νοί επι­σκέ­πτες που θα φτάνουν στη χώρα μας δεν θα μπαί­νουν σε καρα­ντίνα, ούτε θα υπο­βάλ­λο­νται σε τεστ για τον ιό.

Προ­κει­μέ­νου λοιπόν να απο­φευ­χθούν οι αερο­δια­κο­μι­δές, καθώς τα πτητικά μέσα είναι ελά­χι­στα, κρίθηκε σκόπιμο να αντι­με­τω­πί­ζο­νται πιθανά περι­στα­τικά επι­τό­που. Η κατά­σταση μάλιστα ανα­μέ­νε­ται να γίνει ακόμα πιο δύσκολη, εάν χρεια­στεί να νοση­λευ­θούν οι κάτοι­κοι ή το προ­σω­πικό των μονάδων υγείας και των κατα­λυ­μά­των.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρ­νηση επι­χει­ρεί να απλώσει υγειο­νο­μική «ομπρέλα» κατά του κορο­νοϊού στη νησιω­τική Ελλάδα σε τρεις άξονες, με 5 νοσοκομεία-πυλώνες και 29 κλίνες ΜΕΘ. Πιο συγκε­κρι­μένα, το σχέδιο περι­λαμ­βά­νει ένα πλέγμα νοσο­κο­μείων και Κέντρων Υγείας που θα αλλη­λο­συν­δέ­ο­νται, αλλά θα είναι και σε άμεση επι­κοι­νω­νία με την ηπει­ρω­τική Ελλάδα. Η επι­χεί­ρηση «κορο­νο­ϊός το καλο­καίρι» θα δώσει έμφαση στην αξιο­ποί­ηση των τοπικών υγειο­νο­μι­κών μονάδων, ώστε τα περι­στα­τικά να αντι­με­τω­πί­ζο­νται επι­τό­που ή, αν υπάρξει ανάγκη, να μετα­φέ­ρο­νται με ασθε­νο­φόρα σε μεγάλα νοσο­κο­μεία της ηπει­ρω­τι­κής χώρας.

Οι τρεις άξονες πάνω στους οποίους θα βασι­στεί το σχέδιο της κυβέρ­νη­σης είναι:

  1. Τα νοσο­κο­μεία που έχουν ευκο­λό­τερη πρό­σβαση στην ηπει­ρω­τική Ελλάδα για να μετα­φέ­ρο­νται τα περι­στα­τικά ή δια­θέ­τουν κλίνες ΜΕΘ.
  2. Τα νοσο­κο­μεία χωρίς ΜΕΘ σε νησιά.
  3. Τα περι­φε­ρειακά ιατρεία και τα Κέντρα Υγείας.

Τα βαριά περι­στα­τικά

Τα πέντε νοσοκομεία-πυλώνες που θα κληθούν να αντι­με­τω­πί­σουν τα βαριά περι­στα­τικά και ανήκουν στον 1ο άξονα βρί­σκο­νται σε:

  • Λέσβο (5 κλίνες ΜΕΘ)
  • Σάμο (6 κλίνες ΜΕΘ)
  • Ζάκυνθο (3 κλίνες ΜΕΘ)
  • Κέρκυρα (5 κλίνες ΜΕΘ)
  • Ρόδο (10 κλίνες ΜΕΘ)

Είναι τα μονα­δικά νοσο­κο­μεία σε Αιγαίο και Ιόνιο που δια­θέ­τουν κλίνες ΜΕΘ, συνο­λικά 29. Αυτές θα αξιο­ποι­η­θούν για τη νοση­λεία ενδε­χό­με­νων σοβαρών περι­στα­τι­κών. Στην Κρήτη οι συνο­λι­κές δια­θέ­σι­μες κλίνες εντα­τι­κής είναι 50: 25 στο Ηρά­κλειο, 7 στο Ρέθυμνο, 8 στο Λασίθι και 10 στα Χανιά. Τα εν λόγω νοσο­κο­μεία της Κρήτης ανήκουν στον 1ο άξονα του σχεδίου για την αντι­με­τώ­πιση του Covid-19 στην του­ρι­στική περίοδο, καθώς έχουν τη δυνα­τό­τητα να νοση­λεύ­σουν ασθε­νείς με κορο­νοϊό. Στον ίδιο άξονα ανήκουν και τα νοσο­κο­μεία των νησιών που έχουν ευκο­λό­τερη πρό­σβαση στην ηπει­ρω­τική Ελλάδα, προ­κει­μέ­νου να μετα­φέ­ρο­νται εκεί τα πιθανά κρού­σματα. Μεταξύ αυτών είναι και το Νοσο­κο­μείο Λευ­κά­δας, από όπου εάν παρα­στεί ανάγκη ασθε­νείς θα κατευ­θύ­νο­νται στο Πανε­πι­στη­μιακό Ιωαν­νί­νων, εκ των νοσο­κο­μείων ανα­φο­ράς για τον κορο­νοϊό.

Κρού­σματα με ήπια συμ­πτώ­ματα

Στον 2ο άξονα του στρα­τη­γι­κού σχεδίου ενσω­μα­τώ­νο­νται τα νοσο­κο­μεία που είναι στα νησιά, αλλά δεν δια­θέ­τουν κλίνες ΜΕΘ. Σε αυτά θα ανα­πτυ­χθούν απλές κλίνες για Covid-19, με μια σχετική από­σταση μεταξύ τους, ενώ όπου υπάρχει δυνα­τό­τητα θα δια­χω­ρι­στούν οι κλι­νι­κές, προ­κει­μέ­νου να οριστεί μία απο­κλει­στικά για περι­στα­τικά κορο­νοϊού. Τρία είναι τα βασικά νοσοκομεία-πυλώνες του 2ου άξονα: της Χίου, της Κεφα­λο­νιάς και της Σαντο­ρί­νης. Είναι από τα μεγα­λύ­τερα νοσο­κο­μεία που υπάρ­χουν στα νησιά, δια­θέ­τουν οργα­νω­μέ­νες κλι­νι­κές και μπορούν να προ­σφέ­ρουν υψηλού επι­πέ­δου υπη­ρε­σίες υγείας σε του­ρί­στες που πιθανώς προ­σβλη­θούν από κορο­νοϊό, αλλά δεν θα χρεια­στούν εντα­τική. Στον ίδιο άξονα ανήκουν τα Γενικά Νοσοκομεία-Κέντρα Υγείας των Κυθήρων, της Ικαρίας, της Λήμνου, της Καλύ­μνου, της Κω και της Νάξου.

nosokomeia.png

Ο ρόλος των κέντρων υγείας

Το υπουρ­γείο Υγείας επι­χει­ρεί να στε­λε­χώ­σει τα Κέντρα Υγείας με νοση­λευ­τικό και ιατρικό προ­σω­πικό, καθώς τα τελευ­ταία χρόνια είχαν εγκα­τα­λει­φθεί στη τύχη τους. Μάλιστα οι εργα­ζό­με­νοι στα δημόσια νοσο­κο­μεία (ΠΟΕΔΗΝ) είχαν καταγ­γεί­λει ότι κάθε καλο­καίρι τα Κέντρα Υγείας ανα­στε­νά­ζουν από τις ελλεί­ψεις, εξαι­τίας των οποίων δεν μπο­ρού­σαν να αντι­με­τω­πί­σουν ούτε ένα απλό περι­στα­τικό. Γι’ αυτό και οι προ­σλή­ψεις που έγιναν εν μέσω κορο­νοϊού κατευ­θύ­νο­νται προς τα μικρό­τερα νησιά και τα Κέντρα Υγείας, ώστε να μπορούν να αντι­με­τω­πί­σουν έστω σε αρχικό επίπεδο τυχόν κρού­σματα.

Κλινική Covid στις πόλεις

Σε ετοι­μό­τητα θα είναι τα νοσο­κο­μεία ανα­φο­ράς στην Αττική. Αν υπάρ­ξουν εστίες του ιού στα νησιά με βαριά περι­στα­τικά, θα μετα­φερ­θούν στην Αθήνα. Ηδη έχει καθο­ρι­στεί για κάθε νοσο­κο­μείο ανα­φο­ράς να υπάρχει μια ολό­κληρη κλινική, η οποία θα παρα­μεί­νει ελεύ­θερη μόνο για ασθε­νείς με Covid-19. Αντί­στοι­χες κλι­νι­κές έχουν καθο­ρι­στεί και σε μεγάλα νοσο­κο­μεία της περι­φέ­ρειας, όπως αυτά των Ιωαν­νί­νων, της Λάρισας κ.ά.

Εργα­στή­ρια σε 20 περιο­χές

Μέχρι τις αρχές Ιουνίου σχε­διά­ζε­ται η δημιουρ­γία μικρών εργα­στη­ρίων, στα οποία θα μπορούν να γίνο­νται τεστ για τον κορο­νοϊό. Ηδη, σύμφωνα με πηγές, έχουν εξα­σφα­λι­στεί οι εργα­στη­ρια­κές υπο­δο­μές, οι οποίες θα τοπο­θε­τη­θούν σε 20 δια­φο­ρε­τικά νησιά. Η επιλογή των νησιών όπου θα εγκα­τα­στα­θούν οι ανα­λυ­τές για τα τεστ θα γίνει με βάση την επι­σκε­ψι­μό­τητα. Μεταξύ αυτών ανα­μέ­νε­ται να είναι και η Πάρος για την οποία έχει γίνει ήδη η σχετική προ­ερ­γα­σία. Στόχος είναι να μη χρειά­ζε­ται να απο­στέλ­λε­ται το δείγμα στις μεγάλες πόλεις για να δια­πι­στω­θεί εάν είναι θετικό ή όχι, καθώς κάτι τέτοιο θα δημιουρ­γούσε πολλά προ­βλή­ματα και καθυ­στε­ρή­σεις στην αντι­με­τώ­πιση πιθανών κρου­σμά­των.

Ορισμός υπεύ­θυ­νου γιατρού

Τέλος, σε κάθε νησί, και ειδικά στα μεγάλα ξενο­δο­χεία θα πρέπει να οριστεί ένας υπεύ­θυ­νος γιατρός (ιδιω­τι­κού τομέα), ο οποίος και θα έχει την υγειο­νο­μική ευθύνη του κατα­λύ­μα­τος. Στην περί­πτωση που δια­πι­στω­θεί πελάτης με ύποπτα συμ­πτώ­ματα, ο υπεύ­θυ­νος γιατρός θα είναι εκείνος που θα ανα­λά­βει την εξέταση του περι­στα­τι­κού αλλά και τη δια­χεί­ρισή του αν νοσεί, μέχρι να φτάσει στο νοσο­κο­μείο.

Με δανεικά μέσα πετά το ΕΚΑΒ

Ο μηχα­νι­σμός αντι­με­τώ­πι­σης των πιθανών περι­στα­τι­κών μέσα στο καλο­καίρι -πρόκειται ουσια­στικά για το δεύτερο κύμα του κορο­νοϊού, αφού με βάση τις επί­ση­μες τοπο­θε­τή­σεις των υπουρ­γών το πρώτο κύμα του ιού έχει ήδη ολοκληρωθεί- βασί­ζε­ται στις υπάρ­χου­σες δομές των νησιών. Οι αερο­δια­κο­μι­δές, παρότι είναι συνη­θι­σμέ­νες στη χώρα μας λόγω της γεω­γρα­φι­κής κατα­νο­μής, είναι εξαι­ρε­τικά περιο­ρι­σμέ­νες στο πλάνο, όπως μετα­φέ­ρουν υψη­λό­βαθ­μες πηγές στο «Εθνος της Κυρια­κής». Και αυτό διότι τα πτητικά μέσα είναι άκρως περιο­ρι­σμένα και «δανεικά» από τον Στρατό, αφού το ΕΚΑΒ δεν έχει δικά του. Συγκε­κρι­μένα, δια­θέ­σιμο είναι μόλις ένα αερο­πλάνο C-130, αφού πριν από λίγα 24ωρα τέθηκε εκτός λει­τουρ­γίας το δεύτερο, καθώς έσπασε ο μπρο­στι­νός τροχός και για να επι­σκευα­στεί απαι­τού­νται από 3 έως 6 μήνες. Το ΕΚΑΒ μπορεί να αξιο­ποι­ή­σει και ένα στρα­τιω­τικό ελι­κό­πτερο που απο­γειώ­νε­ται από την Ελευ­σίνα, εφόσον δεν θα χρη­σι­μο­ποιεί­ται. Επίσης, δια­θέ­σιμα είναι ένα ελι­κό­πτερο στη Ρόδο και άλλα δύο στη Σύρο και στο Ακτιο, τα οποία όμως δεν πετούν τη νύχτα. Με τα υπάρ­χο­ντα μέσα οι αερο­δια­κο­μι­δές που μπορούν να πραγ­μα­το­ποι­η­θούν -αναφέρουν στο «Εθνος» υψη­λό­βαθ­μες κυβερ­νη­τι­κές πηγές- είναι εξαι­ρε­τικά λίγες. Γι’ αυτό και δόθηκε βαρύ­τητα στις δομές υγείας.

Πηγή: ethnos.gr

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.